TurvaSiipi-yhteistyöhankkeessa kehitetään hoitotyötä ja työturvallisuutta psykiatrisilla osastoilla

Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimiala kehittävät TurvaSiipi-mallia vaativien potilaiden hoitoon psykiatrian osastoilla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uuteen psykiatriseen sairaalaan suunniteltavat ja rakentuvat TurvaSiipi-tilat tuovat vaativien potilaiden hoitoon uuden lähestymistavan, jossa potilasta hoidetaan tiiviissä vuorovaikutuksessa rauhallisessa tilassa hoitajan läsnäollessa.

Tavoitteena on kehittää uusi lähestymistapa, joka pyrkii ennaltaehkäisemään väkivaltaisten tilanteiden syntymistä psykiatrisilla osastoilla. Tähän sisältyy esimerkiksi hoitohenkilökunnan kouluttaminen, systemaattisesti tehtävä väkivallan riskiarviointi ja entistä turvallisempien tilojen suunnittelu.

Ainutlaatuista hankkeessa on se, että TurvaSiipi-tilan kehittäminen ja testaaminen voidaan toteuttaa sujuvasti psykiatrisen sairaalan suunnittelun yhteydessä. Poikkeuksellisesti voidaan vaikuttaa jo rakentamisvaiheessa hoitoympäristöjen muodostumiseen, joka on ainutlaatuista työelämän kehittämistä tutkimuslähtöisesti.

Tavoitteena on kehittää psykiatrisessa sairaalassa työskentelevien hoitajien työympäristöä TurvaSiipi-tilan avulla siten, että se edistää hoitajien työturvallisuutta, työn hallintaa ja työhyvinvointia haastavan potilaan hoidon aikana sekä parantaa potilaiden turvallisuuden tunnetta.

− Haastavan potilaan hoitoa kehitetään siten, että huone-eristys korvataan uudella TurvaSiipi-mallilla, jossa potilaat hoidetaan välittömässä kontaktissa ja vuorovaikutuksessa siten, että hoitajan työturvallisuus ja työnhallinta eivät vähene, mutta terapeuttinen vuorovaikutus ja riskinarviointi lisääntyvät, arvioi hankkeen vastuullinen tutkija, TtT Mari Lahti.

Hankkeessa tuotettu tutkimustieto auttaa kehittämään psykiatrisessa hoidossa esiintyvien pakkotoimien käytäntöjä ja lyhentämään eristysten kestoa, jolloin hoitajien kokemus työturvallisuudesta ja työnhallinnasta paranee. TurvaSiipi-mallissa vaativassa hoitotilanteessa potilaan hoitoaika lyhenee ja kokemus hoidon laadusta paranee. Lisäksi tutkimustiedon pohjalta syntyy uusia hoitokäytäntöjä, joiden avulla puututaan tehokkaasti haastaviin tilanteisiin jo ennen niiden eskaloitumista väkivaltaiseksi käyttäytymiseksi ja estetään pakkohoitotoimet, millä on suora vaikutus potilaan hoidon laatuun. Tämä vähentää henkilökunnan riskiä kokea fyysistä ja psyykkistä traumatisoitumista, jolloin myös sairauspoissaolot vähenevät.

Työelämälähtöisessä tutkimus- ja kehitystyössä koulutetaan hoitajia riskinarviointimittareiden käyttöön ja testataan TurvaSiipi-tilaa. Hankkeessa kerättävän tutkimustiedon avulla tuotetaan ohjeistus TurvaSiipi-tilassa toimimiseen, parannetaan hoitajien työnhallintaa ja kehitetään psykiatristen osastojen toimintaa sekä parannetaan potilaan laadukasta hoitoa.

− TurvaSiipi-hankkeen avulla päästään kehittämään ja luomaan uutta toimintakulttuuria haastavien potilaiden hoitoon psykiatrian osastoilla. Tavoitteena on vähentää pakkotoimien käyttöä psykiatriassa, toteavat tutkijat Lahti ja Johanna Berg.

− VSSHP näkee tässä hankkeessa innovatiivisen mahdollisuuden kehittää yhdessä hoitajien, potilaiden ja tutkijoiden kanssa vaativaa erityishoitoa ja olla osaltaan mukana vähentämässä pakon käyttöä, toteaa VSSHP:n projektijohtaja Pekka Makkonen.

− Hoitotieteen laitoksella lääketieteellisessä tiedekunnassa tutkimme jatkuvasti potilaiden terveyden edistämisen kannalta järkeviä, näyttöön perustuvia käytänteitä. TurvaSiipi-hanke on innostava esimerkki uudenlaisesta toiminnasta, joka onnistuessaan saattaa merkittävästi kehittää yhtä terveydenhuollon vaikeimmista hoitotilanteista: pakkotoimien käyttöä, eli potilaiden sitomista ja eristämistä psykiatrisessa sairaalahoidossa, painottaa hoitotieteen laitoksen johtaja Helena Leino-Kilpi.

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Agilityn joukkueiden maailmanmestaruudet ratkaistu Turussa, Suomi ei yltänyt mitaleille

Janita Leinonen ja bordercollie Fu.

Agilityn joukkuekilpailun maailmanmestaruudet on ratkaistu Turussa Gatorade Centerissä. Kilpailujen ennakkosuosikit valtasivat palkintosijat. Suomi ei yltänyt mitaleille. Kilpailut kokoavat agilityharrastajia ympäri maailman paikan päälle tai ruudun ääreen. Suomen joukkue hurmasi kotiyleisön ja menestystä odotetaan viikonlopun yksilökilpailuista.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.