Matkailijoilla mahdollisuus vaikuttaa ruokavalinnoillaan Saaristomeren tilaan

Annos puhtaampaa Saaristomerta -ruoka-annoksen tunnistaa ruokalistoilta tästä merkistä.
Annos puhtaampaa Saaristomerta -ruoka-annoksen tunnistaa ruokalistoilta tästä merkistä.

Tänä kesänä matkailijoilla on mahdollisuus valita vesistöystävällinen Annos puhtaampaa Saaristomerta -ruoka-annos, jonka ideana on helpottaa matkailijoita ympäristöystävällisten valintojen teossa.

Turun yliopiston Brahea-keskuksen tekemän selvityksen mukaan matkailijat ovat entistä huolestuneempia luonnosta. Yli puolet vastaajista (60 %) olivat erittäin huolissaan ympäristön ja vesistöjen tilasta, ja lisäksi saaristossa esiintyvät sinileväkukinnot ovat vaikuttaneet kielteisesti matkailijoiden (65 %) vapaa-ajanviettoon, kuten kalastukseen ja uimiseen.

– Yhä useampi matkailija haluaa matkustaa ja kuluttaa kestävämmällä tavalla ja tehdä vastuullisia valintoja. Annos puhtaampaa Saaristomerta -ruoka-annos mahdollistaa tämän, kertoo Ravinnekiertoa Saaristomeren matkailukohteissa (SaaRa) -hankkeen projektipäällikkö Leena Erälinna Brahea-keskuksesta.

SaaRa-hankkeessa tuetaan matkailijoita vastuullisten valintojen tekemisessä. Kesällä muun muassa Seilin ravintolan listalla samoin kuin ravintola Göranissa Turussa on tarjolla Annos puhtaampaa Saaristomerta -annos. Annoksen tunnistaa ruokalistalta merkistä ”Vesistöystävällinen annos huomioi Saaristomeren”.

– Tahdomme olla mukana vastuullisessa matkailussa, koska kohteemme sijaitsee keskellä Saaristomerta ja periaatteenamme on kestävä kehitys. Haluamme tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden valita Saaristomeri-ystävällisen ruoka-annosvaihtoehdon, kertoo VisitSeilin kohdepäällikkö Sanna Nissi.

Annos puhtaampaa Saaristomerta -annos koostuu vesistöystävällisistä valinnoista, kuten esimerkiksi kasviksista ja kalasta, joiden rehevöittävät vaikutukset ovat pienempiä kuin muiden raaka-aineiden. Itämerestä pyydetyn luonnonkalan käyttäminen jopa vähentää vesistöjen fosforikuormaa.

– Meille Voiveljille vastuullisuus on yksi tärkeimmistä arvoistamme ja haluamme ehdottomasti olla mukana huolehtimassa Saaristomeren kunnosta ja tulevaisuudesta, kertoo ravintola Göranin Mikko Leminen.

Annosta tarjoavissa ravintoloissa kiinnitetään myös entistä enemmän huomiota ruokahävikin hallintaan. Ruokahävikki aiheuttaa vesistöjen rehevöitymistä: kaikesta kulutuksen rehevöittävästä vaikutuksesta puolet tulee ruoan kulutuksesta.

– Annos puhtaampaa Saaristomerta on saanut hyvän vastaanoton matkailupalveluyrittäjien taholta. Tarkoituksenamme on, että mahdollisimman moni ruokapalveluyrittäjä ottaa sen listalleen, jotta matkailijat voivat osaltaan vaikuttaa valinnoillaan vesistöjen tilaan, Erälinna sanoo.

SaaRa-hankkeen tarkoituksena on vähentää Saaristomeren keskeisissä matkailukohteissa matkailun ravinnerasitusta. Hankkeen tavoitteena on herättää matkailijoiden ja veneilijöiden huomiota omiin valintoihin ja käyttäytymiseen. Keskeistä on ruokahävikin vähentäminen erityisesti saaristokohteissa, joissa jätehuolto on haasteellista ja ainutlaatuinen meriluonto herkkää.

– Hankkeemme haluaa kiinnittää matkailijoiden ja veneilijöiden huomion vastuulliseen matkailuun ja ravinnekiertoon. SaaRa-hankkeen avulla veneilijöille on järjestetty muun muassa kompostointimahdollisuus ulkosaariston vierasvenesatamissa Jurmossa, Seilissä, Örössä sekä uusina kohteina Bodössä ja Gullkronassa, Erälinna kertoo.

SaaRa-hankkeella on oma piste Jokisataman avajaisissa Turussa lauantaina ja sunnuntaina 25.–26. toukokuuta. Hanke toivottaa kaikki kiinnostuneet paikan päälle keskustelemaan kestävästä matkailusta ja Saaristomeren tilasta.

Ympäristöministeriön rahoittamaa hallituksen kärkihanketta toteuttavat Turun yliopiston Brahea-keskus ja Pidä Saaristo Siistinä ry. Hankkeen osarahoittajana toimii Saaristomeren Suojelurahasto.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lähiön maine paranee kehittämällä

Kaupunkilaisista isoin osa haluaa asuinympäristöltään vehreyttä, vaikka mieltymykset vaihtelevat. Nuoret painottavat liikenneyhteyksiä, vanhemmat palveluja. PTT selvitti ensi kertaa mielipiteitä asumisesta. Vastaajia oli 2 900, 21 kaupungista. Yhtenä asiana tutkimuksessa nousi esiin lähiöiden uudistamisen tarve. Asuinympäristöistä keskusta koetaan parhaimmaksi, uusi asuinalue seuraavaksi ja lähiö vähiten kiinnostavaksi.

Mielipide: Vastuuton talouspolitiikka lopetettava

Turun taloustilanne on erittäin huono. Uusimpien tietojen mukaan kaupungin budjettialijäämän ennustetaan kasvavan yli 150 prosenttia suunniteltua suuremmaksi. Kaupunki käyttää jatkuvasti rahaa, jota sillä ei ole. Tämä ei voi jatkua.

Kytke lämmitys pois päältä viimeistään nyt

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä. Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää niin sanotun kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen.

Merkityksellinen työ nuorille tärkeää

Tuore Suomalaisen Työn Liiton teettämä tutkimus selvitti nuorten arvoja ja asenteita työhön osana Onhan siinä Avainlippu -kampanjaa. 15–24-vuotiaille nuorille mahdollisuus tehdä itseä kiinnostavaa työtä nousi kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, kun selvitettiin, minkä asioiden saavuttaminen on suomalaisille tärkeää. 62 prosenttia nuorista piti mahdollisuutta tehdä itseä kiinnostavaa työtä erittäin tärkeänä.

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan alkuviikolla

Halisten sillan erikoistarkastus sulkee ajokaistan 17.-19. kesäkuuta kello 8-22. Paikalla on tilapäiset liikennevalot. Nopeusrajoituksena on 30 kilometriä tunnissa. Työstä on haittaa molempiin ajosuuntiin. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turku kiinnostaa kansainvälisiä osaajia

Suomen ensimmäinen talent-kutsukilpailu Talent Call Turku sai yli 1 000 hakemusta 75 eri maasta. Hakijoista viisi saa perheineen kutsun saapua elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään. Turku Science Park Oy:n, Turun kaupungin ja Business Finlandin järjestämä haku kilpailuun osoitti, että kiinnostuneita osaajia olisi Suomeen tulossa.

Kortiton rattijuoppo kiinni Ratapihankadulla

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 23.53 Turussa Ratapihankadulla henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1979 syntynyt mies.

Trendikkäämmin syksyn puutarhatöissä

Fiskars ja suomalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Maria Korkeila lanseeraavat yhteistyömalliston, joka sisältää puutarhanhoitoon suunniteltuja, nykyaikaisia työvaatteita ja asusteita. Fiskars by Maria Korkeila -mallisto esitellään tammikuussa 2020 Italian Firenzessä järjestettävässä Pitti Uomossa, ja mallisto saapuu valittuihin kauppoihin keväällä 2020.

Terassit ennen mittumaaria kesäkuntoon

Kesäkuun alku on paras aika laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia istutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa. Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Istutusvaiheessa ruukkuseokseen lisätään pitkäaikaislannoitetta.

Urheilu

Åboraakkeli: Kahden kauppa?

Jalkapallon Ykköstä on ehditty pelata vajaa kolmannes, mutta jo nyt näyttää siltä, että kärkitaistosta on tulossa kahden kauppa. Haka ja TPS ovat erottumasta muusta ryhmästä.

Jälkipeli: Ilmojen halki käy laskuvarjohyppääjän tie

Tandemhyppy on nopein tapa kokea laskuvarjohypyn huumaa. Ville Pulkkinen (vas.) pääsi polttareidensa kunniaksi hyppäämään taivaalta alas. Turun Laskuvarjourheilijoiden hyppymestari Matti Pahikkala huolehti käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta. Ilo oli yhteinen, kun elämys oli täydellinen.

Mieli tyhjenee kaikesta muusta. Hyppääjä elää vain siinä hetkessä. Näin kuvaa laskuvarjohyppääjä Niko Kiviniemi harrastustaan. Laskeutuminen ilmojen halki koukuttaa nopeasti.

Maalikuningas Heikki Suhosen tarina kirjaksi elokuussa – luvassa paljastus kohuttujen TPS-potkujen syistä

Heikki Suhosesta kertova kirja ilmestyy 15. elokuuta.

Iso pala turkulaista urheiluhistoriaa lyödään elokuussa koviin kansiin, kun jalkapallolegenda Heikki Suhosesta kertova Super-Hessu – Maalikuningas ilmestyy.

Otteluanalyysi: MuSa hyödynsi TPS:n virheet

Voittomaalin tehneellä Taiki Kagayamalla oli syytä hymyyn pelin jälkeen.

TPS kärsi kauden toisen kotitappionsa, kun MuSa kävi hakemassa pisteet Kupittaan perjantai-illasta. Porilaiset eivät esittäneet säkenöivää pelaamista, mutta käyttivät paikkansa tehokkaasti ja puolustivat uhrautuvasti. Palloseura esiintyi kotiyleisön edessä hengettömästi, mikä jättää paljon pohdittavaa jatkoon.

FC TPS kunnioittaa Wahlstenin muistoa

Juhani Wahlsten menehtyi maanantaina 81 vuoden iässä.

FC TPS kunnioittaa perjantain kotiottelussaan 14. kesäkuuta Juhani "Juuso" Wahlstenin muistoa.

Petteri Nummelinista jääkiekkoleijona numero 253

Petteri Nummelin (oikealla) nousee isänsä Timon rinnalle jääkiekkoleijonaksi.

Suomen Jääkiekkomuseon aatelointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Kurri on julkistanut vuoden 2019 Jääkiekkoleijonat ja elämäntyöpalkinnon saajat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.