Matkailijoilla mahdollisuus vaikuttaa ruokavalinnoillaan Saaristomeren tilaan

Annos puhtaampaa Saaristomerta -ruoka-annoksen tunnistaa ruokalistoilta tästä merkistä.
Annos puhtaampaa Saaristomerta -ruoka-annoksen tunnistaa ruokalistoilta tästä merkistä.

Tänä kesänä matkailijoilla on mahdollisuus valita vesistöystävällinen Annos puhtaampaa Saaristomerta -ruoka-annos, jonka ideana on helpottaa matkailijoita ympäristöystävällisten valintojen teossa.

Turun yliopiston Brahea-keskuksen tekemän selvityksen mukaan matkailijat ovat entistä huolestuneempia luonnosta. Yli puolet vastaajista (60 %) olivat erittäin huolissaan ympäristön ja vesistöjen tilasta, ja lisäksi saaristossa esiintyvät sinileväkukinnot ovat vaikuttaneet kielteisesti matkailijoiden (65 %) vapaa-ajanviettoon, kuten kalastukseen ja uimiseen.

– Yhä useampi matkailija haluaa matkustaa ja kuluttaa kestävämmällä tavalla ja tehdä vastuullisia valintoja. Annos puhtaampaa Saaristomerta -ruoka-annos mahdollistaa tämän, kertoo Ravinnekiertoa Saaristomeren matkailukohteissa (SaaRa) -hankkeen projektipäällikkö Leena Erälinna Brahea-keskuksesta.

SaaRa-hankkeessa tuetaan matkailijoita vastuullisten valintojen tekemisessä. Kesällä muun muassa Seilin ravintolan listalla samoin kuin ravintola Göranissa Turussa on tarjolla Annos puhtaampaa Saaristomerta -annos. Annoksen tunnistaa ruokalistalta merkistä ”Vesistöystävällinen annos huomioi Saaristomeren”.

– Tahdomme olla mukana vastuullisessa matkailussa, koska kohteemme sijaitsee keskellä Saaristomerta ja periaatteenamme on kestävä kehitys. Haluamme tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden valita Saaristomeri-ystävällisen ruoka-annosvaihtoehdon, kertoo VisitSeilin kohdepäällikkö Sanna Nissi.

Annos puhtaampaa Saaristomerta -annos koostuu vesistöystävällisistä valinnoista, kuten esimerkiksi kasviksista ja kalasta, joiden rehevöittävät vaikutukset ovat pienempiä kuin muiden raaka-aineiden. Itämerestä pyydetyn luonnonkalan käyttäminen jopa vähentää vesistöjen fosforikuormaa.

– Meille Voiveljille vastuullisuus on yksi tärkeimmistä arvoistamme ja haluamme ehdottomasti olla mukana huolehtimassa Saaristomeren kunnosta ja tulevaisuudesta, kertoo ravintola Göranin Mikko Leminen.

Annosta tarjoavissa ravintoloissa kiinnitetään myös entistä enemmän huomiota ruokahävikin hallintaan. Ruokahävikki aiheuttaa vesistöjen rehevöitymistä: kaikesta kulutuksen rehevöittävästä vaikutuksesta puolet tulee ruoan kulutuksesta.

– Annos puhtaampaa Saaristomerta on saanut hyvän vastaanoton matkailupalveluyrittäjien taholta. Tarkoituksenamme on, että mahdollisimman moni ruokapalveluyrittäjä ottaa sen listalleen, jotta matkailijat voivat osaltaan vaikuttaa valinnoillaan vesistöjen tilaan, Erälinna sanoo.

SaaRa-hankkeen tarkoituksena on vähentää Saaristomeren keskeisissä matkailukohteissa matkailun ravinnerasitusta. Hankkeen tavoitteena on herättää matkailijoiden ja veneilijöiden huomiota omiin valintoihin ja käyttäytymiseen. Keskeistä on ruokahävikin vähentäminen erityisesti saaristokohteissa, joissa jätehuolto on haasteellista ja ainutlaatuinen meriluonto herkkää.

– Hankkeemme haluaa kiinnittää matkailijoiden ja veneilijöiden huomion vastuulliseen matkailuun ja ravinnekiertoon. SaaRa-hankkeen avulla veneilijöille on järjestetty muun muassa kompostointimahdollisuus ulkosaariston vierasvenesatamissa Jurmossa, Seilissä, Örössä sekä uusina kohteina Bodössä ja Gullkronassa, Erälinna kertoo.

SaaRa-hankkeella on oma piste Jokisataman avajaisissa Turussa lauantaina ja sunnuntaina 25.–26. toukokuuta. Hanke toivottaa kaikki kiinnostuneet paikan päälle keskustelemaan kestävästä matkailusta ja Saaristomeren tilasta.

Ympäristöministeriön rahoittamaa hallituksen kärkihanketta toteuttavat Turun yliopiston Brahea-keskus ja Pidä Saaristo Siistinä ry. Hankkeen osarahoittajana toimii Saaristomeren Suojelurahasto.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.