Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Mattila ajautui hätäkeskukseen töihin puolivahingossa. Hän työskenteli aiemmin sairaankuljettajana palolaitoksella ja pääsi sijaiseksi aluehälytyskeskukseen. Kun Hätäkeskuslaitos perustettiin vuosituhannen alussa, Mattila opiskeli hätäkeskuspäivystäjäksi monimuoto-opiskeluna työn ohessa. Vuosien varrella hän on edennyt päivystyssalin korkeimpaan virkaan eli vuoromestariksi.

– Työssä kiehtoo haastavuus. Koskaan ei voi sanoa olevansa valmis ja osaavansa kaiken, vaan työ hätäkeskuksessa haastaa koko ajan. Joka päivä oppii jotain uutta. Tässä työssä on mahdollisuus päästä tutustumaan ihmiselämän koko kirjoon. Hätäkeskustoiminnan ja työelämän kehityksessä mukana pysyminen on vaatinut omaa kiinnostusta ja aktiivisuutta. Koulutuksen lisäksi ihmettely, kummastelu ja terve kritiikki auttavat asioiden opettelussa. Kysyvä ei tieltä eksy, Mattila kuvailee.

Hätäkeskuksissa työtä tehdään 12 tunnin päivä- ja yövuoroissa. Mattila vastaa hätäkeskussalin operatiivisesta johtamisesta ja hätäilmoitusten käsittelystä oman työvuoronsa osalta. Vuoromestarina hän kykenee toimimaan kaikissa hätäkeskussalin rooleissa.

Työpaikallaan häntä kuvaillaan henkilöksi, joka on ammattitaidoissaan aina askeleen edellä muita. Hänessä korostuvat hätäkeskustoiminnassa vaalitut arvot: oikeudenmukaisuus, luotettavuus ja ammattitaito.

Hätäkeskuksessa työ vaatii henkistä kanttia ja sisältää pääsääntöisesti muiden kuin elämän hienojen hetkien käsittelyä. Hätäilmoituksien sisältöä ei voi koskaan ennustaa. Kysyttäessä työn ikimuistoisinta keikkaa, Päivi toteaa, että on onneksi hyvä unohtamaan asioita. Hienoimpia hetkiä on Mattilan mukaan se, kun kokee auttaneensa avuntarvitsijaa.

– Vaikka meillä hätäkeskuksessa monet puhelut ja avunpyynnöt ovat ihan jokapäiväisiä, niin jollekin ihmiselle se saattaa olla ainoa kerta elämässä, kun hän on yhteydessä hätäkeskukseen ja tarvitsee apua. Kun kokee pystyneensä auttamaan, se on parasta. Synkimpiä ilmoituksia ovat lapsia ja nuoria koskevat tehtävät.

Työ on aikakriittistä ja paine on ajoittain kova, kun nopealla tilannearviolla pitää pystyä kohdentamaan oikeanlaista apua ja kohtaamaan hädässä olevia ihmisiä. Kuusi hätäkeskusta vastaanottaa vuorokaudessa keskimäärin 7 400 hätäilmoitusta. Kiireisimpinä päivinä ilmoitukset voivat nousta yli 10 000:een.

– Hätäilmoituksia käsitellessä pitää pystyä keskittymään moneen asiaan yhtä aikaa; pitää kyetä puhumaan, kuuntelemaan, lukemaan ja kirjoittamaan samanaikaisesti sekä panostaa vuorovaikutustaitoihin hädässä olevan ihmisen kanssa. Kun onnistumme, asiakas kokee, että hänen asiansa on otettu vakavasti ja hän on saanut tarvittaessa apua.

Mattila välittää kiitokset työkavereille mukavan työilmapiirin luomisesta.

– Erityiskiitokset omalle ryhmälle, teidän avulla tätä työtä on paljon parempi tehdä.

Palkinnon luovutti Hätäkeskuslaitoksen johtaja Martti Kunnasvuori yhdessä ministeri Kai Mykkäsen (kok.) kanssa Finlandia-talolla järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa 22. toukokuuta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.