Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla

Pysäköintisäännöt ja pysäköintitaidot ovat monella hukassa. Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla. Puhutaan kymmenistä tuhansista kolareista vuodessa.

Onnettomuustietoinstituutin mukaan näistä yleisin vahinkotyyppi oli peruutusvahinko. Mobiilipysäköintipalveluja tarjoavan EasyParkin viime vuonna toteutetun kansainvälisen kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ovat eurooppalaisittain kärsimättömiä pysäköijiä. Joka neljäs suomalainen sanoo ärsyyntyvänsä parkkipaikan etsimisestä viidessä minuutissa tai jopa nopeammin.

CAP-Autokoulu ja EasyPark aloittivat yhteistyön paremman liikenneasenteen puolesta. Tavoitteena on nuorten vastuullisempi ja turvallisempi ajokäyttäytyminen.

Liikenneturvan huhtikuun tilastokatsauksen mukaan muuhun väestöön suhteutettu kuolemanriski on nuorilla kuljettajilla yli kolminkertainen. Vuodenajoista erityisesti kesäkuukaudet näkyvät onnettomuustilastoissa. Nuorten kuljettajien henkilövahingoista joka kolmas tapahtuu kesä–elokuun aikana. Samoin viikonloput ovat synkkiä, sillä yli puolet kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista sattuu viikonloppuisin.

Yhteiseen projektiin valittiin kaksi nuorta, jotka suorittavat autokoulun tämän kevään ja kesän aikana.

Johanna Espoosta ja Markus Turusta paitsi suorittavat autokoulun, myös tuottavat sisältöä sosiaaliseen mediaan autokoulukokemuksistaan ja vastuullisesta ajamisesta. Uskomme vahvasti vertaisesimerkin voimaan. Viesti tavoittaa paremmin, kun tieto ja esimerkit tulevat toisilta nuorilta somessa, EasyParkin Suomen maajohtaja Aleksi Kolehmainen kertoo.

Nuori ottaa oppia vanhemman ajotavasta, eikä aggressiivinen ajotapa ainakaan edistä nuoren kuljettajan suhtautumista liikenteeseen.

– Valitettavasti on kuskeja, jotka lähtevät liikenteeseen kuin kolmanteen maailmansotaan. Jos tämä asenne siirtyy opetustilanteessa nuorelle, ollaan menossa väärään suuntaan ja liikenneriskit kasvavat, CAP-Autokoulun toimitusjohtaja Pekka Kari toteaa.

Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista liikennevahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla. Onnettomuustietoinstituutin mukaan näistä yleisin vahinkotyyppi oli peruutusvahinko.

– Jo tilastojenkin valossa ihmisten pitäisi malttaa peruuttaa parkkipaikoilla ruutuun, sillä poisperuuttaminen näyttää olevan kolariherkkää. Kun tähän yhdistetään se, että suomalaisista miehistä 90 prosenttia pitää itseään keskimääräistä parempana kuskina, ollaankin monessa kohtaa pulassa. Omaa tunnetta ja asennetta ajamiseen on siis hyvä tarkkailla aina aika ajoin, Kari muistuttaa.

Kadunvarsipaikan etsiminen aiheuttaa korttelirallin myötä ylimääräisiä kilometrejä ja päästöjä. Samalla bensaa kuluu ja kuljettajan lompakko ohenee. Näiden lisäksi parkkipaikan etsiminen nostaa kuljettajan ärsytyskerrointa. Helsinkiä voisi verrata Stuttgartin tilanteeseen, jossa kansainvälisen tutkimusyhtiö INRIX Researchin mukaan vapaan parkkipaikan metsästämiseen käytetään vuodessa noin 52 tuntia.

Helsingissä ja Turussa pysäköintiin liittyviä vahinkoja sattuu runsaasti johtuen tietenkin runsaasta autojen määrästä, mutta myös runsaasta asiointiliikenteestä.

– Jos on vieraassa kaupungissa ja auto olisi saatava pysäköidyksi kadun varteen, niin parkkipaikkanavigaattorista on apua. Se paitsi ohjaa perille, se myös kertoo todennäköisyyden vapaan parkkipaikan löytämiseksi, Kolehmainen opastaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Otteluanalyysi: VPS haki arvokkaan pisteen Kupittaalta

Petri Vuorinen ja Jose Riveiro.

Tiedossa oli, ettei VPS ole mikään heittopussi, vaikkei se ole kyennyt voittamaan vielä peliäkään jalkapalloilun Veikkausliigassa. Inter ei hallitsi avausjaksoa mielin määrin, mutta kykeni maalintekoon vain kerran. Toiselle jaksolle juoksi piristynyt VPS, joka otti pelin haltuunsa pitkiksi toveiksi. Kaksijakoinen ottelu päättyi 1-1 (1-0), vaikka molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus iskeä voittomaali.

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.