THL: Lasten ylipaino ja lihavuus huolestuttavan yleistä

Lasten ylipaino ja lihavuus on yleistä. Viime vuonna joka neljäs 2–16-vuotias poika ja lähes joka viides samanikäinen tyttö oli vähintään ylipainoinen. Lapsen ylipainosta on tärkeä puhua niin lastenneuvolassa kuin kouluterveydenhuollossa, siksi ammattilaisille on valmistunut opas ylipainon puheeksi ottamiseksi. Oppaan ovat tuottaneet yhdessä THL, Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry sekä Sydänliitto/Neuvokas perhe.

Lasten ja nuorten ylipainon yleisyys on huolestuttavaa, koska lihavuus jatkuu usein aikuisikään ja lisää useiden sairauksien, kuten valtimotautien ja tuki- ja liikuntaelinongelmien, riskiä. Valtimotautien riskitekijöitä, kuten korkeaa verenpainetta ja sokeri- tai rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä, on todettu jo lapsilla. Toisaalta jos lapsi saavuttaa normaalipainon ennen aikuisikää, riski sairastua aikuisiässä pienenee samalle tasolle kuin normaalipainoisten henkilöiden.

Lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon yhtenä tehtävänä on seurata säännöllisesti lapsen kasvua. Kasvukäyrän avulla voidaan tunnistaa terve kasvu ja kehitys, mutta myös lapsen mahdollinen ylipaino ja lihavuus ja määritellä niiden vaikeusaste.

Opas linjaa, miten ja kenen kanssa lapsen painoon liittyvistä asioista ensi sijassa keskustellaan. Terveydenhuollon ammattilaisen tehtävä on ottaa lapsen ylipaino puheeksi vanhempien kanssa. Lapsen kehosta puhutaan aina kunnioittaen ja arvostaen. Jos painosta tarvitsee puhua mahdollisten elintapamuutosten näkökulmasta, on keskustelu käytävä vanhempien kanssa. Jos lapsi on yksin vastaanotolla, edetään lapsen ehdoilla – lapsen ikä ja kehitystaso huomioiden.

Terveydenhoitajat ja lääkärit ovat toivoneet ohjeistusta ylipainon puheeksi ottamiseen, koska aihe voi olla perheille arka. Opas on laadittu yhteistyössä lastenneuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa työskentelevien ammattilaisten ja alan asiantuntijoiden kanssa.

– Halusimme oppaan avulla nostaa esille konkreettisia tutkimuksiin perustuvia ja ammattilaisilta saatuja vinkkejä, kuinka keskustelua ylipainosta voi jatkaa luontevasti, jotta perhe saisi tarvitsemaansa tukea ja apua, kertoo kehittämispäällikkö Terhi Koivumäki Sydänliitosta.

Terveydenhuollolla on merkittävä rooli paitsi lasten ylipainon ja lihavuuden tunnistamisessa ja hoidossa, niin myös ylipainon ja lihavuuden ehkäisyssä.

– Lasten lihavuuden ehkäisy on ennen kaikkea terveyttä edistäviä päätöksiä, toimia ja yhteistyötä lasten ja lapsiperheiden arjessa. Lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa on taattava riittävät resurssit, jotta vanhemmat voidaan tarvittaessa pyytää vastaanotolle ilman lasta tai perheelle voidaan tarjota ravitsemusterapeutin, fysioterapeutin tai liikuntaneuvojan palveluja, kertoo kehittämispäällikkö Päivi Mäki THL:stä.

– Koska terveydenhuollossa tavataan perheitä vauvavuoden jälkeen pääsääntöisesti vain kerran vuodessa, tulee arkiympäristömme olla sellainen, jossa terveyttä tukevat elintavat ovat mahdollisimman helppoja ja kaikille mahdollisia.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Poliisi: Mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti, kaksi kiinniottoa päivän aikana

Turun terroriteon muistopäivänä sunnuntaina oli kolme ennalta ilmoitettua mielenilmaisua. Mielenilmaisut sujuivat rauhallisesti, eikä poliisi ole kirjannut tapahtumaan liittyviä rikosilmoituksia.

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Kaupunki
Urheilu

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.