Mielenterveyden sairauksista johtuva työkyvyttömyys yhä kasvussa

Työeläkeyhtiö Elon tilastojen mukaan uusien mielenterveysperusteisten työkyvyttömyyseläkkeiden hakemukset kasvoivat edelleen vuoden alussa. Elon ratkaisupäällikkö Katri Paija-Luhtalan mukaan sairauksien kroonistuminen vie jopa arjen toimintakyvyn, jos tarpeellisiin tutkimuksiin ja toimenpiteisiin pääseminen kestää liian kauan.

Kaikkien Elosta myönnettyjen uusien työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kasvoi tammi–huhtikuussa hieman yli 5 prosenttia edellisvuoden samaan ajankohtaan verrattuna.

– Näyttää siltä, että työkyvyttömyyseläkkeiden hakeminen on edelleen pienessä nousussa. Osasimme ennakoida kasvun jatkoa, sillä Kelan maksamat sairauspäivärahat ovat kasvaneet noin kaksi vuotta. Ennen pitkää se näkyy eläkehakemusten määrässä, toteaa Elon työkyvyttömyyseläkkeiden ja kuntoutuksen ratkaisupäällikkö Paija-Luhtala.

Vuonna 2018 niin hakemusten ja kuin uusien myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä lähti kasvuun. Koko vuoden 2018 aikana työkyvyttömyyseläkkeitä myönnettiin eläkealalla noin 8 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Yksittäistä juurisyytä työkyvyttömyyden nousulle ei toistaiseksi ole löytynyt eikä pelkkä aktiivimalli selitä sitä. Työkyvyttömyyden ennaltaehkäisyssä niin työnantajilla, työntekijöillä kuin työterveyshuollolla on merkittävä rooli.

– Varhainen reagointi työkyvyn haasteisiin ja oikein ajoitettu tuki voivat estää työelämästä putoamisen. Sairauksien kroonistuminen vie jopa arjen toimintakyvyn, jos tarpeellisiin tutkimuksiin ja toimenpiteisiin pääseminen kestää liian kauan, toteaa Paija-Luhtala.

Elo tutkii jokaisen työkyvyttömyyseläkehakemuksen kohdalla hakijan mahdollisuudet saada ammatillista kuntoutusta ja löytää terveydentilalle sopivaa työtä. Myös yrittäjien on mahdollista saada kuntoutusta ja elinkeinotukea.

Kaikkea työkyvyttömyyttä ei kuitenkaan pystytä estämään ja tuhansia ihmisiä joutuu vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle. Viime vuonna luku oli noin 19 900.

– Työkyvyttömyyseläkkeelle joutuminen tarkoittaa, että ihminen on menettänyt työkyvyn lisäksi myös palkkatulonsa sekä sen myötä karttuvan eläkkeen. Toimeentulon kannalta työ on aina parempi vaihtoehto kuin työkyvyttömyyseläke.

Työkyvyttömyyseläkkeisiin liittyy edelleen paljon väärinkäsityksiä. Elo pyrkii neuvomaan niin eläkkeenhakijoita kuin työnantajiakin työkykyhaasteiden kanssa jo ennen eläkehakemuksen jättämistä. Neuvontapalvelusta saatu palaute on ollut erinomaisella tasolla.

Kaikista hakemuksista selvästi suurin osa eli noin 70 prosenttia hyväksytään. Hylkäävästä päätöksestä voi valittaa työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaan, jolla on valta kumota työeläkeyhtiön hylkäävä päätös.

Hakemuksen hylkäämiseen eivät vaikuta työeläkeyhtiön taloudelliset tekijät. Sen sijaan palkka työnteosta on useimmiten eläkettä selvästi korkeampi, mikä vaikuttaa yksilön taloudelliseen hyvinvointiin merkittävästi.

Työeläkeyhtiössä työkyvyttömyyden määritelmä perustuu lakiin, jonka mukaan työeläkeyhtiön tulee tarkastella alle 60-vuotiaiden kohdalla yleistä työkyvyttömyyttä, ei sairauspäivärahaan oikeuttavaa ammatillista työkyvyttömyyttä. Esimerkiksi metsuri voi olla työkyvytön jatkamaan ammatissaan, mutta hän kykenee todennäköisesti fyysisesti kevyempään työhön.

Hoitavan lääkärin diagnoosia ei kumota. Työeläkeyhtiön lääkäri arvioi sairauden vakavuutta ja sen vaikutusta jäljellä olevaan työkykyyn. Hoitava lääkäri keskittyy diagnosoimaan sairauden ja hoitamaan sitä. Kun hoitava lääkäri huomioi myös jäljellä olevan työkyvyn, se voi auttaa työntekijää pysymään kiinni työelämässä.

Työeläkeyhtiö pyrkii tarjoamaan hakijalle mahdollisimman paljon käytännönläheistä neuvontaa jo ennen hakemuksen jättämistä. Esimerkiksi Elo tukee määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä olevia soittamalla heille tietyin väliajoin ja opastamalla jatkon suhteen esimerkiksi ohjaamalla ammatilliseen kuntoutukseen tai muistuttamalla hakemaan eläkkeelle jatkoa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.