Lyhytaikaisessa käytössä opioidit voimistavat mielihyvän kokemuksia ja laimentavat negatiivisia tunnevasteita

Lyhytaikainen opioidiannos vahvistaa mielihyvän tunnetta ja laimentaa negatiivisia tunteita, osoittaa tuore tutkimus. Tämä voi osaltaan selittää sitä, miksi opioidiriippuvuus joissakin tapauksissa kehittyy hyvin nopeasti.

Aivojen opioidijärjestelmä osallistuu tunteiden, mielihyvän ja kivun säätelyyn. Opioidit ovat tähän järjestelmään vaikuttavia vahvoja kipulääkkeitä. On oletettu, että tehokkaan kivunlievityksen lisäksi opioidit lyhytaikaisessa käytössä voivat kohentaa mielialaa ja vähentää negatiivisia tunteita. Siitä, miten opioidit vaikuttavat ulkopuolisten ärsykkeiden herättämiin tunnevasteisiin, ei ole kuitenkaan ollut paljon tietoa.

Helsingin yliopiston ja HUSin tutkijat ovat yhdessä Aalto-yliopiston ja Turun yliopiston tutkijoiden kanssa tarkastelleet remifentaniili-opioidin sekä opioidien vastalääkkeenä käytetyn naloksonin vaikutuksia tunteisiin, joita koehenkilöt kokivat katsoessaan erilaisia elokuvakatkelmia. Tutkimukseen osallistui 31 tervettä miestä, iältään 20–35-vuotiaita.

Koehenkilöt täyttivät kyselyn, jonka perusteella heidän subjektiivista emotionaalisuuttaan arvioitiin. Sen jälkeen he saivat suonensisäisesti annosteltuna vuorotellen remifentaniilia, lumelääkettä ja naloksonia. Tutkittavat eivät itse tienneet, missä järjestyksessä aineet heille annettiin.

Jokaisen lääkeinfuusion aikana osallistujat katsoivat kymmenen elokuvakatkelmaa, joista osa oli miellyttäviä ja osa epämiellyttäviä, ja arvioivat katkelmien heissä aiheuttamia mielihyvän ja kiihtymyksen tunteita.

– Remifentaniili voimisti elokuvakatkelmien aiheuttaman mielihyvän kokemusta merkittävästi, mutta ei vaikuttanut kiihtymyksen tunteeseen. Mielihyvän voimistuminen näkyi sekä epämiellyttävien että miellyttävien elokuvakatkelmien arvioissa, kertoo anestesiologian erikoislääkäri, LT Tarja Heiskanen HUSista.

Naloksoni muutti arvioita tunnekokemuksista neutraaliin suuntaan, mutta vaikutus oli vähäinen eikä eronnut merkittävästi lumelääkkeen vaikutuksesta.

– Näyttää siltä, että lyhytaikainen opioidiannos muokkaa tunnekokemuksia positiiviseen suuntaan – se voimistaa mielihyvän tuntemuksia ja heikentää negatiivisia tunnekokemuksia. Tämä voi olla yksi niistä tekijöistä, joiden vuoksi joillekin kehittyy riippuvuus heti ensimmäisten opioidikokemusten jälkeen, Heiskanen toteaa.

– Kaiken kaikkiaan tuloksemme viittaavat siihen, että emotionaaliset vasteet ulkopuoliseen ärsykkeeseen tapahtuvat opioidijärjestelmän kautta.

Tutkijat painottavat, että opioidien vaikutus tunnevasteiden ja mielialan muutoksiin muuttuu silloin kun lääkettä käytetään pitkäkestoisesti.

– Pitkäaikainen opioidien käyttö muokkaa aivojen palkitsemisjärjestelmää ja vähentää sen herkkyyttä. Ihmisen kyky kokea mielihyvää ulkopuolisten ärsykkeiden johdosta turtuu, ja tämä puolestaan kasvattaa masennuksen riskiä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Jyrsintä- ja päällystystyö Eerikinkadulla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Eerikinkadulla Puistokadun risteyksessä 28. elokuuta asti kello 9–15, mutta ei viikonloppuna. Työ tapahtuu molemmin puolin Puistokatua Eerikinkadulla. Paikalla on liikenneopasteet ja tarvittaessa liikenteenohjaajat. Työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Ville Niinistö: Euroopan unionin vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen

Euroopan unionin on kannettava vastuunsa ja vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen, vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö vaatii.

Selvitys: Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtyminen vaatii järjestelmätason muutoksen

Ruokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää 30–40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarannosta. Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtymisessä tarvitaan järjestelmätason muutosta, todetaan RuokaMinimi-hankkeen loppuraportissa.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto houkuttelee kävijöitä arkkitehtuuri- ja muotoiluohjelmistollaan

Elokuun viimeisellä viikolla Turkuun ja Paimioon rantautuva Alvar Aalto -viikko tuo kaupunkeihin arkkitehtuurin-, muotoilun- ja taiteentäyteisen ohjelmiston. Viikon aikana luvassa on arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä elämyksellisiä arkkitehtuurikierroksia harvemmin avoinna oleviin kohteisiin.

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.