Turun yliopisto haluaa olla mukana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa

Pentti Huovinen. Pentti Huovinen. Kuva: Marttiina Sairanen

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistuksen tarve ei hävinnyt, vaikka sen toteutusmallista ei päästy yksimielisyyteen viime hallituskaudella. Työ jatkuu uuden hallituksen johtamana. Turun yliopiston monitieteinen Sote-akatemia tarjoaa uudistuksen tueksi tutkittua tietoa ja jatkuvan oppimisen palveluita.

– Koko ihmiselämää koskettavan monitahoisen palvelujärjestelmän perustaksi tarvitaan eri tieteenalojen tuottamaa tutkimustietoa sekä tutkimukseen perustuvaa koulutusta. Turun yliopiston kaikkien tiedekuntien yhteinen toiminta-alusta Sote-akatemia vastaa tähän tarpeeseen, Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen sanoo.

Sote-akatemia on yliopiston uudenlainen, jatkuvasti kehittyvä monialainen toiminto. Se tähtää tieteiden, ammattien ja toimijoiden välisen yhteistyön tiivistämiseen palvelujärjestelmän kehittämiseksi. Lisäksi se järjestää sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvää koulutusta, edistää monitieteistä tutkimusta sekä osallistuu yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen.

– Sote-akatemia ei ole hanke, eikä sen toiminta ole sidoksissa uudistuksen poliittiseen valmisteluun, Sote-akatemian johtoryhmän puheenjohtaja, lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Pentti Huovinen korostaa.

Viesti päättäjille on selkeä.

– Olemme käytettävissä ja valmiita yhteistyöhön. Tarjoamme kehittämistyön tueksi koko yhteisömme osaamisen ja kokemuksen, Huovinen painottaa.

Tiedekuntien dekaanit haluavat kiinnittää huomiota sote-uudistuksen keskeisen tavoitteen, integraation, edistämiseen. Integraatio sosiaalihuollon ja terveydenhuollon välillä sekä eri palvelusektoreiden ja -tasojen kesken on asiakaslähtöisyyden edellytys ja koko uudistuksen kulmakivi.

– Integraatio edellyttää laajaa monialaista yhteistyötä, johon annamme valmiuksia opiskelijoillemme kaikilla koulutustasoilla. Tuemme määrätietoisesti opettajien yhteistyötä sekä monialaisen pedagogiikan osaamista, Sote-akatemian tutkimuspäällikkö Miia Tuominen kertoo.

Myös sosiaalihuollon kehittämistarpeisiin on tartuttava jatkossa ponnekkaammin.

– Sote-akatemia on ollut aktiivisesti mukana esimerkiksi lastensuojelun kehittämisessä ja tätä työtä jatkamme, yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan dekaani Juha Räikkä toteaa.

Sote-akatemia onkin panostanut erityisesti lasten ja nuorten palveluihin liittyvään osaamiseen ja tutkimukseen. Lasten ja nuorten hyvinvointia tuetaan sosiaalipalveluiden lisäksi myös esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa.

– Olemme mukana rakentamassa kansallisen lapsistrategian mukaista lapsi- ja perhemyönteisempää yhteiskuntaa monitieteisen tutkimuksen ja koulutuksen avulla. Lasten ja nuorten hyvinvointi sekä siihen liittyvät tutkimustulokset onkin otettava huomioon palvelujen kehittämisessä, kasvatustieteiden tiedekunnan dekaani Marja Vauras muistuttaa.

Integraation suurimpia jarruja, ja samalla myös sen edistäjiä, ovat tietojärjestelmät ja juridiikka.

– Tekoälyn mahdollisuudet sekä esimerkiksi tietosuojaan ja sopimusoikeuteen liittyvät kysymykset on syytä ottaa huomioon tieteellisestä näkökulmasta sote-uudistuksessa, luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan dekaani Tapio Salakoski ja oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Anne Kumpula tähdentävät.

Turun yliopiston kauppakorkeakoulu tarjoaa sote-kehittämiseen laaja-alaista osaamistaan.

– Keskeisimpiä teemoja kauppa- ja taloustieteiden näkökulmasta ovat tiedolla johtaminen ja faktaperusteinen päätöksenteko, talousosaaminen, sekä esimerkiksi henkilöstöjohtaminen, dekaani Markus Granlund summaa.

Sote-kehittämisessä ei voi unohtaa myöskään kulttuurisia ja kielellisiä kysymyksiä.

– Sote-akatemia on kiinnostunut terveyden ja hyvinvoinnin kulttuurisista ulottuvuuksista. Niihin kuuluvat muun muassa taiteen hyvinvointivaikutukset, sairauksien kulttuuriset syyt ja ilmenemismuodot tai vaikkapa potilaan ja lääkärin vuorovaikutus vastaanottotilanteissa, humanistisen tiedekunnan dekaani Jaakko Suominen kertoo.

Integraatiota tarvitaan myös yliopiston ja yliopistosairaalan välillä.

– Yliopistosairaalan ja yliopiston yhteistyön tiivistäminen on tarpeen. Koulutus muuttuu yhä osaamisperusteisemmaksi, mikä vaatii koko sairaalaorganisaation valmiutta koulutuksen toteuttamiseen. Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian mukaan yliopistosairaaloiden ympärille tulee kehittää terveysalan tutkimuksen osaamiskeskittymiä. Tällä on jo ollut valtava merkitys Turun alueen elinkeinoelämälle, Huovinen korostaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Kortiton huumemotoristi lähti poliisia pakoon, nopeutta yli 200 km/h

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi sunnuntaina kello 00.35 Turun Ohikulkutiellä moottoripyörälle nopeuden 172 kilometriä tunnissa. Paikassa on suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Joka toinen autoileva tuntenut liikennekiukkua

Liikenneturvan kyselyn mukaan joka toinen autoileva on tuntenut liikennekiukkua. Valtaosa ei kuitenkaan anna ärsyyntymisen vaikuttaa toimintaansa kuin korkeintaan itsekseen jupinana ratissa.

Puhallinmusiikkia koko viikko

Hirjastopihalla vietetään jo perinteiseen tapaan Turun puhallinmusiikkijuhlia.

Turun pääkirjaston sisäpiha täyttyy 20.–24. toukokuuta torvista, kun kirjastopihalla vietetään jo perinteiseen tapaan Turun puhallinmusiikkijuhlia. Joka päivä ohjelmassa on kaksi konserttia, joista toinen alkaa kello 18 ja toinen kello 19.

Asumaton rakennus tuhoutui täysin tulipalossa Raisiossa

Asumaton noin 300-neliöinen rakennus tuhoutui täysin tulipalossa Naakkakujalla Raisiossa sunnuntaina aamulla.

Portsan katumarkkinat sulkee Puutarhakadun liikenteeltä sunnuntaina

Portsan katumarkkinat -tapahtuma sulkee Puutarhakadun yleiseltä liikenteeltä Sairashuoneenkadun ja Korkeavuorenkadun välillä sunnuntaina kello 9–16.

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Markulantiellä

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Markulantiellä Eskonkadun ja Varkkavuorenkadun risteysalueella 20.-21. toukokuuta.

Loton potti nousee 2,4 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 20/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potissa on 2,4 miljoonaa euroa. Lauantaina löytyi yksi 6+1 -tulos, jolla Jämsänkosken Kenraalintien R-kioskissa rivinsä tehnyt pelaaja voittaa 372 357 euroa.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!