Viking Linen liikevaihto ja matkustajamäärä laskivat

Viking Linen liikevaihto ja matkustajamäärä laskivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Viking Linen liikevaihto ja matkustajamäärä laskivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kuva: Juha Paju

Viking Linen liikevaihto laski vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Liikevaihto oli 95,8 miljoonaa euroa. Viime vuonna samalla kaudella liikevaihto oli 100,3 miljoonaa euroa. Liiketulos oli 14,2 miljoonaa euroa tappiollinen (-13,5).

Rahoitustuotot ja -kulut olivat -1,2 miljoonaa euroa (-2,6). Tulos ennen veroja oli -15,4 miljoonaa euroa (-16,1). Tulos verojen jälkeen oli -12,3 miljoonaa euroa (-12,9).

Yhtiön tulosennuste on muuttumaton. Vuoden 2019 liiketulos on vuoden 2018 liiketulokseen tasolla tai sitä parempi. Yhtiön mukaan kilpailu Viking Linen liikennöintialueella merkitsee edelleen painetta sekä hintoihin että volyymeihin, millä on negatiivinen vaikutus matkustajakohtaiseen tuottoon.

Kolmannen kvartaalin tuloksella on ratkaiseva merkitys koko vuoden tulokseen. Ruotsin kruunun kurssikehitys vaikuttaa konsernin tulokseen. Kiinteähintaiset sopimukset koskien osaa konsernin polttoainekulutusta vuonna 2019 ehkäisee korkeampien polttoainekustannusten riskiä. Kokonaisuutena arvioidaan, että vuoden 2019 liiketulos on vuoden 2018 liiketulokseen tasolla tai sitä parempi.

– Toimintavuoden ensimmäisen vuosineljänneksen tulos oli edellisvuoden tasolla. Kvartaalin tulokseen vaikutti kuitenkin negatiivisesti se tosiasia, että pääsiäisliikenne sattui kokonaisuudessaan huhtikuulle, toimitusjohtaja Jan Hanses kommentoi.

– Neljännesvuoden aikana on otettu käyttöön strategisia aloitteita tuoton parantamiseksi. Ensimmäiset tulokset on voitu havaita maaliskuussa ja kehitys on jatkunut huhtikuun alussa. Kehitys on positiivista ja odotan luottavaisesti huippusesonkia, jolloin tuloksemme pääasiassa luodaan. On ilahduttavaa, että myös asiakastyytyväisyyslukumme on noussut kvartaalin aikana edellisvuoteen verrattuna.

Matkustajatoiminnan tuotot olivat 83,0 miljoonaa euroa (88,2), samalla kun rahtitoiminnan tuotot olivat 12,3 miljoonaa euroa (11,5). Myyntikate oli 70,1 miljoonaa euroa (72,4).

Käyttökulut vähenivät 2,4 prosentilla 78,1 miljoonaan euroon (80,0). Polttoainekulut vähenivät 4,5 prosentilla 11,4 miljoonaan euroon (11,9). Heikko ruotsin kruunu vaikuttaa konsernin tulokseen negatiivisesti.

Konserni harjoittaa matkustaja- ja rahtiliikennettä seitsemällä aluksella pohjoisella Itämerellä. Alukset liikennöivät samoilla linjoilla kuin viime vuonna.

Matkustajamäärä Viking Linen aluksilla oli raportointikauden aikana 1 120 368 matkustajaa (1 215 378). Konsernin kokonaismarkkinaosuus liikennöintialueella oli arviolta 31,3 % (32,0 %).

Viking Linen rahtimäärät olivat 34 982 yksikkökuormaa (32 159). Konsernin rahtimarkkinaosuus oli arviolta 19,9 % (18,4 %). Kuljetettujen henkilöautojen määrä oli 109 790 yksikköä (114 387).

Konsernin investoinnit olivat 23,2 miljoonaa euroa (4,8), mistä 20,7 miljoonaa euroa (0,8 Meur) koskee aktivoituja kuluja rakenteilla olevasta aluksesta. Konsernin investoinnit yhteensä olivat 24,2 prosenttia liikevaihdosta (4,8 %).

31. maaliskuuta 2019 konsernin pitkäaikaiset korolliset velat olivat 116,0 miljoonaa euroa (119,6 Meur). Omavaraisuusaste oli 46,8 prosenttia, kun se oli 45,2 prosenttia edellisenä vuonna.

Liiketoiminnan nettorahavirta oli -14,5 miljoonaa euroa (-12,3). Investointien nettorahavirta oli -23,2 miljoonaa euroa (-4,8 Meur) ja rahoituksen nettorahavirta oli 12,0 miljoonaa euroa (-7,5).

Konsernin palveluksessa oli keskimäärin 2 502 henkilöä (2 534), joista emoyhtiössä 1 882 (1 892). Maissa työskenteli 591 henkilöä (622) ja merellä 1 911 henkilöä (1 912).

Konsernin oman henkilökunnan lisäksi Viking XPRS miehitettiin keskimäärin 224 (229) vuokratyönantajan palveluksessa olevalla henkilöllä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Kortiton huumemotoristi lähti poliisia pakoon, nopeutta yli 200 km/h

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi sunnuntaina kello 00.35 Turun Ohikulkutiellä moottoripyörälle nopeuden 172 kilometriä tunnissa. Paikassa on suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Joka toinen autoileva tuntenut liikennekiukkua

Liikenneturvan kyselyn mukaan joka toinen autoileva on tuntenut liikennekiukkua. Valtaosa ei kuitenkaan anna ärsyyntymisen vaikuttaa toimintaansa kuin korkeintaan itsekseen jupinana ratissa.

Puhallinmusiikkia koko viikko

Hirjastopihalla vietetään jo perinteiseen tapaan Turun puhallinmusiikkijuhlia.

Turun pääkirjaston sisäpiha täyttyy 20.–24. toukokuuta torvista, kun kirjastopihalla vietetään jo perinteiseen tapaan Turun puhallinmusiikkijuhlia. Joka päivä ohjelmassa on kaksi konserttia, joista toinen alkaa kello 18 ja toinen kello 19.

Asumaton rakennus tuhoutui täysin tulipalossa Raisiossa

Asumaton noin 300-neliöinen rakennus tuhoutui täysin tulipalossa Naakkakujalla Raisiossa sunnuntaina aamulla.

Portsan katumarkkinat sulkee Puutarhakadun liikenteeltä sunnuntaina

Portsan katumarkkinat -tapahtuma sulkee Puutarhakadun yleiseltä liikenteeltä Sairashuoneenkadun ja Korkeavuorenkadun välillä sunnuntaina kello 9–16.

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Markulantiellä

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Markulantiellä Eskonkadun ja Varkkavuorenkadun risteysalueella 20.-21. toukokuuta.

Loton potti nousee 2,4 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 20/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potissa on 2,4 miljoonaa euroa. Lauantaina löytyi yksi 6+1 -tulos, jolla Jämsänkosken Kenraalintien R-kioskissa rivinsä tehnyt pelaaja voittaa 372 357 euroa.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!