Väitös: Perhetausta ja matala koulutus yhteydessä taloudellisten vaikeuksien kokemisen riskiin nuorilla aikuisilla

Ilari Ilmakunnas. Ilari Ilmakunnas. Kuva: Turun yliopisto

Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa tutkittiin nuoren aikuisuuden aikaisia taloudellisia vaikeuksia ja niihin yhteydessä olevia tekijöitä. Suomessa taloudelliset vaikeudet ovat nuorilla aikuisilla tyypillisiä, mutta suurimmalle osalle lyhytaikaisia. Riski taloudellisten vaikeuksien kokemiselle ei kuitenkaan jakaudu tasaisesti. Etenkin matala koulutus ja perhetausta ovat voimakkaasti yhteydessä riskiin.

Nuori aikuisuus on erityislaatuinen ja tärkeä vaihe ihmisen elämässä, koska moni merkittävä muutos tapahtuu tyypillisesti juuri silloin. Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi kotoa pois muutto, opiskelun aloittaminen ja valmistuminen, työelämään siirtyminen ja parisuhteen muodostaminen.

– Niin kutsutut elämänkulkutapahtumat, tai vaikeudet niiden suhteen, liittyvät usein taloudellisten vaikeuksien kokemisen riskiin, Turun yliopistossa väittelevä Ilari Ilmakunnas kertoo.

Ilmakunnaksen väitöstutkimuksen mukaan etenkin se, että nuorella aikuisella ei ole perusasteen jälkeistä tutkintoa, on voimakkaasti yhteydessä toimeentulotukiasiakkuuteen ja tuloköyhyysriskiin.

– Lisäksi perhetausta on yhteydessä taloudellisten vaikeuksien kokemiseen. Etenkin vanhempien toimeentulotukiasiakkuus kasvattaa voimakkaasti riskiä sille, että myös nuori aikuinen saa toimeentulotukea, Ilmakunnas sanoo.

Tutkimuksessa hyödynnettiin suomalaista rekisteriaineistoa ja käytettiin erilaisia mittareita taloudellisten vaikeuksien kokemiselle. Käytetyt mittarit olivat toimeentulotukiasiakkuus, tuloköyhyys ja tuloihin pohjautuva indikaattori työmarkkinakiinnittyneisyydestä.

Nuoren aikuisuuden aikainen yhden aikuisen kotitaloudessa asuminen sekä kotoa pois muutto ovat merkittäviä selittäviä tekijöitä sille, että pienituloisuus on tyypillistä tässä elämänvaiheessa.

– Vanhempien luota pois muuttaminen nuorena on yhteydessä myös toimeentulotukiasiakkuusriskiin, erityisesti nuorella iällä. Toisaalta vanhempien luokse takaisin muuttavat tyypillisesti samanaikaisesti poistuvat tuloköyhyydestä, Ilmakunnas sanoo.

Tutkimuksessa myös havaittiin, että lapsen saaminen nuorella iällä kasvattaa riskiä taloudellisten vaikeuksien kokemiselle.

– Erilaisten kotitalouden rakenteeseen liittyvien tapahtumien yhteys taloudellisten vaikeuksien kokemisen riskiin voi kuitenkin olla erilainen miehillä ja naisilla, väittelijä toteaa.

Tutkimuksen mukaan ero parisuhteesta ja lapsen saaminen ovat nuorilla naisilla nuoria miehiä voimakkaammin yhteydessä toimeentulotukiasiakkuuteen ja tuloköyhyyteen.

– Suomessa lapsen saaminen nuorella iällä on naisilla voimakkaasti yhteydessä polkuihin, joissa kiinnittyneisyys työmarkkinoihin on heikko, Ilmakunnas sanoo.

Pitkäkestoiset taloudelliset vaikeudet tyypillisempiä nuorilla miehillä

Väitöstutkimus osoitti, että taloudellisten vaikeuksien kokeminen jossain vaiheessa nuorta aikuisuutta on varsin tyypillistä Suomessa, mutta samanaikaisesti taloudellisia vaikeuksia kokevien keskuudessa on kahtiajakoa.

– Suurimmalle osalle taloudelliset vaikeudet ovat lyhytaikaisia, mutta pieni joukko kokee vaikeuksia pitkiäkin aikoja. Pitkäkestoiset taloudelliset vaikeudet ovat tyypillisempiä nuorilla miehillä kuin nuorilla naisilla.

Väittelijän mukaan havainnot pitkäkestoisista taloudellisista vaikeuksista ovat huolestuttavia, sillä nuoren aikuisuuden aikana koetulla huono-osaisuudella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.

VTM Ilari Ilmakunnas esittää väitöskirjansa Economic difficulties during the transition into adulthood in Finland: a register-based study” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 3. toukokuuta.

Vastaväittäjänä on professori Johan Fritzell (Karolinska Institutet, Ruotsi) ja kustoksena professori Veli-Matti Ritakallio (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on sosiaalipolitiikka.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Kortiton huumemotoristi lähti poliisia pakoon, nopeutta yli 200 km/h

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi sunnuntaina kello 00.35 Turun Ohikulkutiellä moottoripyörälle nopeuden 172 kilometriä tunnissa. Paikassa on suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Joka toinen autoileva tuntenut liikennekiukkua

Liikenneturvan kyselyn mukaan joka toinen autoileva on tuntenut liikennekiukkua. Valtaosa ei kuitenkaan anna ärsyyntymisen vaikuttaa toimintaansa kuin korkeintaan itsekseen jupinana ratissa.

Puhallinmusiikkia koko viikko

Hirjastopihalla vietetään jo perinteiseen tapaan Turun puhallinmusiikkijuhlia.

Turun pääkirjaston sisäpiha täyttyy 20.–24. toukokuuta torvista, kun kirjastopihalla vietetään jo perinteiseen tapaan Turun puhallinmusiikkijuhlia. Joka päivä ohjelmassa on kaksi konserttia, joista toinen alkaa kello 18 ja toinen kello 19.

Asumaton rakennus tuhoutui täysin tulipalossa Raisiossa

Asumaton noin 300-neliöinen rakennus tuhoutui täysin tulipalossa Naakkakujalla Raisiossa sunnuntaina aamulla.

Portsan katumarkkinat sulkee Puutarhakadun liikenteeltä sunnuntaina

Portsan katumarkkinat -tapahtuma sulkee Puutarhakadun yleiseltä liikenteeltä Sairashuoneenkadun ja Korkeavuorenkadun välillä sunnuntaina kello 9–16.

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Markulantiellä

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Markulantiellä Eskonkadun ja Varkkavuorenkadun risteysalueella 20.-21. toukokuuta.

Loton potti nousee 2,4 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 20/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potissa on 2,4 miljoonaa euroa. Lauantaina löytyi yksi 6+1 -tulos, jolla Jämsänkosken Kenraalintien R-kioskissa rivinsä tehnyt pelaaja voittaa 372 357 euroa.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!