Tietosuojavaltuutetulle ilmoitettujen asioiden määrä edelleen kasvussa

Vuoden ensimmäisen neljänneksen perusteella tietosuojavaltuutetun toimistoon vireille tulleiden asioiden määrä kasvaa edelleen. Kasvua on kaikissa suurimmissa asiaryhmissä, mutta erityisesti tietoturvaloukkauksista tehdyt ilmoitukset nostavat vireille tulleiden asioiden määrää.

Alkuvuoden aikana toimistoon on tullut vireille yhteensä runsaat 3 100 asiaa, mikä on noin 20 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Jos tahti jatkuu samanlaisena, vuoden aikana vireille tulleiden asioiden määrä ylittää 11 000 asian rajan. Tämä on enemmän kuin koskaan aiemmin, toteaa tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Esimerkiksi rekisteröidyn oikeuksia koskevia asioita on saapunut selvästi enemmän kuin alkuvuonna 2018. Tavallisimpia tähän ryhmään kuuluvia asioita ovat rekisteröidyn oikeus saada pääsy omiin tietoihinsa ja oikeus tulla unohdetuksi. Rekisteröidyn oikeuksia koskevissa asioissa rekisteröidyn tulee ensisijaisesti olla yhteydessä rekisterinpitäjään ja esittää tälle pyyntö tietosuojaoikeuksien käyttämisestä.

Jos rekisterinpitäjä kieltäytyy tästä ilman asianmukaista perustetta, asian voi laittaa vireille tietosuojavaltuutetun toimistoon.

– Asiamäärän kasvu kertoo ainakin siitä, että ihmiset ovat nykyään tietoisempia tietosuojaoikeuksistaan ja haluavat käyttää näitä oikeuksia, sanoo Aarnio.

Euroopan tietosuojaviranomaisten välinen yhteistyö lisääntyi EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen ja Euroopan tietosuojaneuvoston perustamisen myötä. Alkuvuoden aikana tietosuojavaltuutetun toimisto osallistui 22:n rajat ylittävän asian käsittelyyn yhdessä muiden valvontaviranomaisten kanssa. Rajat ylittävillä asioilla tarkoitetaan esimerkiksi valituksia, jotka koskevat henkilötietojen käsittelyä useissa EU-maissa. EU:n tietosuojaviranomaisilla oli vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana vireillä lähes 300 rajat ylittävää asiaa.

Rajat ylittävien asioiden käsittelyn lisäksi tietosuojaneuvoston alatyöryhmät jatkoivat aktiivisesti toimintaansa. Ryhmissä valmisteltiin ohjeita tietosuoja-asetuksen soveltamisesta sekä käsiteltiin uusien ilmiöiden ja teknologioiden tietosuojaa. Tietosuojavaltuutetun toimisto osallistuu jokaisen alatyöryhmän toimintaan.

Noin kolmasosa alkuvuonna vireille tulleista asioista on ollut ilmoituksia henkilötietojen tietoturvaloukkauksista. Yhteensä ilmoituksia on tullut tänä vuonna noin 1 050.

Tietosuojavaltuutetun toimistolle tehtyjen ilmoitusten mukaan suuri osa korkean riskin aiheuttavista tietoturvaloukkauksista perustuu tietojen kalasteluun. Pääosa niistä koskee Office 365 -tunnuksen ja salasanan joutumista hyökkääjien haltuun.

Tunnuksia kalastellaan sähköpostiviesteillä sekä erilaisilla, oikeita verkkosivustoja muistuttavilla kalastelusivustoilla. Tavallisimmin kalastelu etenee siten, että henkilön postilaatikkoon tulee sähköposti luotetulta taholta. Viestin sisältönä on turvapostilinkki tai tiedoston jakolinkki, joka klikattaessa ohjautuu aidolta näyttävälle Office 365 -kirjautumissivulle.

Hyökkääjän tavoitteena on saada viestin vastaanottaja syöttämään tunnuksensa tälle sivulle, jolloin ne välittyvät samalla hyökkääjän käyttöön. Tämän jälkeen hänellä on pääsy kaikkeen siihen tietoon, mihin tilin oikealla omistajallakin, esimerkiksi sähköposteihin, tiedostoihin ja yhteystietoihin.

Hyökkäys havaitaan tyypillisesti vasta siinä vaiheessa, kun hyökkääjä käynnistää uuden kalasteluviestiketjun alkuperäisessä hyökkäyksessä hankkimillaan osoitetiedoilla. Usein yritysten on myös vaikeaa näyttää toteen, mitä henkilötietoja hyökkääjän haltuun on päätynyt.

Yritysten tulisikin näiltä osin kehittää kirjautumista pilvipalveluihin, näiden palveluiden valvontaa ja lokitusominaisuuksien hyödyntämistä. Lisäksi on syytä harkita, välitetäänkö ja säilytetäänkö sähköpostissa henkilötietoa sisältäviä dokumentteja, kuten sairauslomatodistuksia, työsopimuksia tai passin kopioita.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Pelastuslaitos auttoi miehen katolta Askaistenkujalla

Mies jouduttiin pelastamaan asuinrakennuksen katolta noin kuuden metrin korkeudesta torstaina puolilta päivin Askaistenkujalla Vähäheikkilässä.

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Jalostaja ja Suomen Sillikonttori jatkavat suomalaista sillinvalmistuksen perinnettä

Suomen Sillikonttori tekee Jalostaja-sillit Uudessakaupungissa.

Jalostaja ja Suomen Sillikonttori päättivät pelastaa suomalaisen sillinvalmistusperinteen, kun viimeistenkin Suomessa valmistettujen merkkisillien valmistus siirtyi Puolaan viime vuoden lopulla.

Tutkimus: Nuoret pitävät asuntoa myös sijoituksena, vanhemmat lähinnä kotina

Asuntojaan hankkivat nuoret suhtautuvat asuntoonsa enemmän sijoituksena kuin vanhemmat ikäluokat. Asuntojen hinnat suhteessa kotitalouksien tuloihin ovat nyt lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

Turun Pyöräpaja avannut ovensa Itäharjulla

Ronskibiitti esiintyy Pyöräpajalla ensi lauantaina.

Turun Pyöräpaja on avannut ovensa Itäharjulla osoitteessa Kalevantie 15. Paja on avoinna tiistaisin kello 17–20.

Kirjojen lukeminen lisääntynyt, luettujen kirjojen määrä pienentynyt

Kirjojen lukeminen kuuden kuukauden aikana, %.

Kirjojen lukeminen on yksi suomalaisten yleisimmistä harrastuksista. Yli kolme neljäsosaa kymmenen vuotta täyttäneestä väestöstä oli lukenut vähintään yhden kirjan viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana vuonna 2017. Määrä on jonkin verran suurempi kuin 2000–luvun alussa. Naiset lukevat kirjoja enemmän kuin miehet, ja näin on ollut jo 1980-luvun alusta lähtien. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen vuoden 2017 vapaa-aikatutkimuksesta.

Mielen hyvinvointi ennustaa liikunta-aktiivisuutta keski-iässä

Mielensä hyvinvoinnin korkeaksi arvioineet 42-vuotiaat liikkuivat aktiivisemmin 50-vuotiaana kuin matalampia pistemääriä mielen hyvinvoinnista 42-vuotiaana saaneet. Erilaiset liikuntaharrastukset kytkeytyivät hyvinvoinnin eri osa-alueisiin keski-iässä.

K-ryhmän myynti Lounais-Suomen alueella alkuvuonna 297,8 miljoonaa euroa

Mikko Helander (vas.) ja Olli Setänen.

K-ryhmän myynti Lounais-Suomen alueella (Varsinais-Suomi, Satakunta ja Ahvenanmaa) oli tammi-maaliskuussa yhteensä 297,8 miljoonaa euroa ja se kasvoi 1,1 prosenttia. Päivittäistavarakaupan myynti oli 219,1 miljoonaa euroa ja se oli plussalla 1,6 prosenttia. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa myynti kävi 60,4 miljoonalla eurolla ja se kehittyi 11,5 prosenttia.

Automatkailijat messuilevat Turussa jatkossa keväisin

Caravan Show järjestetään jatkossa keväisin.

Caravan Show, automatkailun messutapahtuma Turun Messukeskuksessa, järjestetään jatkossa keväisin. Tammikuusta huhtikuuhun siirryttiin sekä alan kauppiaiden että järjestäjien, SF-Caravan ry:n ja Turun Messukeskuksen, toiveesta. Uusi ajankohta tuo lisää mahdollisuuksia leirintämatkailun kasvattamiseen, jota myös messukävijät ovat toivoneet tapahtumaan lisää.

Urheilu

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Ura Basket aloittaa tänään taistelun liigapaikasta

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa oli vaikea monella tapaa. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan karsinnoissa.

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa on ollut vaikea. Eikä se ole edes vielä ohi. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan liigakarsinnassa. Paras kolmesta -sarja alkaa Littoisten monitoimitalolla tänään torstaina 25. huhtikuuta. Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva karsintapeli pelataan Littoisissa 3. toukokuuta.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia jatkoja Tepsille

Zach Budish.

HC TPS on vähitellen julkaissut kauden 2019–20 joukkueen sopimuksiaan. Viime vuoden joukkueesta jatkavat muun muassa Lauri Pajuniemi , Zach Budish ja Joe Piskula . Uusina pelaajina Palloseuraan saapuvat muun muassa Topi Nättinen ja Tony Sund .

Palloliiton Länsi-Suomen piirin toiminta vuoden lopussa

Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin kevätkokous järjestettiin 24. huhtikuuta Porissa. Sääntömääräisten kevätkokousasioiden lisäksi kokouksessa hypättiin loikka kohti Seurojen Palloliittoa, kun piirin jäsenseurat hyväksyivät sopimuksen toiminnan ja käyttöomaisuuden siirrosta Suomen Palloliitolle.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!