Tietosuojavaltuutetulle ilmoitettujen asioiden määrä edelleen kasvussa

Vuoden ensimmäisen neljänneksen perusteella tietosuojavaltuutetun toimistoon vireille tulleiden asioiden määrä kasvaa edelleen. Kasvua on kaikissa suurimmissa asiaryhmissä, mutta erityisesti tietoturvaloukkauksista tehdyt ilmoitukset nostavat vireille tulleiden asioiden määrää.

Alkuvuoden aikana toimistoon on tullut vireille yhteensä runsaat 3 100 asiaa, mikä on noin 20 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Jos tahti jatkuu samanlaisena, vuoden aikana vireille tulleiden asioiden määrä ylittää 11 000 asian rajan. Tämä on enemmän kuin koskaan aiemmin, toteaa tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Esimerkiksi rekisteröidyn oikeuksia koskevia asioita on saapunut selvästi enemmän kuin alkuvuonna 2018. Tavallisimpia tähän ryhmään kuuluvia asioita ovat rekisteröidyn oikeus saada pääsy omiin tietoihinsa ja oikeus tulla unohdetuksi. Rekisteröidyn oikeuksia koskevissa asioissa rekisteröidyn tulee ensisijaisesti olla yhteydessä rekisterinpitäjään ja esittää tälle pyyntö tietosuojaoikeuksien käyttämisestä.

Jos rekisterinpitäjä kieltäytyy tästä ilman asianmukaista perustetta, asian voi laittaa vireille tietosuojavaltuutetun toimistoon.

– Asiamäärän kasvu kertoo ainakin siitä, että ihmiset ovat nykyään tietoisempia tietosuojaoikeuksistaan ja haluavat käyttää näitä oikeuksia, sanoo Aarnio.

Euroopan tietosuojaviranomaisten välinen yhteistyö lisääntyi EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen ja Euroopan tietosuojaneuvoston perustamisen myötä. Alkuvuoden aikana tietosuojavaltuutetun toimisto osallistui 22:n rajat ylittävän asian käsittelyyn yhdessä muiden valvontaviranomaisten kanssa. Rajat ylittävillä asioilla tarkoitetaan esimerkiksi valituksia, jotka koskevat henkilötietojen käsittelyä useissa EU-maissa. EU:n tietosuojaviranomaisilla oli vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana vireillä lähes 300 rajat ylittävää asiaa.

Rajat ylittävien asioiden käsittelyn lisäksi tietosuojaneuvoston alatyöryhmät jatkoivat aktiivisesti toimintaansa. Ryhmissä valmisteltiin ohjeita tietosuoja-asetuksen soveltamisesta sekä käsiteltiin uusien ilmiöiden ja teknologioiden tietosuojaa. Tietosuojavaltuutetun toimisto osallistuu jokaisen alatyöryhmän toimintaan.

Noin kolmasosa alkuvuonna vireille tulleista asioista on ollut ilmoituksia henkilötietojen tietoturvaloukkauksista. Yhteensä ilmoituksia on tullut tänä vuonna noin 1 050.

Tietosuojavaltuutetun toimistolle tehtyjen ilmoitusten mukaan suuri osa korkean riskin aiheuttavista tietoturvaloukkauksista perustuu tietojen kalasteluun. Pääosa niistä koskee Office 365 -tunnuksen ja salasanan joutumista hyökkääjien haltuun.

Tunnuksia kalastellaan sähköpostiviesteillä sekä erilaisilla, oikeita verkkosivustoja muistuttavilla kalastelusivustoilla. Tavallisimmin kalastelu etenee siten, että henkilön postilaatikkoon tulee sähköposti luotetulta taholta. Viestin sisältönä on turvapostilinkki tai tiedoston jakolinkki, joka klikattaessa ohjautuu aidolta näyttävälle Office 365 -kirjautumissivulle.

Hyökkääjän tavoitteena on saada viestin vastaanottaja syöttämään tunnuksensa tälle sivulle, jolloin ne välittyvät samalla hyökkääjän käyttöön. Tämän jälkeen hänellä on pääsy kaikkeen siihen tietoon, mihin tilin oikealla omistajallakin, esimerkiksi sähköposteihin, tiedostoihin ja yhteystietoihin.

Hyökkäys havaitaan tyypillisesti vasta siinä vaiheessa, kun hyökkääjä käynnistää uuden kalasteluviestiketjun alkuperäisessä hyökkäyksessä hankkimillaan osoitetiedoilla. Usein yritysten on myös vaikeaa näyttää toteen, mitä henkilötietoja hyökkääjän haltuun on päätynyt.

Yritysten tulisikin näiltä osin kehittää kirjautumista pilvipalveluihin, näiden palveluiden valvontaa ja lokitusominaisuuksien hyödyntämistä. Lisäksi on syytä harkita, välitetäänkö ja säilytetäänkö sähköpostissa henkilötietoa sisältäviä dokumentteja, kuten sairauslomatodistuksia, työsopimuksia tai passin kopioita.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Oletko tietämättäsi värisokea?

Mistä johtuu, että toiset näkevät sen värikkäämpänä kuin toiset? Miten värisokeus ilmenee, ja miten se vaikuttaa elämään? Specsaversin optikko Sauli Karvinen listaa viisi faktaa värisokeudesta.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Fingrid lisää säätösähkön reaaliaikaista markkinatietoa

Fingrid laajentaa säätösähkön reaaliaikaisen hintatiedon julkaisun testiä. Tavoitteena on sekä lisätä sähkömarkkinoiden läpinäkyvyyttä, että luoda kaikille toimijoille yhtenäiset toimintamahdollisuudet markkinoilla. Fingrid haluaa osaltaan mahdollistaa joustavan sähkön kulutuksen, tuotannon ja varastojen osallistumisen yhä lähempänä reaaliaikaa käytävään sähkökauppaan.

Uusi EU-asetus suitsii määräysten vastaisten tuotteiden kauppaa

Uusi EU-asetus tuotteiden markkinavalvonnasta tuli voimaan 15. heinäkuuta, ja sitä aletaan soveltaa pääosin kesällä 2021. Asetuksella pyritään aiempaa paremmin varmistamaan, että EU:ssa myytävät tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Kansantalouden tuotanto kasvoi toukokuussa vuodentakaisesta, laskua edelliskuukauteen

Tuotannon volyymi 2005–2019, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettu tuotanto puolestaan laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Huhtikuun 2019 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 1,8 prosenttia (oli 2,8) edellisvuoden huhtikuusta.

Uusia varotoimia suositellaan metotreksaatin annosteluvirheiden välttämiseksi

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee uusia varotoimia metotreksaattia sisältävien valmisteiden annosteluvirheiden välttämiseksi, sillä jotkut potilaat ovat virheellisesti ottaneet lääkettä joka päivä kerran viikossa tapahtuvan annostelun sijaan.

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.