Varhainen diagnoosi hidastaa neurologisten sairauksien etenemistä

Neurologiset eli hermostolliset sairaudet yleistyvät ikääntymisen myötä. Niitä tunnetaan yli 600 erilaista tyyppiä. Suurin osa näistä on harvinaisia sairauksia, mutta esimerkiksi etenevä liikehäiriösairaus Parkinsonin tauti, muistihäiriösairaus Alzheimer sekä keskushermoston rappeutumista aiheuttava autoimmuunisairaus MS-tauti (multippeliskleroosi) ovat yleisimpiä neurologisia sairauksia migreenin ja epilepsian ohella.

Neurologisten vaivojen kirjo on laaja. Oireet vaihtelevat päänsärystä, kömpelyyteen ja lihasheikkouteen. Vapina, huimaus ja tunnottomuus ovat tyypillisiä hermostollisen sairauden merkkejä. Neurologiset sairaudet vaikuttavat erityisesti ihmisen kognitiivisiin toimintoihin eli kykyyn ajatella loogisesti, tehdä havaintoja, ymmärtää ja tuottaa puhetta sekä tunnistaa asioita.

Hermostollisten poikkeavuuksien myötä muistihäiriöt lisääntyvät, ja havainto- ja tarkkaavaisuuskyvyt heikkenevät. Lisäksi visuaaliset häiriöt sekä tajuttomuus-kouristuskohtaukset kuuluvat neurologisten sairauksien tavanomaisiin oireisiin.

Parkinsonin tautia sairastaa Suomessa noin 16 000 ihmistä. Tauti aiheuttaa motorisia häiriöitä, joita voidaan hillitä lääkehoidolla sekä oikeanlaisella ravinnolla ja kuntoutuksella. Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä, parantumaton sairaus, jonka aiheuttajaa ei tunneta.

Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava muistisairaus, jota sairastaa Suomessa noin 70 000 henkilöä. Taudin oireet sekä vaikeutuminen ovat hyvin yksilöllistä, ja sairauden varhainen toteaminen on tärkeää oireiden hidastamiseksi. Parkinsonin taudin tavoin Alzheimer on hitaasti etenevä ja parantumaton sairaus, jonka syy on tuntematon.

Lewyn kappale -tauti on Alzheimerin taudin ja vaskulaarisen dementian jälkeen yleisin muistisairaus, jonka arvioidaan esiintyvän yli viidellä prosentilla yli 75-vuotiaista senioreista. Sairaus aiheuttaa sisäisesti kiertyneitä hermosoluja aivokuorella, keskushermostossa sekä autonomisessa hermostossa. Muiden neurologisten sairauksien tavoin Lewyn kappale -taudin syy on tuntematon, tauti on etenevä ja parantumaton. Muistisairautta voidaan kuitenkin hoitaa ja hidastaa oikeanlaisella lääkehoidolla, kuntoutuksella, ravinnolla sekä ajoitetuilla päiväunilla.

MS-tauti aiheuttaa muutoksia ihmisen keskushermostossa eli aivoissa ja selkäytimessä, mikä johtaa liikunta- ja toimintakyvyn oireiluun ympäri kehoa. Myös MS-tautia voidaan hoitaa lääkityksellä, elintavoilla ja kuntoutuksella. Taudin oireilu on hyvin yksilöllistä ja se voi esiintyä pitkään oireettomana.

ALS-tauti (amyotrofinen lateraaliskleroosi) aiheuttaa hermosolujen rappeutumista, minkä seurauksena henkilön kyky hallita lihaksistoaan heikkenee, aiheuttaen lopulta liikuntakyvyttömyyden. ALS -tautia sairastaa Suomessa noin 450–500 henkilöä, ja monien muiden neurologisten sairauksien tapaan se on hitaasti etenevä ja parantumaton. Sairauden varhainen toteaminen edesauttaa liikuntakyvyn säilymistä mahdollisimman pitkään.

Migreeni on päänsärkysairaus, missä keskushermosto aiheuttaa voimakkaita verisuoniperäisiä pääsärkykohtauksia. Harvinaiset migreenikohtaukset, esimerkiksi stressin laukaisemana, eivät vaadi lääkehoitoa. Mikäli kohtauksia esiintyy useamman kerran kuukaudessa, on syytä harkita estolääkitystä migreenikohtausten ehkäisemiseksi. Lievempiä migreenejä voidaan hoitaa tavanomaisilla tulehdus -ja kipulääkkeillä.

Epilepsia on aivojen sähkötoiminnan häiriöstä aiheutuva ohimenevä kohtaus. Satunnainen epileptinen kohtaus voi esiintyä esimerkiksi runsaan valvomisen tai päihteiden käytön myötä. Jos kohtaukset ovat toistuvia, henkilö voidaan diagnosoida epilepsiaa sairastavaksi. Arviolta noin 60 000 ihmistä Suomessa sairastaa epilepsiaa.

Lääkehoidolla ja kuntoutuksella sekä oikeanlaisilla elintavoilla voidaan hillitä neurologisten sairauksien oireita ja etenemistä. Neurologisten vaivojen hoidossa tärkeää on sairauden varhainen tunnistaminen, jotta hoitokeinot vaikuttaisivat mahdollisimman tehokkaasti.

Mikäli epäilyksiä hermostollisista sairauksista esiintyy, terveyskeskukseen hakeutuminen on suositeltavaa. Vakaviin neurologisiin ja rappeuttaviin sairauksiin, kuten ALS ja MS-tautiin sekä Parkinsonin tautiin saa ilmaisen henkilökohtaisen avustajan vammaispalvelulain puitteissa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Luottojen korkokatto laajenee ja tiukkenee syyskuussa

Pikaluottoja ja muita kuluttajaluottoja koskeva lainsäädäntö muuttuu syyskuussa. Uudistuksen seurauksena korkokatto laajenee koskemaan valtaosaa kuluttajaluottoja.

Nuoriso suhtautuu huolettomasti UV-säteilyn aiheuttamaan ihosyöpäriskiin

Alle 35-vuotiaat polttavat ihonsa auringossa selvästi keskimääräistä useammin.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) teettämän kyselyn mukaan suomalaiset ymmärtävät hyvin UV-säteilyn aiheuttaman ihosyöpäriskin. Nuorison keskuudessa riskiä pidetään pienempänä, mikä heijastuu myös auringolta suojautumiseen.

Pelastuslaitos auttoi miehen katolta Askaistenkujalla

Mies jouduttiin pelastamaan asuinrakennuksen katolta noin kuuden metrin korkeudesta torstaina puolilta päivin Askaistenkujalla Vähäheikkilässä.

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Jalostaja ja Suomen Sillikonttori jatkavat suomalaista sillinvalmistuksen perinnettä

Suomen Sillikonttori tekee Jalostaja-sillit Uudessakaupungissa.

Jalostaja ja Suomen Sillikonttori päättivät pelastaa suomalaisen sillinvalmistusperinteen, kun viimeistenkin Suomessa valmistettujen merkkisillien valmistus siirtyi Puolaan viime vuoden lopulla.

Tutkimus: Nuoret pitävät asuntoa myös sijoituksena, vanhemmat lähinnä kotina

Asuntojaan hankkivat nuoret suhtautuvat asuntoonsa enemmän sijoituksena kuin vanhemmat ikäluokat. Asuntojen hinnat suhteessa kotitalouksien tuloihin ovat nyt lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

Turun Pyöräpaja avannut ovensa Itäharjulla

Ronskibiitti esiintyy Pyöräpajalla ensi lauantaina.

Turun Pyöräpaja on avannut ovensa Itäharjulla osoitteessa Kalevantie 15. Paja on avoinna tiistaisin kello 17–20.

Kirjojen lukeminen lisääntynyt, luettujen kirjojen määrä pienentynyt

Kirjojen lukeminen kuuden kuukauden aikana, %.

Kirjojen lukeminen on yksi suomalaisten yleisimmistä harrastuksista. Yli kolme neljäsosaa kymmenen vuotta täyttäneestä väestöstä oli lukenut vähintään yhden kirjan viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana vuonna 2017. Määrä on jonkin verran suurempi kuin 2000–luvun alussa. Naiset lukevat kirjoja enemmän kuin miehet, ja näin on ollut jo 1980-luvun alusta lähtien. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen vuoden 2017 vapaa-aikatutkimuksesta.

Mielen hyvinvointi ennustaa liikunta-aktiivisuutta keski-iässä

Mielensä hyvinvoinnin korkeaksi arvioineet 42-vuotiaat liikkuivat aktiivisemmin 50-vuotiaana kuin matalampia pistemääriä mielen hyvinvoinnista 42-vuotiaana saaneet. Erilaiset liikuntaharrastukset kytkeytyivät hyvinvoinnin eri osa-alueisiin keski-iässä.

Urheilu

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Ura Basket aloittaa tänään taistelun liigapaikasta

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa oli vaikea monella tapaa. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan karsinnoissa.

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa on ollut vaikea. Eikä se ole edes vielä ohi. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan liigakarsinnassa. Paras kolmesta -sarja alkaa Littoisten monitoimitalolla tänään torstaina 25. huhtikuuta. Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva karsintapeli pelataan Littoisissa 3. toukokuuta.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia jatkoja Tepsille

Zach Budish.

HC TPS on vähitellen julkaissut kauden 2019–20 joukkueen sopimuksiaan. Viime vuoden joukkueesta jatkavat muun muassa Lauri Pajuniemi , Zach Budish ja Joe Piskula . Uusina pelaajina Palloseuraan saapuvat muun muassa Topi Nättinen ja Tony Sund .

Palloliiton Länsi-Suomen piirin toiminta vuoden lopussa

Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin kevätkokous järjestettiin 24. huhtikuuta Porissa. Sääntömääräisten kevätkokousasioiden lisäksi kokouksessa hypättiin loikka kohti Seurojen Palloliittoa, kun piirin jäsenseurat hyväksyivät sopimuksen toiminnan ja käyttöomaisuuden siirrosta Suomen Palloliitolle.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!