Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus. Tarja Poikkeus. Kuva: Turun yliopisto

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Poikkeuksen väitöstutkimus selvitti hoitotyön johtajien eettisen tuen vaikutusta sairaanhoitajien eettiseen osaamiseen, eettiseen turvallisuuteen ja työtyytyväisyyteen. Tulosten perusteella hoitotyön johtajien tulisi ottaa käyttöön systemaattisesti erilaisia tapoja tukea sairaanhoitajien eettistä osaamista.

– Hoitotyön johtavat voivat esimerkiksi osallistua eettisten toimintatapojen suositusten laatimiseen tai vastata niiden laatimisesta. Lisäksi johtajien tulisi tukea moniammatillista eettistä keskustelua ja sairaanhoitajien osallistumista etiikan koulutukseen, Poikkeus listaa.

Poikkeuksen tutkimuksessa selvisi, että sairaanhoitajien mielestä hoitotyön johtajat tukevat hyvin lakien ja asetusten mukaista toimintaa. Myös eettisten arvojen ja periaatteiden mukaista toimintaa tuettiin hyvin.

– Kuitenkin sekä sairaanhoitajat että hoitotyön johtajat itse arvioivat, että mahdollisuus eettiseen täydennyskoulutukseen ja päivittäiseen kliiniseen tukeen eettisten ongelmien käsittelyssä oli vähäistä, Poikkeus selittää.

Sairaanhoitajat kokivat saavansa vähän yksilöllistä tukea ja palautetta eettisestä osaamisestaan hoitotyön johtajilta. Vain puolet tutkimukseen osallistuneista sairaanhoitajista koki saavansa tukea eettisten ongelmien käsittelyyn.

– Hoitajat toivoivatkin enemmän mahdollisuuksia eettiseen koulutukseen ja moniammatilliseen keskusteluun eettisistä ongelmista, Poikkeus lisää.

Eettinen turvallisuus toteutuu silloin, kun sairaanhoitajilla on mahdollisuus toteuttaa eettisesti hyvää ja laadusta hoitoa hoitotyön arvojen mukaisesti. Eettisen turvallisuuden toteutuminen edellyttää ennen kaikkea itsenäistä ammatillista roolia sekä muiden ammattiryhmien osoittamaa kunnioitusta ja luottamusta.

– Tutkimuksessa ne sairaanhoitajat, jotka kokivat, että hoitotyön johtajat tukivat heidän eettistä osaamistaan enemmän, tunsivat myös eettisen turvallisuutensa olevan korkeampi, Poikkeus kertoo.

Sairaanhoitajat ilmoittivat tutkimuksessa työtyytyväisyytensä keskinkertaiseksi. Työtyytyväisyys oli kuitenkin selkeästi keskiarvoa parempi niillä sairaanhoitajilla, jotka kokivat saavansa johtajiltaan eettistä tukea.

Tutkimuksen tulosten perusteella sairaanhoitajien eettisen osaamisen tukeminen voi alkaa jo rekrytoinnissa ja jatkua perehdytyksen aikana.

– Esimies voi arvioida sairaanhoitajien eettistä osaamista kehityskeskusteluissa ja päivittäisissä kliinisissä tilanteissa. Päivittäisjohtamisen onkin tuettava enemmän eettisten ongelmien käsittelyä ja siihen sisältyy olennaisesti yksilöllisen palautteen antaminen eettisestä toiminnasta, Poikkeus kiteyttää.

TtM, Sh Tarja Poikkeus esittää väitöskirjansa Support for nurses' ethical competence − Organizational and individual support by nurse leaders julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 29. maaliskuuta.

Vastaväittäjänä on professori Bernadette Dierckx de Casterlé (KU Leuvenin yliopisto, Belgia) ja kustoksena professori Helena Leino-Kilpi (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on hoitotiede.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Kortiton huumemotoristi lähti poliisia pakoon, nopeutta yli 200 km/h

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi sunnuntaina kello 00.35 Turun Ohikulkutiellä moottoripyörälle nopeuden 172 kilometriä tunnissa. Paikassa on suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Joka toinen autoileva tuntenut liikennekiukkua

Liikenneturvan kyselyn mukaan joka toinen autoileva on tuntenut liikennekiukkua. Valtaosa ei kuitenkaan anna ärsyyntymisen vaikuttaa toimintaansa kuin korkeintaan itsekseen jupinana ratissa.

Puhallinmusiikkia koko viikko

Hirjastopihalla vietetään jo perinteiseen tapaan Turun puhallinmusiikkijuhlia.

Turun pääkirjaston sisäpiha täyttyy 20.–24. toukokuuta torvista, kun kirjastopihalla vietetään jo perinteiseen tapaan Turun puhallinmusiikkijuhlia. Joka päivä ohjelmassa on kaksi konserttia, joista toinen alkaa kello 18 ja toinen kello 19.

Asumaton rakennus tuhoutui täysin tulipalossa Raisiossa

Asumaton noin 300-neliöinen rakennus tuhoutui täysin tulipalossa Naakkakujalla Raisiossa sunnuntaina aamulla.

Portsan katumarkkinat sulkee Puutarhakadun liikenteeltä sunnuntaina

Portsan katumarkkinat -tapahtuma sulkee Puutarhakadun yleiseltä liikenteeltä Sairashuoneenkadun ja Korkeavuorenkadun välillä sunnuntaina kello 9–16.

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Markulantiellä

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Markulantiellä Eskonkadun ja Varkkavuorenkadun risteysalueella 20.-21. toukokuuta.

Loton potti nousee 2,4 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 20/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potissa on 2,4 miljoonaa euroa. Lauantaina löytyi yksi 6+1 -tulos, jolla Jämsänkosken Kenraalintien R-kioskissa rivinsä tehnyt pelaaja voittaa 372 357 euroa.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!