Sucros suostuu MTK:n vaatimuksiin uusista viljelyehdoista

Pekka Myllymäki. Pekka Myllymäki. Kuva: Marttiina Sairanen

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK sekä Suomen ainoa sokerijuurikkaan jalostaja Sucros Oy ovat päässeet sopimukseen sokerijuurikkaan päivitetyistä viljelyehdoista kuluvalle vuodelle. MTK:n aloitteesta käytyjen neuvottelujen tuloksena Sucros ottaa käyttöön niin sanotun hallinnollisen listinnän, joka on ollut viljelijöiden tavoitteena jo aiemmin. Sucros parantaa juurikaslogistiikan ja kuljetuskorvauksien ehtoja.

– Kyseessä on merkittävä parannus sopimusehtoihin, korostaa MTK:n sokerijuurikkaan neuvotteluryhmän puheenjohtaja Pekka Myllymäki.

Sucroksen tavoitteena on, että Säkylän sokeritehtaan valkosokerituotanto saadaan nostettua sataan miljoonaan kiloon. Nykyisessä toimialasopimuksessa MTK ja Sucros ovat sopineet viljelijöille maksettavasta 2,5 euron lisähinnasta tonnilta, jos sokeritehtaan kapasiteetti nousee tavoitellulle tasolle.

– MTK on ollut aktiivinen ja ottanut nämä viljelijöille tärkeät asiat uudelleen esille. Sucroksella on tietysti tavoitteena, että uudet sopimusehdot lisäävät viljelijöiden määrää sekä viljeltävää pinta-alaa ja sitä kautta Säkylässä tuotetun sokerin määrää. Haluamme varmistaa, että sokerijuurikas on yksi kannattavimmista viljelykasveista, ja viljelijät kokevat meidät tärkeäksi kumppaniksi, korostaa Sucroksen toimitusjohtaja Matti Sipilä.

– Moni uusi viljelijä harkitsee juurikkaan ottamista viljelyyn, ja moni nykyinen viljelijä taas pohtii viljelynsä laajentamista. Tämä tarkoittaisi nykyisen 11 000 hehtaarin viljelyalan kasvattamista noin kolmella tuhannella hehtaarilla, Myllymäki sanoo.

Sokerijuurikasta viljellään erityisesti Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla.

Uusissa sopimusehdoissa otetaan käyttöön niin sanottu hallinnollinen listintä, joka tarkoittaa, että juurikkaan kannan vähentämä osuus sadosta on valmiiksi sovittu 3,6 prosenttiin. Samankaltainen käytäntö on viime vuosina otettu käyttöön muun muassa Saksassa. Ruotsissa vastaava menettely on ollut jo pidempään käytössä.

– Kannan listinnän osuuden vaihtelu on aiheuttanut pitkään keskustelua, ja olemme toivoneet sille tiettyä, valmiiksi sovittua osuutta. Se on tärkeä asia viljelijöiden kannalta, sillä se lisää viljelyn ja yhteistyön läpinäkyvyyttä, sanoo Myllymäki.

Uusi sopimus myös muun muassa palauttaa kaukoalueiden rahdin omavastuurajan takaisin 145 kilometrin etäisyydelle tehtaasta ja parantaa juurikasrahdin logistiikkaa. Omakuljettajan ei tietyin ehdoin tarvitse puhdistaa juurikkaita, jos hän ei pysty puhdistusta järjestämään. Tämän toivotaan tuovan erityisesti lähialueiden viljelijöitä takaisin juurikkaan viljelyn piiriin.

Suomessa otetaan, ensimmäisten maiden joukossa EU:ssa, käyttöön uusi sokerijuurikkaan siementeknologia tulevana viljelyvuotena. Conviso Smart -menetelmää on kehitetty jo pitkään. Se perustuu aiemmin vain viljoilla käytettyyn kasvinsuojeluaineryhmään sekä sille immuuniin juurikaslajikkeeseen. Kehitetty sokerijuurikaslajike on jalostettu täysin perinteisin menetelmin.

– Sokerijuurikkaan uusi siementeknologia on herättänyt suurta kiinnostusta viljelijöiden keskuudessa. Uudella menetelmällä pystytään vastaamaan moniin juurikkaan kasvinsuojelu- ja kustannushaasteisiin. Myös syntyvä työmäärän säästö ja sitä kautta saavutettava kannattavuuden paraneminen on merkittävä, Myllymäki sanoo.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Turku Science Park Oy:n yt-neuvottelut johtivat viiden työsuhteen päättymiseen

Niko Kyynäräinen.

Turun seudun elinkeinoelämän kehitysyhtiön Turku Science Park Oy:n liikevaihto vuonna 2018 oli 8,3 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluissa ja tapahtumissa kirjattiin vuonna 2018 lähes 10 000 osallistujaa ja seudun kuntien yhtiöön panostama euro tuli takaisin alueelle seitsenkertaisena. Yhtiössä valmistellaan uutta toimintamallia, joka on edellyttänyt yt-neuvotteluja.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!