Lakiehdotus maatilojen maksuvalmiuslainoille myönnettävistä valtiontakauksista eduskunnalle

Valtioneuvosto on torstaina antanut eduskunnalle lakiehdotuksen maatilojen maksuvalmiuslainoille myönnettävistä valtiontakauksista. Esityksen tavoitteena on parantaa maatilojen maksuvalmiutta myöntämällä valtiontakauksia pankkien myöntämille maksuvalmiuslainoille. Esityksellä toteutetaan hallituksen budjettiriihessä tehty kirjaus siitä, että tammikuun puolivälissä annetaan esitys maatilojen valtiontakausten toteuttamiseksi.

Takaus voitaisiin myöntää lainalle, jonka pankki myöntää toimintaympäristön muutosten tai poikkeuksellisten sääolojen vuoksi tilapäisissä maksuvalmiusvaikeuksissa olevalle maatilalle. Takauspäätöstä haettaisiin paikallisesta ELY-keskuksesta sen jälkeen, kun luotonantaja olisi antanut luottolupauksen. Takauksen kohteena olevan lainan enimmäismäärä olisi 62 500 euroa. Valtiontakaus voisi koskea enintään 80 prosenttia takauksen kohteena olevan lainan määrästä, eli enintään 50 000 euroa. Laina-aika olisi enintään viisi vuotta.

– Monen maatilan tilanne on viime vuosien vaikeiden sääolojen ja pohjalla olevan heikon kannattavuuskehityksen takia haastava. Siksi valtiontakauslainojen käyttöönotto on hyvin tärkeä toimenpide tilojen maksuvalmiustilanteen kohentamiseksi, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Takaus myönnettäisiin EU:n de minimis -asetuksen mukaisesti. Enimmillään takaukseen sisältyvän de minimis -tuen määrä olisi 6 667 euroa maatilaa kohden. Jos taattu määrä olisi enimmäismäärää pienempi tai takaus myönnetään enimmäislaina-aikaa lyhyemmäksi ajaksi, takaukseen sisältyvä tuki voitaisiin laskea vastaavana suhteellisena osuutena enimmäismäärästä.

Osana hallituksen budjettiriihessä sopimaa niin sanottua kuivuuspakettia maatiloille maksettaisiin vuoden 2019 alkupuolella de minimis -tukena myös kansallista kriisitukea yhteensä 30 miljoonaa euroa. Maatilakohtaisen de minimis -kiintiön vuoksi näitä tukia voidaan joutua sovittamaan yhteen joidenkin tilojen osalta, joille on myönnetty useita de minimis -tukia kolmen verovuoden aikana. Tällöin tila voisi valita, mitkä tilan de minimis -kiintiöön mahtuvat tuet tehokkaimmin helpottavat maksuvalmiustilannetta.

Takaukset myönnettäisiin Makerasta, jonka varoin katettaisiin myös mahdolliset valtion maksettaviksi aiheutuvat takausvastuut. Takausten myöntövaltuudeksi esitetään sataa miljoonaa euroa.

Laki ehdotetaan tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Jos lakiesitys hyväksytään, Ruokavirasto antaa tarkemmat määräykset takauksen hakemisessa käytettävistä lomakkeista ja hakuajoista.

On hyvä myös huomioida, että vuonna 2016 muutettiin maatalouden rakennetukilakia ja maaseutuelinkeinojen rahoituslakia siten, että niiden nojalla myönnettyjen korkotuki- ja valtionlainojen lyhennysten maksun lykkäysvuosien sekä valtionlainojen korkovapaavuosien määrää lisättiin kolmella vuodella yhteensä kahdeksaan vuoteen. Mahdollisista lykkäystarpeista kannattaa olla yhteydessä pankkiin mahdollisimman pian ennen kyseisten lainojen erääntymistä.

– Pitää muistaa, että lainajärjestelyt ja niiden varmistaminen ovat kuitenkin vain väliaikaisia toimenpiteitä. Maatilojen kannattavuus tulee saada kestävälle tasolle markkinatuottojen kautta. Laadukkaalle suomalaiselle ruualle pitää saada rehti hinta markkinoilta. Ministeriön määrätietoiset toimet pitkän aikavälin kannattavuuden parantamiseksi jatkuvat, sanoo Leppä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Turku Science Park Oy:n yt-neuvottelut johtivat viiden työsuhteen päättymiseen

Niko Kyynäräinen.

Turun seudun elinkeinoelämän kehitysyhtiön Turku Science Park Oy:n liikevaihto vuonna 2018 oli 8,3 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluissa ja tapahtumissa kirjattiin vuonna 2018 lähes 10 000 osallistujaa ja seudun kuntien yhtiöön panostama euro tuli takaisin alueelle seitsenkertaisena. Yhtiössä valmistellaan uutta toimintamallia, joka on edellyttänyt yt-neuvotteluja.

Nokkakolari Saaristotiellä, yksi vakavasti loukkaantunut

Kaksi henkilöautoa ajoi nokkakolarin Paraisilla Saaristotiellä perjantaina iltapäivällä.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!