Neuroborrelioosin toteaminen entistä nopeampaa

Annukka Pietikäinen. Annukka Pietikäinen. Kuva: Turun yliopisto

Puutiaisvälitteisen Lymen borrelioosin tautitapausten määrä on ollut selvässä kasvussa viime vuosina, ja taudin diagnostiikkaa kehitetään jatkuvasti. Annukka Pietikäinen osoittaa Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, että keskushermostoon levinneen neuroborrelioosin diagnostiikassa voidaan hyödyntää vasta-ainemäärityksen lisäksi CXCL13-nimistä viestimolekyyliä.

Tämän biomarkkerin pitoisuus voidaan määrittää aivoselkäydinnesteestä pikatestin avulla, mikä nopeuttaa tautidiagnostiikkaa. Tällöin potilaat saavat tarvitsemansa hoidon entistä nopeammin.

Lymen borrelioosin diagnostiikka on haasteellista muun muassa taudin monimuotoisuuden vuoksi. Diagnostiikka perustuu vasta-aineiden määrittämiseen potilaiden verestä ja keskushermostoon levinneen neuroborrelioosin kohdalla myös aivoselkäydinnesteestä. Vasta-ainemääritys on moniportainen ja yhdistää useita eri testivaiheita, mikä hidastaa taudin toteamista. Annukka Pietikäinen tutki väitöskirjassaan neuroborrelioosipotilaiden aivoselkäydinnestenäytteitä ja niistä löytyviä tautimarkkereita diagnostiikan kehittämiseksi.

Tutkimus vahvistaa, että neuroborrelioosipotilaiden aivoselkäydinnestenäytteistä löytyy huomattavan suuria määriä CXCL13-nimistä immuunipuolustuksen solujen viestimolekyyliä. Tätä molekyyliä voidaankin hyödyntää vasta-ainemääritysten lisäksi neuroborrelioosipotilaiden diagnosoinnissa. Väitöstutkimus osoittaa myös, että CXCL13:n pitoisuus voidaan määrittää pikatestin avulla.

– Pikatestin käyttö nopeuttaa huomattavasti neuroborrelioosin diagnostiikkaa, mikä puolestaan johtaa nopeampaan antibioottihoidon aloittamiseen. Nopea antibioottihoidon aloitus vähentää neuroborrelioosiin liittyvää jälkioireilua. Myös varmuuden vuoksi aloitetut turhat antibioottikuurit vähenevät, mikä on tärkeää kasvavan antibioottiresistenssiongelman ehkäisemiseksi, Pietikäinen toteaa.

Väitöskirjatutkimuksessaan Pietikäinen havaitsi myös, että CXCL13:n pitoisuus laskee nopeasti antibioottihoidon myötä. Tällöin sitä voidaan käyttää neuroborrelioosin biomarkkerina myös uusintainfektioissa. Vasta-ainepohjainen diagnostiikka ei kaikissa tapauksissa pysty erottamaan akuuttia uusintainfektiota aiemmin sairastetusta taudista.

Infektion edetessä Borrelia-bakteeri kykenee leviämään ihosta useisiin elimistön kudoksiin. Pietikäinen havaitsi tutkimuksessaan, että levinneen taudin aiheuttamaa tulehdusta voidaan kuvantaa elävässä eläimessä positroniemissiotomografian (PET) avulla.

Kuvantamalla havaittiin, että hiirimallissa Borrelia-bakteeri aiheuttaa tulehdusta erityisesti nivelissä ja imukudoksissa. Kuvantamalla pystyttiin havaitsemaan myös yksilöllisiä eroja eläinten välillä tulehduksen sijainnissa ja siinä, kuinka nopeasti infektion jälkeen tulehdus syntyi.

– On mielenkiintoista, että kuvantamalla pystyimme havaitsemaan, miten tulehdusalue vaihtaa ajan kuluessa paikkaa yksilöllisesti esimerkiksi nivelestä toiseen. Myös Lymen borrelioosia sairastavilla ihmisillä tulehduskeskus voi hyppiä esimerkiksi polvinivelestä toiseen, Pietikäinen kertoo.

Tutkimuksessa kehitettyä kuvantamismenetelmää voidaan tällä hetkellä hyödyntää lähinnä Lymen borrelioosin tutkimustarkoituksiin. Menetelmää pyritään kuitenkin parhaillaan kehittämään edelleen.

– Tulevaisuudessa menetelmäkehityksen myötä myös Lymen borrelioosia sairastavia potilaita voitaisiin mahdollisesti kuvantaa, jotta havaittaisiin, mihin elimiin bakteeri on levinnyt. Myös antibioottihoidon tehon voisi mahdollisesti tarkistaa kuvantamalla niitä potilaita, jotka kokevat hoidon jälkeistä oireilua, Pietikäinen pohtii.

FM Annukka Pietikäinen esittää väitöskirjansa Studies on the pathogenesis and laboratory diagnosis of Lyme borreliosis julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 18. tammikuuta.

Vastaväittäjänä on dosentti Mirja Puolakkainen (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Jaana Vuopio (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on lääketieteellinen mikrobiologia ja immunologia.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä UTUPubissa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7501-3.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Liian moni kärsii rahapelaamisen kielteisistä seurauksista

Rahapelijärjestelmän uudistus ei ole auttanut torjumaan rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja toivotulla tavalla. Näin todetaan Rahapelikyselyn raporteissa, jotka julkistettiin 26. maaliskuuta.

Työttömyys väheni ja työllisyys kasvoi helmikuussa

Työttömyysaste ja työttömyysasteen trendi 2009/02–2019/02, 15–74-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli helmikuussa 200 000, mikä oli 33 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työllisiä oli 34 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli 6,5 ja työllisyysasteen trendi 72,5 prosenttia.

Perhe- ja työelämään keskittynyt vaalipaneeli Myllyssä

Työelämäkysymyksistä kiinnostuneiden äitien Mothers in Business ry:n Turun paikallisjaosto järjestää kaikille avoimen vaalipaneelin keskiviikkona 27.3. kello 16 Kauppakeskus Myllyssä. Paikalle on kutsuttu kahdeksan suurimman puolueen eduskuntavaaliehdokkaita keskustelemaan työelämästä sekä perheen ja työn yhdistämisestä. Mukana ovat Saara-Sofia Sirén (kok), Annika Saarikko (kesk), Eeva-Johanna Eloranta (sd), Pertti Vallittu (kd), Ulla Achrén (r), Mari Kousa-Kuusisto (vihr), Sanna Leivonen (ps) ja Emma Lindqvist (vas)

Lääkärit hakeutuvat töihin suuriin sairaaloihin

Terveydenhuollon työnjakoa ja kiireellistä hoitoa koskeva muutoskeskustelu on vaikuttanut mielikuviin sairaaloista työnantajina pieniä paikkakuntia syrjivästi. Suurin kysymys erikoislääkäripulassa ei ole valmistuvien erikoislääkärien määrä, vaan heidän sijoittumisensa. Tämän toteaa tuore selvitystyö.

Selvitys: Epäorgaanisten lannoitteiden tuonnin helpottaminen ei tarjoaisi ratkaisua maatalouden kannattavuusongelmiin

Epäorgaanisten lannoitteiden tuonnin helpottamisella olisi myönteistä, mutta vähäistä vaikutusta maatalouden kannattavuuteen, todetaan asiasta valmistuneessa selvityksessä. Suomalaisten maatilojen tuotantokustannuksesta lannoitteiden osuus oli keskimäärin vain noin neljä prosenttia vuonna 2016.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin marras–tammikuun aikana 14,9 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla jaksolla vuotta aiemmin. Lupia kertyi yhteensä 7,5 miljoonaa kuutiometriä. Rakennuslupien kuutiomäärät vähenivät kaikissa rakennustyypeissä paitsi julkisissa palvelurakennuksissa.

Valtakunnanvoudinviraston nimissä lähetetty tekaistuja maksukehotuksia

Valtakunnanvoudinviraston tietoon on tullut tekaistuja maksukehotuksia, joissa saajaksi ja asian hoitajaksi on merkitty Valtakunnanvoudinvirasto. Asiasta on tehty rikosilmoitus poliisille.

Mepit äänestivät kellonajan rukkaamisen lopettamisen puolesta vuodesta 2021 alkaen

Mepit äänestivät kellonaikojen rukkaamisen lopettamisesta vuodesta 2021 alkaen. Vuosi 2021 olisi viimeinen vuosi, kun kelloja siirretään EU:ssa. Jäsenmaat päättävät oman aikavyöhykkeensä.

Vähittäiskaupan liikevaihto kasvoi helmikuussa 1,6 prosenttia

Vähittäiskaupan työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, helmikuu 2019, % (TOL 2008).

Tilastokeskuksen tuottaman kaupan pikaennakon mukaan vähittäiskaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi helmikuussa 1,6 prosenttia vuoden 2018 helmikuusta. Vähittäiskaupan myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, lisääntyi samaan aikaan 0,5 prosenttia.

Urheilu

Suomi tavoittelee finaalipaikkaa kilpa-aerobicin maailmancupissa

Linn Agha (vas.), Erika Rautiainen ja Fanny Samppa.

Kilpa-aerobicin vuoden 2019 maailmancup käynnistyy viikonloppuna Portugalin Cantanhedessä. Suomen joukkue päätti viime vuoden maailmancupin hopeasijaan nousten sen myötä World Ranking -sijalle kolme, ja lähtee jahtaamaan finaalipaikkaa tulevan viikonlopun kisassa.

Jälkipeli: Maailmanmestari Kalle Palander kävi turkulaisten vieraana

Kun maailmanmestari Kalle Palander saapuu paikalle, nimikirjoitukset ja yhteiskuvat ovat tärkeitä. Laura Fröjdö oli ottanut lapset, Ellenin ja Robertin, mukaan Hirvensalon laskettelutapahtumaan.

Näin lehdet kirjoittivat talvella 2003, kun Kalle Palander oli voittanut pujottelun maailmancupin. Sanat eivät ehkä tulleet suoraan Palanderin suusta, mutta mahdollisesti hän itsekin ajatteli näin.

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?