Neuroborrelioosin toteaminen entistä nopeampaa

Annukka Pietikäinen. Annukka Pietikäinen. Kuva: Turun yliopisto

Puutiaisvälitteisen Lymen borrelioosin tautitapausten määrä on ollut selvässä kasvussa viime vuosina, ja taudin diagnostiikkaa kehitetään jatkuvasti. Annukka Pietikäinen osoittaa Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, että keskushermostoon levinneen neuroborrelioosin diagnostiikassa voidaan hyödyntää vasta-ainemäärityksen lisäksi CXCL13-nimistä viestimolekyyliä.

Tämän biomarkkerin pitoisuus voidaan määrittää aivoselkäydinnesteestä pikatestin avulla, mikä nopeuttaa tautidiagnostiikkaa. Tällöin potilaat saavat tarvitsemansa hoidon entistä nopeammin.

Lymen borrelioosin diagnostiikka on haasteellista muun muassa taudin monimuotoisuuden vuoksi. Diagnostiikka perustuu vasta-aineiden määrittämiseen potilaiden verestä ja keskushermostoon levinneen neuroborrelioosin kohdalla myös aivoselkäydinnesteestä. Vasta-ainemääritys on moniportainen ja yhdistää useita eri testivaiheita, mikä hidastaa taudin toteamista. Annukka Pietikäinen tutki väitöskirjassaan neuroborrelioosipotilaiden aivoselkäydinnestenäytteitä ja niistä löytyviä tautimarkkereita diagnostiikan kehittämiseksi.

Tutkimus vahvistaa, että neuroborrelioosipotilaiden aivoselkäydinnestenäytteistä löytyy huomattavan suuria määriä CXCL13-nimistä immuunipuolustuksen solujen viestimolekyyliä. Tätä molekyyliä voidaankin hyödyntää vasta-ainemääritysten lisäksi neuroborrelioosipotilaiden diagnosoinnissa. Väitöstutkimus osoittaa myös, että CXCL13:n pitoisuus voidaan määrittää pikatestin avulla.

– Pikatestin käyttö nopeuttaa huomattavasti neuroborrelioosin diagnostiikkaa, mikä puolestaan johtaa nopeampaan antibioottihoidon aloittamiseen. Nopea antibioottihoidon aloitus vähentää neuroborrelioosiin liittyvää jälkioireilua. Myös varmuuden vuoksi aloitetut turhat antibioottikuurit vähenevät, mikä on tärkeää kasvavan antibioottiresistenssiongelman ehkäisemiseksi, Pietikäinen toteaa.

Väitöskirjatutkimuksessaan Pietikäinen havaitsi myös, että CXCL13:n pitoisuus laskee nopeasti antibioottihoidon myötä. Tällöin sitä voidaan käyttää neuroborrelioosin biomarkkerina myös uusintainfektioissa. Vasta-ainepohjainen diagnostiikka ei kaikissa tapauksissa pysty erottamaan akuuttia uusintainfektiota aiemmin sairastetusta taudista.

Infektion edetessä Borrelia-bakteeri kykenee leviämään ihosta useisiin elimistön kudoksiin. Pietikäinen havaitsi tutkimuksessaan, että levinneen taudin aiheuttamaa tulehdusta voidaan kuvantaa elävässä eläimessä positroniemissiotomografian (PET) avulla.

Kuvantamalla havaittiin, että hiirimallissa Borrelia-bakteeri aiheuttaa tulehdusta erityisesti nivelissä ja imukudoksissa. Kuvantamalla pystyttiin havaitsemaan myös yksilöllisiä eroja eläinten välillä tulehduksen sijainnissa ja siinä, kuinka nopeasti infektion jälkeen tulehdus syntyi.

– On mielenkiintoista, että kuvantamalla pystyimme havaitsemaan, miten tulehdusalue vaihtaa ajan kuluessa paikkaa yksilöllisesti esimerkiksi nivelestä toiseen. Myös Lymen borrelioosia sairastavilla ihmisillä tulehduskeskus voi hyppiä esimerkiksi polvinivelestä toiseen, Pietikäinen kertoo.

Tutkimuksessa kehitettyä kuvantamismenetelmää voidaan tällä hetkellä hyödyntää lähinnä Lymen borrelioosin tutkimustarkoituksiin. Menetelmää pyritään kuitenkin parhaillaan kehittämään edelleen.

– Tulevaisuudessa menetelmäkehityksen myötä myös Lymen borrelioosia sairastavia potilaita voitaisiin mahdollisesti kuvantaa, jotta havaittaisiin, mihin elimiin bakteeri on levinnyt. Myös antibioottihoidon tehon voisi mahdollisesti tarkistaa kuvantamalla niitä potilaita, jotka kokevat hoidon jälkeistä oireilua, Pietikäinen pohtii.

FM Annukka Pietikäinen esittää väitöskirjansa Studies on the pathogenesis and laboratory diagnosis of Lyme borreliosis julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 18. tammikuuta.

Vastaväittäjänä on dosentti Mirja Puolakkainen (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Jaana Vuopio (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on lääketieteellinen mikrobiologia ja immunologia.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä UTUPubissa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7501-3.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Samppanjamessut kuplivat keväällä

Turun jokivarsi kuplii taas, sillä Vähätorilla sijaitseva ravintola Tårget täyttyy samppanjasta. Viime keväänä suuren suosion saavuttaneet samppanjamessut järjestetään 23. maaliskuuta. Messuilla on päästään maistelemaan noin 150 eriä samppanjaa, ja joukosta löytyy myös harvinaisuuksia. Tunnelmallisissa kellareissa on tarjolla maksullisia samppanja-tastingeja.

Ala-Nissilä: Kokoomus vastuussa väyläinvestointien ongelmista

Keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, liikennejaoston jäsen, kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä on huolissaan väylärahoituksen tilasta. Hän toi huolensa esille lauantaina Turussa.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä koulutti noin 750 nykyistä ja tulevaa poliisia ja rajavartijaa

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän koordinoima IHME-hanke on kouluttanut syksyn aikana lähes 750 poliisin ja Rajavartiolaitoksen henkilökuntaan kuuluvaa ja poliisiksi tai rajavartijaksi opiskeleva ihmiskaupasta. Alkuperäinen koulutustavoite oli noin 200–300 henkilöä, mutta syksyn suuren kysynnän perusteella luku on lähes kolminkertainen.

Yrittäjägallup: Voitonjaon verotus ei kannusta kasvuun

45 prosenttia yrittäjistä kokee, että nykyinen verotus ei kasvata yrittäjiä kasvattamaan yrityksiään. Vain 21 prosenttia pitää verotusta kasvuun kannustavana. kertoo Yrittäjägallup.

Koiran tassut vaativat talvikunnossapitoa

Tarkkaile koiran palelun merkkejä, kuten tassujen nostelua, nilkuttamista, tärinää sekä tavallista hitaampaa ja jäykempää liikkumista.

Lumi, jää ja pakkanen tuovat mukanaan tiettyjä haasteita ja vaaroja koirille, kuten paleltumia, kylmäkramppeja ja hukkumisen riskin. Agria Eläinvakuutus on listannut vinkkejä siitä, miten auttaa koiraa talvivaivojen kanssa.

Ulkomaalaistaustaisen taksikuskin epäillään raiskanneen naisen Turussa

Lounais-Suomen poliisin saaman ilmoituksen mukaan taksin asiakas on neljän jälkeen sunnuntaiaamuna joutunut seksuaalirikoksen uhriksi. Ilmoituksen mukaan ulkomaalaistaustainen taksinkuljettaja oli kyydin jälkeen tunkeutunut asiakkaansa asunnolle, jossa rikoksen epäillään tapahtuneen.

Lotossa jatkuu jättipotin jahti

Lotossa ei löytynyt kierroksella 3/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 15 miljoonan euron jättipotti. Yhdelle pelaajalle osuessaan se olisi Loton kaikkien aikojen suurin.

Hans Adolf Ehrnrooth kokoomuksen EU-vaaliehdokkaaksi, vaalipäälliköksi Ilkka Kanerva

Hans Adolf Ehrnrooth.

Everstiluutnantti (evp.) Hans Adolf Ehrnrooth lähtee kokoomuksen ehdokkaana ensi toukokuun eurovaaleihin. Ehrnroothin, 56, uraan mahtuu 31 vuotta puolustusvoimissa: 21 vuotta kansallisen puolustuksen tehtävissä eri puolilla Suomea ja seitsemän vuotta kansainvälisissä tehtävissä Euroopassa ja Afrikassa. Hän aikoo keskittyä Euroopan turvallisuuskysymyksiin.

Asuntojen välityspalkkiot kasvusuunnassa

Asunnonvälittäjien välityspalkkioprosentit nousivat viime vuoden aikana useissa Suomen suurissa kaupungeissa. Omakotitalokaupan sesongin kolkuttaessa ovella ovat välittäjien palveluistaan pyytämät komissiot usealla paikkakunnilla hieman edellisvuotta tyyriimpiä.

Urheilu

Rutiinin ja taikauskon ero on urheilupsykologin näkökulmasta pieni

Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin arvion mukaan nykykiekkoilijoilla on itseluottamuksen pönkittämiseen taikauskoa parempia keinoja. Kuvassa HC TPS:n pukukoppi.

Vasen luistin ennen oikeaa, ei astuta viivojen päälle kentälle luistellessa, ajetaan hallille pelipäivinä samaa reittiä – ja niin edelleen. Jääkiekkoilijoiden erilaisista otteluihin valmistavista rituaaleista on vuosien varrella kiertänyt monenlaisia tarinoita.

Jälkipeli: Isä Kiprusoff on ylpeä poikiensa saavutuksista

Ei mennyt isä Jarmo Kiprusoffin talkootyöllä tehdyt kentän jäädytykset hukkaan. Nättinummen Aurorankadun luonnonjäiltä on lähtöisin moni turkulainen kiekkosuuruus. Myös Miikka (vas.) ja Marko Kiprusoff etenivät lajin huipulle.

– Ei tarvinnut tuputtaa, enemmänkin piti hakea välillä syömään. Usein äiti huusi parvekkeelta poikia kotiin. Pelit päättyivät vasta, kun kentän valot sammutettiin.

Puukkokatsomo: Karvonen taas rikki

Elias Karvonen.

Jääkiekko on peli, jossa syystä tai toisesta loukkaantumiset usein kasaantuvat tiettyjen pelaajien murheiksi. Viime vuosina Elias Karvonen on ollut tässä mielessä Palloseuran surullisen hahmon ritari, eikä kuluva kausikaan ole erityisen helppo 24-vuotiaalle hyökkääjälle.

Hollantilaispuolustaja Daan Klinkenberg Interiin

Daan Klinkenberg.

Inter on solminut pelaajasopimuksen FC Volendamista siirtyvän Daan Klinkenbergin kanssa. Interin ja juuri 23 vuotta täyttäneen puolustajan sopimus kattaa kauden 2019, minkä lisäksi seuralla on optio kaudesta 2020.

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?