Pienituloisuus keskittyy Turkuun – tutkijan mukaan Turku muistuttaa enemmän Tukholmaa kuin Helsinkiä

Asuinalueiden sosiaalinen eriytyminen on Turussa selkeämpää kuin muualla Suomessa. Asuinalueiden sosiaalinen eriytyminen on Turussa selkeämpää kuin muualla Suomessa. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Turku käy syrjäytymistä ja alueiden eriytymistä vastaan omalla ohjelmallaan. Mutta mistä johtuu, että alueiden väliset erot ovat suurempia Turussa kuin esimerkiksi Tampereella tai Helsingissä?

– Turku on kasvanut melko hitaasti lukuun ottamatta tätä viimeistä kasvupyrähdystä. Kasvu on suhteellisesti hitaampaa verrattuna Tampereen tai Helsingin seutuun. Turkuun on rakennettu viime vuosikymmeninä paljon vähemmän, arvioi Turun kaupunkitutkimusohjelman tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila valtuustoseminaarissa maanantaina.

– Turussa ei ole päästy vaikuttamaan samalla tavalla sosiaaliseen sekoittamiseen. Kun Turussa viimeksi rakennettiin vuokra-asuntoja urakalla eli 1970-luvulla, sosiaalinen sekoittaminen ei ollut agendan kärjessä. Tilanne on tällä hetkellä toinen. Turku on positiivisen rakennemuutoksen keskellä. Asuntorakentaminen on pitkästä aikaa vauhdittunut huomattavassa määrin.

Tutkimuspäällikkö, VTT Timo Kauppinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) analysoi, että kolmen keskeisen kaupunkiseudun välillä on eroja.

– Turussa etninen eriytyminen on vahvempaa kuin Helsingissä tai Tampereella. Tulotason mukainen eriytyminen on vahvistunut muun muassa Turussa, sanoo Kauppinen.

Etnisessä eriytymisessä ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Kauppisen mukaan Turun tilanne alkaa silti muistuttaa enemmän Tukholmaa kuin Helsinkiä.

Etnistä segregaatiota vahvistaa se, että suomalaissyntyiset muuttavat pois maahanmuuttajavaltaisilta alueilta.

– Myös maahanmuuttajat muuttavat pois näiltä alueilta. Maahanmuuttajien osuus kasvaa silti, sillä uusia muuttajia tulee suoraan ulkomailta. Myös syntyvyys vaikuttaa.

Pieni- ja suurituloisten välinen eriytyminen on vahvinta Turun seudulla. Toisin kuin Helsingissä, jossa suurituloisilla on omat alueensa kaupungin sisällä, hyvin toimeentulevat muuttavat Turun seudulla ympäryskuntiin ja pienituloiset jäävät Turkuun. Toki Turussakin on suurituloisten alueita esimerkiksi saarilla. Helsingissä korostuu suurituloisten alueellinen eriytyminen, Turussa pienituloisten.

– Pienituloiset ovat keskittyneet keskuskaupunkiin Turussa. Pienituloisten eriytyminen on vahvistunut.

Asuntokannan alueelliset erot ovat tärkeä eriytymiseen vaikuttava tekijä. Ruotsalaistutkija Roger Anderssonin mukaan noin puolet etnisestä segregaatiosta voidaan selittää alueiden asuntokannan hallintaperustejakaumalla eli sillä, paljonko alueella on omistusasuntoja ja vuokra-asuntoja.

– Ei pidä pyrkiä rakentamaan nopeasti ja halvalla halvalle maalle kaupungin reunoille. Sillä tavalla tuotetaan kaikkein eniten alueellisen eriytymisen ongelmia, totesi Kauppinen eurooppalaiseen tutkimukseen viitaten.

ARA-vuokra-asunnot ovat keskittyneet Turussa kaupungin laitamille. Ne ovat alueellisesti keskittyneempiä kuin Tampereella tai Helsingissä.

Kuntarakenteen pirstoutuneisuudella on merkitystä. Se voi johtaa kilpailuun ”hyvistä” veronmaksajista. Näin on käynyt etenkin Turun seudulla.

Lasse Virtanen

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.