Pienituloisuus keskittyy Turkuun – tutkijan mukaan Turku muistuttaa enemmän Tukholmaa kuin Helsinkiä

Asuinalueiden sosiaalinen eriytyminen on Turussa selkeämpää kuin muualla Suomessa. Asuinalueiden sosiaalinen eriytyminen on Turussa selkeämpää kuin muualla Suomessa. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Turku käy syrjäytymistä ja alueiden eriytymistä vastaan omalla ohjelmallaan. Mutta mistä johtuu, että alueiden väliset erot ovat suurempia Turussa kuin esimerkiksi Tampereella tai Helsingissä?

– Turku on kasvanut melko hitaasti lukuun ottamatta tätä viimeistä kasvupyrähdystä. Kasvu on suhteellisesti hitaampaa verrattuna Tampereen tai Helsingin seutuun. Turkuun on rakennettu viime vuosikymmeninä paljon vähemmän, arvioi Turun kaupunkitutkimusohjelman tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila valtuustoseminaarissa maanantaina.

– Turussa ei ole päästy vaikuttamaan samalla tavalla sosiaaliseen sekoittamiseen. Kun Turussa viimeksi rakennettiin vuokra-asuntoja urakalla eli 1970-luvulla, sosiaalinen sekoittaminen ei ollut agendan kärjessä. Tilanne on tällä hetkellä toinen. Turku on positiivisen rakennemuutoksen keskellä. Asuntorakentaminen on pitkästä aikaa vauhdittunut huomattavassa määrin.

Tutkimuspäällikkö, VTT Timo Kauppinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) analysoi, että kolmen keskeisen kaupunkiseudun välillä on eroja.

– Turussa etninen eriytyminen on vahvempaa kuin Helsingissä tai Tampereella. Tulotason mukainen eriytyminen on vahvistunut muun muassa Turussa, sanoo Kauppinen.

Etnisessä eriytymisessä ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Kauppisen mukaan Turun tilanne alkaa silti muistuttaa enemmän Tukholmaa kuin Helsinkiä.

Etnistä segregaatiota vahvistaa se, että suomalaissyntyiset muuttavat pois maahanmuuttajavaltaisilta alueilta.

– Myös maahanmuuttajat muuttavat pois näiltä alueilta. Maahanmuuttajien osuus kasvaa silti, sillä uusia muuttajia tulee suoraan ulkomailta. Myös syntyvyys vaikuttaa.

Pieni- ja suurituloisten välinen eriytyminen on vahvinta Turun seudulla. Toisin kuin Helsingissä, jossa suurituloisilla on omat alueensa kaupungin sisällä, hyvin toimeentulevat muuttavat Turun seudulla ympäryskuntiin ja pienituloiset jäävät Turkuun. Toki Turussakin on suurituloisten alueita esimerkiksi saarilla. Helsingissä korostuu suurituloisten alueellinen eriytyminen, Turussa pienituloisten.

– Pienituloiset ovat keskittyneet keskuskaupunkiin Turussa. Pienituloisten eriytyminen on vahvistunut.

Asuntokannan alueelliset erot ovat tärkeä eriytymiseen vaikuttava tekijä. Ruotsalaistutkija Roger Anderssonin mukaan noin puolet etnisestä segregaatiosta voidaan selittää alueiden asuntokannan hallintaperustejakaumalla eli sillä, paljonko alueella on omistusasuntoja ja vuokra-asuntoja.

– Ei pidä pyrkiä rakentamaan nopeasti ja halvalla halvalle maalle kaupungin reunoille. Sillä tavalla tuotetaan kaikkein eniten alueellisen eriytymisen ongelmia, totesi Kauppinen eurooppalaiseen tutkimukseen viitaten.

ARA-vuokra-asunnot ovat keskittyneet Turussa kaupungin laitamille. Ne ovat alueellisesti keskittyneempiä kuin Tampereella tai Helsingissä.

Kuntarakenteen pirstoutuneisuudella on merkitystä. Se voi johtaa kilpailuun ”hyvistä” veronmaksajista. Näin on käynyt etenkin Turun seudulla.

Lasse Virtanen

Pelastuslaitos auttoi miehen katolta Askaistenkujalla

Mies jouduttiin pelastamaan asuinrakennuksen katolta noin kuuden metrin korkeudesta torstaina puolilta päivin Askaistenkujalla Vähäheikkilässä.

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Jalostaja ja Suomen Sillikonttori jatkavat suomalaista sillinvalmistuksen perinnettä

Suomen Sillikonttori tekee Jalostaja-sillit Uudessakaupungissa.

Jalostaja ja Suomen Sillikonttori päättivät pelastaa suomalaisen sillinvalmistusperinteen, kun viimeistenkin Suomessa valmistettujen merkkisillien valmistus siirtyi Puolaan viime vuoden lopulla.

Tutkimus: Nuoret pitävät asuntoa myös sijoituksena, vanhemmat lähinnä kotina

Asuntojaan hankkivat nuoret suhtautuvat asuntoonsa enemmän sijoituksena kuin vanhemmat ikäluokat. Asuntojen hinnat suhteessa kotitalouksien tuloihin ovat nyt lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

Turun Pyöräpaja avannut ovensa Itäharjulla

Ronskibiitti esiintyy Pyöräpajalla ensi lauantaina.

Turun Pyöräpaja on avannut ovensa Itäharjulla osoitteessa Kalevantie 15. Paja on avoinna tiistaisin kello 17–20.

Kirjojen lukeminen lisääntynyt, luettujen kirjojen määrä pienentynyt

Kirjojen lukeminen kuuden kuukauden aikana, %.

Kirjojen lukeminen on yksi suomalaisten yleisimmistä harrastuksista. Yli kolme neljäsosaa kymmenen vuotta täyttäneestä väestöstä oli lukenut vähintään yhden kirjan viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana vuonna 2017. Määrä on jonkin verran suurempi kuin 2000–luvun alussa. Naiset lukevat kirjoja enemmän kuin miehet, ja näin on ollut jo 1980-luvun alusta lähtien. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen vuoden 2017 vapaa-aikatutkimuksesta.

Mielen hyvinvointi ennustaa liikunta-aktiivisuutta keski-iässä

Mielensä hyvinvoinnin korkeaksi arvioineet 42-vuotiaat liikkuivat aktiivisemmin 50-vuotiaana kuin matalampia pistemääriä mielen hyvinvoinnista 42-vuotiaana saaneet. Erilaiset liikuntaharrastukset kytkeytyivät hyvinvoinnin eri osa-alueisiin keski-iässä.

K-ryhmän myynti Lounais-Suomen alueella alkuvuonna 297,8 miljoonaa euroa

Mikko Helander (vas.) ja Olli Setänen.

K-ryhmän myynti Lounais-Suomen alueella (Varsinais-Suomi, Satakunta ja Ahvenanmaa) oli tammi-maaliskuussa yhteensä 297,8 miljoonaa euroa ja se kasvoi 1,1 prosenttia. Päivittäistavarakaupan myynti oli 219,1 miljoonaa euroa ja se oli plussalla 1,6 prosenttia. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa myynti kävi 60,4 miljoonalla eurolla ja se kehittyi 11,5 prosenttia.

Automatkailijat messuilevat Turussa jatkossa keväisin

Caravan Show järjestetään jatkossa keväisin.

Caravan Show, automatkailun messutapahtuma Turun Messukeskuksessa, järjestetään jatkossa keväisin. Tammikuusta huhtikuuhun siirryttiin sekä alan kauppiaiden että järjestäjien, SF-Caravan ry:n ja Turun Messukeskuksen, toiveesta. Uusi ajankohta tuo lisää mahdollisuuksia leirintämatkailun kasvattamiseen, jota myös messukävijät ovat toivoneet tapahtumaan lisää.

Urheilu

Toni Autiosta TPS Salibandyn toiminnanjohtaja, Janne Kainulainen päävalmentajaksi

Mikael de Anna (vas.), Janne Kainulainen, Toni Lahtela, Toni Autio ja Perttu Kytöhonka.

Toni Autio aloittaa elokuussa TPS Salibandyn toiminnanjohtajana. Miesten edustusjoukkueen päävalmennuksesta jatkossa vastaa Janne Kainulainen .

Ura Basket aloittaa tänään taistelun liigapaikasta

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa oli vaikea monella tapaa. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan karsinnoissa.

Ura Basketin debyyttikausi Korisliigassa on ollut vaikea. Eikä se ole edes vielä ohi. Joukkue joutuu taistelemaan sarjapaikastaan liigakarsinnassa. Paras kolmesta -sarja alkaa Littoisten monitoimitalolla tänään torstaina 25. huhtikuuta. Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva karsintapeli pelataan Littoisissa 3. toukokuuta.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia jatkoja Tepsille

Zach Budish.

HC TPS on vähitellen julkaissut kauden 2019–20 joukkueen sopimuksiaan. Viime vuoden joukkueesta jatkavat muun muassa Lauri Pajuniemi , Zach Budish ja Joe Piskula . Uusina pelaajina Palloseuraan saapuvat muun muassa Topi Nättinen ja Tony Sund .

Palloliiton Länsi-Suomen piirin toiminta vuoden lopussa

Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin kevätkokous järjestettiin 24. huhtikuuta Porissa. Sääntömääräisten kevätkokousasioiden lisäksi kokouksessa hypättiin loikka kohti Seurojen Palloliittoa, kun piirin jäsenseurat hyväksyivät sopimuksen toiminnan ja käyttöomaisuuden siirrosta Suomen Palloliitolle.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden tulos tappiollinen

Jarmo Kähkönen.

TPS-jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy piti virallisen yhtiökokouksensa tiistaina. Yhtiökokouksessa käsiteltiin kaikki sääntömääräiset yhtiökokouksen asiat.

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!