Pienituloisuus keskittyy Turkuun – tutkijan mukaan Turku muistuttaa enemmän Tukholmaa kuin Helsinkiä

Asuinalueiden sosiaalinen eriytyminen on Turussa selkeämpää kuin muualla Suomessa. Asuinalueiden sosiaalinen eriytyminen on Turussa selkeämpää kuin muualla Suomessa. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Turku käy syrjäytymistä ja alueiden eriytymistä vastaan omalla ohjelmallaan. Mutta mistä johtuu, että alueiden väliset erot ovat suurempia Turussa kuin esimerkiksi Tampereella tai Helsingissä?

– Turku on kasvanut melko hitaasti lukuun ottamatta tätä viimeistä kasvupyrähdystä. Kasvu on suhteellisesti hitaampaa verrattuna Tampereen tai Helsingin seutuun. Turkuun on rakennettu viime vuosikymmeninä paljon vähemmän, arvioi Turun kaupunkitutkimusohjelman tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila valtuustoseminaarissa maanantaina.

– Turussa ei ole päästy vaikuttamaan samalla tavalla sosiaaliseen sekoittamiseen. Kun Turussa viimeksi rakennettiin vuokra-asuntoja urakalla eli 1970-luvulla, sosiaalinen sekoittaminen ei ollut agendan kärjessä. Tilanne on tällä hetkellä toinen. Turku on positiivisen rakennemuutoksen keskellä. Asuntorakentaminen on pitkästä aikaa vauhdittunut huomattavassa määrin.

Tutkimuspäällikkö, VTT Timo Kauppinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) analysoi, että kolmen keskeisen kaupunkiseudun välillä on eroja.

– Turussa etninen eriytyminen on vahvempaa kuin Helsingissä tai Tampereella. Tulotason mukainen eriytyminen on vahvistunut muun muassa Turussa, sanoo Kauppinen.

Etnisessä eriytymisessä ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Kauppisen mukaan Turun tilanne alkaa silti muistuttaa enemmän Tukholmaa kuin Helsinkiä.

Etnistä segregaatiota vahvistaa se, että suomalaissyntyiset muuttavat pois maahanmuuttajavaltaisilta alueilta.

– Myös maahanmuuttajat muuttavat pois näiltä alueilta. Maahanmuuttajien osuus kasvaa silti, sillä uusia muuttajia tulee suoraan ulkomailta. Myös syntyvyys vaikuttaa.

Pieni- ja suurituloisten välinen eriytyminen on vahvinta Turun seudulla. Toisin kuin Helsingissä, jossa suurituloisilla on omat alueensa kaupungin sisällä, hyvin toimeentulevat muuttavat Turun seudulla ympäryskuntiin ja pienituloiset jäävät Turkuun. Toki Turussakin on suurituloisten alueita esimerkiksi saarilla. Helsingissä korostuu suurituloisten alueellinen eriytyminen, Turussa pienituloisten.

– Pienituloiset ovat keskittyneet keskuskaupunkiin Turussa. Pienituloisten eriytyminen on vahvistunut.

Asuntokannan alueelliset erot ovat tärkeä eriytymiseen vaikuttava tekijä. Ruotsalaistutkija Roger Anderssonin mukaan noin puolet etnisestä segregaatiosta voidaan selittää alueiden asuntokannan hallintaperustejakaumalla eli sillä, paljonko alueella on omistusasuntoja ja vuokra-asuntoja.

– Ei pidä pyrkiä rakentamaan nopeasti ja halvalla halvalle maalle kaupungin reunoille. Sillä tavalla tuotetaan kaikkein eniten alueellisen eriytymisen ongelmia, totesi Kauppinen eurooppalaiseen tutkimukseen viitaten.

ARA-vuokra-asunnot ovat keskittyneet Turussa kaupungin laitamille. Ne ovat alueellisesti keskittyneempiä kuin Tampereella tai Helsingissä.

Kuntarakenteen pirstoutuneisuudella on merkitystä. Se voi johtaa kilpailuun ”hyvistä” veronmaksajista. Näin on käynyt etenkin Turun seudulla.

Lasse Virtanen

Valtiontalouden tarkastusvirasto: Virastot varautuneet häiriötilanteisiin vaihtelevasti

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on arvioinut, miten hyvin valtion virastot ovat varautuneet turvaamaan toimintansa mahdollisissa häiriötilanteissa. Kolmanneksella virastoista ei ole suunnitelmia tähän liittyen. Osa virastoista on nyt alkanut kehittää riskienhallintaansa. VTV esittää, että riskienhallintaa suunniteltaisiin jatkossa myös koko valtionhallinnon näkökulmasta.

Tyksin Kätilökuoro tuo joulun vähävaraisille lapsiperheille

Tyksin Kätilökuoro.

Tyksin Kätilökuoron perinteinen joulukonsertti pidetään tänä vuonna Turun Martinkirkossa torstaina 20. joulukuuta kello 18.

Kasvupalvelupilotti jatkaa Varsinais-Suomessa

Maakuntauudistuksen osana toteutettavaan kasvupalvelu-uudistukseen suunnitellaan pilotteja, joiden on tarkoitus käynnistyä ensi vuoden alkupuolella. Piloteissa kokeillaan uusia toimintatapoja, jotka sopivat tulevaan maakuntamalliin sekä uudistuvaan lainsäädäntöön. Uudistuksessa työnhakijoiden ja yritysten palvelujen järjestämisvastuu siirtyy ELY-keskuksilta ja TE-toimistoilta maakunnille vuoden 2021 alussa.

Palveluiden ulkomaankauppa jatkoi kasvuaan

Palveluiden tuonti ja vienti.

Palveluvienti kasvoi viisi prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä edellisvuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Palvelutuonti kasvoi kahdeksan prosenttia. Muita liike-elämän palveluita sekä myytiin että ostettiin enemmän kuin vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä, mikä selittää eniten sekä palveluviennin että -tuonnin kasvua. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tavaroiden ja palveluiden ulkomaankauppa -tilastosta, joka on osa maksutasetta.

Maakunnat tuottaisivat ensihoitopalvelun pääasiassa itse, mutta myös yksityiset toimijat voisivat tuottaa palveluja

Hallitus esittää terveydenhuoltolain ensihoitopalvelua koskeviin säännöksiin muutoksia, jotta ne vastaisivat maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen rakenteita.

Kristiinankadulla huoneistopalo, ensihoito tarkisti yhden henkilön voinnin

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Kristiinankadulla syttyi huoneistopalo lauantaina aamulla.

Joululaulut katkaisevat lahjakiireet Varissuon ostarilla

Annamaria Lehto.

Turun Katariinanseurakunta kokeilee tänä vuonna urbaania lähestymistapaa Kauneimpiin joululauluihin. Tapahtumapaikkana on Varissuon liikekeskuksen keskusaukion tuntumassa sijaitseva Kahvila A&B, jonne voi piipahtaa laulamaan vaikkapa ostosten lomassa keskiviikkona 19. joulukuuta kello 17–18.30.

Trafin sähköiset asiointipalvelut avattu osittain

Viestintävirasto on liikenne- ja viestintäministeriön pyynnöstä arvioinut Trafin sähköisiä asiointipalveluita ja erityisesti sitä, ovatko muut asiointipalvelut kuin kuljettajatietopalvelut käyttöönotettavissa laillisesti ja turvallisesti.

Eurojackpotissa yksi täysosuma

Eurojackpotin kierroksella 50/2018 löytyi yksi täysosuma. Kymmenen miljoonan euron potti osui Espanjaan.

Urheilu

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?