Pienituloisuus keskittyy Turkuun – tutkijan mukaan Turku muistuttaa enemmän Tukholmaa kuin Helsinkiä

Asuinalueiden sosiaalinen eriytyminen on Turussa selkeämpää kuin muualla Suomessa. Asuinalueiden sosiaalinen eriytyminen on Turussa selkeämpää kuin muualla Suomessa. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Turku käy syrjäytymistä ja alueiden eriytymistä vastaan omalla ohjelmallaan. Mutta mistä johtuu, että alueiden väliset erot ovat suurempia Turussa kuin esimerkiksi Tampereella tai Helsingissä?

– Turku on kasvanut melko hitaasti lukuun ottamatta tätä viimeistä kasvupyrähdystä. Kasvu on suhteellisesti hitaampaa verrattuna Tampereen tai Helsingin seutuun. Turkuun on rakennettu viime vuosikymmeninä paljon vähemmän, arvioi Turun kaupunkitutkimusohjelman tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila valtuustoseminaarissa maanantaina.

– Turussa ei ole päästy vaikuttamaan samalla tavalla sosiaaliseen sekoittamiseen. Kun Turussa viimeksi rakennettiin vuokra-asuntoja urakalla eli 1970-luvulla, sosiaalinen sekoittaminen ei ollut agendan kärjessä. Tilanne on tällä hetkellä toinen. Turku on positiivisen rakennemuutoksen keskellä. Asuntorakentaminen on pitkästä aikaa vauhdittunut huomattavassa määrin.

Tutkimuspäällikkö, VTT Timo Kauppinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) analysoi, että kolmen keskeisen kaupunkiseudun välillä on eroja.

– Turussa etninen eriytyminen on vahvempaa kuin Helsingissä tai Tampereella. Tulotason mukainen eriytyminen on vahvistunut muun muassa Turussa, sanoo Kauppinen.

Etnisessä eriytymisessä ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Kauppisen mukaan Turun tilanne alkaa silti muistuttaa enemmän Tukholmaa kuin Helsinkiä.

Etnistä segregaatiota vahvistaa se, että suomalaissyntyiset muuttavat pois maahanmuuttajavaltaisilta alueilta.

– Myös maahanmuuttajat muuttavat pois näiltä alueilta. Maahanmuuttajien osuus kasvaa silti, sillä uusia muuttajia tulee suoraan ulkomailta. Myös syntyvyys vaikuttaa.

Pieni- ja suurituloisten välinen eriytyminen on vahvinta Turun seudulla. Toisin kuin Helsingissä, jossa suurituloisilla on omat alueensa kaupungin sisällä, hyvin toimeentulevat muuttavat Turun seudulla ympäryskuntiin ja pienituloiset jäävät Turkuun. Toki Turussakin on suurituloisten alueita esimerkiksi saarilla. Helsingissä korostuu suurituloisten alueellinen eriytyminen, Turussa pienituloisten.

– Pienituloiset ovat keskittyneet keskuskaupunkiin Turussa. Pienituloisten eriytyminen on vahvistunut.

Asuntokannan alueelliset erot ovat tärkeä eriytymiseen vaikuttava tekijä. Ruotsalaistutkija Roger Anderssonin mukaan noin puolet etnisestä segregaatiosta voidaan selittää alueiden asuntokannan hallintaperustejakaumalla eli sillä, paljonko alueella on omistusasuntoja ja vuokra-asuntoja.

– Ei pidä pyrkiä rakentamaan nopeasti ja halvalla halvalle maalle kaupungin reunoille. Sillä tavalla tuotetaan kaikkein eniten alueellisen eriytymisen ongelmia, totesi Kauppinen eurooppalaiseen tutkimukseen viitaten.

ARA-vuokra-asunnot ovat keskittyneet Turussa kaupungin laitamille. Ne ovat alueellisesti keskittyneempiä kuin Tampereella tai Helsingissä.

Kuntarakenteen pirstoutuneisuudella on merkitystä. Se voi johtaa kilpailuun ”hyvistä” veronmaksajista. Näin on käynyt etenkin Turun seudulla.

Lasse Virtanen

Raakapuun reaalinen kantohinta nousi kuudella prosentilla

Metsäteollisuuden ostamaa puuta kirjautui tilastoon 51,5 miljoonaa kuutiometriä.

Viime vuotta leimasi yksityismetsistä ostetun raakapuun reaalisen kantohintatason selvä kallistuminen. Nousua oli kuusi prosenttia edellisvuodesta. Metsäteollisuus ostaa valtaosan yksityismetsien puusta pystykaupoilla, ja niiden osuus puukaupasta ylsi lähes 90 prosenttiin.

Merenkulun hiilidioksidipäästöjen tiedonkeruuta yhtenäistetään

Euroopan komissio on antanut ehdotuksen asetukseksi, joka yhtenäistää EU:n tietojen keruuta merenkulun hiilidioksidipäästöistä maailmanlaajuisen järjestelmän kanssa. Valtioneuvosto toimitti asetusta koskevan kirjelmän eduskunnalle torstaina.

Kenelle Junior Taito -palkinto?

Taitoliitto ja LähiTapiola jakavat toisen kerran nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon. Palkinnon voi saada 12–25-vuotias nuori käsityön tekijä tai ryhmä, joka harrastaa käsitöiden tekemistä ja saa iloa itse tekemisestä, on edistänyt jollain tavalla käsityön asiaa vaikkapa harrastuksessa, somessa tai opiskelussa.

Jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu hyödyttää iäkkäitä

Tuoreen tutkimuksen mukaan jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu kuntosalilla on hyödyllistä yli 65-vuotiaiden terveydelle. Hyödyt näkyivät veriarvojen, lihasvoiman ja henkisen hyvinvoinnin paranemisena.

Tietosuojavaltuutetun toimistolle ilmoitettu jo 2 700 henkilötietojen tietoturvaloukkausta

Organisaatioiden ilmoitusvelvollisuus alkoi toukokuussa 2018, kun EU:n yleistä tietosuoja-asetusta ryhdyttiin soveltamaan. Tietosuojavaltuutetun toimistossa on havaittu, että ilmoituskynnys vaihtelee organisaatioittain.

Suomalaisen rockjournalismin isä Waldemar Wallenius Vinyyli-iltamissa

Legendaarinen rockjournalisti Jukka ”Waldemar” Wallenius on Raision kaupunginkirjaston Vinyyli-iltamien vieraana maanantaina 4. maaliskuuta. Toimittaja Kimmo Lilja haastattelee suomalaisen rockjournalismin isää kello 18 musiikki- ja taideosastolla.

Raskaat ajoneuvoyhdistelmät kolaroivat kasitiellä

Raskas ajoneuvoyhdistelmä jäi lauantaina yöllä kello 1.20 kasitiellä paikalleen loivassa ylämäessä Laitilasta Turun suuntaan Ilomäentien kohdalla.

Tulipalo tuhosi kerrostalohuoneiston keittiön Pernossa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kolmannen kerroksen huoneiston keittiöstä syttyi huoneistopalo myöhään perjantai-iltana Ankkurikylänkadulla Pernossa.

Eurojackpotin potti nousee 29 miljoonaan euroon

Eurojackpotin kierroksella 8/2019 ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 29 miljoonaa euroa.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?