Ville Niinistö: Hallituksen epäinhimillinen maahanmuuttopolitiikka polkee lapsen oikeuksia

Ville Niinistö. Ville Niinistö. Kuva: Mauri Ratilainen

Ville Niinistö (vihr.) jätti tiistaina hallitukselle kirjallisen kysymyksen lapsen edusta ja perhe-elämän suojasta. Niinistö on huolissaan siitä, ettei Suomi toteuta turvapaikanhakijalasten oikeuksia ihmisoikeusvelvoitteidensa edellyttämällä tavalla.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lainsäätäjän, viranomaisten ja tuomioistuimien on huomioitava kaikessa lapsia koskevissa toimissa ensisijaisesti lapsen etu. Suomessa yleiseksi käytännöksi on tullut se, että kansainvälistä suojelua hakevia lapsia kohdellaan ennen muuta turvapaikanhakijoina eikä lapsina. Tämä johtaa Niinistön mukaan usein lapsen oikeuksien loukkauksiin ja on vastoin lapsen oikeuksien sopimusta.

- On häpeällistä, että Suomi vaarantaa lapsen oikeuksien toteutumisen. Lasten hyvinvoinnin mallimaana meidän on huolehdittava kaikkien lapsien oikeuksien yhtäläisestä toteutumisesta ja sopimusvelvoitteidemme noudattamisesta, Niinistö korostaa.

Lukuisat asiantuntijat ovat esittäneet huolensa siitä, ettei Suomi turvaa kansainvälistä suojelua saaneiden oikeutta perhe-elämään ja lapsen etua asianmukaisesti. Unicef, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sekä Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu ovat huomauttaneet siitä, että perheenyhdistäminen on tehty Suomessa ulkomaalaislain muutoksin kohtuuttoman vaikeaksi.

Eduskunnan oikeusasiamies on moittinut Maahanmuuttovirastoa päätöksistä, joissa lapsen asemaa ei ole huomioitu riittävästi ja lapset on erotettu vanhemmistaan. Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan maahanmuuttoviranomaiset eivät arvioi lapsen etua lain edellyttämällä tavalla ja perhesiteen katsotaan katkenneen todella helposti.

- Julkisuuteen on noussut viime aikoina inhimillisesti täysin kestämättömiä tilanteita, joissa pakolaislapset on erotettu vanhemmistaan vasten tahtoaan suomalaisen viranomaisen toimesta. Maahanmuuttovirasto on päätöksissään estänyt perheen yhdistämisiä sen vuoksi, että se katsoo tilanteita yritykseksi kiertää maahantulosäännöksiä. On käsittämätöntä, että viranomaisemme rankaisevat lapsia siitä, että perhe on hajonnut pakomatkalla, Niinistö sanoo.

Pakolaisneuvonnan mukaan tulkinta maahantulosäännösten kiertämisestä tilanteessa, jossa perheenyhdistäjän on hyväksytty olevan vainon vaarassa kotimaassaan, on todella kyseenalainen. Viranomaisen toiminta ei saa johtaa perheiden hajottamiseen. Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lasta ei saa erottaa vanhemmistaan kuin poikkeustapauksissa.

Niinistö muistuttaa, että julkisen vallan velvollisuutena on suojella lapsia. Lain mukaan alle 18-vuotiaat lapset ovat viranomaisten erityissuojelun kohteena. Tämä velvoite korostuu erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien pakolaislasten kohdalla, sillä he ovat usein kärsineet traumaattisista tapahtumista.

- Hallituksen pyrkimykset vähentää Suomen houkuttelevuutta turvapaikkamaana on toteutettu lapsen oikeuksien ja perhe-elämän suojan kustannuksella. Hallituksen on viivytyksettä korjattava epäinhimilliset ja ihmisoikeusvelvoitteiden vastaiset perheenyhdistämiskäytännöt, Niinistö sanoo.

Niinistö kysyy, mitä hallitus aikoo tehdä varmistaakseen perhe-elämän suojan sekä lapsen oikeuksien ja edun toteutumisen niin, ettei lasta eroteta vanhemmistaan kohtuuttoman perheenyhdistämissääntelyn ja -menettelyn vuoksi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kristiinankadulla huoneistopalo, ensihoito tarkisti yhden henkilön voinnin

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Kristiinankadulla syttyi huoneistopalo lauantaina aamulla.

Joululaulut katkaisevat lahjakiireet Varissuon ostarilla

Annamaria Lehto.

Turun Katariinanseurakunta kokeilee tänä vuonna urbaania lähestymistapaa Kauneimpiin joululauluihin. Tapahtumapaikkana on Varissuon liikekeskuksen keskusaukion tuntumassa sijaitseva Kahvila A&B, jonne voi piipahtaa laulamaan vaikkapa ostosten lomassa keskiviikkona 19. joulukuuta kello 17–18.30.

Trafin sähköiset asiointipalvelut avattu osittain

Viestintävirasto on liikenne- ja viestintäministeriön pyynnöstä arvioinut Trafin sähköisiä asiointipalveluita ja erityisesti sitä, ovatko muut asiointipalvelut kuin kuljettajatietopalvelut käyttöönotettavissa laillisesti ja turvallisesti.

Eurojackpotissa yksi täysosuma

Eurojackpotin kierroksella 50/2018 löytyi yksi täysosuma. Kymmenen miljoonan euron potti osui Espanjaan.

Tonttujuoksu aiheuttaa vähäistä haittaa liikenteelle keskustan alueella lauantaina

Tonttujuoksu aiheuttaa vähäistä haittaa keskustan liikenteelle lauantaina 15. joulukuuta kello 12–16.

Väitös: Raha ei ratkaise alueiden elinvoimaisuutta

Jos raha olisi ratkaisu elinvoimaisuuteen, niin uudistuminen ja kehittäminen olisi turhaa. Alueellinen elinvoima lähtee arvoista ja asiakastyytyväisyydestä, ilmenee Keijo Houhalan Vaasan yliopistossa tarkastettavasta tuotantotalouden väitöstutkimuksesta.

Rehutehdas Agrox rikkoi 100 000 tonnin tuotantorajan

Mynämäellä avattiin syyskuussa 2016 rehutehdas Agrox Oy. Agroxin valmistamasta tuotannosta reilu 60 prosenttia on siipikarjalle valmistettua rehua eli muniville kanoille ja broilerilla ja loput 30 prosenttia tuotannosta on sikarehua.

Palkansaajan kokonaisveroaste alenee

Tuloverotus kevenee ja kulutuksen verotus kiristyy lievästi ensi vuonna, selviää vuoden 2019 luvuilla päivitetystä Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n Verokoneesta. Palkansaajista valtaosan kokonaisveroaste kevenee. Kuntakohtaiset erot ovat kuitenkin merkittäviä, sillä 46 kuntaa korottaa kunnallisveroa ja viisi laskee sitä.

Kansantalouden tuotanto kasvoi lokakuussa vuodentakaisesta, laskua edelliskuukaudesta

Tuotannon volyymi 2005–2018, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Lokakuun työpäiväkorjattu tuotanto oli 2,9 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Kausitasoitettu tuotanto oli lokakuussa 0,2 prosenttia edelliskuukautta matalammalla tasolla. Syyskuun työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 3,4 prosenttia (oli 3,2) edellisvuoden syyskuusta.

Kaupunki
Urheilu

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Jälkipeli: Sokan sukupuussa kiekosta kasvoi reikäpallo

Vanhempien rooli lapsen urheiluharrastuksen tukemisessa on äärimmäisen tärkeä. Miikka Sokan (kesk.) isä Mikko ja äiti Mari ovat aina paikalla, kun perheen poika pelaa.

Kuuluttajan kuulutus vaikuttaa perin tutulta. Tälläkään kertaa, kun tehot ovat 1+5, ei ole epäselvyyttä ottelun tärkeimmästä pelaajasta.

Turkulaisurheilijat sykähdyttivät vuonna 2018 kansainvälisillä kentillä

Lukas Hradeckyn otteet Saksassa ja Suomen maajoukkueen paidassa ovat sykähdyttäneet.

Urheiluvuosi on tarjonnut monta sykähdyttävää hetkeä. Muistelemme muutamaa turkulaisittain hienoa hetkeä vuoden varrelta.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?