Ville Niinistö: Hallituksen epäinhimillinen maahanmuuttopolitiikka polkee lapsen oikeuksia

Ville Niinistö. Ville Niinistö. Kuva: Mauri Ratilainen

Ville Niinistö (vihr.) jätti tiistaina hallitukselle kirjallisen kysymyksen lapsen edusta ja perhe-elämän suojasta. Niinistö on huolissaan siitä, ettei Suomi toteuta turvapaikanhakijalasten oikeuksia ihmisoikeusvelvoitteidensa edellyttämällä tavalla.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lainsäätäjän, viranomaisten ja tuomioistuimien on huomioitava kaikessa lapsia koskevissa toimissa ensisijaisesti lapsen etu. Suomessa yleiseksi käytännöksi on tullut se, että kansainvälistä suojelua hakevia lapsia kohdellaan ennen muuta turvapaikanhakijoina eikä lapsina. Tämä johtaa Niinistön mukaan usein lapsen oikeuksien loukkauksiin ja on vastoin lapsen oikeuksien sopimusta.

- On häpeällistä, että Suomi vaarantaa lapsen oikeuksien toteutumisen. Lasten hyvinvoinnin mallimaana meidän on huolehdittava kaikkien lapsien oikeuksien yhtäläisestä toteutumisesta ja sopimusvelvoitteidemme noudattamisesta, Niinistö korostaa.

Lukuisat asiantuntijat ovat esittäneet huolensa siitä, ettei Suomi turvaa kansainvälistä suojelua saaneiden oikeutta perhe-elämään ja lapsen etua asianmukaisesti. Unicef, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sekä Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu ovat huomauttaneet siitä, että perheenyhdistäminen on tehty Suomessa ulkomaalaislain muutoksin kohtuuttoman vaikeaksi.

Eduskunnan oikeusasiamies on moittinut Maahanmuuttovirastoa päätöksistä, joissa lapsen asemaa ei ole huomioitu riittävästi ja lapset on erotettu vanhemmistaan. Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan maahanmuuttoviranomaiset eivät arvioi lapsen etua lain edellyttämällä tavalla ja perhesiteen katsotaan katkenneen todella helposti.

- Julkisuuteen on noussut viime aikoina inhimillisesti täysin kestämättömiä tilanteita, joissa pakolaislapset on erotettu vanhemmistaan vasten tahtoaan suomalaisen viranomaisen toimesta. Maahanmuuttovirasto on päätöksissään estänyt perheen yhdistämisiä sen vuoksi, että se katsoo tilanteita yritykseksi kiertää maahantulosäännöksiä. On käsittämätöntä, että viranomaisemme rankaisevat lapsia siitä, että perhe on hajonnut pakomatkalla, Niinistö sanoo.

Pakolaisneuvonnan mukaan tulkinta maahantulosäännösten kiertämisestä tilanteessa, jossa perheenyhdistäjän on hyväksytty olevan vainon vaarassa kotimaassaan, on todella kyseenalainen. Viranomaisen toiminta ei saa johtaa perheiden hajottamiseen. Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lasta ei saa erottaa vanhemmistaan kuin poikkeustapauksissa.

Niinistö muistuttaa, että julkisen vallan velvollisuutena on suojella lapsia. Lain mukaan alle 18-vuotiaat lapset ovat viranomaisten erityissuojelun kohteena. Tämä velvoite korostuu erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien pakolaislasten kohdalla, sillä he ovat usein kärsineet traumaattisista tapahtumista.

- Hallituksen pyrkimykset vähentää Suomen houkuttelevuutta turvapaikkamaana on toteutettu lapsen oikeuksien ja perhe-elämän suojan kustannuksella. Hallituksen on viivytyksettä korjattava epäinhimilliset ja ihmisoikeusvelvoitteiden vastaiset perheenyhdistämiskäytännöt, Niinistö sanoo.

Niinistö kysyy, mitä hallitus aikoo tehdä varmistaakseen perhe-elämän suojan sekä lapsen oikeuksien ja edun toteutumisen niin, ettei lasta eroteta vanhemmistaan kohtuuttoman perheenyhdistämissääntelyn ja -menettelyn vuoksi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lyyti pyrkii nousuun

Turkulaisen tapahtumanhallintaohjelmistoyhtiö Lyytin tavoite on saavuttaa merkittävä markkina-asema Euroopassa. Tämän tukemiseksi Vaaka Partnersin hallinnoima rahasto teki sijoituksen yhtiöön ja tuli yhtiön pääomistajaksi. Lyyti tarjoaa verkkopohjaisen tapahtumanhallintajärjestelmän tapahtumien, koulutusten ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lyyti Oy on pohjoismaiden suurin tapahtumanhallintaan erikoistunut ohjelmistoyhtiö.

Keskuskauppakamari: Polttoaineverotuksen vaihtoehtoja tarkasteltava

Hallituksen budjettiehdotuksen mukainen fossiilisten polttoaineiden veronkiristys heikentäisi suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä, arvioi Keskuskappakamari. Se vesittäisi osaltaan myös hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää .

Riistasorsien poikastuotto jäi heikoksi

Sinisorsan pesimäkanta kääntyi viime vuoden selkeän pudotuksen jälkeen nousuun.

Kesän sisävesien vesilintulaskentojen perusteella Suomen neljän tärkeimmän riistasorsalajin sinisorsan, tavin, telkän ja haapanan poikastuotto oli heikko. Pesimäkannoissa ei tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Rintasyöpälääke letrotsolia vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

Fimea on saanut tiedon, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin, eivätkä apteekit saa uusia lääke-eriä normaaliin tapaan. Myyntiluvanhaltijoiden ilmoittamien tietojen mukaan saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää metson ja teeren talvimetsästyksen sallimista osassa maata

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille asetusluonnoksen, jossa esitetään merkittäviä pidennyksiä syyskuun 10. päivänä alkavan metsäkanalintujen metsästyskauden metsästysaikoihin. Esitys perustuu siihen, että erityisesti teeri- ja pyykannat sekä Itä-Lapin ja Koillismaan metsokanta ovat viimeisten riistakolmiolaskentojen mukaan jatkaneet edelleen kasvuaan. Lausuntoaika jatkuu perjantaihin 23. elokuuta asti.

Kesä ollut päiväperhosille suotuisa

Alkukesän hellevirtaukset toivat maahamme miljoonia ohdakeperhosia. Niiden jälkeläiset ovat parhaillaan lennossa.

Päiväperhosseurannassa havaitut perhosmäärät kasvoivat lähes kolmanneksella edelliskesästä. Myös useimpien päiväperhoslajien kannat ovat vahvistuneet selvästi. Tällä hetkellä lennossa on runsaasti ohdake- ja nokkosperhosia.

Loton potti nousee 3,6 miljoonaan euroon

Loton kierroksen 33/2019 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potti nousee 3,6 miljoonaan euroon.

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.