Ville Niinistö: Hallituksen epäinhimillinen maahanmuuttopolitiikka polkee lapsen oikeuksia

Ville Niinistö. Ville Niinistö. Kuva: Mauri Ratilainen

Ville Niinistö (vihr.) jätti tiistaina hallitukselle kirjallisen kysymyksen lapsen edusta ja perhe-elämän suojasta. Niinistö on huolissaan siitä, ettei Suomi toteuta turvapaikanhakijalasten oikeuksia ihmisoikeusvelvoitteidensa edellyttämällä tavalla.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lainsäätäjän, viranomaisten ja tuomioistuimien on huomioitava kaikessa lapsia koskevissa toimissa ensisijaisesti lapsen etu. Suomessa yleiseksi käytännöksi on tullut se, että kansainvälistä suojelua hakevia lapsia kohdellaan ennen muuta turvapaikanhakijoina eikä lapsina. Tämä johtaa Niinistön mukaan usein lapsen oikeuksien loukkauksiin ja on vastoin lapsen oikeuksien sopimusta.

- On häpeällistä, että Suomi vaarantaa lapsen oikeuksien toteutumisen. Lasten hyvinvoinnin mallimaana meidän on huolehdittava kaikkien lapsien oikeuksien yhtäläisestä toteutumisesta ja sopimusvelvoitteidemme noudattamisesta, Niinistö korostaa.

Lukuisat asiantuntijat ovat esittäneet huolensa siitä, ettei Suomi turvaa kansainvälistä suojelua saaneiden oikeutta perhe-elämään ja lapsen etua asianmukaisesti. Unicef, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sekä Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu ovat huomauttaneet siitä, että perheenyhdistäminen on tehty Suomessa ulkomaalaislain muutoksin kohtuuttoman vaikeaksi.

Eduskunnan oikeusasiamies on moittinut Maahanmuuttovirastoa päätöksistä, joissa lapsen asemaa ei ole huomioitu riittävästi ja lapset on erotettu vanhemmistaan. Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan maahanmuuttoviranomaiset eivät arvioi lapsen etua lain edellyttämällä tavalla ja perhesiteen katsotaan katkenneen todella helposti.

- Julkisuuteen on noussut viime aikoina inhimillisesti täysin kestämättömiä tilanteita, joissa pakolaislapset on erotettu vanhemmistaan vasten tahtoaan suomalaisen viranomaisen toimesta. Maahanmuuttovirasto on päätöksissään estänyt perheen yhdistämisiä sen vuoksi, että se katsoo tilanteita yritykseksi kiertää maahantulosäännöksiä. On käsittämätöntä, että viranomaisemme rankaisevat lapsia siitä, että perhe on hajonnut pakomatkalla, Niinistö sanoo.

Pakolaisneuvonnan mukaan tulkinta maahantulosäännösten kiertämisestä tilanteessa, jossa perheenyhdistäjän on hyväksytty olevan vainon vaarassa kotimaassaan, on todella kyseenalainen. Viranomaisen toiminta ei saa johtaa perheiden hajottamiseen. Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lasta ei saa erottaa vanhemmistaan kuin poikkeustapauksissa.

Niinistö muistuttaa, että julkisen vallan velvollisuutena on suojella lapsia. Lain mukaan alle 18-vuotiaat lapset ovat viranomaisten erityissuojelun kohteena. Tämä velvoite korostuu erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien pakolaislasten kohdalla, sillä he ovat usein kärsineet traumaattisista tapahtumista.

- Hallituksen pyrkimykset vähentää Suomen houkuttelevuutta turvapaikkamaana on toteutettu lapsen oikeuksien ja perhe-elämän suojan kustannuksella. Hallituksen on viivytyksettä korjattava epäinhimilliset ja ihmisoikeusvelvoitteiden vastaiset perheenyhdistämiskäytännöt, Niinistö sanoo.

Niinistö kysyy, mitä hallitus aikoo tehdä varmistaakseen perhe-elämän suojan sekä lapsen oikeuksien ja edun toteutumisen niin, ettei lasta eroteta vanhemmistaan kohtuuttoman perheenyhdistämissääntelyn ja -menettelyn vuoksi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Väinö Rahko jatkaa Loimussa ainakin kevääseen 2021

Väinö Rahko.

Lentopallon Mestaruusliigassa debytoinut 199-senttinen yleispelaaja Väinö Rahko , 18, on tehnyt kahden vuoden jatkosopimukseen kasvattajaseuransa kanssa. Rymättyläläislähtöinen tulevaisuuden nimi nähdään oranssissa paidassa vähintään kevääseen 2021 asti.

Uusi Tuomioistuinvirasto aloittaa vuonna 2020

Tuomioistuinvirasto aloittaa toimintansa vuonna 2020. Uudistuksen voimaantulo on tarkoitus vahvistaa tasavallan presidentin esittelyssä perjantaina.

Raakapuun reaalinen kantohinta nousi kuudella prosentilla

Metsäteollisuuden ostamaa puuta kirjautui tilastoon 51,5 miljoonaa kuutiometriä.

Viime vuotta leimasi yksityismetsistä ostetun raakapuun reaalisen kantohintatason selvä kallistuminen. Nousua oli kuusi prosenttia edellisvuodesta. Metsäteollisuus ostaa valtaosan yksityismetsien puusta pystykaupoilla, ja niiden osuus puukaupasta ylsi lähes 90 prosenttiin.

Merenkulun hiilidioksidipäästöjen tiedonkeruuta yhtenäistetään

Euroopan komissio on antanut ehdotuksen asetukseksi, joka yhtenäistää EU:n tietojen keruuta merenkulun hiilidioksidipäästöistä maailmanlaajuisen järjestelmän kanssa. Valtioneuvosto toimitti asetusta koskevan kirjelmän eduskunnalle torstaina.

Kenelle Junior Taito -palkinto?

Taitoliitto ja LähiTapiola jakavat toisen kerran nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon. Palkinnon voi saada 12–25-vuotias nuori käsityön tekijä tai ryhmä, joka harrastaa käsitöiden tekemistä ja saa iloa itse tekemisestä, on edistänyt jollain tavalla käsityön asiaa vaikkapa harrastuksessa, somessa tai opiskelussa.

Jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu hyödyttää iäkkäitä

Tuoreen tutkimuksen mukaan jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu kuntosalilla on hyödyllistä yli 65-vuotiaiden terveydelle. Hyödyt näkyivät veriarvojen, lihasvoiman ja henkisen hyvinvoinnin paranemisena.

Tietosuojavaltuutetun toimistolle ilmoitettu jo 2 700 henkilötietojen tietoturvaloukkausta

Organisaatioiden ilmoitusvelvollisuus alkoi toukokuussa 2018, kun EU:n yleistä tietosuoja-asetusta ryhdyttiin soveltamaan. Tietosuojavaltuutetun toimistossa on havaittu, että ilmoituskynnys vaihtelee organisaatioittain.

Suomalaisen rockjournalismin isä Waldemar Wallenius Vinyyli-iltamissa

Legendaarinen rockjournalisti Jukka ”Waldemar” Wallenius on Raision kaupunginkirjaston Vinyyli-iltamien vieraana maanantaina 4. maaliskuuta. Toimittaja Kimmo Lilja haastattelee suomalaisen rockjournalismin isää kello 18 musiikki- ja taideosastolla.

Raskaat ajoneuvoyhdistelmät kolaroivat kasitiellä

Raskas ajoneuvoyhdistelmä jäi lauantaina yöllä kello 1.20 kasitiellä paikalleen loivassa ylämäessä Laitilasta Turun suuntaan Ilomäentien kohdalla.

Urheilu

Väinö Rahko jatkaa Loimussa ainakin kevääseen 2021

Väinö Rahko.

Lentopallon Mestaruusliigassa debytoinut 199-senttinen yleispelaaja Väinö Rahko , 18, on tehnyt kahden vuoden jatkosopimukseen kasvattajaseuransa kanssa. Rymättyläläislähtöinen tulevaisuuden nimi nähdään oranssissa paidassa vähintään kevääseen 2021 asti.

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?