Palkittu matemaatikko kehitti menetelmiä aggressiivisen eturauhassyövän käyttäytymisen ennustamiseen ja tutkimiseen

Teemu Daniel Laajala. Teemu Daniel Laajala. Kuva: Turun yliopisto

Eturauhassyöpä on länsimaissa miesten yleisin syöpätyyppi ja toiseksi yleisin syöpään liittyvä kuolinsyy. Etenevän tautimuodon hoitoennuste on erittäin huono. Silti alalla vallitsevat perustutkimuksen käytännöt ovat osittain vanhentuneita, mikä on herättänyt keskustelua kuluneena vuosikymmenenä. Näihin haasteisiin tarttuu Teemu Daniel Laajala, joka hyödynsi väitöskirjassaan soveltavan matematiikan ja tilastotieteen keinoja poikkitieteellisten tutkimusmenetelmien kehittämiseen.

Laajala tutki ja kehitti väitöskirjatyössään menetelmiä eturauhassyövän etenevän muodon tutkimukseen. Laajala tarkastelee tutkimuksessaan niin sanottuja esikliinisiä syöpäkasvatuskokeita, joissa ihmisestä eristettyjä syöpäsolulinjoja kasvatetaan niille epäluonnollisessa ympäristössä.

– Näitä kokeita varten kehitin menetelmiä, joilla voidaan varmistaa, että hiirissä kasvavien aggressiivisten eturauhaskasvaimien käyttäytyminen olisi mahdollisimman samankaltaista kuin sairaaloissa hoidettavien potilaiden etenevä tauti, Laajala sanoo.

Laajalan kehittämien matemaattisten mallien soveltuvuus mahdollistaa sen, että kokeet voidaan suunnitella niin, että ne edustavat kattavasti ihmisten eturauhassyöpää ja kokeista tehdyt johtopäätökset ovat siten mahdollisimman luotettavia. Lisäksi mallit mahdollistavat valmiiden tutkimusaineistojen mallintamisen ja tulkitsemisen aiempaa paremmalla tilastollisella tarkkuudella.

Laajala käsittelee myöhemmässä tutkimuksessaan potilasaineistoja sekä Turun yliopistollisesta keskussairaalasta että suurista ulkomaisista kliinisistä eturauhassyöpäkohorteista. Hän ottaa suurennuslasin alle erityisesti Prostate-Specific Antigen (PSA) -eturauhassyöpämarkkerin, jota käytetään laajalti taudin diagnostiikassa. Laajala tutkii Turun aineistossa erityisesti PSA:n hyödyllisyyttä taudin uusiutumisen ennustamisessa alkuhoitojen jälkeen, kun markkerin mitattava määrä verestä on erityisen pieni.

– Tämän jälkeen tutkin kansainvälisten suurten kontrolloitujen syöpäkokeiden potilaskohorttien avulla, mitkä erilaiset kliiniset mittarit ennustavat parhaiten potilaan selviytymistä etäpesäkkeitä lähettävässä eturauhassyövässä, joka ei enää reagoi tavallisesti annettaviin hormonipohjaisiin hoitoihin, Laajala jatkaa.

Lähtökohtana Laajalan väitöstutkimukselle oli hänelle toistuvasti alan projekteista eteen tullut kysymys: miten suunnitella, toteuttaa ja analysoida syöpäkasvatuskokeita paremmin? Tutkimuksessaan Laajala päätyi miettimään ratkaisuja yhteistyössä biologien ja lääkärien kanssa. Tavoitteena oli tarttua haasteisiin, joita soveltavat matemaatikot, biologit sekä esikliiniset ja kliiniset tutkijat ovat aiemmin yrittäneet ratkaista erikseen.

Tutkimus huipentui Laajalan koordinoiman monialaisen tutkimusryhmän voittoon arvostetussa DREAM 9.5 mCRPC Challenge -data-analyysikilpailussa, johon osallistui yli 50 joukkuetta ja satoja tutkijoita ympäri maailmaa sekä huippuyliopistoista että yksityiseltä sektorilta.

Laajalan kehittämä aggressiivisen eturauhassyövän selviytymistä ennustanut malli julkaistiin vuonna 2017 arvostetussa Lancet Oncology -lehdessä, mikä taas johti lukuisiin monikansallisiin yhteistyöprojekteihin.

– DREAM-kisan kliiniseen käyttöön tarkoitetun mallin kehitys ei olisi onnistunut ilman laajaa osaamispohjaa kyseisessä sovelluskohteessa tai ilman koko kisajoukkuettamme, jossa oli mukana alan asiantuntijoita lääketieteestä, soveltavasta matematiikasta ja tilastotieteestä, koneoppimisesta ja tietotekniikasta, sekä biologian alalta, Laajala kertoo.

Tutkimus sai lisäksi huomiota Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisen Turun biotekniikan keskuksen vuoden parhaana julkaisuna ja sille myönnettiin vuonna 2018 Elias Tillandz -palkinto.

Laajalan tekemä tutkimus osuu erittäin tärkeään ajankohtaan, sillä kansainvälisestikin vain noin yksi kymmenestä esikliinisen perustutkimuksen löydöksestä syöpälääketieteessä johtaa lupaavan alun jälkeen turvalliseen ja toimivaan lääkeaineeseen.

– Nyrkkisääntönä on pidetty, että yksi onnistunut syöpälääke joutuu kattamaan yhdeksän pitkälle edenneen mutta loppuvaiheessa epäonnistuneen projektin kustannukset. Jotta voidaan kehittää turvallinen ja mahdollisimman tarkkaan juuri kyseisen syövän mekanismeihin tähtäävä lääkeaine, perustutkimuksen varaan rakennetun perustan täytyy olla kunnossa. Muutoin lopulliseksi hintalapuksi muodostuu karkeasti arvioiden noin kymmenen miljardia euroa. Matemaatikon vinkkelistä menetelmiä on nyt viilattu paremmaksi ja julkaistu yleiseen käyttöön, ja toivottavasti hyödyt nähdään lähivuosina, Laajala toteaa.

Laajala painottaa, että yliopistojen tekemän perustutkimuksen rooli on edelleen kriittisen tärkeä, vaikka syöpälääkekehityksen tekeekin pääasiassa yksityinen sektori.

– Perustutkimuksen luotettavuus on nostettu esiin alan kannanotoissa, sillä löydökset luovat pohjan kaikille sovelluskohteille ja tarkemmalle tutkimukselle. Lisäksi yliopistojen tutkimus ohjaa hoitokäytäntöjä – esimerkiksi kehittämäni malli toimii apuvälineenä potilaan hoitoennusteen arvioinnissa ja voi vaikuttaa siten suoraan hoitokäytäntöihin. Lisäksi mallin kehityksen yhteydessä löydetyt tärkeät kliiniset tekijät ja niiden keskinäiset yhteisvaikutukset auttavat sairaaloita tarkempaan ja yksilöidympään potilaiden hoitamiseen ja ymmärtämään aiempaa paremmin kuolemaan johtavaa aggressiivista eturauhassyöpää, Laajala lopettaa.

Laajala esittää väitöskirjansa Modeling and Prediction of Advanced Prostate Cancer julkisesti tarkistettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 16. marraskuuta.

Vastaväittäjänä on apulaisprofessori Manuela Zucknick (Oslon yliopisto, Norja) ja kustoksena professori Tero Aittokallio (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.

Laajala on syntynyt vuonna 1987 ja kirjoitti ylioppilaaksi Salon lukiossa vuonna 2006. Laajala suoritti korkeakoulututkintonsa (DI) Aalto-yliopistossa vuonna 2012. Väitöksen alana on sovellettu matematiikka. Laajala toimii tutkijana Turun yliopistossa, Helsingin molekyylilääketieteen instituutissa (FIMM) sekä University of Colorado Denverissä.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7444-3.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?