Tämä mies ratkaisi toriparkin

Mies ja monttu. Timo Laihinen tunnetaan yleisesti miehenä, joka ratkaisi toriparkin. Mies ja monttu. Timo Laihinen tunnetaan yleisesti miehenä, joka ratkaisi toriparkin. Kuva: Lasse Virtanen

– Minä olen syyllinen toriparkkiin.

Näin myöntää entinen kaupunginvaltuutettu Timo Laihinen. Toriparkin kohtalo ratkaistiin kesäkuussa 2012 kaupunginvaltuuston kokouksessa. Äänestettiin Kauppatorin asemakaavanmuutoksesta, joka mahdollistaisi toriparkin rakentamisen. Muutosesitys hyväksyttiin niukimmalla mahdollisella tavalla eli äänin 34–33.

”Syyllisiä” on siis todellisuudessa 34, mutta Laihisen ääni oli sikäli ratkaiseva, että hän äänesti eri tavalla kuin muut perussuomalaiset eli loikkasi toriparkin kannattajien puolelle. Laihisen päivät perussuomalaisissa olivat sen jälkeen luetut ja hän siirtyi kokoomukseen. Viime vaaleissa hän ei ollut enää ehdolla.

– Jos olisin äänestänyt perussuomalaisten ohjeiden mukaan, ääneni olisi ollut toisella puolella.

Miksi äänestit toriparkin puolesta?

– Keskusta-alue näivettyy. Toriparkki estää suurella todennäköisyydellä sen.

Laihinen tunnetaan yleisesti ”miehenä, joka ratkaisi toriparkin”. Hänen autonsa takakontissa odottaa jatkosijoitusta muistoksi saatu torin pinnan iso kivi.

Laihinen on tehnyt kuntalaisaloitteen, jonka mukaan osa torista jätettäisiin peittämättä niin, että arkeologisia kaivauksia jäisi näkyviin. Kaupunginhallitus hyväksyi jo lähes samansisältöisen päätöksen, jonka mukaan torin pintarakenteiden uusimisessa huomioidaan arkeologisissa kaivauksissa tehtyjen löydösten ainakin osittainen säilyttäminen torilla, esimerkiksi osana toripaviljonkeja.

Esityksen teki Johannes Yrttiaho (vas.) ja se hyväksyttiin äänin 10–3 Laihisen puoluetovereiden eli kokoomuslaisten vastuksesta huolimatta.

Arkeologiset kaivaukset ovat aikataulussaan. Esinelöytöjä on tehty runsaasti, satoja. Osa niistä on esillä Kontissa torilla.

– Löytöjä on 1600-luvun puolivälistä Turun paloon asti eli ajalta, jolloin tässä on ollut asutusta, tietää tutkija ja opas Maria Carpelan.

Torilta löydettiin muun muassa kasa käyttämättömiä liitupiippuja.

– Ne löydettiin ruokatavarakauppias Johan Hägglundin tontilta. Voisi kuvitella, että hän on myynyt näitä.

Löydöissä on leluja, kuten keramiikkanalle ja pieniä hevosia, kaakelien osia sekä luita.

Mielenkiintoisimpien löydösten joukkoon kuuluu myös lähes seitsemän metriä leveä torikatu.

Toriparkin työt alkavat lokakuussa. Urakoitsijana on Skanska. Valmista pitäisi olla vuoden 2020 lopulla.

– Siihen tähdätään, että myös paviljongit ovat silloin valmiina. Niiden kauttahan kulku tapahtuu, sanoo projektipäällikkö Janne Laine.

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) käsittelyssä on yhä valitus sekä toriparkin rakennusluvasta että toriparkkiyhtiön ja kaupunginvälinen vuokrasopimuksesta. Töiden aloittamista ne eivät estä.

– Ensi viikolla ruvetaan tuomaan väistötiloja. Pari viikkoa ollaan myöhässä, löytyi pilaantuneita maita. Löytyi polttoainesäilö, josta ei ollut mitään tietoa. Tai säiliötä ei enää ollut, mutta perustukset ja polttoainetta.

Lasse Virtanen

Maajoukkuepelaaja Jan Helenius Berliinistä Raision Loimuun

Jan Helenius.

Lauantain vieraspeliin Kokkolassa valmistautuva Raision Loimu on hankkinut riveihinsä loukkaantuneen Verneri Vetriön jättämää aukkoa paikkaamaan 67 miesten maaottelua pelanneen yleispelaaja Jan Heleniuksen . Helenius, 22, pukeutuu oranssimustaan peliasuun sopimuksella, joka mahdollistaa siirtymisen ulkomaille.

Eurojackpotista yksi täysosuma Suomeen, potti jakautui viiteen 18 miljoonan euron osaan

Eurojackpotin tasan 90 miljoonan euron potti jakautui viiteen osaan perjantai-illan arvonnassa (kierros 46/2018). Yksi 18 miljoonan euron voitoista tuli Suomeen. Voitto on Suomen viidestoista Eurojackpotin täysosuma ja tämän vuoden toinen. Suomeen tuli myös yksi 3,8 miljoonan euron voitto toisen voittoluokan osumalla.

Elinaikakerroin vahvistettu ensi vuodelle

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut elinaikakertoimen vuodelle 2019. Elinaikakerroin on 0,95722.

Raisiossa juhlitaan lasten oikeuksia lauantaina

Raisiolaiset lapsi- ja nuorisoyhdistykset yhdessä Raision kaupungin ja seurakunnan kanssa järjestävät jälleen lapsen oikeuksien kunniaksi koko perheelle yhteisen RaisioLasten-tapahtuman Vaisaaren koululla lauantaina kello 10–13. Tapahtuma on maksuton.

Laulun Ystävien seniorikuorolla 60-vuotiskonsertti Mikaelinkirkossa

Mieskuoro Laulun Ystävien seniorikuoro Weterani Weljillä on 60-vuotiskonsertti Mikaelin kirkossa 17. marraskuuta kello 16.

Vuoden tasa-arvoinen teko 2018 -tunnustus HC TPS:lle

DaisyLadies ry järjestää Turvallinen yhteiskunta -seminaarin Turun kaupungintalolla 23. marraskuuta kello 8.30–15.30. Seminaarissa käsitellään erityisesti perheväkivaltaa sekä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Seminaari on valtakunnallinen ja puhujiksi on kutsuttu alan asiantuntijoita ja asian parissa työskenteleviä.

Tekojääradoille pääsee luistelemaan joulukuun alussa

Kupittaan luistelumato on remontoitu kesällä ja sen pinta on uusittu.

Parkin kentällä ja Kupittaan luistelumadolla päästään lähipäivinä aloittamaan tekojääratojen jäädytyksen valmistelu. Tavoitteena on avata kumpikin paikka lauantaina 1. joulukuuta, jonka jälkeen ne ovat avoinna säävarauksella maaliskuun puoliväliin asti.

Peter Hellgren nimitetty Viking Linen toimitusjohtajan sijaiseksi

Viking Line on nimittänyt toimitusjohtajalle uuden sijaisen. Syynä on varatoimitusjohtaja Andreas Remmerin irtisanoutuminen. Hän oli myös ja toimitusjohtajan sijainen.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen: Poliisin voimavarat viritetty äärimmilleen

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on huolestunut poliisien jaksamisesta.

Urheilu

Maajoukkuepelaaja Jan Helenius Berliinistä Raision Loimuun

Jan Helenius.

Lauantain vieraspeliin Kokkolassa valmistautuva Raision Loimu on hankkinut riveihinsä loukkaantuneen Verneri Vetriön jättämää aukkoa paikkaamaan 67 miesten maaottelua pelanneen yleispelaaja Jan Heleniuksen . Helenius, 22, pukeutuu oranssimustaan peliasuun sopimuksella, joka mahdollistaa siirtymisen ulkomaille.

Vapaaottelija Juho Valamaa hakee paluuta voittojen tielle Pohjois-Kaukasiasta

Juho Valamaa ottelee kolmatta kertaa venäläisen M-1 Globalin riveissä.

Turkulaisvapaaottelija Juho Valamaa ottelee tulevana lauantaina uransa kolmannen ottelun M-1 Global -promootion riveissä. Vastaan asettuu 20-vuotias georgialainen Amiran Gogoladze . Ottelu on osa M-1 Challenge 99 -iltaa, jonka pääottelussa nähdään espoolaiskonkari Mikael Silander .

Albion Ademi nousi Albanian A-maajoukkueeseen

Albion Ademi.

Syyskuussa Albanian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa debytoinut Interin Albion Ademi oli kutsuttu maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen myös käynnistyneen maaottelutauon ajaksi. Albanian alle 21-vuotiaat pelaavat Maltaa vastaan huomenna ja maanantaina tuplamaaottelun.

Puukkokatsomo: Jatkokarsinnat tarvitaan

Suomessa saa tällä viikolla hetken aikaa kuvitella, että Suomi olisi suuren luokan jalkapallokulttuurimaa. Tiistaina naisten alle 17-vuotiaiden maajoukkue aloitti taipaleensa ikäluokan MM-kisoissa ja torstaina Markku Kanervan valmentamalla miesten A-maajoukkueella on mahdollisuus varmistaa jatkokarsintapaikka Kansojen liigassa.

Kairinen Klubin paitaan vuoden lainasopimuksella

Kaan Kairinen.

HJK ja tanskalainen FC Midtjylland ovat tehneet vuoden kestävän lainasopimuksen keskikenttäpelaaja Kaan Kairisen siirtymisestä Klubiin. Kairinen aloittaa treenaamisen joukkueen kanssa tammikuussa.

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.