Tämä mies ratkaisi toriparkin

Mies ja monttu. Timo Laihinen tunnetaan yleisesti miehenä, joka ratkaisi toriparkin. Mies ja monttu. Timo Laihinen tunnetaan yleisesti miehenä, joka ratkaisi toriparkin. Kuva: Lasse Virtanen

– Minä olen syyllinen toriparkkiin.

Näin myöntää entinen kaupunginvaltuutettu Timo Laihinen. Toriparkin kohtalo ratkaistiin kesäkuussa 2012 kaupunginvaltuuston kokouksessa. Äänestettiin Kauppatorin asemakaavanmuutoksesta, joka mahdollistaisi toriparkin rakentamisen. Muutosesitys hyväksyttiin niukimmalla mahdollisella tavalla eli äänin 34–33.

”Syyllisiä” on siis todellisuudessa 34, mutta Laihisen ääni oli sikäli ratkaiseva, että hän äänesti eri tavalla kuin muut perussuomalaiset eli loikkasi toriparkin kannattajien puolelle. Laihisen päivät perussuomalaisissa olivat sen jälkeen luetut ja hän siirtyi kokoomukseen. Viime vaaleissa hän ei ollut enää ehdolla.

– Jos olisin äänestänyt perussuomalaisten ohjeiden mukaan, ääneni olisi ollut toisella puolella.

Miksi äänestit toriparkin puolesta?

– Keskusta-alue näivettyy. Toriparkki estää suurella todennäköisyydellä sen.

Laihinen tunnetaan yleisesti ”miehenä, joka ratkaisi toriparkin”. Hänen autonsa takakontissa odottaa jatkosijoitusta muistoksi saatu torin pinnan iso kivi.

Laihinen on tehnyt kuntalaisaloitteen, jonka mukaan osa torista jätettäisiin peittämättä niin, että arkeologisia kaivauksia jäisi näkyviin. Kaupunginhallitus hyväksyi jo lähes samansisältöisen päätöksen, jonka mukaan torin pintarakenteiden uusimisessa huomioidaan arkeologisissa kaivauksissa tehtyjen löydösten ainakin osittainen säilyttäminen torilla, esimerkiksi osana toripaviljonkeja.

Esityksen teki Johannes Yrttiaho (vas.) ja se hyväksyttiin äänin 10–3 Laihisen puoluetovereiden eli kokoomuslaisten vastuksesta huolimatta.

Arkeologiset kaivaukset ovat aikataulussaan. Esinelöytöjä on tehty runsaasti, satoja. Osa niistä on esillä Kontissa torilla.

– Löytöjä on 1600-luvun puolivälistä Turun paloon asti eli ajalta, jolloin tässä on ollut asutusta, tietää tutkija ja opas Maria Carpelan.

Torilta löydettiin muun muassa kasa käyttämättömiä liitupiippuja.

– Ne löydettiin ruokatavarakauppias Johan Hägglundin tontilta. Voisi kuvitella, että hän on myynyt näitä.

Löydöissä on leluja, kuten keramiikkanalle ja pieniä hevosia, kaakelien osia sekä luita.

Mielenkiintoisimpien löydösten joukkoon kuuluu myös lähes seitsemän metriä leveä torikatu.

Toriparkin työt alkavat lokakuussa. Urakoitsijana on Skanska. Valmista pitäisi olla vuoden 2020 lopulla.

– Siihen tähdätään, että myös paviljongit ovat silloin valmiina. Niiden kauttahan kulku tapahtuu, sanoo projektipäällikkö Janne Laine.

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) käsittelyssä on yhä valitus sekä toriparkin rakennusluvasta että toriparkkiyhtiön ja kaupunginvälinen vuokrasopimuksesta. Töiden aloittamista ne eivät estä.

– Ensi viikolla ruvetaan tuomaan väistötiloja. Pari viikkoa ollaan myöhässä, löytyi pilaantuneita maita. Löytyi polttoainesäilö, josta ei ollut mitään tietoa. Tai säiliötä ei enää ollut, mutta perustukset ja polttoainetta.

Lasse Virtanen

Euroopan komissiolta rahoitus Turun yliopiston koordinoimalle ylisukupolvisten traumojen monitieteiselle tutkimukselle

Hanna Meretoja.

Euroopan komissio on myöntänyt rahoituksen monitieteiselle tutkimushankkeelle NeverAgain: Teaching Transmission of Trauma and Remembrance through Experiential Learning . Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on tarkastella kätkettyjä vihamekanismeja, ennakkoluuloja ja normalisoituja alistamisen käytäntöjä, jotka opitaan sukupolvelta toiselle siirtyvien traumojen ja niitä ylläpitävien, usein harmittomilta vaikuttavien arkielämän käytäntöjen välityksellä.

Satakuntaliitto ja Varsinais-Suomen liitto: Runkoverkon tulisi nimensä mukaisesti olla koko Suomen maakuntakeskukset yhdistävä verkko

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt lausuntoa luonnoksesta liikenne- ja viestintäministeriön asetukseksi maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi runkoverkkoasetus, jolla säädettäisiin valtakunnalliseen runkoverkkoon kuuluvista maanteistä ja rautateistä. Runkoverkkoasetuksella säädettäisiin runkoverkolla noudatettavasta palvelutasosta siihen kuuluvilla maanteillä ja rautateillä.

D-vitamiinilisien käyttösuositukset vauvoille muuttuvat

D-vitamiinilisien eli -valmisteiden käyttösuositukset vauvoille muuttuvat. Valtion ravitsemusneuvottelukunta VRN ja THL ovat päivittäneet suositukset, koska uusien EU-säädösten mukaisesti äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan.

Valtuutetut vaativat Turun elintarvikevalvonnan parantamista

Turun kaupungin on huolehdittava lakisääteisestä velvoitteestaan lisäämällä elintarvikevalvonnan resursseja sekä järjestämällä riittävä neuvonta ja tarkastukset, vaativat Berhan Ahmadi (sd.) ja Jaakko Lindfors (vas.)

Meriläjityksen lopettamiselle konsernijaoston tuki

Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti maanantaina yksimielisesti viranhaltijoiden esityksen mukaan, että meriläjityksen vaihtoehdot selvitetään, ja niihin siirrytään viimeistään vuoteen 2024 mennessä.

Puun päivä juurruttaa Raisioon uusia puulajeja

Raisiossa vietetään puun päivää 27. syyskuuta istuttamalla 22 eri puulajia. Puut istuttaa Kuloisten koulun 1A-luokan 22 oppilasta. Suurin osa istutettavista puista on uusia lajeja Raisiossa. Raisioon saadaan esimerkiksi liuskalehtivaahtera, japaninhevoskastanja, valkohikkori, mannasaarni ja mustatammi.

Urheilu

Turun Uimarien naisvesipalloilijat hakevat kovia otteluita ulkomailta

Kansainvälisissä turnauksissa kiertäminen tarjoaa haasteita Turun Uimareiden naisvesipalloilijoille. Lokakuun alussa joukkue tavoittelee PM-kultaa kotialtaassa.

Turun Uimareissa on viime aikoina panostettu entistä enemmän naisten vesipalloon. Täksi syksyksi Uimarit kokosi erillisen kv-joukkueen, joka kiertää pelaamassa kansainvälisiä turnauksia. Joukkueen tämän syksyn päätavoitteena on 5.–7. lokakuuta Impivaarassa pelattava PM-turnaus, jossa maalina on kirkastaa viime vuoden PM-hopea kullaksi.

Menoviikko: SM-tittelit pelissä rallipoluilla

Erkka Korpiaho on yksi mielenkiintoinen nimi, joka nähdään kauden viimeisessä SM-rallissa.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Turun ja lähiympäristön teillä kaasutellaan kauden viimeisen SM-rallin osakilpailun merkeissä. Viikonlopun aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta. Erikoiskoekilometrejä kahden päivän aikana mittariin kertyy noin 110.

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Isot pelit jatkuvat

TPS:n miehistö teki Turun derbyn jälkeen yleisölle selväksi, mikä joukkue on tällä hetkellä kaupungin paras. Juri Kinnunen toimi megafonimiehenä, ja muu joukkue kannusti.

Tuskin on FC TPS alkuviikon derbyvoiton huumasta toipunut, kun joukkueen pitää jälleen ladata kauden tärkeimpään otteluun. Tulevana sunnuntaina 23. syyskuuta TPS kohtaa vieraskentällä IFK Mariehamnin. Mariehamn on ennen sunnuntain kohtaamista pisteen Palloseuraa edellä sijalla kymmenen.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.