Tämä mies ratkaisi toriparkin

Mies ja monttu. Timo Laihinen tunnetaan yleisesti miehenä, joka ratkaisi toriparkin. Mies ja monttu. Timo Laihinen tunnetaan yleisesti miehenä, joka ratkaisi toriparkin. Kuva: Lasse Virtanen

– Minä olen syyllinen toriparkkiin.

Näin myöntää entinen kaupunginvaltuutettu Timo Laihinen. Toriparkin kohtalo ratkaistiin kesäkuussa 2012 kaupunginvaltuuston kokouksessa. Äänestettiin Kauppatorin asemakaavanmuutoksesta, joka mahdollistaisi toriparkin rakentamisen. Muutosesitys hyväksyttiin niukimmalla mahdollisella tavalla eli äänin 34–33.

”Syyllisiä” on siis todellisuudessa 34, mutta Laihisen ääni oli sikäli ratkaiseva, että hän äänesti eri tavalla kuin muut perussuomalaiset eli loikkasi toriparkin kannattajien puolelle. Laihisen päivät perussuomalaisissa olivat sen jälkeen luetut ja hän siirtyi kokoomukseen. Viime vaaleissa hän ei ollut enää ehdolla.

– Jos olisin äänestänyt perussuomalaisten ohjeiden mukaan, ääneni olisi ollut toisella puolella.

Miksi äänestit toriparkin puolesta?

– Keskusta-alue näivettyy. Toriparkki estää suurella todennäköisyydellä sen.

Laihinen tunnetaan yleisesti ”miehenä, joka ratkaisi toriparkin”. Hänen autonsa takakontissa odottaa jatkosijoitusta muistoksi saatu torin pinnan iso kivi.

Laihinen on tehnyt kuntalaisaloitteen, jonka mukaan osa torista jätettäisiin peittämättä niin, että arkeologisia kaivauksia jäisi näkyviin. Kaupunginhallitus hyväksyi jo lähes samansisältöisen päätöksen, jonka mukaan torin pintarakenteiden uusimisessa huomioidaan arkeologisissa kaivauksissa tehtyjen löydösten ainakin osittainen säilyttäminen torilla, esimerkiksi osana toripaviljonkeja.

Esityksen teki Johannes Yrttiaho (vas.) ja se hyväksyttiin äänin 10–3 Laihisen puoluetovereiden eli kokoomuslaisten vastuksesta huolimatta.

Arkeologiset kaivaukset ovat aikataulussaan. Esinelöytöjä on tehty runsaasti, satoja. Osa niistä on esillä Kontissa torilla.

– Löytöjä on 1600-luvun puolivälistä Turun paloon asti eli ajalta, jolloin tässä on ollut asutusta, tietää tutkija ja opas Maria Carpelan.

Torilta löydettiin muun muassa kasa käyttämättömiä liitupiippuja.

– Ne löydettiin ruokatavarakauppias Johan Hägglundin tontilta. Voisi kuvitella, että hän on myynyt näitä.

Löydöissä on leluja, kuten keramiikkanalle ja pieniä hevosia, kaakelien osia sekä luita.

Mielenkiintoisimpien löydösten joukkoon kuuluu myös lähes seitsemän metriä leveä torikatu.

Toriparkin työt alkavat lokakuussa. Urakoitsijana on Skanska. Valmista pitäisi olla vuoden 2020 lopulla.

– Siihen tähdätään, että myös paviljongit ovat silloin valmiina. Niiden kauttahan kulku tapahtuu, sanoo projektipäällikkö Janne Laine.

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) käsittelyssä on yhä valitus sekä toriparkin rakennusluvasta että toriparkkiyhtiön ja kaupunginvälinen vuokrasopimuksesta. Töiden aloittamista ne eivät estä.

– Ensi viikolla ruvetaan tuomaan väistötiloja. Pari viikkoa ollaan myöhässä, löytyi pilaantuneita maita. Löytyi polttoainesäilö, josta ei ollut mitään tietoa. Tai säiliötä ei enää ollut, mutta perustukset ja polttoainetta.

Lasse Virtanen

Raakapuun reaalinen kantohinta nousi kuudella prosentilla

Metsäteollisuuden ostamaa puuta kirjautui tilastoon 51,5 miljoonaa kuutiometriä.

Viime vuotta leimasi yksityismetsistä ostetun raakapuun reaalisen kantohintatason selvä kallistuminen. Nousua oli kuusi prosenttia edellisvuodesta. Metsäteollisuus ostaa valtaosan yksityismetsien puusta pystykaupoilla, ja niiden osuus puukaupasta ylsi lähes 90 prosenttiin.

Merenkulun hiilidioksidipäästöjen tiedonkeruuta yhtenäistetään

Euroopan komissio on antanut ehdotuksen asetukseksi, joka yhtenäistää EU:n tietojen keruuta merenkulun hiilidioksidipäästöistä maailmanlaajuisen järjestelmän kanssa. Valtioneuvosto toimitti asetusta koskevan kirjelmän eduskunnalle torstaina.

Kenelle Junior Taito -palkinto?

Taitoliitto ja LähiTapiola jakavat toisen kerran nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon. Palkinnon voi saada 12–25-vuotias nuori käsityön tekijä tai ryhmä, joka harrastaa käsitöiden tekemistä ja saa iloa itse tekemisestä, on edistänyt jollain tavalla käsityön asiaa vaikkapa harrastuksessa, somessa tai opiskelussa.

Jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu hyödyttää iäkkäitä

Tuoreen tutkimuksen mukaan jo kerran viikossa tehty voimaharjoittelu kuntosalilla on hyödyllistä yli 65-vuotiaiden terveydelle. Hyödyt näkyivät veriarvojen, lihasvoiman ja henkisen hyvinvoinnin paranemisena.

Tietosuojavaltuutetun toimistolle ilmoitettu jo 2 700 henkilötietojen tietoturvaloukkausta

Organisaatioiden ilmoitusvelvollisuus alkoi toukokuussa 2018, kun EU:n yleistä tietosuoja-asetusta ryhdyttiin soveltamaan. Tietosuojavaltuutetun toimistossa on havaittu, että ilmoituskynnys vaihtelee organisaatioittain.

Suomalaisen rockjournalismin isä Waldemar Wallenius Vinyyli-iltamissa

Legendaarinen rockjournalisti Jukka ”Waldemar” Wallenius on Raision kaupunginkirjaston Vinyyli-iltamien vieraana maanantaina 4. maaliskuuta. Toimittaja Kimmo Lilja haastattelee suomalaisen rockjournalismin isää kello 18 musiikki- ja taideosastolla.

Raskaat ajoneuvoyhdistelmät kolaroivat kasitiellä

Raskas ajoneuvoyhdistelmä jäi lauantaina yöllä kello 1.20 kasitiellä paikalleen loivassa ylämäessä Laitilasta Turun suuntaan Ilomäentien kohdalla.

Tulipalo tuhosi kerrostalohuoneiston keittiön Pernossa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kolmannen kerroksen huoneiston keittiöstä syttyi huoneistopalo myöhään perjantai-iltana Ankkurikylänkadulla Pernossa.

Eurojackpotin potti nousee 29 miljoonaan euroon

Eurojackpotin kierroksella 8/2019 ei löytynyt täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 29 miljoonaa euroa.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?