Tämä mies ratkaisi toriparkin

Mies ja monttu. Timo Laihinen tunnetaan yleisesti miehenä, joka ratkaisi toriparkin. Mies ja monttu. Timo Laihinen tunnetaan yleisesti miehenä, joka ratkaisi toriparkin. Kuva: Lasse Virtanen

– Minä olen syyllinen toriparkkiin.

Näin myöntää entinen kaupunginvaltuutettu Timo Laihinen. Toriparkin kohtalo ratkaistiin kesäkuussa 2012 kaupunginvaltuuston kokouksessa. Äänestettiin Kauppatorin asemakaavanmuutoksesta, joka mahdollistaisi toriparkin rakentamisen. Muutosesitys hyväksyttiin niukimmalla mahdollisella tavalla eli äänin 34–33.

”Syyllisiä” on siis todellisuudessa 34, mutta Laihisen ääni oli sikäli ratkaiseva, että hän äänesti eri tavalla kuin muut perussuomalaiset eli loikkasi toriparkin kannattajien puolelle. Laihisen päivät perussuomalaisissa olivat sen jälkeen luetut ja hän siirtyi kokoomukseen. Viime vaaleissa hän ei ollut enää ehdolla.

– Jos olisin äänestänyt perussuomalaisten ohjeiden mukaan, ääneni olisi ollut toisella puolella.

Miksi äänestit toriparkin puolesta?

– Keskusta-alue näivettyy. Toriparkki estää suurella todennäköisyydellä sen.

Laihinen tunnetaan yleisesti ”miehenä, joka ratkaisi toriparkin”. Hänen autonsa takakontissa odottaa jatkosijoitusta muistoksi saatu torin pinnan iso kivi.

Laihinen on tehnyt kuntalaisaloitteen, jonka mukaan osa torista jätettäisiin peittämättä niin, että arkeologisia kaivauksia jäisi näkyviin. Kaupunginhallitus hyväksyi jo lähes samansisältöisen päätöksen, jonka mukaan torin pintarakenteiden uusimisessa huomioidaan arkeologisissa kaivauksissa tehtyjen löydösten ainakin osittainen säilyttäminen torilla, esimerkiksi osana toripaviljonkeja.

Esityksen teki Johannes Yrttiaho (vas.) ja se hyväksyttiin äänin 10–3 Laihisen puoluetovereiden eli kokoomuslaisten vastuksesta huolimatta.

Arkeologiset kaivaukset ovat aikataulussaan. Esinelöytöjä on tehty runsaasti, satoja. Osa niistä on esillä Kontissa torilla.

– Löytöjä on 1600-luvun puolivälistä Turun paloon asti eli ajalta, jolloin tässä on ollut asutusta, tietää tutkija ja opas Maria Carpelan.

Torilta löydettiin muun muassa kasa käyttämättömiä liitupiippuja.

– Ne löydettiin ruokatavarakauppias Johan Hägglundin tontilta. Voisi kuvitella, että hän on myynyt näitä.

Löydöissä on leluja, kuten keramiikkanalle ja pieniä hevosia, kaakelien osia sekä luita.

Mielenkiintoisimpien löydösten joukkoon kuuluu myös lähes seitsemän metriä leveä torikatu.

Toriparkin työt alkavat lokakuussa. Urakoitsijana on Skanska. Valmista pitäisi olla vuoden 2020 lopulla.

– Siihen tähdätään, että myös paviljongit ovat silloin valmiina. Niiden kauttahan kulku tapahtuu, sanoo projektipäällikkö Janne Laine.

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) käsittelyssä on yhä valitus sekä toriparkin rakennusluvasta että toriparkkiyhtiön ja kaupunginvälinen vuokrasopimuksesta. Töiden aloittamista ne eivät estä.

– Ensi viikolla ruvetaan tuomaan väistötiloja. Pari viikkoa ollaan myöhässä, löytyi pilaantuneita maita. Löytyi polttoainesäilö, josta ei ollut mitään tietoa. Tai säiliötä ei enää ollut, mutta perustukset ja polttoainetta.

Lasse Virtanen

Mikromuoviongelmaan tartuttava nopeasti

Tuore WWF:n tilaama tutkimus kertoo, että mikromuovia päätyy ihmisten elimistöön n. viisi grammaa viikossa. Suurimmaksi mikromuovien lähteeksi paljastui juomavesi. Tutkimus on tehty Newcastlen yliopistossa Englannissa, ja sen näkökulma on kansainvälinen. Asiaa on luonnollisesti välttämätöntä tarkastella myös kotimaisesta ja turkulaisesta perspektiivistä.

Grönholmin pilli naulaan

Erotuomari Marko Grönholm urakka Veikkausliigassa päättyi.

Turkulaisen jalkapalloerotuomari Marko Grönholmin , 37, ura päättyi 13. heinäkuuta puhallettuun SJK–VPS-ottelussa. Vuonna 1996 tuomariuransa aloittanut Grönholm ehti tuomita Veikkausliigassa kaikkiaan seitsemän vuoden ajan.

Rauhaa kaipaavat suomalaiset

Suurin osa suomalaisista haluaa olla vapaa-ajan asunnollaan veden äärellä, omassa rauhassa paikkakunnalla, jossa on hyvä ilmapiiri ja hyvät lähipalvelut, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Muita enemmistön arvostamia asioita ovat hyvät ulkoilu-, lenkkeily- ja marjastusmahdollisuudet, hyvät liikenneyhteydet, sijainti lähellä vakituista kotia sekä vapaa-ajan asunnon hyvä varustelutaso mukavuuksilla.

Viherrakennustyö haittaa liikennettä Vähäheikkiläntiellä

Viherrakennustyö sulkee ajokaistan ja kevyenliikenteenväylän tai kaventaa niitä Vähäheikkiläntiellä Rykmentintien ja Uittamontien välillä maanantaina.

Parkkisakosta voi tulla ikävä lommo lomakassaan

Pysäköintivirhemaksuista voi tulla ikävä lommo lomakassaan. Parkkisakon suuruus on Suomessa monissa paikoissa jo 80 euroa. Ulkomailla mennään helposti yli sadan euron. Tukholmassa parkkisakko on noin 115 euroa ja Lontoon kalliimmilla vyöhykkeillä jopa 145 euroa. Summalla saisi lomalainen palkittua itsensä vaikkapa jäätelökioskilla tai terassilla useaan kertaan.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Raisionkaarella alkuviikosta

Asfaltointityö haittaa liikennettä Raisionkaarella Nesteentien ja Raisiontien välillä 22.-24. heinäkuuta. Yksi ajokaista on käytössä.

Ecom osaksi Finago-perhettä

Turkulainen ohjelmistotalo Ecom on liittynyt tiiviimmäksi osaksi Accountorin Finago-ohjelmistotuoteperhettä, johon kuuluvat Finago Ecomin lisäksi jo Finago Procountor ja Finago Tikon.

Ian Anderson Plays Jethro Tull -kokoonpano Logomossa ensi maaliskuussa

Ian Anderson.

Ilmaus Too Old To Rock And Roll: Too Young To Die kuuluu monen keski-ikäisen perusrokkarin lausevalikoimaan tänäkin päivänä. Kyseessä on Jethro Tullin legendaarinen levytys keväältä 1976.

Loton potti nousee 2,4 miljoonaan euroon

Lotossa ei löytynyt kierroksella 29/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikon arvonnassa on jaossa 2,4 miljoonan euron potti.

Urheilu

Grönholmin pilli naulaan

Erotuomari Marko Grönholm urakka Veikkausliigassa päättyi.

Turkulaisen jalkapalloerotuomari Marko Grönholmin , 37, ura päättyi 13. heinäkuuta puhallettuun SJK–VPS-ottelussa. Vuonna 1996 tuomariuransa aloittanut Grönholm ehti tuomita Veikkausliigassa kaikkiaan seitsemän vuoden ajan.

Jälkipeli: David Mooren värikäs matka Aston Villasta Interin huoltajaksi

FC Interin edustusjoukkueen huoltaja David Moore tuli yli kaksikymmentä vuotta sitten Suomeen pelaamaan. Tällä piti viihtyä vain pari kuukautta, mutta nyt David onkin viettänyt Suomessa jo puolet elämästään.

Hyvä ystävä ja valmentajakollega John Allen soitti ja esitti David Moorelle hämmentävän kysymyksen. Kyse ei ollut aprillipilasta. Allen pyysi Moorea miettimään ja vastaamaan vasta myöhemmin. David ensin nauroi, sitten mietti ja vastasi myöntävästi, ja näin hänestä tuli FC Interin Veikkausliigassa pelaavan edustusjoukkueen huoltaja.

Otteluanalyysi: Haka menee menojaan Ykkösessä

Matej Hradecký teki vahvan paluun kentille 2,5 vuoden tauon jälkeen.

Valkeakosken Haka venytti kaulaa jo kymmeneen pisteeseen lyömällä TPS:n Kupittaalla 3-2 (2-0) jalkapalloilun Ykkösen kärkikamppailussa. Haka on käynyt kahdesti Kupittaalla ja voittanut kahdesti. Jossiteltavaa ei siis ole. Vai onko kuitenkin? TPS tuli vahvasti lopussa ja pääsi yrittämään tasoitusta, kun Haka panikoi yllättävästi.

Henrik Goesch triathlonin puolimatkan mestariksi Joroisissa

Henrik Goesch.

Henrik Goesch ja Tiina Pohjalainen voittivat triathlonin puolimatkan yleisen sarjan SM-lähdöt lauantaina Joroisissa. Puolimatkan SM-mitaleista kilpailtiin Joroisissa lauantaina. Kilpailu käytiin upeissa olosuhteissa, tyynessä ja lämpimässä säässä. Puolimatkalla kilpailumatkat ovat 1,9 kilometrin uinti, 90 kilometrin pyöräily ja 21,1 kilometrin juoksu.

Matej Hradeckýn paluu tapahtumassa huikeissa puitteissa

Matej Hradecký on pelannut viimeksi TPS:n raitapaidassa kaudella 2015.

Kaksi ja puoli vuotta on pitkä aika kenen tahansa elämässä Erityisen pitkä pätkä se on parhaassa iässä olevan jalkapalloilijan elämää. Huhtikuussa 24 vuotta täyttänyt Matej Hradecký pelasi edellisen pelinsä helmikuussa 2017. Tuolloin SJK:ta edustanut Hradecký pelasi Suomen Cupissa MuSaa vastaan, mutta sittemmin hän on joutunut katsomaan pelejä katsomon puolelta.

Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.