Sepänkatu 2:n korjaukset valmistuivat

Puolalan koulun väistötilaksi tulevan Sepänkatu 2:n korjaukset ovat edenneet suunnitellusti aikataulussa ja ne on saatu päätökseen. Kohteessa tehtyjen korjaustoimenpiteiden seurannan ja otettujen kontrollinäytteiden perusteella voidaan todeta, että estettä kohteen käyttöönottamiselle ei ole. Lukukausi voidaan aloittaa rakennuksessa aikataulun mukaisesti.

Rakennukseen on päivitetty koko ilmanvaihtojärjestelmä ja luokkahuoneisiin lisätty tilakohtaisia ilmastointilaitteita. Korjaustöiden yhteydessä erityishuomio on kohdistunut vuotoilmareittien tukkimiseen. V-osan kellarikerroksen ns. saunaosaston tilat on eristetty ja alipaineistettu muihin tiloihin nähden, jolloin niistä ei pääse kulkeutumaan epäpuhtauksia sisäilmaan. Korjaustöiden yhteydessä ei ole ilmennyt mitään poikkeavaa rakennetta tai kohdetta, jota ei ollut huomioitu ennen korjaustöiden aloittamista. Koulun pihalle on rakennettu leikkitelineet.

Kohteessa tehtiin ylimääräinen korjaustoimenpide tilassa 140 (auditorio). Heinäkuun puolivälissä tilan etuosan kattorakenteissa havaittiin sateiden jälkeen paikallinen vesivuoto. Kattorakenteet avattiin noin 1m² alueelta, kastunut materiaali poistettiin ja vaihdettiin uuteen. Vaurio on nyt kokonaan korjattu. Lisäksi vauriokohta paikattiin ulkopuolelta ja sisäkatto tarkastettiin muiden mahdollisten vaurioiden havaitsemiseksi. Muita vaurioita ei löytynyt.

Kohteesta otettiin 4. heinäkuuta korjausten onnistumisten kontrolloimiseksi 17 kappaletta pintasivelynäytteet mikrobianalyyseja varten. Näytteet otettiin eri puolilta ja eri kerroksista rakennusta. Pintasivelynäytteiden analyysivastauksissa ei havaittu poikkeavia tai kohonneita indikaattorimikrobipitoisuuksia lukuun ottamatta kellarikerroksen käytävän lattiapinnalta otettua näytettä. Näytteidenottohetkellä kyseistä tilaa ei ollut loppusiivottu, jonka vuoksi kellaritilan käytävällä olleet yksittäiset indikaattorimikrobit saattavat olla peräisin ulkoa tulleesta maa-aineksesta lattiapinnalla. Lisäksi tämä kyseinen tila ei tule olemaan koulun käytössä.

Ympäristöterveys on arvioinut tilojen soveltuvuutta aiottuun käyttötarkoitukseen ja katsoo, että käytettävissä olevien tietojen perusteella terveydensuojelulain vaatimukset täyttyvät.

Tällä hetkellä rakennuksessa suoritetaan loppusiivousta ja kalustetaan tiloja.

Jälkiseurantaa tehdään koko lukuvuoden ajan

Kohteessa mitataan neljässä luokkahuoneessa paine-eroa, lämpötilaa, kosteutta, hiilidioksidia, voc-pitoisuutta ja partikkeleita jatkuvatoimisilla loggereilla. Näitä loggereita voidaan tarvittaessa siirtää tilasta toiseen. Lisäksi kellarikerroksen eristetyn tilan riittävää alipaineistusta seurataan jatkuvatoimisella loggerilla. Nämä mittaukset jatkuvat koko kouluvuoden ajan.

Viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tilojen käyttöönotosta kohteessa tullaan tekemään jälkiseurantana sisäilmastokysely oppilaille ja opettajille. Samalla kohteesta tullaan ottamaan voc-näytteitä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 2,8 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 2,8 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 3,5 prosenttia, palveluiden hinnat 2,4 prosenttia ja työpanosten hinnat kaksi prosenttia edellisen vuoden syyskuuhun verrattuna.

Omakotiliitto: Valtio asettamassa asumismuodot paremmuusjärjestykseen

Kiinteistöverouudistusta on valmisteltu vuoden 2011 lopusta lähtien. Uusi lainsäädäntö muuttaisi kotien kiinteistöverotusta vuonna 2020. Valtiovarainministeriö on perustellut uudistustarvetta sillä, että nykyinen kiinteistövero ei kohtele verovelvollisia tasapuolisesti ja siksi verotusarvot tarvitsevat päivitystä. Omakotiliitto kannattaa uudistuksen päätavoitteita eli reiluutta, läpinäkyvyyttä ja helppoutta.

Kestävyysliikunta vaikuttaa suotuisasti suolistomikrobiston koostumukseen

Tuoreen tutkimuksen mukaan kestävyysliikunta vaikuttaa suotuisasti suolistomikrobiston koostumukseen. Kuuden viikon liikuntaharjoittelun jälkeen mahdolliset tulehduksenaiheuttajamikrobit (Proteobakteerit) vähenivät ja tehokkaaseen aineenvaihduntaan liitetyt mikrobit (Akkermansia) lisääntyivät koehenkilöiden suolistossa.

Viisas kuluttaja tiedostaa viettinsä

Samuel Piha.

Samuel Piha pureutuu väitöstutkimuksessaan kuluttajakäyttäytymisen evoluutiopsykologiaan. Pihan mukaan vuosituhansien aikana kehittyneet psykologiset vietit eivät aina johda hyvinvointia edistävään kuluttamiseen. ‒ Kun kuluttaja tuntee viettiensä alkuperän, hän voi toimia viisaammin, väittelijä sanoo.

Menoviikko: Turkulaiset bändit maratonin pauloissa

Corona Skies on yksi Turku Band Marathonin esiintyjistä.

Järjestyksessään jo neljäs Turku Band Marathon järjestetään 19.–20. lokakuuta. Paikallisten bändien ja musiikki-ihmisten kokoontumisajojen näyttämönä toimii perinteiseen tapaan Baari.

Urheilu

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Sergio Almenara Interin toiseksi valmentajaksi

Interin uudeksi kakkosvalmentajaksi kaudet 2019 ja 2020 kattavalla sopimuksella on valittu Honka Akatemian nykyinen päävalmentaja Sergio Almenara , kerrotaan Interin nettisivuilla.

Interin viimeiseen kotiotteluun ilmaiseksi heijastimella

FC Inter kutsuu kaikki mukaan viimeiseen kotiotteluun Loistetaan yhdessä -kampanjan hengessä. Inter kohtaa Hongan 21. lokakuuta kello 14.30 alkavassa ottelussa. Heijastinta näyttämällä saa stadionin lipunmyyntipisteestä ottelulipun veloituksetta.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.