Limuviinat eivät myy – alkoholiton olut ja miedot viinit kovassa nousussa

Täysiä hyllyjä. Limuviinat ovat melko harvojen suosiossa lakimuutoksen jälkeenkin. Täysiä hyllyjä. Limuviinat ovat melko harvojen suosiossa lakimuutoksen jälkeenkin.

Vuoden alussa voimaan astunut alkoholilain muutos tuntuu yllättäneen ainakin ne, jotka varoittelivat vähittäiskaupassa myytävän alkoholin väkevöitymisen johtavan automaattisesti alkoholinkulutuksen kasvuun ja sitä kautta alkoholisairauksien lisääntymiseen. Alkuvuoden tilastojen mukaan näin ei ole ainakaan välittömästi käynyt. Tosin tilastotieteellisesti päteviä johtopäätöksiä voidaan tehdä vasta pidemmillä aikasarjoilla.

Valviran kolmannesvuosittain julkaisemat alkoholimyynnin kuukausitilastot kertovat, että tammi–huhtikuussa alkoholinmyynti on vähentyi vuodentakaiseen verrattuna sekä vähittäiskaupassa (–2,9 %) että anniskelussa (–4,3 %). Kesäkuukausien tilastot julkaistaneen syyskuun alkupuolella.

Lakimuutosta vastustaneiden poliitikkojen puheissa korostui etenkin ”limuviinat”, jotka värikkäinä ja makeina houkuttelisivat etenkin nuorisoa alkoholin pariin. Termillä viitataan alkoholipohjaisiin juomasekoituksiin, kuten valmiisiin drinkkeihin, joita myytiin aiemmin vain Alkossa. Valviran tilastoista niiden myyntiä ei voi seurata, sillä ne kuuluvat samaan mietojen juomasekoitusten kategoriaan kuin perisuomalainen lonkerokin.

– Limuviinojen osuus on tänä vuonna on jäänyt varsin pieneksi kaikesta alkoholimyynnistä. Se kattaa reilut kaksi prosenttia alkoholin kokonaismyynnistämme, kertoo K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Jukka Itkonen.

Itkonen sanoo, että limuviinojen myynti kasvoi hellekesää kohden, kuten muukin juomakauppa.

Näkyvä muutos oli myös vahvempien, enintään 5,5-prosenttisten oluiden tulo kauppojen hyllyille. Ostoryntäystä nekään eivät ole aiheuttaneet, sillä kolmosolut on ylivoimaisesti suosituin kauppaolut. Valviran tilastojen mukaan oluen vähittäiskauppamyynti laski vuoden alkukolmanneksen aikana 6,4 prosenttia viime vuodesta.

– Yllätys on ollut se, että alkoholittomien oluiden myynti on voimakkaassa kasvussa. A-oluiden myynti on sen sijaan ollut pettymys, kertoo K-Citymarket Kupittaan kauppias Hannu Aaltonen.

Aaltonen sanoo, että toinen nousijatuoteryhmä on 5,5-prosenttiset viinit, jotka ovatkin kysynnän myötä saamassa lisää hyllytilaa.

Tilastojen valossa lakimuutoksen merkittävin seuraus on ollut aidon lonkeron suosion räjähtäminen. Sen vähittäismyynti kasvoi vuoden alkukolmanneksen aikana peräti 203,6 prosenttia. Kaupan hyllyllä aiemmin ollut ”kolmoslonkero” on käymisteitse valmistettu ja siten makunsakin osalta eri tuote.

– Käymisteitse valmistettujen lonkeroiden myynti on pudonnut lähes puoleen aikaisemmasta tasosta, vahvempi lonkero kasvattaa osuuttaan koko ajan, sanoo Itkonen.

Teemu P. Peltola

Lotossa yksi täysosuma

Lauantain lottoarvonnassa (kierros 33/2018) löytyi yksi 7 oikein -tulos. 2,4 miljoonan euron voitto matkasi pelaajalle, joka oli pelannut lottorivinsä Forssan Prismassa.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Alkuvuonna syntynyt yli 1 500 lasta viime vuotta vähemmän

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli heinäkuun lopussa 5 517 887. Maamme väkiluku kasvoi tammi-heinäkuun aikana 4 757 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 8 731 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 974 vähemmän kuin kuolleita.

Kortiton huumekuski poliisin haaviin Eteläkaarella

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 9.36 Turussa Eteläkaarella henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista

Punasotkan metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetukset punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista. Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi. Vastaava kielto koskee sisämaassa metsästettävää allia. Merialueilla allin metsästystä rajoitetaan metsästäjäkohtaisella saaliskiintiöllä, joka rajoittaa metsästyksen enintään viiteen alliin vuorokaudessa.

Kaupunki
Kulttuuri

Sumu Big Band syyskuussa Naantaliin

Sumu Big Band with Stringsin Ella & Frank -konsertit kuultiin toukokuussa niin Turussa kuin Salossakin. Yleisön pyynnöstä kokoonpano esittää ohjelmiston vielä kerran syyskuussa Naantalissa, ja solisteina ovat tietenkin Suomen Ella ja Frank, eli Aili Ikonen ja Sami Pitkämö . Konsertissa kuullaan niin Ella Fitzgeraldin ja Frank Sinatran tunnetuiksi tekemiä jazz-klassikoita kuin Ailin ja Samin omaakin ohjelmistoa. Orkesteria johtaa kapellimestari Rami Koskinen .
Urheilu

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Otteluanalyysi: KuPS katkaisi Interin putken

Otso Virtanen.

Interillä oli alla viisi tappiotonta ottelua ja neljässä edellisessä pelissä joukkue ei ollut päästänyt maaliakaan. Se ei painanut nyt missään, sillä Kuopion Palloseura haki pisteet tiukalla puolustuspelillä Kupittaalta maalein 0-1 (0-1). Interillä on ollut koko kauden ajan vaikeuksia tehdä tulosta kotiyleisön edessä, eikä se näytä muuttuvan, vaikka sarjapaikka alkaa olla turvattu. Kuntopuntarin kärkijoukkue kompuroi siis jälleen kotinurmella.

Benjamin Källman lainalle Skotlantiin

Benjamin Källman (oik.).

Inter ja Dundee FC ovat päässeet yhteisymmärrykseen hyökkääjä Benjamin Källmanin siirtymisestä lainasopimuksella skotlantilaisseuraan. Kauden 2018-19 kattavan lainasopimuksen lisäksi Dundee FC:llä on Källmanin osto-optio laina-ajan päättyessä. Osana järjestelyä 20-vuotias Källman on allekirjoittanut Interin kanssa kauden 2020 loppuun saakka kestävän jatkosopimuksen.

Otteluanalyysi: TPS katkaisi tappioputkensa komeasti

TPS katkaisi viiden ottelun tappioputkensa suurinumeroisella kotivoitolla VPS:stä. Uusia miehiä kotiyleisön eteen juoksuttaneen Palloseuran voittolukemat kirjattiin lopulta 4-1. TPS:n suurimmaksi sankariksi nousi kaksi maalia viimeistellyt Riku Sjöroos . Voiton myötä TPS nousi 19 pisteeseen ja ainakin väliaikaisesti jälleen kymmeneksi sarjataulukossa.

Johanna Kylmäsen johdolla nuorten olympialaisiin

Lokakuun alussa Argentiinassa käytäviin nuorten olympialaisiin Suomesta lähtee 24 urheilijan joukkue. Varsinaissuomalaisia mukana on kolme, Aurinko Golfin Eemil Alajärvi , Aura Golfin Elina Saksa sekä Raision Kuulaa seuratasolla edustava pikajuoksija Johanna Kylmänen . Nuorten olympialaisissa kilpaillaan 32 lajissa. Kisoihin matkaa noin 4 000 urheilijaa runsaasta 200 maasta. Lajista riippuen urheilijat ovat 15–18-vuotiaita.

Fiifi Aidoo vahvistaa Kaarinan Uraa

Ura Basket on solminut yksivuotisen sopimuksen Fiifi Aidoon kanssa. Pelaajasopimus tuo viime vuosina Yhdysvaltojen Grand Canyonin yliopistokentiltä oppeja hakeneen 22-vuotiaan Aidoon takaisin kotimaan sarjojen parketeille.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.