Uutisanalyysi: Turun ilmastosuunnitelma on maailman kärkeä

Tulevaisuuden Turussa yhä useampaa kannustetaan liikkumaan auton sijasta pyörällä. Tulevaisuuden Turussa yhä useampaa kannustetaan liikkumaan auton sijasta pyörällä. Kuva: Jari Laurikko

Turun kaupunginvaltuustolla oli kevään viimeisessä kokouksessaan päätettävänä isoja asioita. Puolenyön tuntumaan venyneen kokouksen kivuttomimpia päätöksiä oli kaupungin vuoteen 2029 ulottuvan ilmastosuunnitelman hyväksyminen, joka tapahtui kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisena. Tavoitteena on se, että Turusta tulee seuraavien kymmenen vuoden aikana hiilineutraali kaupunkialue.

Turun päätös on maailmanlaajuisesti harvinainen, vaikka se tuskin kansainvälistä uutiskynnystä vielä ylittääkään. Mitä käytännön merkitystä on globaalissa mittakaavassa pienen suomalaiskaupungin ilmastotavoitteilla, kun ilmastonmuutoksen keskeisin torjuntarintama on Kiinassa ja Intiassa? Ei mitään, vastaisi inhorealisti, ja oikeassa olisikin. Vai olisiko sittenkään?

Kaupunginvaltuusto päätti myös, että ilmastosuunnitelma on huomioitava toimialojen ja konserniyhteisöjen toiminnan ohjauksessa, talouden suunnittelussa ja toteutuksessa vuosittain. Kyse ei siis ole ekologisesta korulauseesta, vaan linjauksesta, joka vaikuttaa käytännön toimiin. Päätöksellä Turku sitoutuu EU:n Covenant of Mayors for Climate and Energy -tavoitteisiin ja päätös viedään Euroopan komission hyväksyttäväksi viimeistään syyskuussa.

Päätös nostaa Turun ilmastoystävällisyyden edelläkävijäksi koko maailmassa. Turussa pyrittiin hiilineutraaliksi jo vuonna 2015, jolloin tavoite oli vuodessa 2040. Tuolloin Turku oli aikatauluineen jaetulla kuudennella sijalla koko maailmassa. Viime vuosien aikana tavoitetta on siirretty reilut kymmenen vuotta lähemmäs, ja sitä kautta Turun toimilla on hyvät mahdollisuudet tulla huomatuksi muuallakin. Seuraavia ilmastokonferensseja ja symposiumeja odotellessa.

Käytännössä tavoite vaatii energiantuotannon uudistamista kestävästi, eli energiaa säästämällä ja energialähteiden ja varastoinnin koko potentiaalia paremmin hyödyntämällä. Skanssin alueen monisuuntainen lähilämpöratkaisu on tästä yksi käytännön esimerkki.

Myös liikkumisen päästöt puolitetaan nykyisestä vuoteen 2029 mennessä. Se tarkoittaa täysin hiilineutraalia joukkoliikennettä sekä pyöräily- ja kävelyreittien parantamista entisestään, yksityisautoilun kustannuksella.

Teemu P. Peltola

Älä someta lomasuunnitelmia

Toukotalkoot muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä. Irrota kaikkien elektronisten laitteiden pistokkeet verkkovirrasta.

Mökkiluonto tutuksi kännykällä

Mökillä ei tarvitse yrittää eroon kännykästä – päinvastoin sen voi ottaa käyttöön luontokokemuksia syventämään.

Sinilevämyrkytys voi olla koiralle kohtalokas

Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys.

Moni koiranomistaja suuntaa helteillä koirineen rannalle viilentymään. Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys. Sinilevän myrkky voi johtaa koiran menehtymiseen jopa tunnin kuluessa.

Nautelankosken museossa harrastetraktoripäivä

Harrastetraktoripäivä-idean takana on Wanhat Masinat Lieto -kerho.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 21. heinäkuuta kello 12–15 kolmen tunnin ajan harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi. Mukana ovat eri merkeistä ainakin Ferguson, Valmet, Fordson, Zetor ja Ford.

Näin ajomatkat lasten kanssa sujuvat ilman puhelinta, tablettia tai riitaa

Kesä ja pitkät ajomatkat voivat raastaa perheiden hermoja. Pitkä ajomatka edessä ja lapset jo valmiiksi kärttyisinä takapenkillä? Loma on rentoa, mutta usein myös stressaavaa aikaa suomalaisperheissä. Etenkin usean tunnin automatkat voivat kiristää sekä vanhempien että lasten hermoja sekä lomatunnelmaa.

Katedralskolanin liikuntasalin pop up -museossa vieraili lähes 4 500 kävijää

Katedralskolanin liikuntasalin kaivauksilla vieraili lähes 4 500 kiinnostunutta.

Kesäkuussa avattu Katedralskolanin liikuntasalin arkeologisia kaivauksia esittelevä pop up -museo Turku goes Underground saavutti suuren suosion. Viimeiset yleisöryhmät vierailivat tutustumassa kaivauksiin sunnuntaina 15. heinäkuuta. Historiallinen Turku kiinnosti yli odotusten ja kierrosten määrää lisättiin suuren suosion vuoksi.

Valtioneuvosto käsitteli komission lakialoitetta kertakäyttömuoveista

Valtioneuvosto lähetti eduskunnan käsiteltäväksi Euroopan komission kertakäyttömuoveja koskevan lainsäädäntöaloitteen. Valtioneuvoston alustavan kannan mukaan merten roskaantumiseen on tärkeää puuttua. Valtioneuvosto kuitenkin toivoo, että direktiivin soveltamisalaan ei sisällytettäisi kuitu- ja sellupohjaisia tuotteita, joissa on vähäinen määrä tuotteen toiminnallisuuden kannalta olennaisia muovipinnoitteita.

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.