Siivousyhtiö N-Clean hakee jalansijaa Ruotsista

Vuodessa 41 prosentin kasvun mopannut siivousyhtiö N-Clean hakee jalansijaa myös lahden toiselta puolelta. Yhtiö on tuonut Ruotsin markkinalle uuden toimintamallin. Suomessa valtakunnallisesti toimiva siivousyhtiö N-Clean on ollut merkittävä toimija myös Suomen ja Ruotsin välisessä laivasiivouksessa vuodesta 2011 lähtien.

Viime vuonna yhtiö rantautui Ruotsiin lopullisesti, alkaen tarjota siivouspalveluita myös hotellialan toimijoille. Tuliaisina naapuriin vietiin Suomesta konsepti, jossa yhtiö vastaa asiakkaidensa hotellisiivouksesta kokonaisvaltaisesti sekä tarjoaa apua myös esimerkiksi kokous- ja ravintolapalveluissa. Yhtiön siivouskonsepti on Suomessa käytössä jo monella Ruotsissakin toimivilla hotelliketjulla kuten Clarionilla, Hiltonilla ja Scandicilla.

– Ruotsissa hotellit ovat tyypillisesti siivonneet itse tai vuokratyövoiman avulla. Nopean hotellikapasiteetin lisääntymisen tähden markkinoilla on taloudellista painetta. Palvelukonseptimme tuo hotellien toimintaan kustannustehokkuutta ja joustavuutta tilanteessa, jossa sitä todella tarvitaan, N-Cleanin toimitusjohtaja Rauno Nurmi luonnehtii.

Kasvunäkymät naapurimaassa ovat hyvät: matkailuala voi hyvin ja hotelleja avataan kiihtyvällä tahdilla. Tukholman alueella hotellikapasiteetti on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana noin 5 000 hotellihuoneella.

Suomessa N-Clean on kasvanut perinteistä toimialaa edustavaksi yritykseksi poikkeuksellista tahtia: konsernin vuoden 2017 liikevaihto oli 36 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa yli kymmenen miljoonan euron tai 41 prosentin kasvua edelliseen tilikauteen nähden.

Yhtenä ajurina kasvulle on matkailualan noste ja sitä myötä alati lisääntyvä hotellikapasiteetti. Suomessa liikevaihdosta noin kaksi kolmasosaa tulee hotellisiivouksesta, etenkin Lapin matkailusektorilta ja pääkaupunkiseudun hotelleista. Kasvua syntyy myös kauppakeskus- ja toimitilasiivoussektoreilta, joissa niissäkin on vahvat kasvun ainekset muun muassa käynnissä olevien merkittävien rakennushankkeiden myötä. Tuorein vahvistus toimitilasektorin portfolioon on Tokmanni, jonka lähes 180 myymälää N-Clean alkaa siivota heinäkuusta alkaen.

– Kasvunäkymät ovat hyvät sekä Suomessa että Ruotsissa. Erityisesti Suomessa matkailun vahva kasvu siivittää palvelutarjoajien kysyntää, Nurmi linjaa.

Liiketoiminnan vahva kasvu tarkoittaa myös merkittäviä työllistämisvaikutuksia. Yhtiön palkkalistoilla on tällä hetkellä lähes 2 000 henkilöä, joista enemmistö on nuoria ja ulkomaalaistaustaisia. Merkittävälle osalle yhtiön henkilöstöstä N-Clean on ensimmäinen työpaikka.

– Tarjoamme oivan polun työelämään integroitumiseen, oli kysymyksessä sitten maahanmuuttaja tai työuraansa vasta aloitteleva nuori, Nurmi sanoo.

– Panostamme uusien työntekijöiden koulutukseen ja perehdytykseen merkittävästi. Palvelusektorin kasvun johdosta työntekijöiden saatavuudessa on haasteensa, eikä hakijoilla usein ole aiempaa kokemusta tai koulutusta alalta.

N-Clean Oy on perustettu vuonna 2004, ja sen tytäryhtiö on toiminut Ruotsissa vuodesta 2011. Vuonna 2017 yhtiön liikevaihto oli 36 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää 1 500 siivousalan ammattilaista.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lotossa yksi täysosuma

Lauantain lottoarvonnassa (kierros 33/2018) löytyi yksi 7 oikein -tulos. 2,4 miljoonan euron voitto matkasi pelaajalle, joka oli pelannut lottorivinsä Forssan Prismassa.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Alkuvuonna syntynyt yli 1 500 lasta viime vuotta vähemmän

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli heinäkuun lopussa 5 517 887. Maamme väkiluku kasvoi tammi-heinäkuun aikana 4 757 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 8 731 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 974 vähemmän kuin kuolleita.

Kortiton huumekuski poliisin haaviin Eteläkaarella

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 9.36 Turussa Eteläkaarella henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista

Punasotkan metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetukset punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista. Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi. Vastaava kielto koskee sisämaassa metsästettävää allia. Merialueilla allin metsästystä rajoitetaan metsästäjäkohtaisella saaliskiintiöllä, joka rajoittaa metsästyksen enintään viiteen alliin vuorokaudessa.

Kaupunki
Kulttuuri

Sumu Big Band syyskuussa Naantaliin

Sumu Big Band with Stringsin Ella & Frank -konsertit kuultiin toukokuussa niin Turussa kuin Salossakin. Yleisön pyynnöstä kokoonpano esittää ohjelmiston vielä kerran syyskuussa Naantalissa, ja solisteina ovat tietenkin Suomen Ella ja Frank, eli Aili Ikonen ja Sami Pitkämö . Konsertissa kuullaan niin Ella Fitzgeraldin ja Frank Sinatran tunnetuiksi tekemiä jazz-klassikoita kuin Ailin ja Samin omaakin ohjelmistoa. Orkesteria johtaa kapellimestari Rami Koskinen .
Urheilu

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Otteluanalyysi: KuPS katkaisi Interin putken

Otso Virtanen.

Interillä oli alla viisi tappiotonta ottelua ja neljässä edellisessä pelissä joukkue ei ollut päästänyt maaliakaan. Se ei painanut nyt missään, sillä Kuopion Palloseura haki pisteet tiukalla puolustuspelillä Kupittaalta maalein 0-1 (0-1). Interillä on ollut koko kauden ajan vaikeuksia tehdä tulosta kotiyleisön edessä, eikä se näytä muuttuvan, vaikka sarjapaikka alkaa olla turvattu. Kuntopuntarin kärkijoukkue kompuroi siis jälleen kotinurmella.

Benjamin Källman lainalle Skotlantiin

Benjamin Källman (oik.).

Inter ja Dundee FC ovat päässeet yhteisymmärrykseen hyökkääjä Benjamin Källmanin siirtymisestä lainasopimuksella skotlantilaisseuraan. Kauden 2018-19 kattavan lainasopimuksen lisäksi Dundee FC:llä on Källmanin osto-optio laina-ajan päättyessä. Osana järjestelyä 20-vuotias Källman on allekirjoittanut Interin kanssa kauden 2020 loppuun saakka kestävän jatkosopimuksen.

Otteluanalyysi: TPS katkaisi tappioputkensa komeasti

TPS katkaisi viiden ottelun tappioputkensa suurinumeroisella kotivoitolla VPS:stä. Uusia miehiä kotiyleisön eteen juoksuttaneen Palloseuran voittolukemat kirjattiin lopulta 4-1. TPS:n suurimmaksi sankariksi nousi kaksi maalia viimeistellyt Riku Sjöroos . Voiton myötä TPS nousi 19 pisteeseen ja ainakin väliaikaisesti jälleen kymmeneksi sarjataulukossa.

Johanna Kylmäsen johdolla nuorten olympialaisiin

Lokakuun alussa Argentiinassa käytäviin nuorten olympialaisiin Suomesta lähtee 24 urheilijan joukkue. Varsinaissuomalaisia mukana on kolme, Aurinko Golfin Eemil Alajärvi , Aura Golfin Elina Saksa sekä Raision Kuulaa seuratasolla edustava pikajuoksija Johanna Kylmänen . Nuorten olympialaisissa kilpaillaan 32 lajissa. Kisoihin matkaa noin 4 000 urheilijaa runsaasta 200 maasta. Lajista riippuen urheilijat ovat 15–18-vuotiaita.

Fiifi Aidoo vahvistaa Kaarinan Uraa

Ura Basket on solminut yksivuotisen sopimuksen Fiifi Aidoon kanssa. Pelaajasopimus tuo viime vuosina Yhdysvaltojen Grand Canyonin yliopistokentiltä oppeja hakeneen 22-vuotiaan Aidoon takaisin kotimaan sarjojen parketeille.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.