Yhdistelmäkuvantamisella voidaan ennakoida sepelvaltimotautiin liittyviä haittatapahtumia

Teemu Maaniitty. Teemu Maaniitty. Kuva: Turun yliopisto

Sepelvaltimotautiin liittyy suurentunut riski esimerkiksi sydäninfarktiin tai jopa kuolemaan. Nykyaikaisilla kajoamattomilla kuvantamismenetelmillä voidaan luotettavasti todeta tai poissulkea ahtauttava sepelvaltimotauti, ja tarvittaessa eri kuvantamismenetelmiä voidaan yhdistää lisäinformaation saamiseksi. Teemu Maaniitty osoitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, että sepelvaltimoiden anatomian ja sydänlihaksen verenvirtauksen valikoiva yhdistelmäkuvantaminen auttaa arvioimaan potilaiden tulevien haittatapahtumien riskiä.

Stabiili eli vakaaoireinen ahtauttava sepelvaltimotauti aiheuttaa potilaalle tyypillisesti rasitukseen liittyviä oireita, kuten rintakipua. Sepelvaltimotauti voi aiheuttaa myös äkillisiä haittatapahtumia, kuten sydäninfarktin, tai johtaa jopa kuolemaan.

– Kun potilaalla todetaan sepelvaltimotauti, on tärkeää arvioida tulevien haittatapahtumien riskiä, sillä kajoavat hoitotoimenpiteet kannattaa kohdistaa niihin potilaisiin, joilla haittatapahtumien riski on suurin, Teemu Maaniitty sanoo.

Turun Valtakunnallisessa PET-keskuksessa tekemässään väitöstutkimuksessa Maaniitty osoitti, että sepelvaltimoiden tietokonetomografian (TT) ja sydänlihaksen positroniemissiotomografian (PET) valikoivalla yhteiskäytöllä voidaan arvioida haittatapahtumien riskiä vakaaoireisilla potilailla, joilla epäillään ahtauttavaa sepelvaltimotautia.

Sepelvaltimot kuljettavat hapekasta verta sydänlihakselle, ja sepelvaltimotaudissa nämä valtimot ahtautuvat ateroskleroosin seurauksena. Sepelvaltimoiden kuvantamisella, esimerkiksi TT-tekniikalla, voidaan havaita mahdolliset ahtaumat, mutta ahtauman vaikeusaste ei aina kerro sitä, aiheuttaako ahtauma sydänlihaksen verenvirtauksen eli perfuusion häiriön. PET-perfuusiokuvauksella puolestaan voidaan mitata sydänlihaksen verenvirtausta. Nämä kuvantamismenetelmät antavat siis erityyppistä ja toisiaan täydentävää tietoa potilaan sydämen tilanteesta.

– Tutkimuksessamme keskeistä ja tavanomaisesta poikkeavaa oli yhdistelmäkuvantamisen valikoiva soveltamistapa. Potilaille tehtiin aluksi sepelvaltimoiden TT-tutkimus, ja pelkästään sen perusteella voitiin poissulkea merkittävä sepelvaltimotauti noin puolella potilaista eikä jatkotutkimuksia tarvittu. Näillä potilailla oli seurannassa erinomainen ennuste. Sen sijaan PET-kuvaus tehtiin kohdennetusti vain niille potilaille, joilla heräsi TT-tutkimuksessa epäily merkittävästä sepelvaltimoahtaumasta. PET-kuvauksen perusteella voitiin edelleen löytää ne potilaat, joilla ahtauma heikensi sydänlihaksen verenvirtausta, ja seurannassa havaitsimme, että näillä potilaille haittatapahtumien riski oli noin viisinkertainen verrattuna muihin, Maaniitty kertoo.

Väitöstutkimuksessa kerättiin takautuvasti tiedot vajaasta tuhannesta potilaasta, joilla epäiltiin ahtauttavaa sepelvaltimotautia. Haittatapahtumien ilmaantumista seurattiin keskimäärin 3,6 vuoden ajan (mediaani).

Väitöskirjan osatöissä Maaniitty havaitsi myös, että varjoaineen aiheuttama pysyvä munuaisten toimintahäiriö on harvinainen komplikaatio sepelvaltimoiden TT-kuvauksen jälkeen. Lisäksi tutkimusryhmä validoi sepelvaltimoiden TT-tutkimukseen perustuvan riskipisteytysjärjestelmän sekä tutki PET/TT-yhdistelmäkuvantamista potilailla, joilla oireet uusiutuivat sepelvaltimoiden ohitusleikkauksen jälkeen.

– Käyttämämme PET-merkkiaine, eli happi-15-leimattu vesi, kuvaa hyvin sydänlihaksen verenvirtausta, mutta lyhyen puoliintumisaikansa vuoksi merkkiaineen tuotanto vaatii paikallisen syklotronin, mikä rajoittaa sen saatavuutta. Käyttämäämme valikoivaa yhdistelmäkuvantamisen strategiaa voisi kuitenkin soveltaa myös muihin laajemmin saatavilla oleviin merkkiaineisiin ja kuvantamismenetelmiin. Tulevaisuudessa pidemmän puoliintumisajan omaavat merkkiaineet tulevat mahdollisesti parantamaan sydänlihaksen PET-perfuusiokuvantamisen saatavuutta, Maaniitty pohtii.

LL Teemu Maaniitty esittää väitöskirjansa Combined use of PET perfusion imaging and coronary computed tomography angiography in evaluation of stable coronary artery disease julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 25. toukokuuta.

Vastaväittäjänä on dosentti Antti Loimaala (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Juhani Knuuti (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.

Maaniitty on syntynyt vuonna 1991 ja kirjoitti ylioppilaaksi Raision lukiossa vuonna 2010. Maaniitty suoritti korkeakoulututkintonsa (LL) Turun yliopistossa vuonna 2016. Väitöksen alana on kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7246-3.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lotossa yksi täysosuma

Lauantain lottoarvonnassa (kierros 33/2018) löytyi yksi 7 oikein -tulos. 2,4 miljoonan euron voitto matkasi pelaajalle, joka oli pelannut lottorivinsä Forssan Prismassa.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Alkuvuonna syntynyt yli 1 500 lasta viime vuotta vähemmän

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli heinäkuun lopussa 5 517 887. Maamme väkiluku kasvoi tammi-heinäkuun aikana 4 757 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 8 731 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 974 vähemmän kuin kuolleita.

Kortiton huumekuski poliisin haaviin Eteläkaarella

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 9.36 Turussa Eteläkaarella henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista

Punasotkan metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetukset punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista. Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi. Vastaava kielto koskee sisämaassa metsästettävää allia. Merialueilla allin metsästystä rajoitetaan metsästäjäkohtaisella saaliskiintiöllä, joka rajoittaa metsästyksen enintään viiteen alliin vuorokaudessa.

Kaupunki
Kulttuuri

Sumu Big Band syyskuussa Naantaliin

Sumu Big Band with Stringsin Ella & Frank -konsertit kuultiin toukokuussa niin Turussa kuin Salossakin. Yleisön pyynnöstä kokoonpano esittää ohjelmiston vielä kerran syyskuussa Naantalissa, ja solisteina ovat tietenkin Suomen Ella ja Frank, eli Aili Ikonen ja Sami Pitkämö . Konsertissa kuullaan niin Ella Fitzgeraldin ja Frank Sinatran tunnetuiksi tekemiä jazz-klassikoita kuin Ailin ja Samin omaakin ohjelmistoa. Orkesteria johtaa kapellimestari Rami Koskinen .
Urheilu

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Otteluanalyysi: KuPS katkaisi Interin putken

Otso Virtanen.

Interillä oli alla viisi tappiotonta ottelua ja neljässä edellisessä pelissä joukkue ei ollut päästänyt maaliakaan. Se ei painanut nyt missään, sillä Kuopion Palloseura haki pisteet tiukalla puolustuspelillä Kupittaalta maalein 0-1 (0-1). Interillä on ollut koko kauden ajan vaikeuksia tehdä tulosta kotiyleisön edessä, eikä se näytä muuttuvan, vaikka sarjapaikka alkaa olla turvattu. Kuntopuntarin kärkijoukkue kompuroi siis jälleen kotinurmella.

Benjamin Källman lainalle Skotlantiin

Benjamin Källman (oik.).

Inter ja Dundee FC ovat päässeet yhteisymmärrykseen hyökkääjä Benjamin Källmanin siirtymisestä lainasopimuksella skotlantilaisseuraan. Kauden 2018-19 kattavan lainasopimuksen lisäksi Dundee FC:llä on Källmanin osto-optio laina-ajan päättyessä. Osana järjestelyä 20-vuotias Källman on allekirjoittanut Interin kanssa kauden 2020 loppuun saakka kestävän jatkosopimuksen.

Otteluanalyysi: TPS katkaisi tappioputkensa komeasti

TPS katkaisi viiden ottelun tappioputkensa suurinumeroisella kotivoitolla VPS:stä. Uusia miehiä kotiyleisön eteen juoksuttaneen Palloseuran voittolukemat kirjattiin lopulta 4-1. TPS:n suurimmaksi sankariksi nousi kaksi maalia viimeistellyt Riku Sjöroos . Voiton myötä TPS nousi 19 pisteeseen ja ainakin väliaikaisesti jälleen kymmeneksi sarjataulukossa.

Johanna Kylmäsen johdolla nuorten olympialaisiin

Lokakuun alussa Argentiinassa käytäviin nuorten olympialaisiin Suomesta lähtee 24 urheilijan joukkue. Varsinaissuomalaisia mukana on kolme, Aurinko Golfin Eemil Alajärvi , Aura Golfin Elina Saksa sekä Raision Kuulaa seuratasolla edustava pikajuoksija Johanna Kylmänen . Nuorten olympialaisissa kilpaillaan 32 lajissa. Kisoihin matkaa noin 4 000 urheilijaa runsaasta 200 maasta. Lajista riippuen urheilijat ovat 15–18-vuotiaita.

Fiifi Aidoo vahvistaa Kaarinan Uraa

Ura Basket on solminut yksivuotisen sopimuksen Fiifi Aidoon kanssa. Pelaajasopimus tuo viime vuosina Yhdysvaltojen Grand Canyonin yliopistokentiltä oppeja hakeneen 22-vuotiaan Aidoon takaisin kotimaan sarjojen parketeille.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.