Väitöstutkimus tuo uutta tietoa verisuonitulehdusten aiheuttajista

Chengqian Liu. Chengqian Liu. Kuva: Turun yliopisto

Chengqian Liu perehtyi Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa mekanismeihin, joilla ihmisen uni-valverytmiin liittyvän entsyymin, adenosiinideaminaasin, mutaatiot aiheuttavat verisuonitulehduksia.

Väitöstutkimus osoitti, että ihmisen adenosiinideaminaasi 2:n puutos (DADA2) muuttaa solutason vastetta solun ulkopuoliselle adenosiinille. Adenosiini on nukleosidi, joka säätelee uni-valverytmiä kertymällä etuaivojen valvetta ylläpitävälle alueelle. Adenosiinideaminaasit (ADA:t) ovat avainentsyymejä ihmisen puriinimetaboliassa ja immuunijärjestelmän toiminnassa.

– Ihmisellä on kaksi erillistä adenosiinideaminaasin isoformia, ADA1 ja ADA2. Vuonna 1972 ADA1:n havaittiin olevan vaikean perinnöllisen immuunipuutoksen molekulaarinen syy. Vuonna 2014 havaittiin, että ADA2:n mutaatiot saattavat aiheuttaa lapsuusiän halvauksia ja verisuonitulehduksia, Liu kertoo.

Liu keskittyi väitöstutkimuksessaan ihmisen adenosiini deaminaasien toimintaan immuunijärjestelmässä sekä ihmisen ADA1:n hyödyntämiseen entsyymivälitteisessä immunosorbenttimäärityksessä (ELISA). Immunosorbenttimääritys on biokemiallinen tekniikka, jota käytetään yleensä immunologisten aineiden määrityksessä. ELISA-testillä biologisesta näytteestä voidaan havaita antigeeni – tai vaihtoehtoisesti vasta-aine.

– Väitöstutkimuksessa osoitin, että ADA1 ja ADA2 sitoutuvat immuunijärjestelmän solujen eri alaluokkiin ja muuntavat niiden vastetta solun ulkopuoliselle adenosiinille vuorovaikuttamalla adenosiinireseptorien kanssa. Ihmisen ADA2:n viallinen toiminta muuttaa solun vastetta solun ulkopuoliselle adenosiinille, Liu sanoo.

Liu havaitsi, että sekä ADA1:llä että piparjuuriperoksidaasilla (HRP) tehdyt määritykset antoivat samanlaiset tulokset Sandwich ELISA -määrityksessä. Sandwich ELISA on muunnos perinteisestä ELISA-määrityksestä, mutta sillä on sama tavoite, eli antigeenin tai vasta-aineen määrittäminen.

– Tämän perusteella näyttää siltä, että ADA1:tä voitaisiin käyttää vaihtoehtoisena määritysentsyyminä antigeenin määrittämiseen erilaisista biologisista nesteistä, Liu sanoo.

MSc Chengqian Liu esittää väitöskirjansa Interplay between adenosine receptors and adenosine deaminases julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 25. toukokuuta.

Vastaväittäjänä on dosentti Li Tian (Helsingin yliopisto ja Tarton yliopisto, Viro) ja kustoksena professori Jyrki Heino (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.

MSc Chengqian Liu on syntynyt vuonna 1986 Kiinassa ja suoritti korkeakoulututkintonsa (MSc) Nanjingin yliopistossa Kiinassa vuonna 2010. Väitöksen alana on biokemia.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7237-1.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Eläkkeensaajan asumistuessa hyväksyttävät asumismenot nousevat

Eläkkeensaajan asumistuen määrään hyväksyttäviä asumismenojen enimmäismääriä korotetaan 1,8 prosenttia vuoden 2019 alusta.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi reilut kuusi prosenttia

Teollisuuden alatoimialojen liikevaihdon kolmen kuukauden vuosimuutos (TOL 2008).

Teollisuuden liikevaihto oli Tilastokeskuksen mukaan kesä–elokuussa 6,1 prosenttia suurempi kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kotimaan myynti kasvoi 3,2 prosenttia ja vientiliikevaihto 8,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Turun ammatti-instituutin opiskelijat saavuttivat koko Taitaja2018-kilpailun parhaat pisteet

Turun ammatti-instituutin opiskelijat Jutta Vainio ja Anton Viitasaari palkittiin koko Taitaja2018-kilpailun parhaista pisteistä. He voittivat cateringkokkilajin 564 pisteellä keväällä Tampereella järjestetyissä ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailuissa.

Ylioppilastutkinto uudistuu, jatkossa kaikki opiskelijat kirjoittavat vähintään viisi ainetta

Ylioppilastutkinnon uudistuksen tavoitteena on tukea lukiouudistuksessa asetettujen tavoitteiden toteutumista. Uudistus vahvistaa yleissivistystä, joustavoittaa kokelaan asemaa ja edistää tutkinnon kansainvälisyyttä. Jatkossa jokainen opiskelija kirjoittaa vähintään viisi ainetta. Ylioppilastutkinnon voi tulevaisuudessa suorittaa myös englannin kielellä. Hallitus antoi torstaina eduskunnalle asiaa koskevan lakiesityksen.

Kaikkia rikoksia ei enää tutkita

Turvallisuustilanne on vakaa Varsinais-Suomessa ja Turussa. Näin arvioi Lounais-Suomen poliisi. Rikostilastot vahvistavat käsityksen. Poliisin tietoon tulleiden rikoslakirikosten määrä on pudonnut. Vuonna 2014 niitä kirjattiin Lounais-Suomessa yli 40 000, viime vuonna runsaat 36 000. Syyttäjälle asti menee noin 10 000 asiaa vuodessa.

Albion Ademi nousi Albanian A-maajoukkueeseen

Albion Ademi.

Syyskuussa Albanian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa debytoinut Interin Albion Ademi oli kutsuttu maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen myös käynnistyneen maaottelutauon ajaksi. Albanian alle 21-vuotiaat pelaavat Maltaa vastaan huomenna ja maanantaina tuplamaaottelun.

Mikrobilääkkeiden käyttö vähentynyt Suomessa, lääkkeitä käytetään edelleen runsaasti

Mikrobilääkkeiden käyttö on vähentynyt Suomessa viime vuosina. Käyttö on vähäisempää kuin Euroopassa keskimäärin, mutta runsaampaa kuin muissa Pohjoismaissa. Euroopan maista mikrobilääkkeitä käytetään vähiten Alankomaissa ja muualla Pohjoismaissa.

Täyden kansaneläkkeen saajien määrä kasvoi yli 30 vuoden tauon jälkeen

Vuonna 2017 täyden kansaneläkkeen saajamäärä nousi ensimmäistä kertaa yli 30 vuoteen. Suomessa asuvia kansaneläkkeen saajia oli viime vuoden lopussa yhteensä 572 000. Heistä kansaneläkkeen sai vähennettynä 495 000 ja täytenä 76 000 henkilöä.

Lähes neljänneksellä nuorista aikuisista mielenterveysongelmia

Mielenterveyden keskusliiton mielenterveysviikkoa vietetään 18.–25. marraskuuta. Viikon teema on Mun elämä, hyvä elämä. Teemassa keskitytään pohtimaan etenkin nuorten aikuisten mielenterveyden häiriöitä, niiden syitä ja vaikutuksia elämään sekä mahdollisuuksia löytää oikeanlaista tukea ja apua.

Urheilu

Albion Ademi nousi Albanian A-maajoukkueeseen

Albion Ademi.

Syyskuussa Albanian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa debytoinut Interin Albion Ademi oli kutsuttu maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen myös käynnistyneen maaottelutauon ajaksi. Albanian alle 21-vuotiaat pelaavat Maltaa vastaan huomenna ja maanantaina tuplamaaottelun.

Puukkokatsomo: Jatkokarsinnat tarvitaan

Suomessa saa tällä viikolla hetken aikaa kuvitella, että Suomi olisi suuren luokan jalkapallokulttuurimaa. Tiistaina naisten alle 17-vuotiaiden maajoukkue aloitti taipaleensa ikäluokan MM-kisoissa ja torstaina Markku Kanervan valmentamalla miesten A-maajoukkueella on mahdollisuus varmistaa jatkokarsintapaikka Kansojen liigassa.

Kairinen Klubin paitaan vuoden lainasopimuksella

Kaan Kairinen.

HJK ja tanskalainen FC Midtjylland ovat tehneet vuoden kestävän lainasopimuksen keskikenttäpelaaja Kaan Kairisen siirtymisestä Klubiin. Kairinen aloittaa treenaamisen joukkueen kanssa tammikuussa.

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.