Väitöstutkimus tuo uutta tietoa verisuonitulehdusten aiheuttajista

Chengqian Liu. Chengqian Liu. Kuva: Turun yliopisto

Chengqian Liu perehtyi Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa mekanismeihin, joilla ihmisen uni-valverytmiin liittyvän entsyymin, adenosiinideaminaasin, mutaatiot aiheuttavat verisuonitulehduksia.

Väitöstutkimus osoitti, että ihmisen adenosiinideaminaasi 2:n puutos (DADA2) muuttaa solutason vastetta solun ulkopuoliselle adenosiinille. Adenosiini on nukleosidi, joka säätelee uni-valverytmiä kertymällä etuaivojen valvetta ylläpitävälle alueelle. Adenosiinideaminaasit (ADA:t) ovat avainentsyymejä ihmisen puriinimetaboliassa ja immuunijärjestelmän toiminnassa.

– Ihmisellä on kaksi erillistä adenosiinideaminaasin isoformia, ADA1 ja ADA2. Vuonna 1972 ADA1:n havaittiin olevan vaikean perinnöllisen immuunipuutoksen molekulaarinen syy. Vuonna 2014 havaittiin, että ADA2:n mutaatiot saattavat aiheuttaa lapsuusiän halvauksia ja verisuonitulehduksia, Liu kertoo.

Liu keskittyi väitöstutkimuksessaan ihmisen adenosiini deaminaasien toimintaan immuunijärjestelmässä sekä ihmisen ADA1:n hyödyntämiseen entsyymivälitteisessä immunosorbenttimäärityksessä (ELISA). Immunosorbenttimääritys on biokemiallinen tekniikka, jota käytetään yleensä immunologisten aineiden määrityksessä. ELISA-testillä biologisesta näytteestä voidaan havaita antigeeni – tai vaihtoehtoisesti vasta-aine.

– Väitöstutkimuksessa osoitin, että ADA1 ja ADA2 sitoutuvat immuunijärjestelmän solujen eri alaluokkiin ja muuntavat niiden vastetta solun ulkopuoliselle adenosiinille vuorovaikuttamalla adenosiinireseptorien kanssa. Ihmisen ADA2:n viallinen toiminta muuttaa solun vastetta solun ulkopuoliselle adenosiinille, Liu sanoo.

Liu havaitsi, että sekä ADA1:llä että piparjuuriperoksidaasilla (HRP) tehdyt määritykset antoivat samanlaiset tulokset Sandwich ELISA -määrityksessä. Sandwich ELISA on muunnos perinteisestä ELISA-määrityksestä, mutta sillä on sama tavoite, eli antigeenin tai vasta-aineen määrittäminen.

– Tämän perusteella näyttää siltä, että ADA1:tä voitaisiin käyttää vaihtoehtoisena määritysentsyyminä antigeenin määrittämiseen erilaisista biologisista nesteistä, Liu sanoo.

MSc Chengqian Liu esittää väitöskirjansa Interplay between adenosine receptors and adenosine deaminases julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 25. toukokuuta.

Vastaväittäjänä on dosentti Li Tian (Helsingin yliopisto ja Tarton yliopisto, Viro) ja kustoksena professori Jyrki Heino (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.

MSc Chengqian Liu on syntynyt vuonna 1986 Kiinassa ja suoritti korkeakoulututkintonsa (MSc) Nanjingin yliopistossa Kiinassa vuonna 2010. Väitöksen alana on biokemia.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7237-1.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.