Sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät yhteydessä valtimoiden jäykistymiseen ja sydämen rakenteeseen jo lapsuudessa

Hanna Mikola. Hanna Mikola. Kuva: Turun yliopisto

Hanna Mikola osoitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että useat sydän- ja verisuonisairauksille altistavat tekijät, kuten insuliiniresistenssi sekä kohonnut verenpaine ja seerumin kolesterolipitoisuus, ovat yhteydessä valtimoiden jäykistymiseen nuorella iällä. Verenpaine, paino, liikunta sekä syntymäpaino heijastuivat sydämen vasemman kammion massaan nuoruudessa. Tutkimuksessa havaittiin myös, että varhaisella iällä aloitetulla ravitsemus- ja elämäntapaneuvonnalla voidaan edistää ihanteellista sydänterveyttä nuoruudessa.

Valtimoiden jäykistyminen ja sydämen vasemman kammion massa ovat yhteydessä ateroskleroottisen valtimotaudin päätetapahtumiin, kuten aivohalvaukseen, sydäninfarktiin ja sydänperäiseen kuolemaan.

– Sydän- ja verisuonisairauksien päätetapahtumat ilmenevät vasta aikuisuudessa, mutta valtimotauti kehittyy hiljalleen vuosikymmenien aikana jo lapsuudesta saakka. Varhaisia valtimotaudin muutoksia voidaan tutkia kajoamattomasti ultraäänen avulla, esimerkiksi valtimoiden joustavuuden, sisäseinämän paksuuden ja sydämen vasemman kammion massan avulla, Mikola kertoo.

Mikolan tutkimuksessa havaittiin, että valtimot jäykistyvät ja sydämen vasemman kammion massa kasvaa jo lapsuudessa.

Väitöskirjatutkimus on osa Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksessa toteutettavaa Sepelvaltimotaudin Riskitekijöiden Interventioprojekti (STRIP) -tutkimusta. Tutkimuksessa on seurattu 28 vuoden ajan alun perin yli tuhatta lasta, joiden sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät on mitattu toistuvasti lapsuudesta aikuisuuteen. Tutkimushenkilöiden valtimoiden joustavuus mitattiin ultraäänellä 11–19 vuoden iässä ja sydämen vasemman kammion massa 15–19 vuoden iässä.

– Tutkimuksemme tärkeä viesti on, että useat kardiometaboliset riskitekijät ovat yhteydessä valtimoiden jäykistymiseen ja sydämen rakenteeseen jo lapsilla.

Väitöskirjatutkimus osoittaa lisäksi, että sydänterveydelle myönteisten tekijöiden kasautuminen, ihanteellinen sydänterveys, on yhteydessä ohuempaan aortan sisäseinämäpaksuuteen ja juostavampaan aorttaan.

Ylipainoon sekä korkeaan verenpaineeseen ja seerumin kolesterolipitoisuuteen voidaan vaikuttaa edistämällä terveellisiä elämäntapoja. Tutkimuksessa havaittiinkin, että varhaisella iällä aloitettu ravitsemus- ja elämäntapaneuvonta edisti ihanteellista sydänterveyttä nuoruudessa.

– Sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta ihanteellisinta olisi, ettei riskitekijöitä kehittyisi. Terveellisten elämäntapojen omaksuminen lapsuusiässä on tärkeää sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä. Tutkimuksen tuloksia tulisi hyödyntää kohdistamalla sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisy aikaisempaa aktiivisemmin lapsiin ja nuoriin pyrittäessä parantamaan sydänterveyttä läpi elämän.

LL Hanna Mikola esittää väitöskirjansa Cardiac left ventricular mass and arterial stiffness from childhood to early adulthood – association with cardiometabolic risk factors. The Special Turku Coronary Risk Factor Intervention Project (STRIP). julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 25. toukokuuta.

Vastaväittäjänä on professori Leo Niskanen (Helsingin ja Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena dosentti Katja Pahkala (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.

Mikola on syntynyt vuonna 1985 ja kirjoitti ylioppilaaksi Munkkiniemen yhteiskoulun lukiossa vuonna 2004. Mikola suoritti korkeakoulututkintonsa (LL) Turun yliopistossa vuonna 2012. Väitöksen alana on kardiologia ja kardiovaskulaarilääketiede. Mikola työskentelee Mehiläisessä työterveyshuoltoon erikoistuvana lääkärinä.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7232-6.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Eläkkeensaajan asumistuessa hyväksyttävät asumismenot nousevat

Eläkkeensaajan asumistuen määrään hyväksyttäviä asumismenojen enimmäismääriä korotetaan 1,8 prosenttia vuoden 2019 alusta.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi reilut kuusi prosenttia

Teollisuuden alatoimialojen liikevaihdon kolmen kuukauden vuosimuutos (TOL 2008).

Teollisuuden liikevaihto oli Tilastokeskuksen mukaan kesä–elokuussa 6,1 prosenttia suurempi kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kotimaan myynti kasvoi 3,2 prosenttia ja vientiliikevaihto 8,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Turun ammatti-instituutin opiskelijat saavuttivat koko Taitaja2018-kilpailun parhaat pisteet

Turun ammatti-instituutin opiskelijat Jutta Vainio ja Anton Viitasaari palkittiin koko Taitaja2018-kilpailun parhaista pisteistä. He voittivat cateringkokkilajin 564 pisteellä keväällä Tampereella järjestetyissä ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailuissa.

Ylioppilastutkinto uudistuu, jatkossa kaikki opiskelijat kirjoittavat vähintään viisi ainetta

Ylioppilastutkinnon uudistuksen tavoitteena on tukea lukiouudistuksessa asetettujen tavoitteiden toteutumista. Uudistus vahvistaa yleissivistystä, joustavoittaa kokelaan asemaa ja edistää tutkinnon kansainvälisyyttä. Jatkossa jokainen opiskelija kirjoittaa vähintään viisi ainetta. Ylioppilastutkinnon voi tulevaisuudessa suorittaa myös englannin kielellä. Hallitus antoi torstaina eduskunnalle asiaa koskevan lakiesityksen.

Kaikkia rikoksia ei enää tutkita

Turvallisuustilanne on vakaa Varsinais-Suomessa ja Turussa. Näin arvioi Lounais-Suomen poliisi. Rikostilastot vahvistavat käsityksen. Poliisin tietoon tulleiden rikoslakirikosten määrä on pudonnut. Vuonna 2014 niitä kirjattiin Lounais-Suomessa yli 40 000, viime vuonna runsaat 36 000. Syyttäjälle asti menee noin 10 000 asiaa vuodessa.

Albion Ademi nousi Albanian A-maajoukkueeseen

Albion Ademi.

Syyskuussa Albanian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa debytoinut Interin Albion Ademi oli kutsuttu maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen myös käynnistyneen maaottelutauon ajaksi. Albanian alle 21-vuotiaat pelaavat Maltaa vastaan huomenna ja maanantaina tuplamaaottelun.

Mikrobilääkkeiden käyttö vähentynyt Suomessa, lääkkeitä käytetään edelleen runsaasti

Mikrobilääkkeiden käyttö on vähentynyt Suomessa viime vuosina. Käyttö on vähäisempää kuin Euroopassa keskimäärin, mutta runsaampaa kuin muissa Pohjoismaissa. Euroopan maista mikrobilääkkeitä käytetään vähiten Alankomaissa ja muualla Pohjoismaissa.

Täyden kansaneläkkeen saajien määrä kasvoi yli 30 vuoden tauon jälkeen

Vuonna 2017 täyden kansaneläkkeen saajamäärä nousi ensimmäistä kertaa yli 30 vuoteen. Suomessa asuvia kansaneläkkeen saajia oli viime vuoden lopussa yhteensä 572 000. Heistä kansaneläkkeen sai vähennettynä 495 000 ja täytenä 76 000 henkilöä.

Lähes neljänneksellä nuorista aikuisista mielenterveysongelmia

Mielenterveyden keskusliiton mielenterveysviikkoa vietetään 18.–25. marraskuuta. Viikon teema on Mun elämä, hyvä elämä. Teemassa keskitytään pohtimaan etenkin nuorten aikuisten mielenterveyden häiriöitä, niiden syitä ja vaikutuksia elämään sekä mahdollisuuksia löytää oikeanlaista tukea ja apua.

Urheilu

Albion Ademi nousi Albanian A-maajoukkueeseen

Albion Ademi.

Syyskuussa Albanian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa debytoinut Interin Albion Ademi oli kutsuttu maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen myös käynnistyneen maaottelutauon ajaksi. Albanian alle 21-vuotiaat pelaavat Maltaa vastaan huomenna ja maanantaina tuplamaaottelun.

Puukkokatsomo: Jatkokarsinnat tarvitaan

Suomessa saa tällä viikolla hetken aikaa kuvitella, että Suomi olisi suuren luokan jalkapallokulttuurimaa. Tiistaina naisten alle 17-vuotiaiden maajoukkue aloitti taipaleensa ikäluokan MM-kisoissa ja torstaina Markku Kanervan valmentamalla miesten A-maajoukkueella on mahdollisuus varmistaa jatkokarsintapaikka Kansojen liigassa.

Kairinen Klubin paitaan vuoden lainasopimuksella

Kaan Kairinen.

HJK ja tanskalainen FC Midtjylland ovat tehneet vuoden kestävän lainasopimuksen keskikenttäpelaaja Kaan Kairisen siirtymisestä Klubiin. Kairinen aloittaa treenaamisen joukkueen kanssa tammikuussa.

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.