Viidennes Suomen hevosista on ylipainoisia – Raisioagro aloittaa hevosten laihdutusprojektin

Shetlanninponitamma Hertta on toinen dieettiprojektiin valituista hevosista. Shetlanninponitamma Hertta on toinen dieettiprojektiin valituista hevosista. Kuva: Raisioagro

Suomessa on noin 70 000 hevosta. Arvioiden mukaan näistä jopa noin viidennes on kuntoluokan mukaan ylipainoisia ja kansallisrotumme suomenhevosista jopa puolet. Lihavuudella on useita hevosen terveyttä ja hyvinvointia heikentäviä tekijöitä. Ylipaino altistaa esimerkiksi kaviokuumeelle sekä muille aineenvaihduntasairauksille ja rasittaa niveliä ja jänteitä.

Raisioagron hevosrehujen asiantuntijat seuraavat kevään aikana kahden lihavan hevosen laihdutuskuuria. Projektin tavoitteena on lisätä tietoisuutta ylipainon aiheuttamista ongelmista sekä niiden ratkaisuista.

Hevosen lihavuus heikentää hevosen hyvinvointia ja terveyttä. Ylipaino altistaa tuki- ja liikuntaelimistöön sairauksille sekä aineenvaihdunnallisille sairauksille, kuten kaviokuumeelle ja metaboliselle oireyhtymälle. Pahimmassa tapauksessa nämä voivat johtaa jopa hevosen lopettamiseen. Lihominen on erityisesti harrastehevosten vaiva.

– Tietoa ylipainon aiheuttamista riskeistä ei välttämättä tunnisteta, eikä tiedetä, miten rakentaa ylipainoiselle hevoselle sopiva ruokinta. Laihdutusprojektiin ei lähdetä ajoissa. Kuten ihmisten laihdutuksessa, hevosenkin laihduttaminen vaatii omistajaltaan itsekuria, tietoa ruokinnasta ja ruokintatavoista, sekä lihavuuskunnon tunnistamista, valaisee Raisioagron hevosrehujen kehityspäällikkö Katri Virtanen.

Hevosen ruokinnan takana on aina ihminen, joka toisinaan tekee ruokinnan valinnat myös tunteella. Tavallisesti omaa hevosta nähdään lähes päivittäin, jolloin hevosessa tapahtuvia hitaita muutoksia ei havaita ajoissa. Yleistä on myös oman hevosen liikunnan rasituksen yliarviointi, jolloin ruokinta on lähtökohtaisesti tarvetta suurempaa.

– Karkearehun ruokinnassa tasapainoillaan hevosen luontaisen syömiskäyttäytymisen, hyvinvoinnin ja liiallisen energian kesken. Harvat ruokintakerrat ja vähäinen korsirehun määrä voivat altistaa suoliston toimintahäiriöille ja esimerkiksi mahahaavalle, Virtanen kertoo.

Raisioagron Norra-hevosrehujen asiantuntijat etsivät helmikuun aikana sosiaalisen median kanavissaan kahta rohkeaa pullukkahevosta osallistumaan laihdutusprojektiin. Tavoitteena on saada hevoset kesäkuntoon Norran asiantuntijoiden avulla. Aiheelle on selvästi tarvetta, sillä projektiin haki mukaan yli sata ylipainoista hevosta.

Valintaprosessissa valittiin kaksi hevosta ja hevosenomistajaa, joiden laihdutustarinaa tullaan seuraamaan Norra-hevosrehujen Facebook-sivuilla. Laihdutusprojektin avulla muutkin hevosenomistajat saavat vinkkejä ja esimerkkejä oman hevosensa kuntoon saamiseksi sekä arvokasta apua ruokinnan perusteista sekä oikeaoppimisesta ruokinnan suunnittelusta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.