Turkulaispariskunta huolestui naapuritalonsa äkillisestä autioitumisesta

Äkisti asumattomaksi jäänyt talo voi herättää ajatuksen asukkaan katoamisesta. Kuvan talo ei liity juttuun. Äkisti asumattomaksi jäänyt talo voi herättää ajatuksen asukkaan katoamisesta. Kuvan talo ei liity juttuun. Kuva: Kirsi-Maarit Venepalo

Länsi-Turussa asuva pariskunta kiinnitti jo vuosi sitten huomiota lähistöllään olevaan rehevöityneeseen, yhden henkilöauton levyiseen hiekkatiehen. Rengasväyliä hädin tuskin erotti villiintyneen heinikon alta. He arvelivat ensin ajopolun liittyvän isolle tielle omakotitalolähiön läpi. Pian he huomasivatkin polun johtavan talolle, joka jää edessä olevien kiinteistöjen taakse.

Lähestyessään taloa he huomasivat pihan olevan yhtä huonossa kunnossa, kuin sinne johtava tie. Valtoimenaan kasvavan nurmikon keskellä seisoi helmoistaan ruostuva henkilöauto. Puisen terassin ja portaikon pinta olivat luonnonvoimien armoilla kärsineet. Postilaatikko pursusi kastuneita sanomalehtiä ja mainoksia.

Pariskunta soitti hätäkeskukseen ilmoittaakseen epäillystä katoamisesta. Hätäkeskuksesta kuitenkin ilmoitettiin, ettei tilanne ole tutkimisen arvoinen.

Katoamisilmoituksen voi tehdä kuka vain. Yleensä ilmoituksen tekijä on kuitenkin kadonneelle läheinen henkilö. Poliisin saatua ilmoituksen kerätään taustatietoa muun muassa rekisteritarkastusten merkeissä. Tarkoitus on saada kattava kuva mahdollisesti kadonneesta henkilöstä. Syy huoleen on silloin isompi, jos henkilö on muuten viettänyt säännöllistä elämää.

Yhteydenotto hätäkeskuksen kautta on oikea lähestymistapa epäiltäessä henkilön katoamista tai kuolemaa kotioloissa. Hätäkeskus päättää tapauskohtaisesti, onko tilannetta syytä viedä poliisin tutkittavaksi.

Rikoskomisario Jari Riialin mukaan epäillyt yksin asuvien henkilöiden kuolemat työllistävätkin poliisia usein.

–Vastaavia ilmoituksia tulee omaisilta tai talonmiehiltä, että postia on kasaantunut postilaatikkoon. Näissä tapauksissa poliisit käyvät tarkastamassa asunnon poliisilain perusteella, jos on epäiltävissä siellä olevan ihminen hengenvaarassa tai kuollut. Välillä mukaan kutsutaan heti ambulanssi, mutta yleensä koti käydään ensin tarkistamassa, Riiali kuvailee.

Asukkaan ikä ja mahdolliset sairaudet ovat päätöksenteossa suuria tekijöitä, jos henkilö ei ole ollut kauan tavoittamattomissa. Tilanteen jatkuttua pidempään eikä tietoa esimerkiksi ulkomaanmatkasta ole, koti yleensä tarkastetaan.

Poliisia työllistävät useasti myös tarkoitukselliset katoamiset. Niissä henkilö on poistunut omasta halustaan muualle, ilmoittamatta läheisilleen. Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella kirjattiin viime vuonna 171 ilmoitusta kadonneista henkilöistä ja näistä 79 sijoittui Turkuun.

Jutun alussa mainittu epäilty katoamistapaus Länsi-Turussa sai onnellisen lopun. Postilaatikon sisältö paljasti talossa asuneen henkilön nimen. Julkista hakupalvelua käyttäen löytyi nimelle myös matkapuhelinnumero. Jo ensimmäinen puhelu tuotti tulosta entisen asukkaan vastatessa. Mies kertoi muuttaneensa muualle, talon ja tontin jäädessä silti edelleen hänen omistukseensa.

Aleksi Mäkelä

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.