Turkulaispariskunta huolestui naapuritalonsa äkillisestä autioitumisesta

Äkisti asumattomaksi jäänyt talo voi herättää ajatuksen asukkaan katoamisesta. Kuvan talo ei liity juttuun. Äkisti asumattomaksi jäänyt talo voi herättää ajatuksen asukkaan katoamisesta. Kuvan talo ei liity juttuun. Kuva: Kirsi-Maarit Venepalo

Länsi-Turussa asuva pariskunta kiinnitti jo vuosi sitten huomiota lähistöllään olevaan rehevöityneeseen, yhden henkilöauton levyiseen hiekkatiehen. Rengasväyliä hädin tuskin erotti villiintyneen heinikon alta. He arvelivat ensin ajopolun liittyvän isolle tielle omakotitalolähiön läpi. Pian he huomasivatkin polun johtavan talolle, joka jää edessä olevien kiinteistöjen taakse.

Lähestyessään taloa he huomasivat pihan olevan yhtä huonossa kunnossa, kuin sinne johtava tie. Valtoimenaan kasvavan nurmikon keskellä seisoi helmoistaan ruostuva henkilöauto. Puisen terassin ja portaikon pinta olivat luonnonvoimien armoilla kärsineet. Postilaatikko pursusi kastuneita sanomalehtiä ja mainoksia.

Pariskunta soitti hätäkeskukseen ilmoittaakseen epäillystä katoamisesta. Hätäkeskuksesta kuitenkin ilmoitettiin, ettei tilanne ole tutkimisen arvoinen.

Katoamisilmoituksen voi tehdä kuka vain. Yleensä ilmoituksen tekijä on kuitenkin kadonneelle läheinen henkilö. Poliisin saatua ilmoituksen kerätään taustatietoa muun muassa rekisteritarkastusten merkeissä. Tarkoitus on saada kattava kuva mahdollisesti kadonneesta henkilöstä. Syy huoleen on silloin isompi, jos henkilö on muuten viettänyt säännöllistä elämää.

Yhteydenotto hätäkeskuksen kautta on oikea lähestymistapa epäiltäessä henkilön katoamista tai kuolemaa kotioloissa. Hätäkeskus päättää tapauskohtaisesti, onko tilannetta syytä viedä poliisin tutkittavaksi.

Rikoskomisario Jari Riialin mukaan epäillyt yksin asuvien henkilöiden kuolemat työllistävätkin poliisia usein.

–Vastaavia ilmoituksia tulee omaisilta tai talonmiehiltä, että postia on kasaantunut postilaatikkoon. Näissä tapauksissa poliisit käyvät tarkastamassa asunnon poliisilain perusteella, jos on epäiltävissä siellä olevan ihminen hengenvaarassa tai kuollut. Välillä mukaan kutsutaan heti ambulanssi, mutta yleensä koti käydään ensin tarkistamassa, Riiali kuvailee.

Asukkaan ikä ja mahdolliset sairaudet ovat päätöksenteossa suuria tekijöitä, jos henkilö ei ole ollut kauan tavoittamattomissa. Tilanteen jatkuttua pidempään eikä tietoa esimerkiksi ulkomaanmatkasta ole, koti yleensä tarkastetaan.

Poliisia työllistävät useasti myös tarkoitukselliset katoamiset. Niissä henkilö on poistunut omasta halustaan muualle, ilmoittamatta läheisilleen. Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella kirjattiin viime vuonna 171 ilmoitusta kadonneista henkilöistä ja näistä 79 sijoittui Turkuun.

Jutun alussa mainittu epäilty katoamistapaus Länsi-Turussa sai onnellisen lopun. Postilaatikon sisältö paljasti talossa asuneen henkilön nimen. Julkista hakupalvelua käyttäen löytyi nimelle myös matkapuhelinnumero. Jo ensimmäinen puhelu tuotti tulosta entisen asukkaan vastatessa. Mies kertoi muuttaneensa muualle, talon ja tontin jäädessä silti edelleen hänen omistukseensa.

Aleksi Mäkelä

Yksin asuvan minimibudjetti runsaat 1 100 euroa kuukaudessa

Esimerkkitalouksien välttämättömien kulujen yhteissumma kuukaudessa vaihtelee pääkaupunkiseudulla yksin asuvien alle 45-vuotiaiden noin 1 380 eurosta kahden vanhemman ja kolmilapsisen perheen noin 4 250 euroon. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa on selvitetty, mitä tavaroita ja palveluita kuluttaja tarvitsee, jotta tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja voi kokea osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan Suomessa.

LNG-käyttöisen jättiristeilijän rakentaminen alkoi Turun telakalla

Uusi risteilijä vetää reilusti yli 5 000 matkustajaa. Se liikennöi aikanaan Karibianmerellä.

Meyer Turku aloitti tänään risteilylaivan rakentamisen Carnival Cruise Linesille. Aluksessa on 5 286 matkustajapaikkaa, ja se on valmistuessaan ensimmäinen Pohjois-Amerikan markkinoille rakennettu LNG-käyttöinen laiva sekä 180 000 bruttovetoisuustonnisena Carnivalin suurin alus.

Kotimaisten luonnonvarojen käyttö kasvoi viisi prosenttia viime vuonna

Suorien panosten käyttö materiaaliryhmittäin 2007–2017, miljoonaa tonnia.

Suomessa käytettiin vuonna 2017 suoria panoksia 237 miljoonaa tonnia, joka oli noin 3,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. Suorat panokset sisältävät sekä tavaratuonnin että Suomen maaperästä ja kasvustosta irrotetun materian. Kotimaisten suorien panosten käyttö kasvoi viisi prosenttia ollen 180 miljoonaa tonnia. Kasvun taustalla oli etenkin lisääntynyt mineraalien kaivanta ja maa-ainesten käyttö.

Selvityshenkilöt: Pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten todelliset palvelutarpeet selvitettävä nykyistä paremmin

Selvityshenkilöt Tuija Oivo ja Raija Kerätär edellyttävät, että työ- ja toimintakykyä sekä työelämäosallisuutta tukevia palveluita tarvitsevat henkilöt on tunnistettava nykyistä paremmin. Samalla olisi arvioitava, kuinka moni pitkäaikaistyöttömistä on todellisuudessa työkyvytön ja väärän etuuden piirissä.

Vaihtotase ylijäämäinen syyskuussa, pääomaa virtasi nettomääräisesti Suomesta ulkomaille

Vaihtotase ja tavaroiden ja palvelujen tase.

Vaihtotase oli 0,1 miljardia euroa ylijäämäinen syyskuussa. Maksutaseen mukaisen tavaraviennin arvo laski kaksi prosenttia vuodentakaisesta. Pääomaa virtasi nettomääräisesti Suomesta ulkomaille. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen maksutase ja ulkomainen varallisuusasema -tilastosta.

THL selvittää mielentilatutkimusten määrän vähenemisen syitä

Mielentilatutkimusten määrä on vähentynyt reilusti viime vuosikymmeninä: vielä 2000-luvun alkupuolella niitä tehtiin noin 200 vuodessa, nykyinen määrä on sadan tienoilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on yhteistyössä Helsingin yliopiston ja vankiterveydenhuollon kanssa aloittamassa selvitystä ilmiön taustoista.

Katovuoden ostorehuista lisälasku eläintiloille

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi ja kuluttajahintaindeksi 2015=100, 1/2010–9/2018.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat nousivat 4,7 prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä. Tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 5,6 prosenttia enemmän ja maatalouden investoinnit 2,5 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Eniten kallistui energian hinta, keskimäärin 15 prosenttia.

Keskuskauppakamari: Ulkomaalaisten työntekijöiden työlupien käsittelyajaksi kuukausi

Työnteon perusteella myönnettävien oleskelulupien lupaprosessit on viipymättä sujuvoitettava ja käsittelyajoille on annettava kuukauden palvelulupaus, vaatii Keskuskauppakamari. Useat hakijat joutuvat tällä hetkellä odottamaan työlupaa 6–8 kuukautta, jopa kauemmin. Keskuskauppakamarin mukaan lupaprosessit olisi mahdollista kehittää digitalisaation avulla sekä viranomaisten yhteistyötä kehittämällä asiakaslähtöisiksi ja tehokkaiksi.

Tieliikenteessä kuoli 26 ihmistä lokakuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 10/2018. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui lokakuussa 377 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 26 ja loukkaantui 434 ihmistä. Kuolleita oli neljä enemmän ja loukkaantuneita 29 vähemmän kuin vuoden 2017 lokakuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Urheilu

Puukkokatsomo: Jatkokarsinnat tarvitaan

Suomessa saa tällä viikolla hetken aikaa kuvitella, että Suomi olisi suuren luokan jalkapallokulttuurimaa. Tiistaina naisten alle 17-vuotiaiden maajoukkue aloitti taipaleensa ikäluokan MM-kisoissa ja torstaina Markku Kanervan valmentamalla miesten A-maajoukkueella on mahdollisuus varmistaa jatkokarsintapaikka Kansojen liigassa.

Kairinen Klubin paitaan vuoden lainasopimuksella

Kaan Kairinen.

HJK ja tanskalainen FC Midtjylland ovat tehneet vuoden kestävän lainasopimuksen keskikenttäpelaaja Kaan Kairisen siirtymisestä Klubiin. Kairinen aloittaa treenaamisen joukkueen kanssa tammikuussa.

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Näkökulma: Pikkuhelmareilla mahdollisuus yllättää jälleen

Anna Koivunen on pikkuhelmareiden kantavia voimia.

Suomalaiseen jalkapallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku tiistai-iltana, kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa taipaleensa Uruguayn MM-kisoissa.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.