Uusi menetelmä tehostaa merkittävästi biovedyn ja muiden biokemikaalien valmistusta

Turun yliopiston ja VTT:n yhteistutkimuksessa osoitettiin, että yhteyttävien mikrobisolujen kykyä tuottaa biovetyä auringon energiasta voidaan parantaa merkittävästi kiinnittämällä solut läpinäkyvään nanoselluloosakalvoon. Menetelmän odotetaan tehostavan myös muiden mikroleväsoluista saatavien biokemikaalien valmistusta. Tulokset on julkaistu arvostetussa Journal of Materials Chemistry A -lehdessä.

Turun yliopiston molekulaarisen kasvibiologian apulaisprofessori Yagut Allahverdiyevan ja hänen ryhmänsä tutkimaa fotosynteettisten mikrolevien ja syanobakteerien hyödyntämistä pidetään yhtenä lupaavimmista biotalouden mahdollistajista. Näiden yksinkertaisen solurakenteen ansiosta fotosynteesin sitoma auringon energia voidaan ohjata tehokkaasti ja hallitusti suunniteltuun lopputuotteeseen.

– Tässä keskeisessä asemassa on solujen immobilisointi, eli sitominen geelimäisen aineen sisälle tai pintaan, jolloin solujen aineenvaihdunta siirtyy biomassan kasvatuksesta haluttujen yhdisteiden tuotantoon. Lisäksi solujen kiinnittyminen ohueen, läpinäkyvään kalvoon vähentää huomattavasti valoenergian hävikkiä verrattuna normaaliin kasvatukseen ravinneliuoksessa, Allahverdiyeva kertoo.

Immobilisointiin sopivan materiaalin on oltava huokoinen, läpinäkyvä, vedenkestävä sekä biologisesti yhteensopiva leväsolujen kanssa.

– Nanoselluloosakalvo täyttää kaikki nämä vaatimukset. Sillä voidaan korvata tehokkaasti tähän asti käytetyin materiaali, alginaatti-polymeeri, jolla on suhteellisen huono mekaaninen kestävyys ja vähäinen huokoisuus. VTT:n kehittämällä läpinäkyvällä nanoselluloosakalvolla on sekä paremmat mekaaniset ominaisuudet että helposti räätälöitävissä oleva huokosrakenne, kertoo VTT:n johtava tutkija Tekla Tammelin.

Tutkimuksessa osoitettiin nanoselluloosan hyvä yhteensopivuus vetyä tuottavan viherlevän ja syanobakteerien kanssa. Lisäksi etenkin viherleväsolujen vedyntuotantomäärät olivat selvästi suurempia nanosellusta valmistetulla kalvolle kuin alginaattia käytettäessä.

– Myös vetyä suurempien molekyylien vapautumista kalvosta voidaan helpottaa optimaalisella huokosrakenteella ja siten hyödyntää tulevaisuudessa tuotettaessa muitakin teollisuuden tarvitsemia biokemikaaleja kuten hiilivetyjä tai terpeenejä, Allahverdiyeva sanoo.

Novo Nordisk -säätiön rahoittama tutkimus on julkaistu Journal of Materials Chemistry A -lehdessä http://doi.org/10.1039/C7TA11164A.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.