Työryhmä ehdottaa konkurssimenettelyn nopeuttamista ja säännöksiä konkurssipesän ympäristövastuusta

Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa konkurssilain uudistamista. Tavoitteena on yksinkertaistaa, nopeuttaa ja digitalisoida konkurssimenettelyä sekä selventää sitä, milloin ympäristölainsäädäntöä sovelletaan konkurssitilanteissa.

- Olen pyytänyt työryhmältä esityksiä konkurssimenettelyjen parantamiseksi. Konkurssimenettelyjen nopeuttaminen on keskeinen osa yritysten toimintaympäristön vahvistamista ja vaikuttaa yrittäjyyden yleisiin kannusteisiin. Riskinottoon ja yrittäjyyteen tulisi kannustaa erityisesti nuoria. Tehokkaasti ja joutuisasti sujuva konkurssimenettely on niin velkojan kuin velallisen etu. Lausuntokierrokselta keräämme nyt vielä palautetta ja ideoita konkurssimenettelyn parantamiseksi. Sen jälkeen linjaan, miten asiassa edetään, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) toteaa.

Työryhmän ehdotuksen mukaan velkaselvittelyä yksinkertaistettaisiin keventämällä pesäluettelon sisältövaatimuksia. Pesäluettelon velkoihin merkittäisiin vain suurimmat velkojat ja arvio velkojen kokonaismäärästä, mikä vähentäisi velkojien työtä saatavien ilmoittamisessa etenkin raukeavissa konkursseissa. Nykyisin pesäluettelon velkoihin merkitään kaikki velat.

Jatkuvissa konkursseissa pesähoitajan tulisi ottaa huomioon perusteeltaan ja määrältään selvät saatavat ilman valvontaa, jos suurella määrällä velkojia on samaan tai samanlaiseen perusteeseen liittyviä konkurssisaatavia. Ehdotus parantaisi erityisesti kuluttajavelkojien asemaa esimerkiksi verkkokaupan konkurssissa.

Työryhmä ehdottaa myös, että konkurssimenettelyyn liittyvää määräaikasääntelyä ja sen noudattamisen valvontaa tehostettaisiin. Mikäli pesäluettelon ja velallisselvityksen tekemiseen annettu määräaika ylittyisi, tulisi pesänhoitajan perustella viivästys konkurssiasioiden sähköisessä asianhallintajärjestelmässä. Esitys konkurssin raukeamisesta tai valvontapäivän määrääminen olisi tehtävä kuukauden kuluessa siitä, kun pesäluettelo on valmistunut ja jos määräaika ylittyisi, tulisi antaa peruste ylittymiselle. Konkurssimenettelyn arvioidaan nopeutuvan tapauksesta riippuen viikkoja tai jopa kuukausia.

Työryhmä edistäisi konkurssimenettelyn digitalisoimista lisäämällä mahdollisuuksia toimittaa tietoja ja asiakirjoja sähköisesti. Pesähoitajille tulisi pakolliseksi käyttää konkurssiasioiden sähköistä asianhallintajärjestelmää.

Työryhmä ehdottaa konkurssipesien ympäristövastuita selvennettäväksi niin, että laista kävisi ilmi, miltä osin konkurssipesällä olisi velvollisuus huolehtia ympäristövastuista omalla kustannuksellaan ja miltä osin taas velvollisuutta ja kustannusvastuuta ei olisi. Tällä hetkellä tilanne on oikeudellisesti epäselvä, sillä ympäristölainsäädännön velvoitteiden soveltamisesta konkurssitilanteessa ei ole säädetty.

Työryhmän ehdotuksen mukaan konkurssipesän olisi ryhdyttävä välttämättömiin toimenpiteisiin ympäristön pilaantumisen tai merkittävän haitallisen muuttumisen ehkäisemiseksi tai rajoittamiseksi, jos terveydelle tai ympäristölle aiheutuu tai uhkaa aiheutua vakavaa vaaraa tai haittaa. Konkurssipesä vastaisi myös vaarallisen jätteen jätehuollosta sekä vaarallisista kemikaaleista. Konkurssipesällä ei kuitenkaan olisi vastuuta toimia muissa kuin konkurssilaissa säädetyissä tilanteissa.

Uudistuksella halutaan vähentää riitoja sekä estää vakavien ympäristöriskien syntyminen ja toisaalta jo syntyneiden tilanteiden paheneminen.

Työryhmän mukaan konkurssipesän ympäristövastuita tulisi myös rajoittaa niin, että tarpeettomat konkurssien raukeamiset ja konkurssipesien asettamiset konkurssiin voitaisiin välttää. Työryhmä huomauttaa, että konkurssin jatkuminen täysimittaisena on raukeamista parempi vaihtoehto niin ympäristöriskien hallinnan kuin velkojien yhdenvertaisuuden kannalta.

- On tärkeää selkeyttää konkurssipesien ympäristövastuita. Työryhmä on pyrkinyt löytämään ratkaisun, jossa huomioidaan niin ympäristönäkökohdat kuin velkojien yhdenvertainen kohtelu, Häkkänen toteaa.

Seuraavaksi työryhmän ehdotus lähtee lausuntokierrokselle. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.