EU-lainsäädäntö tuo muutoksia pörssiyhtiöiden ja sijoituspalveluyritysten toimintaan

EU-lainsäädäntö tuo muutoksia pörssiyhtiöiden ja sijoituspalveluyritysten toimintaan. Keskeiset ehdotukset koskevat pörssiyhtiöiden johdon palkitsemista ja pörssiyhtiön oikeutta saada osakkeenomistajia koskevia tietoja. Muutoksissa on kyse EU-direktiivin kansallisesta toimeenpanosta. Valtiovarainministeriö lähetti työryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle maanantaina 16. huhtikuuta.

EU-direktiivin tavoitteena on edistää osakkeenomistajien vaikuttamisen mahdollisuuksia sekä lisätä avoimuutta pörssiyhtiöiden ja sijoittajien välillä. Samalla direktiivi yhtenäistää pörssiyhtiöiden hallintokäytäntöjä eri jäsenvaltioissa ja siten edistää yhtenäisten pääomamarkkinoiden kehittymistä Euroopan unionin alueella.

Pörssiyhtiön on laadittava palkitsemispolitiikka, johon toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenten palkitseminen perustuu. Palkitsemispolitiikasta päättää yhtiökokous. Työryhmä esittää myös mahdollisuutta poiketa palkitsemispolitiikasta väliaikaisesti, jotta käytännön tilanteet esimerkiksi toimitusjohtajan vaihdosten ja yritysjärjestelyjen yhteydessä helpottuvat.

Työryhmän enemmistö kannatti palkitsemiskäytännöissä yhtiökokouksen neuvoa-antavaa äänestystä. Valtiovarainministeriö ja Osakesäästäjien Keskusliitto ry jättivät asiasta eriävät mielipiteensä.

Uusi palkitsemissäätely tulee voimaan yhtiökokouskaudelle 2020.

Pörssiyhtiöiden mahdollisuudet selvittää hallintarekisteröityjen ulkomaalaisomistajien tietoja paranevat, kun osakkeita säilyttäville sijoituspalveluyrityksille ja hallintarekisteröinnin hoitajille asetetaan velvollisuus toimittaa tietoja yhtiön pyynnöstä. Pörssiyhtiö vastaa tietojen keräämisestä aiheutuneista kustannuksista.

Käytännössä tiedonsaantioikeus koskee vain suomalaisten pörssiyhtiöiden ulkomaalaisomistajien tietoja, koska kotimaisia sijoittajia koskevat tiedot ovat jo nyt saatavilla arvopaperikeskuksen osakasluetteloilta.

Sijoituspalveluyritysten on lisäksi toimitettava eteenpäin tiedot, jotka koskevat osakasoikeuksien käyttämistä. Tällaisia ovat, esimerkiksi yhtiökokouksen äänestysohjeet tai sijoittajan osallistuminen osakeantiin. Sijoituspalveluyrityksen on välitettävä osakasoikeuksien käyttämistä koskevat ja pörssiyhtiön tietopyynnön tiedot säilytysketjussa eteenpäin seuraavalle säilyttäjälle.

Työryhmän ehdottamat muutokset eivät vaikuta viranomaisten ja kansalaisten tiedonsaantiin hallintarekisteröidyistä osakkeista.

Omaisuudenhoitajien ja institutionaalisten sijoittajien omistajaohjaus pörssiyhtiöissä tehostuu, kun sijoittajien on laadittava ja julkistettava omistajaohjauksen periaatteet.

Osakeyhtiölain esteellisyyssääntely ehdotetaan korvattavan yhtiön päätöksentekoa koskevalla lähipiirisääntelyllä. Ehdotettu sääntely koskee pörssiyhtiöiden lisäksi kaikkien osakeyhtiöiden hallituksen, toimitusjohtajan, hallintoneuvoston ja yhtiökokouksen päätöksentekoa.

Lausuntoaika päättyy 31. toukokuuta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.