Eduten vie Turun yliopiston ViLLEä maailmalle

Turun yliopiston oppimisanalytiikan keskuksessa kehitetyn ViLLE-oppimisjärjestelmän kaupallistamiseksi perustettu Eduten Oy tähtää kansainvälisille markkinoille. Suomessa ViLLE säilyy kouluille maksuttomana: Turun yliopiston oppimisanalytiikan keskus jatkaa ViLLE-toiminnan kehittämistä ja koordinointia.

Turun yliopiston oppimisanalytiikan keskuksen kehittämän ViLLE-oppimisjärjestelmän kaupalliset oikeudet on siirretty Eduten Oy:lle. Eduten perustettiin ViLLE:n kansainvälistä levitystä varten. Yliopisto on Edutenin osakas UTU Holding Oy:n kautta.

ViLLE-järjestelmää on kehitetty 11 vuoden ajan didaktiseen tietotekniikkaan keskittyvässä oppimisanalytiikan keskuksessa, joka toimii Turun yliopiston luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan tulevaisuuden teknologioiden laitoksessa.

‒ Turun yliopisto on oppimisanalytiikan edelläkävijä. On erittäin hienoa nähdä, että tutkimuksestamme syntyy kaupallisia innovaatioita, sanoo Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen.

Eduten alkaa tarjota ViLLE-teknologiaa maailmanlaajuisesti pilvipalveluna Eduten Playground -nimellä. Alusta pitää sisällään yli 15 000 matematiikan tehtävää. Tehtävät on luotu yhteistyössä suomalaisten opettajien kanssa, ja ne on suunnattu kaikille peruskouluikäisille oppijaryhmille.

‒ ViLLE-oppimisjärjestelmä on koulutusvientituotteena erittäin skaalautuva. Myyntityö on alkanut, ja kiinnostusta on useissa maissa, sanoo Edutenin toimitusjohtaja Henri Muurimaa.

ViLLE-oppimisjärjestelmän avulla opettajat voivat valmistella oppimateriaaleja siten, että ne ovat myös muiden rekisteröityneiden opettajien käytössä. Opiskelijalle ViLLE on ympäristö, jossa tehtäviä voi ratkaista omassa tahdissa paikasta riippumatta. Tehtävätyyppejä löytyy erityisesti kielten, ohjelmoinnin ja matematiikan opetukseen. ViLLEn avulla voidaan myös kehittää oppimispelejä. Sähköisessä järjestelmässä tenttien järjestäminen ja arvostelu helpottuu.

ViLLE on käytössä joka viidennessä suomalaisessa koulussa, ja sillä on yli 120 000 käyttäjää.

‒ Käyttö kasvaa tällä hetkellä voimakkaasti, aktiivisten käyttäjien määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 10 kuukauden aikana. Järjestelmä on käytössä esimerkiksi jokaisessa Turun koulussa. Sen toimivuus on todistettu paitsi käytännössä myös kymmenissä vertaisarvioiduissa tutkimusjulkaisuissa vuosien varrella. Tarjoamme edelleen ViLLEn käyttöön suomalaisille kouluille Turun yliopiston oppimisanalytiikan keskuksen toimintona, sanoo ViLLE-tiimin vetäjä Mikko-Jussi Laakso.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kurjenrahkalla juhlitaan ja muistellaan, kansallispuisto täyttää 20 vuotta

Tupasvilla kukkii Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Kurjenrahkan kansallispuisto juhlii 20-vuotista taivaltaan ja Suomen luonnon päivää Kurjenpesän luontotuvalla 25. elokuuta. Luvassa on opastettu kävelykierros, lämmintä juotavaa tunnelmallisessa ympäristössä ja Muistoja Kurjenrahkalta -kilpailun voittajien tarinoiden julkistaminen.

Karderoopi kaipaa isokokoisia perusvaatteita

Onko kaapeissasi sinulle turhia, siistejä ja ehjiä vaatteita? Diakoniakeskuksen vaateapu Karderoopi kaipaa lähestyvän syksyn ja talven varalle nyt isokokoisia ja hyväkuntoisia naisten ja miesten perusvaatteita.

Viallisen passin voi käydä vaihtamassa poliisilaitoksella uuteen

Poliisihallitukseen on reklamoitu kolmesta passista, joiden viisumisivuilla on vesileimoja väärin päin. Reklamoidut tapaukset koskevat niin sanottua hirvipassiversiota, jonka tunnistaa viisumisivuilla juoksevasta hirvestä. Kyseistä passiversiota on myönnetty vuodesta 2012 vuoteen 2016.

STM: tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksista. Lausuntoaika päättyy 19. lokakuuta. Työryhmä esitti toukokuun lopussa, miten tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö Suomessa saataisiin loppumaan vuoteen 2030 mennessä. Tällöin niitä käyttäisi päivittäin alle viisi prosenttia aikuisista.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.