Muistisairaan kohtaamiseen kiinnitetään huomiota kirkossa

Muistisairaudesta kärsivillä ihmisillä ja heidän perheillään on oikeus hengelliseen elämään. Oikeus merkitsee esimerkiksi mahdollisuutta elää Sanan ja sakramenttien yhteydessä, vaikka kyky kommunikoida ja toimia olisi alentunut merkittävästi. Muistisairaan vakaumus on paluuta lapsuudenuskoon ja sen mukanaan tuomaan tunnemaailmaan ja turvallisuudentunteeseen.

Suomessa on arviolta 193 000 muistisairasta sekä vähintään 93 000 keskivaikeassa muistisairauden vaiheessa olevaa. Vuosittain 14 500 ihmistä sairastuu muistisairauteen. Luvut ovat Muistiliiton arvioita.

Muistisairaan ihmisen sielunhoidossa korostuvat ehtoollisen viettäminen, yhdessä laulaminen, rukoileminen, siunaaminen, tutut Raamatun tekstit sekä ehkä tuttu kotikirkko. Ne liittävät aikaan, jolloin ihminen eli lapsuuttaan, nuoruuttaan ja aikuisuuttaan.

– Muistisairaan ihmisen kohtaamisessa myönteisyys on tärkeää. Tervehdi kädestä, hymyile ja kerro oma nimesi, mutta älä tivaa muistisairaalta ihmiseltä hänen nimeään, jos hän ei sitä heti kerro, vanhustyön pappi Markku Palosaari opastaa.

Hänen mukaansa kohtaamisessa tärkeä on tunnelma, eivätkä niinkään sanat. Musiikki helpottaa vuorovaikutusta, sillä monet musiikilliset taidot ja kiinnostus musiikkia kohtaan voivat säilyä sairaudesta huolimatta. Muistisairas saattaa laulaa ongelmitta, vaikkei pysy lainkaan puhumaan.

– Muistisairaan ihmisen kanssa voi hyräillä ja laulaa lapsuuden lauluja ja tuttuja virsiä. Tutut sävelmät löytyvät kokeilemalla. Vaikka ihminen ei olisi musiikillisesti suuntautunut, niin laulamisella on suuri merkitys, Palosaari kertoo.

Palosaari korostaa kohtaamisessa ruumiillisuutta. Hän kannustaa käymään yhdessä muistisairaan kanssa jumalanpalveluksissa.

– Muistisairaalle ihmiselle pitkältä tuntuvat puheet, kuten esimerkiksi saarna, eivät ole enää niin merkityksellisiä, vaan tunnelma ja tuoksut kuten ehtoollisviinin maku ja tuoksu sekä leivän tuntu suussa. Siunaaminen kättä koskettaen, laittamalla käsi olkapäälle tai pään päälle sekä Herran siunauksen lukeminen voivat olla muistisairaalle ihmiselle tärkeitä, hän sanoo.

Hengellisyyden syvin olemus onkin monille ehtoollisen vietto. Siihen kuuluvat hyvin tutut sanat, laulu, liikkeet, kosketus, tuoksut ja maut. Jos ihminen ei kykene enää nielemään, niin huulien kostuttaminen viinillä on hänen ehtoollisen nauttimisensa.

Kirkon koulutusohjelmissa ei ole juurikaan huomioitu, miten työntekijän tulisi toimia muistisairaiden kanssa esimerkiksi messuissa, hoivakotien rukoushetkissä ja kotikäynneillä. Puutetta paikkaamaan on ilmestynyt kirja, joka käsittelee hengellistä tukea muistisairaan elämässä. Se on tarkoitettu seurakuntien työntekijöiden ja vapaaehtoisten avuksi.

– Kirkko haluaa siirtyä siihen maailmaan, jossa muistisairaan perhe elää, Markku Palosaari tiivistää.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kurjenrahkalla juhlitaan ja muistellaan, kansallispuisto täyttää 20 vuotta

Tupasvilla kukkii Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Kurjenrahkan kansallispuisto juhlii 20-vuotista taivaltaan ja Suomen luonnon päivää Kurjenpesän luontotuvalla 25. elokuuta. Luvassa on opastettu kävelykierros, lämmintä juotavaa tunnelmallisessa ympäristössä ja Muistoja Kurjenrahkalta -kilpailun voittajien tarinoiden julkistaminen.

Karderoopi kaipaa isokokoisia perusvaatteita

Onko kaapeissasi sinulle turhia, siistejä ja ehjiä vaatteita? Diakoniakeskuksen vaateapu Karderoopi kaipaa lähestyvän syksyn ja talven varalle nyt isokokoisia ja hyväkuntoisia naisten ja miesten perusvaatteita.

Viallisen passin voi käydä vaihtamassa poliisilaitoksella uuteen

Poliisihallitukseen on reklamoitu kolmesta passista, joiden viisumisivuilla on vesileimoja väärin päin. Reklamoidut tapaukset koskevat niin sanottua hirvipassiversiota, jonka tunnistaa viisumisivuilla juoksevasta hirvestä. Kyseistä passiversiota on myönnetty vuodesta 2012 vuoteen 2016.

STM: tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksista. Lausuntoaika päättyy 19. lokakuuta. Työryhmä esitti toukokuun lopussa, miten tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö Suomessa saataisiin loppumaan vuoteen 2030 mennessä. Tällöin niitä käyttäisi päivittäin alle viisi prosenttia aikuisista.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.