Petteri Orpo: Julkinen talous on tasapainossa ensi vuoden lopulla

- Jakovara syntyy sen jälkeen, kun ollaan plussalla, muistuttaa valtiovarainministeri Petteri Orpo. - Jakovara syntyy sen jälkeen, kun ollaan plussalla, muistuttaa valtiovarainministeri Petteri Orpo. Kuva: Mikael Rydenfelt

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että valtio lähestyy vuonna pistettä, jolloin sen ei tarvitse enää ottaa lisälainaa paikkaamaan julkisen talouden alijäämää.

– Velaksi eläminen loppuu. Oma tavoite, että päästäisiin vuonna 2019 todella pitkälle ja kohti sitä nollaa, sanoi maanantaina Varsinais-Suomi kasvuun -seminaarissa puhunut Orpo.

Viime vuoden budjetti rakennettiin kuuden miljardin euron velanotolle. Tilinpäätös on kolmen miljardin luokkaa eli tarve puolittui. Tämän vuoden budjetissa velkaa otetaan lisää kolme miljardia euroa. Orpo laskee, että jos talouskasvu jatkuu ennustetusti, vain puolet siitä tarvitaan.

– Jakovaraa ei ole. Jos noususuhdanteen huipulla rakennetaan budjetti kolmen miljardin velanotolle, niin missä se jakovara on? Ei missään. Jakovara syntyy sen jälkeen, kun ollaan plussalla.

Orpo arvioi, että työllisyysaste on korkeampi kuin yli 20 vuoteen.

– Kun riittävän moni työikäinen ja työkykyinen on töissä, eikä työelämän ulkopuolella, niin silloin homma toimii. Voimme saavuttaa hallituksen itse itselleen asettaman 72 prosentin aika hurjan tavoitteen työllisyysasteesta. Nyt ollaan jo yli 70:n.

– Jos ollaan kolmen prosentin hujakoilla talouskasvussa tänä vuonna ja ensi vuosikin reilusti yli kahden, sillä trendillä tullaan hyvinkin pääsemään 72 prosentin työllisyysasteeseen.

Orpo sanoo, että aktiivimalli on vain yksi työllisyystoimista.

– Kukaan ei väitä eikä kuvittele, että sillä ratkaistaan työttömyysongelma. Mutta jos asiantuntijat arvioivat, että se voi tuoda 5 000–12 000 työllistä lisää, niin ne ovat arvokkaita toimia. se ei ole leikkaus. Samassa yhteydessä, kun päätös tehtiin, karenssipäiviä työttömyysjakson alusta vähennettiin kahdella. Se kompensoi 4,5 prosentin mahdollisen työttömyysturvan leikkauksen. Siinä on kannustinta ja siinä on kyllä lievästi keppiä, mutta tämä on kyllä lievin niistä malleista, jota pöydällä oli. Muuttaa voidaan, mutta sitä ei peruta.

– Jos kerran vaaditaan aktiivisuutta, pitää huolehtia siitä, että resurssit ovat kunnossa.

Orpo sanoo, että hallitus on vielä vaiheessa paikalliseen sopimiseen tähtäävissä toimissa.

– Kiky-sopimus on kiistatta auttanut vientiteollisuutta. Se vaikutti varmasti. Vienti lähti nousuun loppuvuodesta 2016. Kiky syntyi sanoihin aikoihin. Ei se sitä yksin ratkaisut, mutta toi ennustettavuutta ja luottamusta siihen, että Suomessa pystytään sopimaan asioista. Kyllä se ensimmäisen kerran oli miinusmerkkinen ratkaisu. Kiitos siitä palkansaajajärjestöille. Se oli tärkeää kilpailukyvyn ja viennin kannalta, mutta paikallinen sopiminen ei toteutunut.

Hallitus arvioi kevään aikana miten paikallisen sopimisen kanssa edetään, vai edetäänkö ollenkaan.

– Itseksemme emme pärjäisi täällä hetkeäkään. Kaikki puheet siitä, että pistetään rajat kiinni tai erotaan eurosta tai Euroopan unionista, ovat ihan järkyttäviä. Koko Suomen hyvinvointi perustuu vientiin. Olemme vuosikymmeniä myyneet maailmalle osaamistamme ja tuotteita. Maailmaa, jossa ruvettaisiin kavahtamaan kansainvälisyyttä, sitä ei ole.

Lasse Virtanen

Turun Sotaveteraaneilla 60-vuotisjuhla sunnuntaina

Vuonna 1958 perustettu Turun Sotaveteraanit ry (alkuperäiseltä nimeltään Turun Rintamamiesten Asuntoyhdistys) juhlii 60-vuotista toimintaansa sunnuntaina 26. elokuuta. Juhlapäivään sisältyy messu Turun tuomiokirkossa kello 10, seppeleenlaskut Turun Sankariristille ja Veteraanikivelle, tervehdysten vastaanotto ja kahvitarjoilu Sigyn-salin kahviossa kello 11.45–12.45 sekä juhla Sigyn-salissa kello 13 alkaen.

Kesäkauden päättäjäiset Paimion parantolassa

Magni Mundi juhlistaa Paimion parantolan kesäkauden päättymistä elokuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26. elokuuta. Luvassa ylimääräisiä yleisöopastuskierroksia ja pop up -kahvila.

Sähkökatko ohi Hirvensalossa

Kello 21.36 alkanut sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa, Haarlassa ja Oriniemessä on Turku Energian mukaan päättynyt kello 22.28.

Valonäytökset eläinystävällinen vaihtoehto venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistettaisiin Suomessa ilotulitteiden sijaan lasernäytöksin. Monet lemmikki-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin.

Lapsen pitkittynyt yskä syy mennä lääkäriin

Päiväkodin ja koulun aloitukseen liittyy usein sairastelukierteitä, jotka voivat kuormittaa koko perhettä. Infektiot seuraavat toisiaan ja perättäiset flunssat vaikuttavat samalta taudilta. Päiväkoti- ja kouluikäisten lasten vanhempien on syytä kiinnittää huomiota muun muassa pitkittyneeseen yskään. Pitkään jatkunut yskä voi olla merkki muun muassa infektiosta tai astmasta, jotka vaativat tarkempia tutkimuksia ja hoitoa.

Harpisti Vuokko Ahtila konsertoi Kakskerran kirkossa sunnuntaina

Vuokko Ahtila.

Kakskerran Suvi soi -konserttisarjan viimeisessä konsertissa sunnuntaina 26. elokuuta kello 17 kuullaan hieman harvinaisempaa soolosoitinta, kun turkulaissyntyinen (1982) harpisti Vuokko Ahtila saapuu konsertoimaan Kakskerran kirkkoon. Vuokon instrumentti on pedaaliharppu jota myös konserttiharpuksi kutsutaan.

Uuden musiikkitalon rakentamista selvitetään

Kaupunginhallitus palautti maanantaina valmisteluun Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksen niin, että sitä täydennetään uudisrakennusvaihtoehdon selvityksellä. Kaupunginhallitus päätti samalla, että Aninkaistenkatu 7–9:n korttelin tontinluovutuskilpailun valmistelu aloitetaan.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.