Asumistukimenojen kasvu taittui viime vuonna

Kela maksoi asumistukia vuonna 2017 yhteensä 2 003 miljoonaa euroa, joka on neljä prosenttia edellisvuotta enemmän. Asumistukimenojen kasvu oli aikaisempia vuosia maltillisempaa. Esimerkiksi vuosina 2015 ja 2016 menot kasvoivat vuosittain yli kymmenen prosenttia.

Yleisen asumistuen menot olivat 1 261 miljoonaa euroa vuonna 2017. Kasvua edelliseen vuoteen oli 17 prosenttia.

– Suurta kasvua selittää se, että valtaosa opiskelijoista siirtyi yleisen asumistuen piiriin elokuussa 2017, sanoo pääsuunnittelija Heidi Kemppinen Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmästä.

Opintotuen asumislisän menot olivat viime vuonna 146 milj. euroa, joka on 45 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016. Eläkkeensaajan asumistukea maksettiin 581 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli neljä prosenttia.

Asumistukimenojen kasvu viime vuosina on syntynyt pääosin yleisen asumistuen menojen kasvusta. Vuonna 2017 kasvu syntyi enimmäkseen opiskelijoille ja eläkeläisille maksetuista asumistuista.

Yleisen asumistuen menot muille kuin opiskelijaruokakunnille olivat viime vuonna 998 miljoonaa euroa, joka on 14 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna. Vuosina 2015 ja 2016 vastaavat asumistukimenot kasvoivat vuosittain yli 150 miljoonaa euroa.

– Suomen talouden kääntyminen kasvuun näkyy vähitellen myös työttömyydessä. Kun työttömyys laskee, vähenee myös asumistuen tarve, sanoo Kelan johtava tutkija Signe Jauhiainen.

– Aiemmin myös vuoden 2015 lakimuutokset kasvattivat yleisen asumistuen menoja. Vastaavaa poikkeuksellista menojen kasvua ei ole näköpiirissä, jos tukijärjestelmä pysyy nykyisellään ja työttömyyden väheneminen jatkuu.

Opiskelijoille maksettujen asumistukien menot olivat 409 miljoonaa euroa, ja ne olivat 47 miljoonaa euroa edellisvuotta suuremmat. Näihin menoihin on laskettu opintotuen asumislisä ja opiskelijaruokakunnille maksettu yleinen asumistuki. Eläkkeensaajan asumistuen menot kasvoivat 22 miljoonaa euroa vuodesta 2016.

Kelan maksamien asumistukien piirissä oli vuoden 2017 lopussa lähes 863 000 henkilöä, mikä on 16 % väestöstä.

Täysi-ikäisiä asumistuen saajia oli 672 000 henkilöä, joista eläkeläisiä oli lähes joka kolmas ja opiskelijoita joka neljäs. Työssä käyviä asumistuen saajia, jotka eivät olleet opiskelijoita, oli 13 prosenttia. Muiden asumistuen saajien osuus oli 30 prosenttia.

– Yksin asuvilla opiskelijoilla asumistuki kattoi vuoden 2017 lopussa vuokramenoista keskimäärin 62 prosenttia. Eläkeläisillä vastaava osuus oli 50 prosenttia ja muilla yksin asuvilla asumistuen saajilla 52 prosenttia, Kemppinen kertoo.

Kelan asumistukien vuoden 2017 tilastokatsauksessa on vertailtu yksin vuokralla asuvia asumistuen saajia opiskelijoiden, eläkeläisten ja muiden tuen saajien ryhmissä. Eri saajaryhmissä asumismenot jakautuvat suurelta osin samalla tavalla, mutta ryhmien välillä on eroja asumistuessa huomioitujen tulojen määrässä ja sitä kautta myös maksetun asumistuen suuruudessa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun Sotaveteraaneilla 60-vuotisjuhla sunnuntaina

Vuonna 1958 perustettu Turun Sotaveteraanit ry (alkuperäiseltä nimeltään Turun Rintamamiesten Asuntoyhdistys) juhlii 60-vuotista toimintaansa sunnuntaina 26. elokuuta. Juhlapäivään sisältyy messu Turun tuomiokirkossa kello 10, seppeleenlaskut Turun Sankariristille ja Veteraanikivelle, tervehdysten vastaanotto ja kahvitarjoilu Sigyn-salin kahviossa kello 11.45–12.45 sekä juhla Sigyn-salissa kello 13 alkaen.

Kesäkauden päättäjäiset Paimion parantolassa

Magni Mundi juhlistaa Paimion parantolan kesäkauden päättymistä elokuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26. elokuuta. Luvassa ylimääräisiä yleisöopastuskierroksia ja pop up -kahvila.

Sähkökatko ohi Hirvensalossa

Kello 21.36 alkanut sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa, Haarlassa ja Oriniemessä on Turku Energian mukaan päättynyt kello 22.28.

Valonäytökset eläinystävällinen vaihtoehto venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistettaisiin Suomessa ilotulitteiden sijaan lasernäytöksin. Monet lemmikki-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin.

Lapsen pitkittynyt yskä syy mennä lääkäriin

Päiväkodin ja koulun aloitukseen liittyy usein sairastelukierteitä, jotka voivat kuormittaa koko perhettä. Infektiot seuraavat toisiaan ja perättäiset flunssat vaikuttavat samalta taudilta. Päiväkoti- ja kouluikäisten lasten vanhempien on syytä kiinnittää huomiota muun muassa pitkittyneeseen yskään. Pitkään jatkunut yskä voi olla merkki muun muassa infektiosta tai astmasta, jotka vaativat tarkempia tutkimuksia ja hoitoa.

Harpisti Vuokko Ahtila konsertoi Kakskerran kirkossa sunnuntaina

Vuokko Ahtila.

Kakskerran Suvi soi -konserttisarjan viimeisessä konsertissa sunnuntaina 26. elokuuta kello 17 kuullaan hieman harvinaisempaa soolosoitinta, kun turkulaissyntyinen (1982) harpisti Vuokko Ahtila saapuu konsertoimaan Kakskerran kirkkoon. Vuokon instrumentti on pedaaliharppu jota myös konserttiharpuksi kutsutaan.

Uuden musiikkitalon rakentamista selvitetään

Kaupunginhallitus palautti maanantaina valmisteluun Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksen niin, että sitä täydennetään uudisrakennusvaihtoehdon selvityksellä. Kaupunginhallitus päätti samalla, että Aninkaistenkatu 7–9:n korttelin tontinluovutuskilpailun valmistelu aloitetaan.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.