Turkulainen pyöräilyjoukkue nuorten syöpäpotilaiden asialla

Maailmassa rekisteröidään vuosittain noin 300 000 lasten syöpädiagnoosia. Taudista paranemisen ennuste riippuu vahvasti siitä, missä sairaus todetaan. Selviytymisaste on korkean elintason maissa lapsilla jopa yli 80 prosenttia, mutta joissakin maissa vain noin kymmenen prosenttia.

Syöpään sairastuu Suomessa vuoden aikana noin 150 alle 16-vuotiasta lasta ja noin 80 nuorta eli 15–19-vuotiasta. Tehokkailla hoidoilla noin 75–80 prosenttia lapsista ja lähes 90 prosenttia nuorista paranee.

Leukemia ja aivokasvaimet ovat tavallisimmat suomalaislapsilla ja -nuorilla esiintyvät syöpätaudit. Vielä 80-luvulla vain yksi neljästä lapsesta voitiin parantaa. Nykyään, hoitojen kehityksen ansiosta neljä viidestä Suomessa sairastuneesta lapsesta ja nuoresta selviää.

Silti yksi viidestä syöpään sairastuneesta lapsesta kuolee. Jotta sata prosenttia paranisi, kaikkien niiden potilaiden taudinkuvat, jotka eivät parane nykyisillä hoidoilla, pitäisi oppia tuntemaan paremmin. Se onnistuu osallistumalla kansainvälisiin hoidon tutkimusohjelmiin, joiden kautta suomalainen terveydenhuolto pääsee osalliseksi kotimaisia laajemmista aineistoista ja niiden pohjalta laadituista hoitosuosituksista.

Tutkimusohjelmien kautta sairaalat osallistuvat samalla maailmanlaajuiseen asiantuntijatyöhön, joka hyödyttää potilaita myös niissä maissa, joissa hoitotulokset muuten jäisivät heikommiksi. Lasten syöpien hoitojen kehittämisen rahoitukseen on Suomessa keskittynyt Aamu Suomen lasten syöpäsäätiö.

Lääketieteellisen avun lisäksi syöpään sairastuneiden lasten ja nuorten perheet hyötyvät myös heille tarjotusta psykososiaalisesta avusta. Valtakunnallisen Sylva ry:n toimintaa ovat sairastuneille ja toipumassa oleville lapsille ja nuorille sekä heidän sisaruksilleen ja vanhemmilleen suunnattujen vertaistapaamisten ja -leirien lisäksi erilaiset julkaisut, lääkäriluennot, perheasunnot perheille hoitojen ajaksi, tuetut lomat ja terapiatoiminta. Sylvassa tehdään myös edunvalvontatyötä eduskunnassa sekä koulutetaan sairaaloiden hoitohenkilökuntaa ja muita sidosryhmiä, jotta perheitä voitaisiin tukea mahdollisimman laaja-alaisesti.

Lasten vakavat sairaudet ovat saaneet pohjoismaisia urheilullisia hyväntekijöitä liikkeelle jo vuodesta 2002 Team Rynkeby -joukkueissa. Tanskasta alkunsa saanut Team Rynkeby – God Morgon -hyväntekeväisyyspyöräily on poikinut Turkuun oman joukkueen jo toisena vuonna peräkkäin. Yhteispohjoismaisen kampanjan tarkoituksena on kerätä varoja vakavasti sairaiden lasten auttamiseksi.

Varainkeruu kestää vuoden, syksystä syksyyn, ja koostuu erilaisista tapahtumista. Kampanja huipentuu kesä-heinäkuun taitteessa pyöräilyyn Turusta Pariisiin. Pyöräilykilometrejä kertyy noin 1 300, joten joukkue myös harjoittelee runsaasti talven ja kevään aikana. Kaikki 48 pohjoismaista Team Rynkeby -joukkuetta saapuvat samanaikaisesti Pariisiin 7. heinäkuuta.

Joukkueissa on tänä vuonna 1 900 pyöräilijää ja 450 avustajaa 48 joukkueessa. Joukkueet tulevat Suomen lisäksi Tanskasta, Ruotsista, Norjasta, Islannista ja Färsaarilta. Suomessa joukkueita on Turun lisäksi Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa ja Vaasassa.

Vuoden loppuhuipennuksena toimivat syyskuussa järjestettävät kansalliset lahjoitusgaalat, joissa julkistetaan vuoden aikana kertynyt lahjoituspotti. Viime vuonna lahjoitussumma oli yhteensä 8,8 miljoonaa euroa, josta Suomessa kerättiin Sylva ry:lle ja Aamu Säätiölle 566 000 euroa.

Varat lahjoitetaan Suomessa lyhentämättömänä Aamu Suomen lasten syöpäsäätiölle ja Sylva ry:lle.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kurjenrahkalla juhlitaan ja muistellaan, kansallispuisto täyttää 20 vuotta

Tupasvilla kukkii Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Kurjenrahkan kansallispuisto juhlii 20-vuotista taivaltaan ja Suomen luonnon päivää Kurjenpesän luontotuvalla 25. elokuuta. Luvassa on opastettu kävelykierros, lämmintä juotavaa tunnelmallisessa ympäristössä ja Muistoja Kurjenrahkalta -kilpailun voittajien tarinoiden julkistaminen.

Karderoopi kaipaa isokokoisia perusvaatteita

Onko kaapeissasi sinulle turhia, siistejä ja ehjiä vaatteita? Diakoniakeskuksen vaateapu Karderoopi kaipaa lähestyvän syksyn ja talven varalle nyt isokokoisia ja hyväkuntoisia naisten ja miesten perusvaatteita.

Viallisen passin voi käydä vaihtamassa poliisilaitoksella uuteen

Poliisihallitukseen on reklamoitu kolmesta passista, joiden viisumisivuilla on vesileimoja väärin päin. Reklamoidut tapaukset koskevat niin sanottua hirvipassiversiota, jonka tunnistaa viisumisivuilla juoksevasta hirvestä. Kyseistä passiversiota on myönnetty vuodesta 2012 vuoteen 2016.

STM: tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksista. Lausuntoaika päättyy 19. lokakuuta. Työryhmä esitti toukokuun lopussa, miten tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö Suomessa saataisiin loppumaan vuoteen 2030 mennessä. Tällöin niitä käyttäisi päivittäin alle viisi prosenttia aikuisista.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.