Ikäihmisiä huijataan etenkin netissä

Petostelijat jahtaavat nyt erityisesti yli 65-vuotiaita uhreja. Petostelijat jahtaavat nyt erityisesti yli 65-vuotiaita uhreja. Kuva: Jonny Holmén

– Huijari on nopea ja aktiivinen toimissaan. Sanoisin, että se sana mikä on tärkeä pitää mielessä on harkinta. Jos ihminen – tässä tapauksessa seniori – harkitsee pidemmälle ja sanoo ihan suoraan, että jää miettimään asiaa, niin on paljon suurempi mahdollisuus oivaltaa, että tämä luvattu juttu ei ole totta, sanoo Fingerroosin säätiön toimitusjohtaja Ulla-Maija Nikula.

Kyse on ajankohtaisesta aiheesta. Internetin käytön lisääntyminen ikääntyvän väestön keskuudessa on luonut huijareille uudenlaisen kanavan tehdä silmänkääntötemppujaan.

Erilaiset korjaushuijausyritykset ovat lisääntyneet. Esiinnytään ammattilaisina, pienessä ryhmässä ja ollaan vakuuttavia esiintyjiä. Sopimus esitetään hintavalla pyynnöllä.

– Sopimusta ei ole syytä allekirjoittaa, ennen kuin tietää, mihin on sitoutumassa. Tarvitseeko ylipäätään palvelua tai tuotetta ja onko hinta kohdillaan. Yleensäkään kotimyyntitilanteessa ei ole tarpeen laittaa nimiä mihinkään, jos ei ole ostopäätöstä tehnyt. Senioreilla on mahdollisuus saada asiantuntija-apua kaikissa remontteja koskevissa asioissa Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojalta, muistuttaa Nikula.

Harvaan asutuilla alueilla esiintyvät vesilasin pyytäjät olivat jo takavuosikymmeninä ongelma.

– Rivitaloalueilla, jossa on paljon ikääntynyttä väestöä, voidaan tulla ovelle pyytämään vettä tai kaupustelemaan. Ohjeeni on, että ei avata ovea ollenkaan, eikä varsinkaan päästetä sisälle, neuvoo rikoskomisario Jouko Nummela Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

– Poliisin tietoon tulleet petokset ja niiden yritykset ovat vuosina 2010–16 tuplaantuneet 20 000:sta 40 000:een. Yli 65-vuotiaiden kohdalla prosentuaalinen kasvu perusmuotoisissa petoksissa ja maksuvälinepetoksissa on kaksisataakertaistunut, tähdentää oikeusministeriön erikoissuunnittelija Markus Alanko.

Tilausansoissa, joita liikkuu internetissä ja puhelinmarkkinoinnissa, yritys harhauttaa kuluttajan maksamaan tuotteesta, jota hän ei tiedosta tilanneensa. Tyypillisesti tilausansassa, tilaaja sitoutuu epähuomiossa pitkään tilaukseen, jossa hän luulee tilanneensa vain yhden tuotteen tai kokeiluerän. Tilauksen todellinen hinta saatetaan piilottaa tai lisätä sopimusehtoihin jälkikäteen suurempi summa.

– Kaikki mikä vaikuttaa maksuttomalta, ei sitä yleensä ole, muistuttaa Nikula.

Kasvava ongelma ovat myös henkilö- ja luottokorttitietojen kalastelu, jonka valepoliisi-ilmiö on nostanut pinnalle.

– Isoin poliisin tietoon tullut rikosvahinko on Oulun seudulta 170 000 euroa, sanoo Alanko.

Senioreille on Fingerroosin säätiön järjestämää ryhmätoimintaa Yliopistonkatu 24 A 7:ssä. Paikassa järjestetään säännöllisesti suomenkielinen ja ruotsinkielinen ryhmä, joissa annetaan tukea ajankohtaisista aiheista, kuten reagoinnista erilaiseen vilpilliseen markkinointiin.

Epäilyttävissä tilanteissa voi myös ottaa yhteyttä poliisiin.

Kurt Hedborg

Raision Burger King avutuu elokuussa, auki ympäri vuorokauden

Raisiossa kauppakeskus Myllyä vastapäätä viereen avautuu elokuussa itsenäinen Burger King -ravintola. Liiketoiminnan kulmakiviä ovat ympärivuorokautinen palvelu ja autokaista. Raision ohi kulkevan E18-tien varressa rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa.

Makasiinit avautuvat Vanhalla Suurtorilla

Luostarin Välikadun kesä alkaa kauppiaiden saapuessa makasiineille. Kaikki tilat on tälläkin kaudella vuokrattu, vahvistaa palvelupäällikkö Sami Männistö Tilapalvelukeskuksesta.

Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjä aletaan selvittää

Kupittaanpuiston puiden ympäristöhyötyjä aletaan tutkia.

Puilla on suuri merkitys kaupunkikuvalle ja ne parantavat kaupunkiympäristön viihtyisyyttä ja laatua. Lisäksi ne sitovat ilmansaasteita ja hiiltä, vähentävät hulevesiä, vaimentavat melua ja suojaavat auringon paahteelta. Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjen taloudellista arvoa ei kuitenkaan Suomessa tunneta. Tätä ryhdytään arvioimaan Turussa ja Helsingissä i-Tree -ohjelmiston avulla.

Puolukkasadosta tulossa etelässä runsas, mustikkasadosta keskinkertainen

Etelä-Suomessa tulee tänä vuonna puolukkaa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa. Marjakasvien kukinta alkoi tänä vuonna lähes neljä viikkoa aiemmin kuin vuonna 2016 ja 1–2 viikkoa aiemmin kuin viime vuosina keskimäärin.

Hansakortteli palvelee normaalisti remontin ajan

Hansakorttelissa parhaillaan käynnissä olevat uudistustyöt eivät vaikuta kauppakeskuksen aukioloon. Hansan liikkeet palvelevat asiakkaita normaalisti koko uudistustyön ajan.

Taaleri: Toriparkin rahoitus on kasassa

Finanssiryhmä Taalerin järjestelemä Turun Toriparkin rahoitus on koossa. Taaleri ilmoitti toukokuussa järjestelevänsä rahoitusta Turun keskustan torin alle rakennettavaa pysäköintilaitosta varten. Nyt pysäköintilaitoksen rakennuttajana toimivalla Turun Toriparkki Oy:llä on tarvittavat varat hankkeen toteuttamiseen.

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa aina työkohteen kohdalla 30. syyskuuta asti. Päivittäinen työaika on kello 7–15. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Toukotalkoot kampanjoi turvallisen loman puolesta

Lomakauden alkaessa Toukotalkoot-kampanja muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Vapaaotteluorganisaatio Cage ehkä palaamassa Turkuun

Edellisen kerran Cage vieraili Turussa syksyllä 2014. Tuolloin Teemu Packalen pääsi tuulettamaan voittoa Hyram Rodriguezista.

Muutama vuosi sitten turkulaista vapaaottelukansaa hemmoteltiin, kun Cage-promootio järjesti säännöllisesti otteluiltoja Turussa. Tuolloin Cagen illoissa nähtiin muun muassa myöhemmin UFC:hen asti ponnistaneet Tom Niinimäki , Makwan Amirkhani ja Teemu Packalen .

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.