Aktiivimalli lisää painetta työllisyyspalveluihin

Työllisyyspalvelujohtaja Riitta Uitto (oik.) ja asiantuntija Berit Björklund Työpisteen palvelutiskillä Käsityöläiskadulla. Työllisyyspalvelujohtaja Riitta Uitto (oik.) ja asiantuntija Berit Björklund Työpisteen palvelutiskillä Käsityöläiskadulla. Kuva: Lasse Virtanen

Turku, Raisio, Naantali ja Paimio ovat viime elokuusta lähtien tarjonneet itse asukkailleen työvoimapalvelut. Kokeilun piirissä ovat alle 25-vuotiaat työttömät ja vähintään vuoden työttömänä olleet. Tavoitteena on koordinoida palveluja entistä paremmin ja tehostaa työllistymistä, sillä kuntia rassaa työmarkkinatuen kuntaosuus. Palveluja tarjotaan sadan työntekijän voimin. Kokeiluja on koko maassa käynnissä viisi.

Niin sanottu aktiivimalli ohjaa työttömiä päivärahan leikkaamisen uhalla tekemään töitä tai osallistumaan työvoimapoliittiseen koulutukseen. Onko koulutusta Turussa tarjolla? Työllisyyspalvelujohtaja Riitta Uitto uskoo, että palveluja on riittävästi, sillä kaikkiin koulutuksiin ei ole edes saatu ryhmiä täyteen. Hänen mukaan palveluista on ollut jopa ylitarjontaa.

– Kyllä me varmasti palveluja löydämme, jos asiakas on aktiivinen, linjaa Uitto.

Tarjolla on jatkossa esimerkiksi työnhakuvalmennusta ja suomen kielen opetusta maahanmuuttajille. Uitto arvioi kuitenkin, että Turussakin on yhtä virkailijaa kohden noin 200 asiakasta.

– Tanskassa, jota täällä ihannoidaan, on noin 20 asiakasta yhtä viranomaista kohden, muistuttaa ma. professori Minna Ylikännö Turun yliopistosta.

Ylikännö koordinoi arviointitutkimusta, jota Turun työvoima- ja yrityspalvelukokeilusta tehdään.

– Ideana on, että palveluja integroidaan niin, että niitä saadaan tarjottua suuremmalla osalle turkulaisia. Haasteena on se, miten ne saadaan organisoitua toimivaksi kokonaisuudeksi, summaa erikoistutkija Päivi Naumanen.

Työttömyys on kuitenkin vähenemässä ja joillakin aloilla on jo edessä työvoimapula. Uitto arvioi, että nuorten työttömien määrä voi pudota Turussa alle tuhanteen, pitkäaikaistyöttömien noin 3 500:aan.

– Se ei ihan vielä aseta kasvurajoitteita, mutta lisää huolia siitä, miten kasvu turvataan, arvioi kaupunginjohtaja Minna Arve.

– Tuotantotason osaajista on jo pulaa ja erityisosaajia on etsittävä koko maasta.

Lasse Virtanen

Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjä aletaan selvittää

Kupittaanpuiston puiden ympäristöhyötyjä aletaan tutkia.

Puilla on suuri merkitys kaupunkikuvalle ja ne parantavat kaupunkiympäristön viihtyisyyttä ja laatua. Lisäksi ne sitovat ilmansaasteita ja hiiltä, vähentävät hulevesiä, vaimentavat melua ja suojaavat auringon paahteelta. Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjen taloudellista arvoa ei kuitenkaan Suomessa tunneta. Tätä ryhdytään arvioimaan Turussa ja Helsingissä i-Tree -ohjelmiston avulla.

Puolukkasadosta tulossa etelässä runsas, mustikkasadosta keskinkertainen

Etelä-Suomessa tulee tänä vuonna puolukkaa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa. Marjakasvien kukinta alkoi tänä vuonna lähes neljä viikkoa aiemmin kuin vuonna 2016 ja 1–2 viikkoa aiemmin kuin viime vuosina keskimäärin.

Hansakortteli palvelee normaalisti remontin ajan

Hansakorttelissa parhaillaan käynnissä olevat uudistustyöt eivät vaikuta kauppakeskuksen aukioloon. Hansan liikkeet palvelevat asiakkaita normaalisti koko uudistustyön ajan.

Taaleri: Toriparkin rahoitus on kasassa

Finanssiryhmä Taalerin järjestelemä Turun Toriparkin rahoitus on koossa. Taaleri ilmoitti toukokuussa järjestelevänsä rahoitusta Turun keskustan torin alle rakennettavaa pysäköintilaitosta varten. Nyt pysäköintilaitoksen rakennuttajana toimivalla Turun Toriparkki Oy:llä on tarvittavat varat hankkeen toteuttamiseen.

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa aina työkohteen kohdalla 30. syyskuuta asti. Päivittäinen työaika on kello 7–15. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Toukotalkoot kampanjoi turvallisen loman puolesta

Lomakauden alkaessa Toukotalkoot-kampanja muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä.

Suomalaistutkijat analysoivat T-auttajasolu 17:n proteomin

T-auttajasolu 17 (Th17) kuuluu T-soluihin, jotka ovat keskeisiä tekijöitä autoimmuunisairauksien ja tulehdusten synnyssä. Säätelijä-T-solut (iTreg) taas ovat T-soluja, joiden tehtävänä on ylläpitää vastustuskykyä ja estää autoimmuunivasteen syntymistä. Tunnistaakseen Th17- ja iTreg-solujen proteomit Turun biotekniikan keskuksen ja Aalto-yliopiston tutkijat hyödynsivät huipputeknologiaa, jossa käytetään leima-aineetonta kvantitatiivista proteomiikkaa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Vapaaotteluorganisaatio Cage ehkä palaamassa Turkuun

Edellisen kerran Cage vieraili Turussa syksyllä 2014. Tuolloin Teemu Packalen pääsi tuulettamaan voittoa Hyram Rodriguezista.

Muutama vuosi sitten turkulaista vapaaottelukansaa hemmoteltiin, kun Cage-promootio järjesti säännöllisesti otteluiltoja Turussa. Tuolloin Cagen illoissa nähtiin muun muassa myöhemmin UFC:hen asti ponnistaneet Tom Niinimäki , Makwan Amirkhani ja Teemu Packalen .

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.