Elina Rantanen: Kaupunginvaltuustossa merkkejä uudesta poliittisesta kulttuurista

Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (vas.) kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen ja kaupunkisuunnittelu ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Saara Ilvessalo katkaisivat juhlanauhan Humalistonkadun pyöräyhteyden avajaisissa viime lokakuussa. Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (vas.) kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen ja kaupunkisuunnittelu ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Saara Ilvessalo katkaisivat juhlanauhan Humalistonkadun pyöräyhteyden avajaisissa viime lokakuussa. Kuva: Jari Laurikko

Kuntavaalit aiheuttivat pieniä mullistuksia kaupunginvaltuuston valtarakenteissa. Yksi muutoksista oli se, että valtuuston ykköspuheenjohtaja on ensimmäistä kertaa Turun historiassa nainen. Elina Rantanen (vihr.) on johtanut valtuuston kokouksia viime kesäkuusta saakka.

Rantanen on kokenut kuntapoliitikko, sillä hän on ollut valtuutettu jo 13 vuotta. Valtuuston puheenjohtajana hän on uudella näköalapaikalla.

– Valtuuston rooli päätöksenteossa on aika pitkälti sääntöjen sanelemaa. Mutta iso vaikutus on sillä, minkälainen valtuusto on, siis ihmisillä, joita siellä istuu. Olen ollut positiivisesti yllättynyt uuden valtuuston keskustelukulttuurista. Se on ollut sivistynyttä ja myönteistä, arvioi Rantanen.

– Keskustelu on ollut todella rakentavaa, eikä ollenkaan sellaista, mitä pelkäsin.

On jopa puhuttu uudesta poliittisesta kulttuurista.

– Onko tämä osa sitä, siitä en ole aivan varma, uusi poliittinen kulttuuri on ollut aivan käsin kosketeltavaa. On aistittavissa, että monien haluna on tehdä toisin.

Onko se sukupolvikysymys?

– Ehkä on kyse poliittisen vaikuttamisen kulttuurin sukupolvista. Ei ole kyse ikäsukupolvista, vaan siitä, milloin on tullut politiikkaan. En halua mustamaalata ihmisiä, jotka ovat olleet politiikassa pitkään. Erilaisia voimia on vaikuttanut aina.

Rantasen mukaan keskustelu valtuuston asemasta ja roolista on aina paikallaan.

– Valtuusto on kansan valitsema ja ylin päättävä elin. Sitä ei saa hetkeksikään unohtaa. Päivittäiset pikkuasiat hoitaa silti joku muu, kaupunginhallitus tai virkamiehistö.

Rantanen ei ole huolissaan valtuuston vallasta. Valtuusto päättää strategioista, talousarviosta ja kaavoituksesta.

– On aivan oikein, että valtuusto päättää tärkeimmistä asioista kaupungissa. Ei ole tärkeää päättäkö valtuusto paljosta. Se päättää merkittävistä asioista.

– On tärkeää, että valtuusto pääsee myös ohjaamaan asioita, eikä vain päättämään. Esityksen muuttaminen on paljon työläämpää kuin sen seuraaminen, että alusta asti on menty oikeaan suuntaan.

Rantanen toivoo, että valtuustoryhmien puheenjohtajien ryhmäjohtajatoimikunnan työtä kehitetään edelleen.

– Sitä ei virallisena päätöksentekoelimenä edes ole läheskään kaikissa kaupungeissa. Se kokoontuu valtuustoaamuisin ja aina tarvittaessa. Tarkoitus on, että puheenjohtajat ovat keskusteluttaneet asiat ensin ryhmässään.

Seminaarien lisäksi Rantanen aikoo ottaa myös kyselytunnit osaksi valtuuston kokouksia. Valtuutetut lähettävät valmistelijoille kysymyksensä etukäteen ja saavat vastauksen kyselytunnilla.

– Helsingissä sitä käytetään monta kertaa vuodessa. Tänä keväänä sitä koetetaan meillä. Yksi tai kaksi kertaa vuodessa olisi hyvä käytäntö.

– Toivoisin, että jokaisessa valtuuston kokouksessa olisi sopivasti päätettäviä asioita. Valtuusto kokoontuu kuitenkin sen verran harvoin.

Valtuuston puheenjohtaja on kaupungin protokollan ykkönen, vaikka kaupunkilaiset eivät sitä aina muista. Taakse jäävät niin kaupunginhallituksen puheenjohtaja kuin kaupunginjohtajakin. Puheenjohtajalla on siksi paljon edustustehtäviä.

– En halua laskea paljonko aikaa menee. Toisina viikkona menee useampi päivä, toisina vain kokousilta. Se vaihtelee paljon. Pistäytymisiä on paljon, sanoo Rantanen, joka päätyökseen johtaa Rinnekoti-Säätiön harvinaissairauksien Norio-keskusta Helsingissä.

Lasse Virtanen

Kunta-alan osapuolet selvittämään työn murrosta

KT Kuntatyönantajat sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ovat päättäneet ryhtyä valmistelemaan työn murroksen käsittelyä ja pitkäjänteistä seurantaa kunta-alalla. Työskentelyn tarkoitus on rakentaa työn murroksesta yhteinen kuva ja vahvempi tietopohja, jota hyödynnetään kehitettäessä kunta-alaa ja sen työmarkkinoita. Jatkossa sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.

Pykäläbaarissa tarjoillaan tietoa julkisista hankinnoista

Valtakunnallisessa Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA) -hankkeessa kehitetään pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin. Hankkeessa edistetään vuonna 2017 voimaan tulleen uuden hankintalain tavoitteita erityisesti maaseudulla.

Toimi näin, jos koirasi saa lämpöhalvauksen

Koiraa ei ikinä kannata jättää yksin pysäköityyn autoon kuumana päivänä. Ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa, vaan lämpötila voi silti nousta vaarallisen korkeaksi. Koiralle pitää muistaa myös tarjota vettä muutaman tunnin välein.

Pakina: Oodi portsalaisille

Tulipa kerran tuumailtua, josko sitä muuttaisi portsalaiseen puutaloon. Minä, mies ja koira kävimme asuntonäytössä ja ihailimme naapuruston yhteisvoimin istuttamia orvokkipenkkejä. Porttiin oli teipattu kutsu pihatalkoisiin ja siinä mainittiin jotakin yhteisestä kasvimaasta. Yököttävän idyllistä ja kaikin tavoin häkellyttävää. Minä suomalainen, omiin oloihini vetäytyvä pulliainenko kasvattaisin tomaatteja naapureiden kanssa? Enpä usko.

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille eurooppalainen laatutunnustus

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille on myönnetty laatutunnustus The European Foundation for Quality Management (EFQM) -standardin mukaisessa arvioinnissa, jonka toteutti Laatukeskus. Arviointi sisälsi prosessien ja resurssien hallinnan sekä johtamisen näkökulmien lisäksi aikaansaatujen tulosten tarkastelun. Turku sai viime vuonna vastaavan tunnustuksen kaupungin kehittämismallistaan.

Raision kaupunki sulkee ovensa heinäkuuksi

Raision kaupungin työntekijöiden kesälomat on keskitetty mahdollisuuksien mukaan muutoinkin hiljaiseen heinäkuuhun. Kaupungin hallinto ja osa muista palveluista sulkee ovensa kokonaan 2.7.-29.7. Kaupungin puhelinvaihde (02 434 3111) palvelee kesälläkin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Kaupungintalolla on myös päivystys, joka jakaa postit ja lähetykset. Maksuliikenne toimi normaalisti pankkien välityksellä.

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia Kakskerran liikenteessä huomenna

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyissä Kakskerrassa huomenna tiistaina. Poikkeavia liikennejärjestelyjä on Brinkhallin uimarannalla, pysäköintipaikalla, uimarannalle johtavalla tiellä sekä Brinkhallin puistotiellä kello 17 alkaen. Reittejä ei suljeta yleiseltä liikenteeltä. Paikalla on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Urheilu

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Sandberg Kristikasta Uraan

Kristikan koripallomiehistön johtaviin pelaajiin viime vuodet kuuluneen Mikael ”Ässä” Sandbergin ura jatkuu Korisliigassa, kun nousijajoukkue Ura Basket kiinnitti Sandbergin. 27-vuotias ja 210-senttinen Sandberg valittiin päättyneellä kaudella ykkösdivisioona A:n vuoden pelaajaksi. Sandberg teki peliä kohti 20 pistettä, napsi 10,7 levypalloa ja antoi 3,7 syöttöä. Ura etsii vielä paria pelaajaa ensi kauden joukkueeseensa.

Otteluanalyysi: VPS vei jälleen pisteet Kupittaalta

Vakavia olivat Inter-pelaajien ilmeet VPS-tappion jälkeen.

VPS on viime vuosina ollut vaikea vastustaja Interille, eikä lauantai tehnyt poikkeusta tähän sääntöön. Inter on viimeksi voittanut VPS:n Veikkausliigassa Kupittaalla kesällä 2014. Lauantaina pisteet lähtivät Vaasaan numeroin 3-1.

Otteluanalyysi: Ahde mursi TPS:n kotikirouksen

Seitsemän kotiottelua tarvittiin ennen kuin TPS sai maalin aikaan. Palloseuran kotiotteluiden nollaputken rikkoi Elias Ahde , mutta muutoin TPS:n ja FC Lahden kohtaaminen noudatteli tuttua kaavaa. Palloseuralle oli enemmänkin tarjolla, mutta lukuisat tolpat ja maalivahti Jonathan Viscosin käsittämätön sohlaus olivat syynä sille, ettei TPS kolmea pistettä saanut kairattua.

Jääkiekon Suomen Cup kasvaa 12 joukkueella

Jääkiekon Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen pelitapa on päätetty ja arvonta on tehty. Kaikkiaan 36 II-divisioonan joukkuetta ilmoittautui Suomen Cupiin. Yhdessä Suomi-sarjan ja Mestiksen joukkueiden kanssa Suomen Cupissa on mukana 65 joukkuetta. Tämä on 12 joukkuetta enemmän kuin viime kaudella.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.