Uutisanalyysi: Turun budjetti paisui miljoonilla pitkien puheiden siivittämänä

Vasemmistoliiton ja kokoomuksen ryhmäjohtajat Johannes Yrttiaho (vas.) ja Olli A. Manni. Vasemmistoliiton ja kokoomuksen ryhmäjohtajat Johannes Yrttiaho (vas.) ja Olli A. Manni. Kuva: Jari Laurikko

Turun kaupunginvaltuusto pääsi maanantaina illalla sopuun ensi vuoden talousarviosta yli nelituntisen puherupeaman ja 35 äänestyksen jälkeen. Sopu syntyi jo ennen kokousta, kun valtuustoryhmien johtajat sopivat muutoksista, joita kaupunginhallituksen esityksiin tehdään. Sopuun pääsivät kokoomus, vihreät, SDP, keskusta, siniset ja kristillisdemokraatit. Sovun ulkopuolelle jäivät Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset, jotka yrittivät budjettiin muutoksia omin voimin siinä onnistumatta.

Hyväksytyiksi tulivat vain neuvottelutuloksen mukaiset muutosesitykset. Muut torpattiin äänestyksissä. Budjetin loppusumma paisui reilusti yli neljällä miljoonalla eurolla. Mistä sovittiin?

Sivistystoimiala sai eniten lisää rahaa, kolme miljoonaa euroa. Jo kaupunginjohtajan esityksessä ohjeluku oli ylitetty reippaasti ja nyt tuli vielä lisää sen päälle. Saara Ilvessalo (vihr.) laski, että Turku käyttää ensi vuonna koulutukseen 11,5 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. Kyse on positiiviseen rakennemuutokseen varautumisesta. Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Kaija Hartiala (kok.) muistutti, että kun työttömyys laskee, varhaiskasvatukseen tulee lisää lapsia, vaikka lapsimäärä ei kasvaisi. Parantuva työtilanne heijastuu suoraan palveluiden kysyntänä.

Hyvinvointitoimialalle lisättiin 500 000 euroa hoitoketjujen sujuvoittamiseen ja 500 000 euroa sosiaaliseen luototukseen.

Liikuntapalveluiden tulotavoitetta pienennettiin 300 000 eurolla, mikä helpottaa vuokrien korotuspainetta. Rakennusvalvonnan määrärahoihin tuli 125 000 euron lisäys.

Määrärahalisäysten lisäksi tehtiin tekstimuutoksia ja täydennyksiä. Kaupungin työntekijöille otetaan käyttöön Fölin työsuhdematkalippu. Kouluinvestoinneista valmistellaan erikseen päätettävä kokonaisuus. Maksuttoman ehkäisyn tarjoamista alle 25-vuotiaille selvitetään. Syrjäytymisen ja alueellisen eriytymisen ehkäisyn toimenpideohjelma valmistellaan. Turku päätti myös hakea mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun.

Varhaiskasvatuksen palvelutarpeen ja palveluverkon tilan selvitetään ja tehdään selvitys kolmannen sektorin kulttuuritoimijoiden toiminnan tukemisen kehittämisestä. Ympäristötoimiala saa tavoitteeksi laatia valtuustolle päätettäväksi 20 asemakaavaa. Fölin vesibussiliikenne vakinaistetaan.

Vasemmistoliitto laski, että sen omien esitysten nettovaikutus budjettiin olisi ollut 2,5 miljoonaa euroa. Ryhmä syytti budjettia leikkaavaksi. Ryhmäjohtaja Johannes Yrttiaho arvioi, että Turku on tehnyt ylijäämäisiä budjetteja vuodesta 2009 ja verotulot sen kuin kasvavat. Yrttiahon mukaan Turulla olisi rahaa.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Olli A. Manni oli täysin eri linjoilla. Hän muistutti, että alijäämä kasvaa ja Turku velkaantuu koko ajan lisää.

Valtuuston reunoilla vallitsee toisistaan kovasti poikkeava käsitys kaupungin taloudellisesta asemasta. On kirjanpidollinen totuus ja erilaisia poliittisia totuuksia. Reaalimaailman taloudellinen todellisuus lienee jossain siellä välissä.

Lasse Virtanen

Mustikasta odotellaan keskinkertaista satoa koko maahan

Pitkittynyt kuivuus saattaa pienentää marjakokoa ja heikentää mustikkasatoa etenkin eteläisessä Suomessa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Väestö kasvaa vain maahanmuuton voimin

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli toukokuun lopussa 5 514 997. Maamme väkiluku kasvoi tammi-toukokuun aikana 1 867 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 5 578 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 711 vähemmän kuin kuolleita.

Lapsiperheillä suurimmat asuntovelat

Asuntovelallisten asuntokuntien keskimääräiset asuntovelat 2002–2017, euroa vuoden 2017 rahassa.

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli viime vuonna asuntovelkaa keskimäärin 98 735 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta. Eniten asuntovelkaa, keskimäärin 133 350 euroa, oli kahden huoltajan lapsiperheillä. Edellisvuodesta keskimääräinen asuntovelka kasvoi vajaan prosentin. Vuosikymmenen alusta ovat asuntovelat kasvaneet reaalisesti vajaat viisi prosenttia.

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kesäkuussa maistuu rapea retiisi

Makeankarvas retiisi rouskuu suussa. Retiisi on raikasta kesäpurtavaa salaateissa, voileivillä, kylmissä kastikkeissa, tahnoissa, voileipäkakuissa, juustotarjottimella ja dippivihanneksena. Retiisiä kannattaa kokeilla myös pataruokiin, keittoihin ja uunissa tai grillissä paahdettuna. Hyviä makupareja ovat myös vihreä parsa, herne ja kevätsipuli.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.