Tiedeakatemioista apurahoja Turun yliopiston tutkijoille

Humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen tutkijat saivat apurahoja puoli miljoonaa euroa. Humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen tutkijat saivat apurahoja puoli miljoonaa euroa. Kuva: Suomalainen tiedeakatemia

Suomalainen Tiedeakatemia jakoi lokakuun teemaillassaan lähes puoli miljoonaa euroa apurahoja humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen tutkijoille Eino Jutikkalan rahastosta ja Emil Öhmannin Säätiöstä. Apurahan sai yhteensä 33 tutkijaa, jotka edustavat kattavasti humanistisia ja yhteiskuntatieteitä; suurin osa apurahoista myönnettiin nuorille tutkijoille tohtoriopintoihin.

Suomalaisen Tiedeakatemian Eino Jutikkalan rahaston humanistiseen ja yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen tarkoitettuja apurahoja jaettiin lähes 440 000 euroa, yhteensä 23 tutkijalle. Apurahan tohtoriopintoihin sai 16 tutkijaa; apuraha mahdollistaa kokopäiväisen työskentelyn. Lisäksi jaettiin apurahoja post doc -vaiheen työskentelyyn ja matka-apurahoja. Apurahoja myönnettiin Suomessa Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistoon sekä Åbo Akademihin, lisäksi kaksi tutkijaa tekee tutkimustyötä ulkomaisessa yliopistossa.

Eino Jutikkalan rahaston juuret ovat joulukuussa 2006. Akateemikko, Suomalaisen Tiedeakatemian pitkäaikainen jäsen ja kunniajäsen Eino Jutikkala oli määrännyt Suomalaisen Tiedeakatemian testamentissaan pääperijäkseen. Varoista perustettiin akateemikon testamentin mukaisesti Eino Jutikkalan nimeä kantava erillinen rahasto, jonka tuotosta myönnetään vuosittain avustusta humanistiselle ja yhteiskuntatieteelliselle tutkimukselle noin puoli miljoonaa euroa.

Suomalaisen Tiedeakatemian yhteydessä toimiva Emil Öhmannin Säätiö jakoi apurahoja saksan kielen ja saksankielisen alueen kulttuurin tutkimukseen 57 000 euroa. Stipendit myönnettiin kymmenelle tutkijalle tutkimusapurahoiksi ja matka-apurahoiksi. Emil Öhmannin Säätiön apurahat jakautuivat Helsingin, Jyväskylän, Tampereen, Turun ja Vaasan yliopistoon sekä Åbo Akademihin. Kaksi apurahansaajista haki ja heille myönnettiin mahdollisuus työhuoneen käyttöön Suomen Saksan-instituutissa Berliinissä.

Emil Öhmannin Säätiö on perustettu 1993 professori Emil Öhmannin Tiedeakatemialle vuonna 1974 tekemän testamentin perusteella. Professori Öhmann oli Helsingin yliopiston germaanisen filologian professori sekä Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen, kunniajäsen ja pitkäaikaisen yleissihteeri. Säätiö myöntää apurahoja saksan kielen ja saksankielisen alueen kulttuurin tutkimukseen.

Turun yliopistoon myönnettiin apurahoja seuraaville tutkijoille yhteensä 113 000 euroa. Emil Öhmanin säätiöstä myönnettiin seuraavat apurahat: FM Ville Sirkiä, 3 000 euron apuraha väitöskirjaan ”Televisioitu tulevaisuus. Tieteen, teknologian ja urbanismin utooppiset representaatiot itäsaksalaisessa Unser Sandmännchen -lastenanimaatiossa 1959–1980” ja FM Anna Vuorinne, 3 000 euron apuraha väitöskirjaan ”Siirtolaisuus ja kerronnan etiikka saksalaisessa nykysarjakuvassa”.

Eino Jutikkalan rahastosta myönnettiin seuraavat apurahat: FM Lotta Aarikka, 25 000 euron apuraha väitöskirjaan ”Suomen murteiden tutkimushistoria” (kielitiede), FM Aki Arponen, 25.000 euron apuraha väitöskirjaan ”Turun tuomiokirkon kalloreliikki - kirkollisen esineen poikkitieteellinen tutkimus” (historia ja arkeologia), Dos. Pauliina Latvala-Harvilahti, 7 000 euron apuraha tutkimukseen ”Elävä Suomenlinna. Yhteisöjen muuttuva kulttuuriperintö” (fennougristiikka), FM Minerva Piha, 25 000 euron apuraha väitöskirjaan ”Eteläsaamelaiset rautakautisessa Pohjolassa - kielitieteellis-arkeologinen näkökulma” (fennougristiikka) ja FM Tuomas Äystö, 25 000 euron apuraha väitöskirjaan ”Uskonnon pilkka yhteiskunnallisena huolenaiheena 2000-luvun Suomessa” (teologia ja uskontotiede).

Åbo Akademin tutkijoille myönnettiin apurahoja yhteensä kahdelle tutkijalle 11 000 euroa seuraavasti: Emil Öhmannin Säätiöstä FM Marjukka Heinoselle 3 000 euron apuraha väitöskirjatutkimukseen ”Oopperan tekstittämisen käännös-strategioita. Kirjallisia johtoaiheita Wagnerin Nibelungin sormus -tetralogiassa ja niiden tulkinta suomenkielisessä tekstilaitekäännöksessä” ja Eino Jutikkalan rahastosta PsM Otto Warikselle 8 000 euron apuraha psykologian alan väitöskirjatutkimukseen ”Ihmisen työmuisti: kognitiivinen rakenne ja harjoittelumekanismit”.

Kurt Hedborg

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Yrityskauppa riskittömämpi kuin uuden yrityksen perustaminen

Suomessa on kymmeniä tuhansia eläkeikää lähestyviä yrittäjiä, joilla ei ole tietoa, miten eläkkeelle siirtyminen tapahtuisi ja mistä löytyisi yritystoiminnalle jatkaja. Tyypillisesti kyse on pienyrittäjästä, jolla on huoli työntekijöiden tulevaisuudesta ja siitä, että oma omaisuus on kiinni yrityksessä. Liiketoiminta kuihtuu, kun yrityksen näkymät ovat epävarmat.

Auto istuu tiukemmin omissa käsissä yli 35-vuotiailla

Suomalaiset autokaupoilla 2018 -tutkimus luotasi omaan autoon ja yhteisomistuksessa olevaan autoon liittyviä näkemyksiä. Oman auton omistaminen koetaan edelleen tärkeäksi sekä asenteissa että tottumuksissa. Kimpassa omistettu kulkupeli koetaan vaihtoehdoksi autottomien tai vähän ajavien talouksien keskuudessa.

Uusi mökki helposti

Finsilva Oyj, Kiinteistömaailma-ketju ja Kontio Oy tuovat markkinoille uudenlaisen vaihtoehdon rakennuttaa moderni vapaa-ajanasunto rantatontille. Mökkivalmis-palvelulla ostaja voi hankkia rakennusvalmiin tontin, hirsihuvilan avaimet käteen -rakennettuna ja rahoituspaketin koko projektille. Joka neljäs suomalainen haluaisi hankkia uuden kesämökin. Mökkikannasta kuitenkin lähes 40 prosenttia on yli 50 vuotta vanhoja.

Artesaanisiiderit uusin trendi

Artesaanisiiderit ovat olleet kovassa nosteessa USA:ssa jo pidemmän aikaa ja trendi on rantautumassa Suomeen. Suurin ero artesaanisiiderissä verrattuna perinteisiin siidereihin on niiden pohjassa. Perinteiset valtavirran siiderit tehdään omenaviinipohjaan, kun taas artesaanisiiderit tehdään aina tuorepuristettuun omenamehupohjaan.

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia, joka vahvistaisi oppijan polkua jo esi- ja perusopetuksessa ja pitäisi mukana nuoret, joille toisen asteen opinnot ovat nyt hankalia.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.