Väittelijä: Immanuel Kantin filosofiaa ei ole kytketty riittävällä tarkkuudella historialliseen yhteyteensä

Markus Nikkarla. Markus Nikkarla. Kuva: Turun yliopisto

Valtiotieteiden maisteri Markus Nikkarla esittää Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan, että tutkijat eivät ole asettaneet Immanuel Kantin filosofiaa riittävällä tarkkuudella historialliseen kontekstiinsa. Väittelijä tarttuu tutkimuksessaan tähän tehtävään ja esittää, että Kantin tulkintayrityksiä kohdanneet vaikeat ongelmat ovat näin ratkaistavissa.

Kantin filosofialla on ollut valtaisa vaikutus länsimaiseen ajatteluun. Esimerkiksi ihmisoikeuksien kannalta keskeinen ihmisarvon käsite pohjautuu Kantin moraalifilosofiaan. Väitöskirjan aiheena olevat kategorioiden transsendentaaliset deduktiot muodostavat Kantin pääteoksen Puhtaan järjen kritiikin tärkeimmän argumentin, jolla hän pyrki oikeuttamaan ajattelumme perustavien käsitteiden soveltamisen havaitsemaamme todellisuuteen. Tällainen perustava käsite on esimerkiksi kausaliteetin käsite. Aihe kuuluu teoreettiseen filosofiaan, mutta sen merkitys ei rajoitu pelkästään siihen.

– Kant oli systemaattinen filosofi, joten nämä deduktiot ovat ensiarvoisen tärkeitä koko hänen filosofiansa ymmärtämisen kannalta. Hänen moraalifilosofiansa perustana oleva käsitys tahdonvapauden mahdollisuudesta pohjautuu juuri näille deduktioille, Nikkarla huomauttaa.

Suuren filosofisen mielenkiintonsa vuoksi Kantin transsendentaalisia deduktioita on tutkittu huomattavan paljon. Ne ovat kuitenkin osoittautuneet myös äärimmäisen vaikeiksi ymmärtää. Valtavasta tutkimuskirjallisuuden määrästä huolimatta tutkijat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen edes siitä, mitä Kant tarkalleen ottaen pyrkii todistamaan ja mitä hän käyttämillään termeillä tarkoittaa.

– Sitähän voisi luonnehtia jopa jonkinlaiseksi skandaaliksi, ettei näin merkittävää todistusta ole kyetty ymmärtämään. Tilannetta voisi verrata vaikkapa matematiikan kuuluisaan Fermat’n lauseeseen, joka oli satoja vuosia todistamatta. Kantin deduktiot ovat tavallaan vielä hankalampi tapaus, koska hänen esittämänsä todistus on saatavilla suoraan kirjasta lukemalla. Sitä ei vain ole kyetty ymmärtämään, Nikkarla luonnehtii.

Tälle epäonnistumiselle Nikkarla tarjoaa väitöskirjassaan selityksen pureutumalla seikkaperäisesti siihen filosofiseen kontekstiin, jossa Kant esitti deduktionsa. Tutkimuksen keskeisenä väitteenä on, että Kantin ajattelua on tulkittu anakronistisesti tutkijoiden omista lähtökohdista. Tämä ilmenee Nikkarlan mukaan ennen kaikkea tutkijoiden keskuudessa nousseessa kiistassa siitä, ajatteliko Kant havaintosisältöjemme olevan käsitteellisiä vai ei-käsitteellisiä.

– Tässä tulkinnallisessa kiistassa on kyse käsitteellisen ajattelumme ja mielen ulkoisen todellisuuden suhdetta koskevasta ongelmasta. Tämä on aivan perustavimpia filosofisia ongelmia, eikä sitä ole edelleenkään ratkaistu. Kant kyllä pyrki vastaamaan juuri tähän kysymykseen, mutta esitän väitöskirjassani, että hänen käsityksensä havaintosisällöstä ei ollut niin suoraviivainen kuin tutkijoilla on ollut tapana olettaa. Meillä saattaa hyvinkin olla tässä opittavaa Kantilta, Nikkarla pohtii.

Nikkarla rakentaa historiallisen tarkastelunsa pohjalta transsendentaalisista deduktioista uuden tulkinnan, jonka hän väittää välttävän ne ongelmat, joihin aikaisemmat tulkinnat ovat johtaneet. Nikkarla haluaa tuoda esiin myös astetta vaatimattomamman tavoitteen tutkimukselleen.

– Kantin transsendentaaliset deduktiot lukeutuvat filosofian historian vaikeimpiin argumentteihin, ja niiden tulkitseminen on varsin monitahoinen tehtävä. Jos tutkimukseni pystyy viemään tässä keskustelua eteenpäin, sekin on jo merkittävä saavutus, Nikkarla päättää.

VTM Markus Nikkarla esittää väitöskirjansa Kant's Transcendental Deductions: A New Elucidation julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa lauantaina 21. lokakuuta.

Vastaväittäjänä on professori Houston Smit (University of Arizona, Yhdysvallat) ja kustoksena professori Olli Koistinen (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.

Nikkarla on syntynyt vuonna 1972 ja kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 1991 Kastun lukiossa Turussa. Nikkarla suoritti korkeakoulututkintonsa (VTM) vuonna 2000 Turun yliopistossa. Väitöksen alana on filosofia.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-6946-3.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Näin tunnistat sinilevän

Sinilevätilanne 18.7.2018 satelliittikuvalta: Sinileväkukintoja Ahvenanmaan ja Saaristomeren alueella.

Sinileväkukinnat ovat olleet poikkeuksellisen runsaita Suomenlahdella sekä Saaristomeren etelä- ja kaakkoisosissa. Sinilevien määrä on lisääntynyt myös Ahvenanmaan lounais- ja eteläpuolella. Järvillä runsaita sinileväkukintoja esiintyy pääasiassa Etelä-Suomen alueella, mutta levähavaintoja on tehty lähes koko Suomessa Lappia lukuun ottamatta.

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Fingrid ei ole joutunut käynnistämään varavoimalaitoksia

Sähköjärjestelmän tasapaino on Fingridin mukaan pysynyt päivän mittaan hyvällä tasolla. Fingridin mukaan sähköntuottajat ja -kuluttajat ovat osallistuneet tilanteen tasapainottamiseen ja naapurimaista on saatu lisää sähköä. Fingrid ei ole joutunut käynnistämään varavoimalaitoksia. Korjaustyöt Olkiluodon sähköasemalla jatkuvat edelleen.

Nousukaudesta hyötynyt kolmannes suomalaisista

Suomalaisista kolmannes kertoo hyötyneensä talouskasvusta. Eniten talouskasvu näkyy omien taloushuolien vähenemisenä. Miehet kokevat hyötyneensä talouskasvusta naisia enemmän.

Pyhärannan maastopaloalueelta evakuoitu yli 20 ihmistä

Poliisi on avustanut Varsinais-Suomen pelastuslaitosta Pyhärannan maastopalon sammutustöissä. Paloalueelta ja sen tuntumasta on evakuoitu yli 20 ihmistä. Evakuoinnit ovat tapahtuneet Rantatien itäpuolen kiinteistöistä. Rantatien länsipuolen asukkaita on vielä päästetty kiinteistöilleen. Tämän päivän aikana poliisi on evakuoinut neljä taloutta.

Sinilevät runsastuneet edelleen Lounais-Suomen merialueilla

Sinilevää on nyt runsaasti merialueilla.

Kuluvalla viikolla sinilevätilanne on pahentunut Saaristomerellä. Levää on eniten eteläisellä Saaristomerellä: viime päivinä Nauvon ja Korppoon pääsaarten eteläpuolisella merialueella on havaittu laajoja sinileväkukintoja. Myös Rymättylän ja Houtskarin välisellä merialueella levää on runsaasti.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.