Kuluttajaa odotetaan pian älykkäille sähkömarkkinoille

Kotitaloudet halutaan mukaan älykkäille sähkömarkkinoille tasaamaan kulutuspiikkejä ja ajoittamaan kulutusta edullisempaan hetkeen. Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi perjantain alkuillan saunavuoron siirtämistä vähemmän kuormittavaan ajankohtaan tai jaksottamaan lämmitystä pakkaspäivien huippukulutuksen aikaan.

Lähivuosina sähkömarkkinoilla on odotettavissa muutoksia, joilla varmistetaan turvallinen ja kustannustehokas sähköjärjestelmä vaihtelevan sähköntuotannon lisääntyessä. Monimutkaisessa kokonaisuudessa kuluttajalle on tarjolla aktiivisen toimijan rooli: tasata omaa kulutustaan ja jopa jakaa omia energiavarastojaan yhteiseen käyttöön.

– Markkinoille tulee uusia palveluja, jotka huolehtivat kotitalouksien puolesta kulutuksen ajoittamisesta ja ohjauksesta. Äly tulee koteihin myös erilaisten laitteiden kautta, jolloin kokonaisuuden hallinta korostuu lisää, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo.

Palveluja odotellessa kannattaa perehtyä omaan kulutukseensa ja mahdollisuuksiin ajoittaa sähkönkulutusta ns. edullisiin ja tarpeenmukaisiin hetkiin. Vain tuntemalla omat kulutustottumuksena voi tehdä vaikuttavia muutoksia.

– Tuntikohtaisesta kulutusseurannasta pääset jyvälle, mitä talossasi tapahtuu eri vuorokauden aikoina. Kannattaako esimerkiksi kylpyhuoneen mukavuuslämmitystä pitää työpäivän ajan päällä, jos kotona ei ole ketään?, Suur-Uski kysyy.

Erilaiset ohjaus- ja automaatiojärjestelmät auttavat ajastamaan lämmityksen tai sähköauton latauksen tarpeen mukaan, mutta hienosäätöä voi tehdä vaikkapa pyykkäyksen tai saunomisen osalta.

Kuluttajaa älykkäässä sähköjärjestelmässä kiinnostaa ennenkaikkea sen vaikutus sähkömaksuihin. Yö/päivä-aikaohjaukseen perustuvat sähkösopimukset jäävät historiaan. Tilalle tulevat tuotannon mukaan hinnoitellut tuotteet ja siirron hinnoittelu perustuu osittain tehoon. Toteutumisaikataulua ja vaikutuksia on tässä vaiheessa vaikea arvioida, mutta valppaana kannattaa olla.

– Jo vuosia markkinoilla olleet pörssisähkötuotteet eivät ole innostaneet kotitalouksia, vaikka näiden valitseminen on valmistautumista lähivuosien muutoksiin ja oman kulutuksen sopeuttamiseen sähkön hintavaihtelujen mukaan edullisen sähkön ajankohtaan, Suur-Uski pohtii.

Energiaa kannattaa ostaa vain sen verran, mitä oikeasti tarvitsee, joten oma energiankäyttö kannattaa tehostaa minimiin. Energiatehokkaita valintoja on järkevää suosia kaikissa arjen ratkaisuissa ja hankinnoissa. Myös investoinnit omaan energiantuotantoon ja rakennusten energiatehokkuuteen, esimerkiksi lisäeristykseen ja lämpöpumppuihin, tulevat yhä kannattavammiksi.

Kuluttajat voivat saada omaan arkeensa sopivat luotettavat ja puolueettomat neuvot järkevään energian- ja vedenkäyttöön valtakunnallisesta kuluttajien energianeuvonnasta.

Energianeuvojat vastaavat Facebookin Asiaa energiasta -sivulla lämmitysmuotoihin, sähkönkulutukseen ja sähkölaitteisiin liittyviin kysymyksiin.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Yrityskauppa riskittömämpi kuin uuden yrityksen perustaminen

Suomessa on kymmeniä tuhansia eläkeikää lähestyviä yrittäjiä, joilla ei ole tietoa, miten eläkkeelle siirtyminen tapahtuisi ja mistä löytyisi yritystoiminnalle jatkaja. Tyypillisesti kyse on pienyrittäjästä, jolla on huoli työntekijöiden tulevaisuudesta ja siitä, että oma omaisuus on kiinni yrityksessä. Liiketoiminta kuihtuu, kun yrityksen näkymät ovat epävarmat.

Auto istuu tiukemmin omissa käsissä yli 35-vuotiailla

Suomalaiset autokaupoilla 2018 -tutkimus luotasi omaan autoon ja yhteisomistuksessa olevaan autoon liittyviä näkemyksiä. Oman auton omistaminen koetaan edelleen tärkeäksi sekä asenteissa että tottumuksissa. Kimpassa omistettu kulkupeli koetaan vaihtoehdoksi autottomien tai vähän ajavien talouksien keskuudessa.

Uusi mökki helposti

Finsilva Oyj, Kiinteistömaailma-ketju ja Kontio Oy tuovat markkinoille uudenlaisen vaihtoehdon rakennuttaa moderni vapaa-ajanasunto rantatontille. Mökkivalmis-palvelulla ostaja voi hankkia rakennusvalmiin tontin, hirsihuvilan avaimet käteen -rakennettuna ja rahoituspaketin koko projektille. Joka neljäs suomalainen haluaisi hankkia uuden kesämökin. Mökkikannasta kuitenkin lähes 40 prosenttia on yli 50 vuotta vanhoja.

Artesaanisiiderit uusin trendi

Artesaanisiiderit ovat olleet kovassa nosteessa USA:ssa jo pidemmän aikaa ja trendi on rantautumassa Suomeen. Suurin ero artesaanisiiderissä verrattuna perinteisiin siidereihin on niiden pohjassa. Perinteiset valtavirran siiderit tehdään omenaviinipohjaan, kun taas artesaanisiiderit tehdään aina tuorepuristettuun omenamehupohjaan.

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia, joka vahvistaisi oppijan polkua jo esi- ja perusopetuksessa ja pitäisi mukana nuoret, joille toisen asteen opinnot ovat nyt hankalia.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.