Pienet keskusta-asunnot viedään käsistä Turussa

Pienten keskusta-asuntojen kysyntä on huipussaan Turussa. Pienten keskusta-asuntojen kysyntä on huipussaan Turussa. Kuva: Mikael Rydenfelt

Ovatko Turun asuntomarkkinat erityisen kuumat? Eivät ole, arvioi yrittäjä, LKV Evamaria Poikolainen Kiinteistömaailmasta. Turun luvut ja käyrät muistuttavat muuta maata, yhdellä poikkeuksella.

– Pienten asuntojen kysyntä jatkuu ihan huikeana, arvioi Poikolainen.

– Turussa varsinkin niistä on pula ja ne lähes tulkoon viedään käsistä. Niiden hinnat ovat nousseet keskimääräisesti paljon enemmän kuin muiden asuntojen. Niistä kilpaillaan tällä hetkellä.

Kyse on nimenomaan keskusta-alueen pienistä asunnoista. Poikolainen kertoo esimerkin Itäisellä Pitkälläkadulla sijaitsevasta asunnosta, jonka tarjouskaupassa oli 26 seuraajaa. Esittelyyn tuli kymmenkunta ja ennen esittelyä asunnossa kävi viisi seuruetta.

– Tarjouksia alkaa varmaan ropista, arvelee Poikolainen.

– Suurten yksiöiden hinnat ovat nousseet paljonkin siitä, mitä olemme uskaltaneet toimeksiantajille sanoa. Se suosio ei näytä hiipuvan. Kauppamäärät nousevat.

Mikä selittää ilmiötä? Ainakin osaltaan kyse on siitä, että Turku on vankka opiskelukaupunki ja asunnoille on kysyntää, myös sijoitusasunnoille. Asuntosijoittaminen on myös murroksessa. Asuntoihin sijoittavat nykyisin niin sanottujen ammattilaisten ohella myös tavalliset ihmiset, jotka omistavat kaksi asuntoa.

– Ihmiset ostavat asuntoja jopa näkemättä, netin kuvien perusteella, tietää johtaja Satu Penttilä Danske Bankista.

Asuntoja myydään nopeasti jopa ennen esittelyä, joka peruuntuu.

Asuntojen keskineliöhinta on Turussa hienoisessa nousussa. Kiinteistömaailman tilastojen mukaan se oli viime vuonna 2 111 euroa neliöltä, tänä vuonna yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana 2 187 euroa neliötä.

– Ylöspäin on menty.

Poikolaisen mukaan piristymistä on kyllä muutenkin havaittu. Kiinteistömaailman elokuu oli huippukuukausi. Kauppoja tehtiin 15 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Kauppoja tehtiin 500 enemmän.

– Syyskuu oli vieläkin parempi.

Lasse Virtanen

Sähkökatko ohi Hirvensalossa

Kello 21.36 alkanut sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa, Haarlassa ja Oriniemessä on Turku Energian mukaan päättynyt kello 22.28.

Valonäytökset eläinystävällinen vaihtoehto venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistettaisiin Suomessa ilotulitteiden sijaan lasernäytöksin. Monet lemmikki-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin.

Lapsen pitkittynyt yskä syy mennä lääkäriin

Päiväkodin ja koulun aloitukseen liittyy usein sairastelukierteitä, jotka voivat kuormittaa koko perhettä. Infektiot seuraavat toisiaan ja perättäiset flunssat vaikuttavat samalta taudilta. Päiväkoti- ja kouluikäisten lasten vanhempien on syytä kiinnittää huomiota muun muassa pitkittyneeseen yskään. Pitkään jatkunut yskä voi olla merkki muun muassa infektiosta tai astmasta, jotka vaativat tarkempia tutkimuksia ja hoitoa.

Harpisti Vuokko Ahtila konsertoi Kakskerran kirkossa sunnuntaina

Vuokko Ahtila.

Kakskerran Suvi soi -konserttisarjan viimeisessä konsertissa sunnuntaina 26. elokuuta kello 17 kuullaan hieman harvinaisempaa soolosoitinta, kun turkulaissyntyinen (1982) harpisti Vuokko Ahtila saapuu konsertoimaan Kakskerran kirkkoon. Vuokon instrumentti on pedaaliharppu jota myös konserttiharpuksi kutsutaan.

Uuden musiikkitalon rakentamista selvitetään

Kaupunginhallitus palautti maanantaina valmisteluun Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksen niin, että sitä täydennetään uudisrakennusvaihtoehdon selvityksellä. Kaupunginhallitus päätti samalla, että Aninkaistenkatu 7–9:n korttelin tontinluovutuskilpailun valmistelu aloitetaan.

Puolustusvoimat 100 -taistelunäytös ja konsertti Turussa lauantaina

Pete Poskiparta.

Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlavuoden kiertueet saavuttavat Turun lauantaina 25. elokuuta. Yleisölle avoimet ja maksuttomat taistelunäytös ja konsertti tarjoavat katsojilleen läpivalaisun puolustusvoimien toimintaan sekä viihdyttäviä musiikkielämyksiä iltapäivästä iltaan asti. Merivoimien aluksia on jokirannassa avoinna yleisölle.

Kuutamouintia ja hyväntekeväisyyttä Samppalinnassa

Kuutamouinnit kutsuvat jälleen Samppalinnaan.

Samppalinnan maauimalassa järjestetään Kuutamouinnit 24. elokuuta. Kello 21–02 järjestettävä Kuutamouinti ovat elokuussa osa ÅSK:n 24 tunnin hyväntekeväisyysuintitapahtumaa.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.