Itämeren fosforivalumat voitaisiin puolittaa rakennekalkilla

Suomen pitäisi vähentää Itämeren fosforikuormitustaan merkittävästi vuoteen 2021 mennessä. Nykymenetelmät eivät riitä. Nordkalk arvioi, että sen maatalouskäyttöön kehittämä rakennekalkki voisi jopa puolittaa fosforivalumat savimailta. Rakennekalkilla voidaan käsitellä laajoja peltoalueita ja saavuttaa pitkäaikaisia vaikutuksia.

Itämeren vakavin ongelma on liiallinen ravinnekuormitus ja sen aiheuttama rehevöityminen. Itämeren suojelemiseksi on tehty pitkäjänteistä työtä, mutta tavoitteisiin ei ole vieläkään päästy. Tässä maatalous on avainasemassa.

Nordkalkin maatalouskäyttöön kehittämä rakennekalkki vaikuttaa tehokkaasti Itämerta rehevöittäviin fosforivalumiin, jopa puolittaen fosforipäästöt. Rakennekalkilla on välitön vaikutus maaperään, eikä sen käyttö vaadi maanviljelijältä uutta laitteistoa. Rakennekalkkia voidaan levittää tavallisilla kalkinlevittimillä.

– Uutta on, että nyt voidaan käsitellä kokonaisia peltoja yksittäisten salaojien sijaan, kiertotalousjohtaja Kjell Weppling Nordkalkista toteaa.

Rakennekalkin toimintaperiaate perustuu samaan toimintamekanismiin kuin jo yli kaksikymmentä vuotta markkinoilla olleessa Nordkalkin kehittämässä kalkkisuodinmenetelmässä, jossa kalkkia sekoitetaan salaojan täyttömaahan.

Oikein käytettynä rakennekalkituksen vaikutus kestää jopa kymmeniä vuosia. Pitkäaikaisia ratkaisuja kaivataan, sillä Suomi on Itämeren suojelukomission jäsenenä luvannut vähentää Suomenlahteen tulevaa typpikuormitusta 2 430 tonnia ja fosforikuormitusta 330 tonnia vuoteen 2021 mennessä.

Maataloudessa tehdyt toimenpiteet ovat avainasemassa näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Rakennekalkitus tarjoaa kustannustehokkaan keinon vähentää ravinnehuuhtoumia ja samalla tukea tilojen tuotantoa.

Luonnonvarakeskus Luken erikoistutkija Risto Uusitalo toteaa, että rakennekalkitus voisi olla toimiva keino muuttaa nykyinen suunta:

– Varmaa on, että nykymenolla emme asetettuihin tavoitteisiin yllä. Ruotsissa menetelmää on tutkittu jo 1940-luvulla ja tulokset ovat olleet hyviä. Siellä fosforivalumat pelloilta ovat vähentyneet huomattavasti ja maaperän rakennetutkimukset ovat osoittaneet, että rakennekalkituksen hyöty on säilynyt, Uusitalo kertoo.

Fosfori on kasveille elintärkeä ravinne, joka vaikuttaa sadon laatuun ja määrään. Huonorakenteisilla savimailla haaste on saada ravinteet pysymään pellossa kasvien hyödynnettävänä. Kovat sateet muuttavat savisen pellon pinnan helposti liejuiseksi. Märkä maa on myös altis tiivistymiselle. Tiivis maa ei läpäise vettä, jolloin huomattava osa fosforista sekä muista pellon ravinteista päätyy pintavalumina kuormittamaan vesistöjä. Ongelma kärjistyy Suomenlahden ja Saaristomeren rannikolla, kun valumat päätyvät rehevöittämään jo huonovointista Itämerta.

Rakennekalkitus muuttaa maan rakenteen murumaiseksi, jolloin pellon pinta ei liety kovallakaan sateella ja vesi ja ravinteet imeytyvät paremmin maaperään. Hyvärakenteisessa pellossa sateiden ja sulamisvesien aiheuttamat huuhtoumat vähenevät ja pelto myös kuivuu nopeammin. Kun fosfori pysyy maaperässä rakennekalkin avulla, vesistöt säilyvät puhtaampina ja rehevöityminen sekä leväkukinta vähenee.

Maanviljelijälle hyvärakenteinen maa merkitsee myös taloudellisia etuja. Rakennekalkittua maata on helpompi työstää ja muokata, ja pienempi vetovastus vähentää polttoaineen kulutusta. Lisäksi liian happaman maaperän pH nousee lähemmäs tavoitetasoa. Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta sato kasvaa.

– Rakennekalkitus on markkinoiden ainoa menetelmä, jossa yhdistyvät ympäristöhyödyt ja tuottavuus, Weppling huomauttaa.

Rakennekalkki on Nordkalkin kehittämä kotimainen kiertotaloustuote. Rakennekalkin valmistuksessa hyödynnetään myös kalkkiteollisuuden sivuvirtoja.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Yrityskauppa riskittömämpi kuin uuden yrityksen perustaminen

Suomessa on kymmeniä tuhansia eläkeikää lähestyviä yrittäjiä, joilla ei ole tietoa, miten eläkkeelle siirtyminen tapahtuisi ja mistä löytyisi yritystoiminnalle jatkaja. Tyypillisesti kyse on pienyrittäjästä, jolla on huoli työntekijöiden tulevaisuudesta ja siitä, että oma omaisuus on kiinni yrityksessä. Liiketoiminta kuihtuu, kun yrityksen näkymät ovat epävarmat.

Auto istuu tiukemmin omissa käsissä yli 35-vuotiailla

Suomalaiset autokaupoilla 2018 -tutkimus luotasi omaan autoon ja yhteisomistuksessa olevaan autoon liittyviä näkemyksiä. Oman auton omistaminen koetaan edelleen tärkeäksi sekä asenteissa että tottumuksissa. Kimpassa omistettu kulkupeli koetaan vaihtoehdoksi autottomien tai vähän ajavien talouksien keskuudessa.

Uusi mökki helposti

Finsilva Oyj, Kiinteistömaailma-ketju ja Kontio Oy tuovat markkinoille uudenlaisen vaihtoehdon rakennuttaa moderni vapaa-ajanasunto rantatontille. Mökkivalmis-palvelulla ostaja voi hankkia rakennusvalmiin tontin, hirsihuvilan avaimet käteen -rakennettuna ja rahoituspaketin koko projektille. Joka neljäs suomalainen haluaisi hankkia uuden kesämökin. Mökkikannasta kuitenkin lähes 40 prosenttia on yli 50 vuotta vanhoja.

Artesaanisiiderit uusin trendi

Artesaanisiiderit ovat olleet kovassa nosteessa USA:ssa jo pidemmän aikaa ja trendi on rantautumassa Suomeen. Suurin ero artesaanisiiderissä verrattuna perinteisiin siidereihin on niiden pohjassa. Perinteiset valtavirran siiderit tehdään omenaviinipohjaan, kun taas artesaanisiiderit tehdään aina tuorepuristettuun omenamehupohjaan.

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia, joka vahvistaisi oppijan polkua jo esi- ja perusopetuksessa ja pitäisi mukana nuoret, joille toisen asteen opinnot ovat nyt hankalia.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.