Otteluanalyysi: TPS otti kypsällä pelillä kolme pistettä

TPS juhli kotivoittoa AC Kajaanista. TPS juhli kotivoittoa AC Kajaanista. Kuva: Ilkka Lappi

TPS otti rutiinivoiton AC Kajaanista Kupittaan perjantai-illassa. Kajaanilaisilla oli omat näennäiset paikkansa ensimmäisen puolen tunnin aikana, mutta TPS iski runsaan puolen tunnin kohdalla kaksi maalia runsaan viiden minuutin sisään. Sen jälkeen ottelu oli käytännössä ohi. Perjantaina ei myöskään nähty samanlaisia nukahduksia, joita TPS:llä aiemmin kaudella on ajoittain ollut.

Maalit: 34. Albijon Muzacci 1-0, 39. Alim Moundi 2-0, 78. Eliecer Espinosa 3-0 rp.

Yleisöä: 1796.

Kentän kunkku: TPS pelasi kokonaisuutena tasapainoisen ja vahvan ottelun. Yksittäiset yksilöt eivät hehkuneet joukkueen yläpuolella.

Matsin surkeinta: Vierasjoukkueen hengettömyys. Ottelun jännite kuoli Palloseuran kahden nopean maalin seurauksena, eikä Kajaani saanut aikaan minkäänlaista kiriä missään vaiheessa ottelua. Toisaalta TPS ei myöskään antanut siimaa kirille.

Tuhlaajapoika: Tuhlaajia oli korkeintaan Kupittaan stadionin ravintolan puolella.

Illan erikoisuus: TPS julkisti ennen ottelun alkua 12 ensimmäistä pelaajaa omaan jalkapallon kunniagalleriaansa. 12 legendaa muistuttivat raitapaitojen lähes satavuotisesta historiasta.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jere Koponen debytoi TPS:n edustusjoukkueen maalilla. Hän sai myös tililleen nollapelin, mutta ei joutunut juurikaan rehkimään nollansa eteen.

Mitä sanottiin?:

Tommi Pikkarainen, TPS: Hyvä tasainen ottelu meiltä. Vaikea löytää joukkueesta heikkoa lenkkiä. Joskus on ruoskinut poikia aika kovaakin. Nyt voi sanoa, että oli hyvä ottelu jokaisella osa-alueella.

Mika Lumijärvi, AC Kajaani: 25 minuuttia pystyttiin sinnittelemään mukana ja sen jälkeen TPS meni menojaan. Ensimmäinen maali oli hyvä laukaus, toisessa maalissa pallo vietiin topparilta kuin karkki lapselta. 75 minuuttia katseltiin peliä. TPS oli parempi, eikä saatu oikein mitään hyökkäyssuuntaan aikaan. Ei tarvitse selitellä. Realiteetit ovat se, että Haka ja TPS ovat omassa kastissaan. Muita joukkueita on pystytty haastamaan kauden aikana. Ei ole häpeä hävitä paremmalleen.

Analyysi: TPS:llä on viime aikoina ollut hieman ongelmia ehjän 90-minuuttisen pelaamisessa. Päävalmentaja Tommi Pikkaraisen mukaan ennen Kajaani-ottelua oli paljon pohdittu, miten pelata tasapainoinen ottelu.

Pohdinnoista oli selvästi apua, sillä TPS esiintyi perjantaina kotiyleisölle varmana. Ensimmäisen parinkymmenen minuutin aikana vierasjoukkueella oli pari aihiota, joista olisi jotain vaarallista voinut syntyä, mutta Palloseuran puolustus eliminoi yritykset ennen kuin rakenteilla olleista tilanteista syntyi mitään vaarallista.

Pikku hiljaa ote siirtyi TPS:lle ja Palloseura osuikin käytännössä ensimmäisestä paikastaan. Oskari Jakonen keskitti laidalta, pallo otti pari kimmoketta ja pomppi Albijon Muzaccille noin 12 metriin. Muzacci kiskaisi komeasti vasurillaan puolivolleysta takakulmaan.

Muutama minuutti myöhemmin TPS iski ilmat uudelleen ulos Kajaanista. Eliecer Espinosa pujotteli keskeltä rangaistusalueelle, oli jo hukata pallon, mutta pääsi nostamaan keskelle, josta Alim Moundi pääsi puskemaan toisen maalin.

TPS:n toisen maalin jälkeen ottelun voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Vajaa vartti ennen ottelun loppua TPS pääsi iskemään loppunumerot, kun vaihdosta tullut Joakim Latonen kaadettiin rangaistusalueella. Pallo vietiin pilkulle ja Espinosa iski varmasti jo kauden 15. maalinsa.

Palloseura ei esitellyt toisella jaksolla varsinaisia hienouksia, mutta pelasi sellaista peliä, ettei Kajaani missään vaiheessa päässyt uhkaamaan kotijoukkuetta. Palloseura pelasi perjantaina voittavaa jalkapalloa. Joukkue teki tarvittavan työn, jotta pisteet tulivat. Se on tässä vaiheessa kautta tärkeintä.

TPS:n seuraava kotiottelu on vasta syyskuun loppupuolella. 27. syyskuuta Jaro vierailee Kupittaalla. Sitä ennen TPS:llä on ohjelmassa vieraspelit Oulua ja Hakaa vastaan.

TPS: Jere Koponen; Tatu Varmanen, Valtteri Vesiaho, Rasmus Holma, Sami Rähmönen; Alim Moundi, Matej Hradecky (85. Mika Mäkitalo); Oskari Jakonen (72. Joakim Latonen), Albijon Muzaci (80. Jonni Peräaho); Mika Ääritalo, Eliecer Espinosa.

AC Kajaani: Jonathan Jäntti; Samuel Mahlamäki, Jordi Lahnalakso, Jurgen Castañeda (60. Tatu Hoffren); Alex Oikkonen (63. Topi Järvinen), Tim Marttinen; Diego da Costa (79. Didis Lutumba-Pitah), Lusa Fabricio; David Popa, Eduardo Haas, Giordano Muller.

Erotuomari: Mikko Juusola.

Varoitukset: Varmanen ja Ääritalo TPS.

Ilkka Lappi

Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa

Toisin kuin monet muut bakteerit, listeria pystyy kasvamaan myös jääkaappilämpötilassa.

Listeria-bakteerin ( Listeria monocytogenes ) aiheuttama listerioosi on yleisempi Suomessa kuin muualla maailmassa. Listerioosin sairastapausmäärät ovat olleet Suomessa kasvussa. Kasvun syyksi on epäilty muun muassa väestön ikääntymistä, jonka myötä vastuskyky heikkenee. Myös muuttuvat ruokailutottumukset voivat vaikuttaa tautien, siten myös listerioosin, yleisyyteen.

Sisävesien pintalämpötilat laskemassa

Vesistöt ovat jäähtyneet kuluneen viikon aikana lähelle ajankohdan keskimääräisiä lukemia tai hieman sen alle. Lämpimintä järvivesi on tällä hetkellä Saimaalla Lauritsalassa, jossa se on 15,6-asteisena pari astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää.

Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä väheni vuoden toisella neljänneksellä

Kuorma-autojen tavarankuljetukset kotimaan liikenteessä neljännesvuosittain.

Vuoden toisella neljänneksellä kuorma-autoilla kuljetettiin tavaroita 57 miljoonaa tonnia, mikä oli 12 prosenttia vähemmän kuin edeltävän vuoden vastaavalla neljänneksellä.

SKAL: Budjettiriihestä käsittämätön ympäristölinjaus liikenteelle

Ensi kesälle ehdotetun 250 miljoonan euron polttoaineveron korotuksen lisäksi hallitus on nostamassa parafiinisen dieselöljyn verotusta 120 miljoonalla eurolla tällä hallituskaudella, perustelunaan yritystuen poistaminen. Faktojen valossa esitys on käsittämätön, arvioi kuljetusalan yrittäjiä edustava Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry.

Kysely: Suomalaiset välttelevät hyötyliikuntaa ja pelkäävät kuntosaleja

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta ovat tyytymättömiä omaan liikkumiseensa. Syyt liikunnan välttelyyn vaihtelevat huonosta säästä kuntosalien pelkäämiseen. Tiedot käyvät ilmi ravitsemusyritys Herbalife Nutritionin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Ex-kansanedustaja Heli Paasio Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajaksi

Heli Paasio istui eduskunnassa neljä kautta SDP:n edustajana vuosina 1999-2016.

Filosofian maisteri Heli Paasio on valittu Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajaksi vuosille 2019–22. Paasio toimii Oona Ylösen sijaisena Ylösen kolmivuotisen Turun Yliopiston lastensuojelun työelämäprofessuurin ajan. Yhdistys kertoo asiasta verkkosivuillaan.

Eloranta: Koulutuksen kunnianpalautus on alkanut

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) iloitsee Rinteen hallituksen panostuksista osaamiseen ja koulutukseen. Hallitus investoi merkittävästi osaamiseen ja koulutukseen kaikille koulutusasteille ulottuvalla kokonaisuudella, jolla parannetaan koulutuksen laatua ja tasa-arvoa, sekä nostetaan suomalaisten osaamistasoa koko yhteiskunnan laajuisesti.

Kuluneet tuulilasinpyyhkimet turvallisuusriski ja korjauskehotuksen peruste katsastuksessa

Tuulilasinpyyhkimien suositeltu vaihtoväli on normaalikäytössä noin puoli vuotta.

Tuulilasinpyyhkimien kunto on autojen vuosikatsastuksessa yksi tarkastuskohteista ja kuluneet pyyhkimet on korjauskehotuksen peruste. Myös tuulilasin pesulaitteen pitää toimia moitteettomasti ja pesunestettä pitää olla riittävästi säiliössä. Useampi yhtäaikainen korjauskehotusvika voi johtaa katsastuksen hylkäämiseen.

OAJ: Koulutuspanokset perusteltuja

Valtion ensi vuoden budjetti lupaa ammatilliseen koulutukseen lisää opettajia. Opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin käytetään 80 miljoonaa euroa. Hallituskaudella on luvattu lisärahoitusta ammatilliseen koulutukseen kaikkiaan 235 miljoonaa euroa.

Urheilu

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Menoviikko: Matka kohti mestaruutta alkaa

FC Interillä on kaikki mahdollisuudet palauttaa Veikkausliigan mestaruusveistos Turkuun 11 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä vastaan asettuu IFK Mariehamn.

Veikkausliigan mestaruussarja alkaa ensi sunnuntaina. Piikkipaikalta loppuhuipennukseen starttaava Inter kohtaa ensimmäisessä ottelussaan IFK Mariehamnin. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 17.

Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet ja samalla Pohjoismaiden mestaruuden Metsämäessä

Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet Metsämäessä.

Kavioliigan ensimmäinen kausi jatkui Turussa Metsämäen raviradalla molempien rotujen osakilpailuilla. Kylmäveristen osakilpailu oli samalla Pohjoismaiden mestaruus. Kavioliiga-pisteet ja Pohjoismaiden mestarin titteli jäivät Suomeen, kun Henri Bollström kannusti Tähen Toivomuksen voittoon. Lämminveristen osakilpailussa loisti Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando.

Åboraakkeli: Jäitä Huuhkajien sulkiin

Teemu Pukki.

Myönnettävä on, että Huuhkajilla on edelleen erinomainen mahdollisuus selvitä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Karsintoja on jäljellä neljä peliä ja lähin uhkaaja takana on kolmen pisteen päässä oleva Armenia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.