Jälkipeli: Valmentaja Heikki Luukkosen vaiherikas matka Turusta maailmalle

Turkulaislähtöisen valmentaja Heikki Luukkosen (vas.) Esport Oilers kohtaa Janne Kainulaisen Turun Palloseuran Salibandyliigan avausottelussa Kupittaan palloiluhallissa. Turkulaislähtöisen valmentaja Heikki Luukkosen (vas.) Esport Oilers kohtaa Janne Kainulaisen Turun Palloseuran Salibandyliigan avausottelussa Kupittaan palloiluhallissa. Kuva: Hannu Tuominen

Rökäletappio 9–3 elokuussa TPS Salibandyä vastaan ei ehkä kerro täyttä totuutta. Kyseessä oli kuitenkin vasta kauden ensimmäinen harjoitusottelu. Esport Oilersin pääkäskijä Heikki Luukkonen on kokenut valmentaja. Hän tietää, että tosipelit pelataan vasta, kun sarja alkaa.

Salibandyliiga alkaa turkulaisittain 21. syyskuuta, kun Luukkonen tuo espoolaiset uudestaan Turun Palloseuraa vastaan Kupittaalle.

Turkulaislähtöisen valmentaja Luukkosen matka espoolaisen liigajoukkueen peräsimeen on ollut vaiherikas. Matkan varrelta on tarttunut paljon kokemusta, ei pelkästään pelistä, vaan myös elämästä yleensä. Reissumieheltä on vaadittu ajoittain rohkeitakin päätöksiä.

Into valmentaa syntyi jo nuorena poikana.

– Valmentajaurani alkoi lukioikäisenä Turun Nappulaliigan Pohjolan korttelijengistä, jota olin itsekin pelaajana edustanut. Muutaman kauden jälkeen olin jo TPS:ssä valmentamassa itseäni vain muutaman vuoden nuorempia poikajunioreita, muistelee Luukkonen valmentajauran ensitaivalta.

Uusi nouseva laji salibandy tuli sattumalta Luukkosen kuvioihin.

– Suikkilan pihapelit ja koululiikunta tarjosivat kosketuksia nousevaan sählybuumiin, mutta minulla ei ollut aikomustakaan hypätä tähän junaan. Ystäväni kuitenkin houkutteli minut pelaamaan salibandyn nelosdivaria. Tutustuin intohimoisiin sählyhörhöihin ja päädyimme täpötäyteen Globeniin katsomaan miesten ensimmäistä MM-finaalia 1996. Olin myyty.

Luukkosen valmentajaura eteni vauhdikkaasti mynämäkeläisen SBS Wirmon ja FBC Turun organisaatioissa. Tämä oli aikaa, kun Turussa ei vielä pelattu miesten liigaotteluita. Niinpä tavoitteet korkealle asettanut valmentajanoviisi suuntasi Tampereelle.

– Yliopisto-opinnot alkoivat olla loppusuoralla ja päätin suunnata Tampereelle Gunnersiin. Pääsin aitiopaikalle toimimaan sekä miesten, että A-poikien joukkueessa lähellä valtakunnan huippua. Miesten joukkueella ylsimme välieriin ja pojissa SM-finaaliin. Joukkueissa oli useampiakin miesten ja poikien maajoukkuepelaajia, joilta sain paljon oppia.

Tampereen Gunnersissa pelasi sveitsiläisvahvistus Mario Scherrer. Hänen palatessaan kotiin Sveitsiin, hän halusi Luukkosen mukaan nostamaan Kloten pääsarjaan. Päätös lähteä siihen aikaan alppimaahan vaati perheelliseltä rohkeutta, mutta se kannatti.

– Oli hienoa huomata, että pärjään. Itseluottamus ja itsensä arvostaminen kasvoi. Nyt tiedän, että pärjään missä tahansa ja tulen toimeen.

Sveitsin vuosista tuli Luukkoselle antoisa ajanjakso. Klotenin jälkeen tuli kutsu berniläisen suurseura SV Wiler-Ersigenin peräsimeen. Menestysten myötä Luukkonen valittiin Sveitsissä Vuoden valmentajaksi.

Valmennusvuodet Sveitsissä ei opettanut pelkästään sujuvaa saksan kielentaitoa, vaan samalla näki, miten eri tavoin erilaisissa yhteiskunnissa toimitaan. Sveitsissä urheilun merkitys ei ole arjessa yhtä tärkeä kuin Suomessa.

– Koulutus, työura ja perhe ovat usein etusijalla. Ei ole mitenkään itsestäänselvyys, että työpaikka tai koulu joustavat urheilun takia samalla lailla kuin Suomessa. Sveitsiläisessä työkulttuurissa hierarkia on jyrkkä ja sama näkyy myös sveitsiläisissä urheilijoissa. Valmentajaa kunnioitetaan selvästi enemmän kuin Suomessa. Toisaalta odotukset ulkomaalaisvahvistukselle ovat seurajohdon suunnalta usein huomattavat, eikä epäonnistumiselle ole sijaa.

Suomelle kaksi MM-kultaa valmentanut Petteri Nykky vaihtoi Sveitsin valmentajaksi. Hän pyysi Luukkosta mukaan valmennustiimiinsä. Kahden vuoden yhteinen matka päättyi välierätappioon Suomelle jatkoajalla.

MM-projektin päätyttyä Wileristä oli tehty selväksi, ettei toimiminen seura- ja maajoukkueessa käynyt enää päinsä.

– Päätin palata Suomeen ja tarttua Nokian KrP:n sekä poikien maajoukkueen peräsimeen. Päätöstä ei ole tarvinnut katua. Neljässä vuodessa KrP nousi putoajakandidaatista pudotuspelien vakiokasvoksi ja Suomen pojissa juhlimme kahta MM-kultaa.

Nokialla työ alkoi perusasioista.

– Aikanaan siirtyessäni KrP:hen harjoitus- ja toimintakulttuuri oli retuperällä. Kärsivällisellä työnteolla rakensimme uuden kulttuurin pala palalta ja urheilullinen menestys tuli mahdolliseksi.

Neljän Nokia-vuoden jälkeen tuli siirto Espooseen. Kun perhekuviotkin saatiin sovittua pääkaupunkiseudulle, oli järkevää ottaa vastaan uusi haaste.

– Oilersissa työn kuva on ollut samankaltainen kuin Nokialla. Joukkue on nuorentunut viime vuosina merkittävästi ja sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tarkoituksena on ollut uudistaa koko toimintakulttuuri ja rakentaa kärsivällisesti pohjaa tulevalle menestykselle. Ensiaskeleet ovat olleet rohkaisevia, mutta matka on vasta alussa.

Hannu Tuominen

Linja-autoilun sosiaalinen etiketti

Bussimatkustamisella on kirjoittamaton, mutta sitäkin vakiintuneempi sosiaalinen etikettinsä.

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin?

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Turun kaupunki selvittää Sepänkatu 2:n asbestiepäilyn

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Tuloksia odotellaan maanantaina aamulla.

Turun kaupunki on ottanut ilmanäytteet Sepänkatu 2:n sisäilmasta asbestiepäilyjen takia. Näytteet on otettu perjantaina iltapäivällä ja niiden tulokset saadaan tämänhetkisen tiedon mukaan maanantaina aamulla. Asiasta tiedotetaan heti, kun tutkimustulokset on saatu kaupungille ja tulokset on analysoitu.

100 000 suomalaista lasta ja nuorta liikkuu Euroopan urheiluviikolla

Euroopan urheiluviikkoa vietetään viidettä kertaa 23.–30. syyskuuta. EU-puheenjohtajuuskausi tuo Suomeen viikon avajaiset. Suomen kansallisissa tapahtumissa keskitytään peruskouluikäisiin lapsiin ja nuoriin.

THL: Sosiaalityön apua tarvitsevat tulisi ohjata Kelasta kuntiin nykyistä tehokkaammin

Sosiaalityö tarpeessa olevien asiakkaiden ohjaaminen Kelasta kuntiin toimii heikosti, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelaan vuoden 2017 alussa, Kelan tehtäväksi tuli myös ilmoittaa kuntaan niistä toimeentulotukea saavista, joilla on tarvetta sosiaalityön palveluille.

Laskuri kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

S-ryhmä on avannut ostetun ruoan hiilijalanjäljen kertovan laskurin. Palvelu on osa S-mobiilin Omat ostot -palvelua, ja sitä on kehitetty pitkään yhdessä Luonnonvarakeskuksen parhaiden asiantuntijoiden kanssa.

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta

Poliisi pyytää havaintoja Liedossa Loukinaistentiellä perjantaina kello 21.20 tieltä suistuneesta ajoneuvosta ja sen kuljettajasta.

Kuntien sosiaali- ja terveystoiminnan nettokustannukset kasvuun viime vuonna

Tilastokeskuksen kuntataloustilaston tiedot osoittavat kuntien käyttötalouden nettokustannusten kasvaneen 31,4 miljardiin euroon vuonna 2018. Muutokseen vaikuttivat erityisesti sekä sosiaali- ja terveystoiminnan että opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannusten muodostuminen edellisvuotta suuremmiksi.

Agilityn joukkueiden maailmanmestaruudet ratkaistu Turussa, Suomi ei yltänyt mitaleille

Janita Leinonen ja bordercollie Fu.

Agilityn joukkuekilpailun maailmanmestaruudet on ratkaistu Turussa Gatorade Centerissä. Kilpailujen ennakkosuosikit valtasivat palkintosijat. Suomi ei yltänyt mitaleille. Kilpailut kokoavat agilityharrastajia ympäri maailman paikan päälle tai ruudun ääreen. Suomen joukkue hurmasi kotiyleisön ja menestystä odotetaan viikonlopun yksilökilpailuista.

Urheilu

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.