Jälkipeli: Nuorimmat triathlonin harrastajat ovat alakouluikäisiä

Triathlon-kisa alkaa aika uintiosuudella, niin nuorten kuin aikuistenkin kisoissa. Junior Challenge -kilpailun nuorimmat kisailevat yhdessä isän tai äidin kanssa. Triathlon-kisa alkaa aika uintiosuudella, niin nuorten kuin aikuistenkin kisoissa. Junior Challenge -kilpailun nuorimmat kisailevat yhdessä isän tai äidin kanssa. Kuva: Hannu Tuominen

Tunnelma on leppoisan rento. Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Kannustavaa yleisöä on paikalla runsaasti. Nuorimmat Aurajokeen pulahtavat kilpailijat ovat seitsemän vuotiaita. Vaikka takana on uinnin jälkeen vielä pyöräily ja juoksu, on kaikilla maalissa hymy huulilla. Vanhemmat ja isovanhemmat seuraavat jälkipolvensa liikunnallista suoritusta tyytyväisinä.

Junior Challenge, 7–16 -vuotiaille järjestetty triathlonkilpailu, on osa isompaa Challenge Turku -tapahtumaa. Kyseessä on juniori-ikäisille suunnattu urheilutapahtuma, jossa on mahdollisuus tutustua mielenkiintoiseen kestävyyslajiin. Ei tiedä, vaikka joku näistä pikkutriathloneista olisi tulevaisuudessa uusi paulikiuru.

Tapahtumassa on aina mukana iso joukko Turun Urheiluliiton talkoolaisia. Seuran triathlonjaosto eräs maamme ensimmäisistä triathlonseuroista. Jäseniä on yli 200, aloittelevista kuntoilijoista huippu-urheilijoihin. Esikuviakin löytyy, sillä turkulainen seura on tällä hetkellä Suomen menestynein triathlonseura. Tokion olympialaisiin tähtäävä Henrik Goesch ja estejuoksijanakin tunnettu Astrid Snäll ovat lajin kotimaisia huippunimiä.

Triathlonissa monia kiehtoo lajin tasa-arvoisuus. Naisilla ja miehillä on kilpailtaessa samat matkat. Yhteisöllisyyskin korostuu. Monille triathlon on muodostunut elämäntavaksi.

Junior Challenge -kilpailun nuorimmat kisailevat yhdessä isän tai äidin kanssa. Matkaa taivalletaan alusta loppuun yhdessä. Tavoite on saada lapsille hauska kokemus. Vanhemmat juniorit kisaavat halutessaan ihan tosissaan. Onpa joukossa jo nuoria lajieksperttejäkin.

– Monelle triathlon on rinnakkaislaji. Osa harrastaa uintia, yleisurheilua tai hiihtoa. Erikoistuminen tapahtuu vasta noin lukioikäisenä. Silloin vaatimustaso nousee ja matkat pidentyvät, kertoo Hilla Läärä, Turun Urheiluliiton triathlonjaoston nuorisovalmentaja.

Kestävyyslajit eivät ole nykynuorten keskuudessa suosiossa. Vanhemmilla on iso merkitys oman lapsen lajivalinnassa.

– Moni lapsi valitsee triathlonin vanhempiensa ansiosta. Urheilulliset isät ja äidit, jotka itsekin harrastavat kestävyysliikuntaa, ohjaavat omia lapsiaan tämän harrastuksen pariin. Itse vedän 10-15 -vuotiaiden ryhmää. Tammikuussa aloitimme ja mukaan tuli toistakymmentä innokasta lasta. Toimintamme perustuu yhteisharjoituksiin. Järjestämme muun muassa yhteisiä pyörä- ja juoksulenkkejä.

Huipputriathlonistit ovat usein taustoiltaan entisiä kilpauimareita. Aloittelijan ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan uintitekniikastaan.

– Meillä on tarjolla erityisesti uintivalmennusta, jossa keskitytään vapaauinnin tekniikkaan. Ei tarvitse olla lähtökohdiltaan kilpauimari. Uinti on kuitenkin tekninen laji, ja siksi on hyvä, että sen oppii jo nuorena. Nuorilla matkat ovat kuitenkin vielä lyhyitä. Aloituskynnys on matala.

Kilpailukäyttöön tarkoitettu aikuisten maantiepyörä on arvokas hankinta. Nuorten kohdalla varusteilla on pienempi merkitys.

– Laji on juniori-ikäisille edullinen, eli siitäkään ei lajin harrastaminen jää kiinni. Aloittamiseen ei tarvita kuin uimahousut, uimalasit, lenkkarit ja ihan tavallinen pyörä. Harjoituksiin voi saapua Jopolla. Lajin harrastamisen aloittamiseksi ei tarvitse siis mennä ensimmäiseksi pyöräkauppaan. Hyvän käytetynkin kilpapyörän saa noin 300 eurolla.

Olennainen osa triathlonkilpailua on varusteiden vaihto. Aikuisten kisoissa uintimatkat ovat siksi pitkiä, että jokainen kilpailija käyttää märkäpukua. Kasvuiässä olevalle juniori-ikäiselle ei märkäpuku ole oleellinen hankinta.

– Märkäpuku ei ole välttämättömyys, sillä uintimatkat ovat junioreilla lyhyet. Kesällä pintavesikin on riittävän lämmintä.

Hannu Tuominen

Vanhemmissa juniori-ikäluokissa kisaillaan jo tosissaan. Vanhemmissa juniori-ikäluokissa kisaillaan jo tosissaan. Kuva: Hannu Tuominen

Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa

Toisin kuin monet muut bakteerit, listeria pystyy kasvamaan myös jääkaappilämpötilassa.

Listeria-bakteerin ( Listeria monocytogenes ) aiheuttama listerioosi on yleisempi Suomessa kuin muualla maailmassa. Listerioosin sairastapausmäärät ovat olleet Suomessa kasvussa. Kasvun syyksi on epäilty muun muassa väestön ikääntymistä, jonka myötä vastuskyky heikkenee. Myös muuttuvat ruokailutottumukset voivat vaikuttaa tautien, siten myös listerioosin, yleisyyteen.

Sisävesien pintalämpötilat laskemassa

Vesistöt ovat jäähtyneet kuluneen viikon aikana lähelle ajankohdan keskimääräisiä lukemia tai hieman sen alle. Lämpimintä järvivesi on tällä hetkellä Saimaalla Lauritsalassa, jossa se on 15,6-asteisena pari astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää.

Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä väheni vuoden toisella neljänneksellä

Kuorma-autojen tavarankuljetukset kotimaan liikenteessä neljännesvuosittain.

Vuoden toisella neljänneksellä kuorma-autoilla kuljetettiin tavaroita 57 miljoonaa tonnia, mikä oli 12 prosenttia vähemmän kuin edeltävän vuoden vastaavalla neljänneksellä.

SKAL: Budjettiriihestä käsittämätön ympäristölinjaus liikenteelle

Ensi kesälle ehdotetun 250 miljoonan euron polttoaineveron korotuksen lisäksi hallitus on nostamassa parafiinisen dieselöljyn verotusta 120 miljoonalla eurolla tällä hallituskaudella, perustelunaan yritystuen poistaminen. Faktojen valossa esitys on käsittämätön, arvioi kuljetusalan yrittäjiä edustava Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry.

Kysely: Suomalaiset välttelevät hyötyliikuntaa ja pelkäävät kuntosaleja

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta ovat tyytymättömiä omaan liikkumiseensa. Syyt liikunnan välttelyyn vaihtelevat huonosta säästä kuntosalien pelkäämiseen. Tiedot käyvät ilmi ravitsemusyritys Herbalife Nutritionin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Ex-kansanedustaja Heli Paasio Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajaksi

Heli Paasio istui eduskunnassa neljä kautta SDP:n edustajana vuosina 1999-2016.

Filosofian maisteri Heli Paasio on valittu Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajaksi vuosille 2019–22. Paasio toimii Oona Ylösen sijaisena Ylösen kolmivuotisen Turun Yliopiston lastensuojelun työelämäprofessuurin ajan. Yhdistys kertoo asiasta verkkosivuillaan.

Eloranta: Koulutuksen kunnianpalautus on alkanut

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) iloitsee Rinteen hallituksen panostuksista osaamiseen ja koulutukseen. Hallitus investoi merkittävästi osaamiseen ja koulutukseen kaikille koulutusasteille ulottuvalla kokonaisuudella, jolla parannetaan koulutuksen laatua ja tasa-arvoa, sekä nostetaan suomalaisten osaamistasoa koko yhteiskunnan laajuisesti.

Kuluneet tuulilasinpyyhkimet turvallisuusriski ja korjauskehotuksen peruste katsastuksessa

Tuulilasinpyyhkimien suositeltu vaihtoväli on normaalikäytössä noin puoli vuotta.

Tuulilasinpyyhkimien kunto on autojen vuosikatsastuksessa yksi tarkastuskohteista ja kuluneet pyyhkimet on korjauskehotuksen peruste. Myös tuulilasin pesulaitteen pitää toimia moitteettomasti ja pesunestettä pitää olla riittävästi säiliössä. Useampi yhtäaikainen korjauskehotusvika voi johtaa katsastuksen hylkäämiseen.

OAJ: Koulutuspanokset perusteltuja

Valtion ensi vuoden budjetti lupaa ammatilliseen koulutukseen lisää opettajia. Opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin käytetään 80 miljoonaa euroa. Hallituskaudella on luvattu lisärahoitusta ammatilliseen koulutukseen kaikkiaan 235 miljoonaa euroa.

Urheilu

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Menoviikko: Matka kohti mestaruutta alkaa

FC Interillä on kaikki mahdollisuudet palauttaa Veikkausliigan mestaruusveistos Turkuun 11 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä vastaan asettuu IFK Mariehamn.

Veikkausliigan mestaruussarja alkaa ensi sunnuntaina. Piikkipaikalta loppuhuipennukseen starttaava Inter kohtaa ensimmäisessä ottelussaan IFK Mariehamnin. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 17.

Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet ja samalla Pohjoismaiden mestaruuden Metsämäessä

Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet Metsämäessä.

Kavioliigan ensimmäinen kausi jatkui Turussa Metsämäen raviradalla molempien rotujen osakilpailuilla. Kylmäveristen osakilpailu oli samalla Pohjoismaiden mestaruus. Kavioliiga-pisteet ja Pohjoismaiden mestarin titteli jäivät Suomeen, kun Henri Bollström kannusti Tähen Toivomuksen voittoon. Lämminveristen osakilpailussa loisti Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando.

Åboraakkeli: Jäitä Huuhkajien sulkiin

Teemu Pukki.

Myönnettävä on, että Huuhkajilla on edelleen erinomainen mahdollisuus selvitä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Karsintoja on jäljellä neljä peliä ja lähin uhkaaja takana on kolmen pisteen päässä oleva Armenia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.