Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä. Jussi-Pekka Rämä. Kuva: Lasse Virtanen

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

TPS on edelleen vahvasti kiinni karsijan paikassa, mutta nähdyn kaltaisella esityksellä karsinnoissa ei ole mitään mahdollisuuksia. On aivan sama, onko vastassa KPV, VPS tai RoPS.

Maalit: 45. Alim Moundi 1-0, 48. Eliecer Espinosa (Mika Ääritalo) 2-0, 59. Jussi-Pekka Rämä 1-2, 89. Rämä 2-2.

Yleisöä: 1 827.

Kentän kunkku: Jussi-Pekka Rämä, MYPA. Teki kaksi maalia ja oli tehdä kolmannenkin ottelun lopussa. Se olisi ollut voittomaali. Vasurille avautui tilaa, mutta laukaus painui taivaan tuuliin. Oli kuitenkin todellinen tehomies. On tehnyt Ykkösessä tällä kaudella neljä maalia, joista kaksi syntyi maanantaina Kupittaalla.

Matsin surkeinta: Oskari Jakonen teki 63. peliminuutilla läheltä maalin Mika Ääritalon syötöstä. Yleisön yllätykseksi maali hylättiin paitsiona. TPS-valmentaja Tommi Pikkarainen kertoi pelin jälkeen näyttäneensä tilanteen tallenteelta lipun nostaneelle avustavalle erotuomarille eli islantilaiselle Gunnar Helgasonille. Tämä oli Pikkaraisen mukaan pyytänyt anteeksi tuomiota. Pikkarainen arvioi, että Helgason oli pahasti jäljessä tilanteesta, joka ei voinut olla paitsio. Helgason ei kyennyt puolustautumaan muuta kuin sanomalla: "It was my feeling" (se oli tuntemukseni). Se on laiha lohtu

Tuhlaajapoika: Tuhlaajia oli kentällä paljon, tolpat kolisivat ja ylärimaankin osuttiin. Tittelin saa TPS:n Eliecer Espinosa, joka toki teki maalin, mutta ampui kerran tolppaan ja kerran avotilanteesta päin maalivahtia.

Illan erikoisuus: Sami Rähmönen pelasi 350. sarjaottelunsa TPS-paidassa. Pohjoismainen vaihto-ohjelma tuotti peliin islantilaisen erotuomarin Egill Arnarin ja avustavan erotuomarin Gunnar Helgasonin.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Valmentajat eivät olleet tyytyväisiä islantilaiserotuomarin linjaan, mutta hän teki itsestään aika lailla näkymättömän. Se on aina hyvän erotuomarin merkki.

Mitä sanottiin?:

Sami Rähmönen, TPS: Kontrolli katosi. Saatiinkohan viimeiseen 20 minuuttiin kahta peräkkäistä syöttöä omille. Ei voi olla tyytyväinen. Peliin katsomisen paikka.

Tommi Pikkarainen, TPS: Täytyy olla äärimmäisen pettynyt esitykseen. Ensimmäinen kymmenen minuuttia oli hyvä. Puolustaminen oli koko ottelun heikkoa. Ei kukaan ole meitä vastaan saanut noin paljon paikkoja kuin MYPA. Puolustuspelaaminen epäonnistui totaalisesti. Olisimme ihan hyvin voineet hävitä pelin lopussa. Emme olleet ainoita epäonnistujia. Linjatuomarin (avustavan erotuomarin) tuomio 3-1-maalissa oli järkyttävä. Se ei ollut mikään senttituomio. Hirvittävä epäonnistuminen. Hän myönsi virheensä. Vieköön tuskansa Islantiin mennessään. Mutta olisimme itsekin voineet tehdä vaikka kuinka monta maalia. Ihmeellinen pudotus pitkän, hyvän, tasaisen jakson jälkeen.

Jukka Karjalainen, MYPA: Kahden maalin takaa noustiin sarjakakkosta vastaan vieraissa. Sitä ei välttämättä tee sarjan ykkönenkään täällä. Aivan älyttömän tärkeä piste. Kuusi tappiota putkeen ja ollaan tuskailtu maalinteon kanssa. Tämä on henkisesti meille paljon isompi piste kuin muuten osataan nähdä.

Jussi-Pekka Rämä, MYPA: Olisi vielä kolmannenkin voinut tehdä. Oli aika hyvä paikka vasemmalla jalalla, mutta ei mennyt. Vähän keskittyminen herpaantui siinä.

Analyysi: Ennusmerkit olivat ilmassa koko ottelun ajan, vaikka TPS aloittikin räväkästi ja Eliecer Espinosa täräytti heti tolppaan. MYPA ei kuitenkaan nöyristellyt, vaan hyökkäsi rohkeasti ja kykeni luomaan maalipaikkoja.

TPS lähti peliin kolmella topparilla ja wingbackeillä. Keskikentällä oli siis viisi miestä, mutta se ei jostain syystä näkynyt pelin kulussa. Keskialueen puolustaminen oli täyttä reikäjuustoa, MYPA juoksi muodosta läpi ja jätti pakit suojattomiksi ottamaan seisovilta jaloilta vastaan hyökkäyksiä.

Toppari Aldayr Hernandez loukkasi toisella puoliajalla kylkensä ja hänet otettiin vaihtoon. Tilalle juoksi Oskari Jakonen ja puolustus muuttui neljän linjaksi. Vasta sen jälkeen alkoi tulla lunta kunnolla tupaan. MYPA iski kaksi maalia ja oli tehdä lopussa kolmannenkin. TPS oli lopussa puolustussuuntaan täysin tuuliajolla, eikä tappio ollut kaukana. Huono puolustaminen ei ehkä sittenkään johtunut muodosta, vaan ... huonosta puolustamisesta.

Kolikon toinen puoli oli se, että TPS loi pelissä tasaiseen tahtiin maalipaikkoja, hyviä sellaisia, ja se olisi voinut paremmalla viimeistelyllä viedä pelin leikitellen.

Oma lukunsa on Jakosen paitsiona hylätty maali. Se olisi vienyt TPS:n johtoon jo 3-1. Se olisi todennäköisesti tappanut pelin. Jos ja jos. Hyökkäyssuuntaan täysin kelvollinen esitys, joskin huolimaton ja toisaikainen, oli puolustussuuntaan täysin kelvoton. Pakkeja ei voi yksin syyttää. Keskialueen puolustus petti pahasti. Maalivahti Miikka Mujunen on hyvä reaktiotorjuja ja kykenee ihmepelastuksiin, mutta yhtä hän ei hoida. Keskityspallot ovat Akilleen kantapää. Joukkue on hermostunut kulmapotkuissa, sillä maalivahti ei klaaraa keskityksiä edes omalla vitosen alueella. Se on merkittävä heikkous.

TPS:n on ryhdistäydyttävä ja pantava puolustus kuntoon. Se on voittanut huonommallakin hyökkäyspelillä, sillä on kykyä ja voimaa ratkaista. Mutta jos puolustus ei pidä, ei karsintaotteluissa ole mitään mahdollisuuksia. Jos sinne asti edes päästään.

TPS: Miikka Mujunen; Aldayr Hernandez (53. Oskari Jakonen), Rasmus Holma, Valtteri Vesiaho; Jonni Peräaho, Alim Moundi (65. Otto Ollikainen), Matej Hradecky, Mika Mäkitalo (84. Jani Virtanen), Sami Rähmönen; Eliecer Espinosa, Mika Ääritalo.

MYPA: Tomas Turunen; Rico Finnäs, Johannes Kytilä, Tino Palmasto, Nuutti Laaksonen; Maksim Gussel, Samuel Lindeman (81. Roni Huhtala), Jari Hassel, Karel Usta (90. Oskari Pasanen); Anttoni Huttunen (78. Tomi Saarelma), Jussi-Pekka Rämä.

Erotuomari: Egill Arnar, Islanti.

Varoitukset: Kytilä, MYPA.

Lasse Virtanen

Linnateatterissa puhaltavat uudet tuulet

Dominon alakatsomon kalteva lattia on poistettu. Kolmessa tasossa olevia pöytiä ja tuoleja voi järjestellä tarpeen mukaan erilaisiin muodostelmiin.

Linnateatteri jatkaa syksyä komedialla. Dominon uudenkarhean Domino-salin lavalle nousevat aikuinen nainen, ja kaikki maailman miehet. Piru naiseksi on ylistys kauneudelle, älykkyydelle ja juonittelulle.

Autoliitto: Polttoaineverotus kiristyy, autokanta jatkaa vanhenemistaan

Hallituksen tuore talousarvioesitys on nostamassa työssäkäynnin kustannuksia muun muassa polttoaineveron kiristyksillä, arvioi Autoliitto. Ilmastotavoitteet ovat jäämässä autokannan uusimisen osalta puheiden tasolle. Tervetullut väylärahoituksen tasokorotus tulee kohdistaa suoritteiden mukaisesti.

Caruna nostaa jälleen sähköverkkomaksuja

Caruna ilmoitti maanantaina nostavansa siirtomaksuhintoja lähes neljä prosenttia marraskuun alusta. Omakotiliitto pitää ilmoitusta pöyristyttävänä. Vaikka lainsäädäntö mahdollistaa verkkoyhtiöille jatkuvan maksimituoton perinnän, silti verkkoyhtiöt jatkavat korkeita hinnankorotuksia. Verkkoyhtiöiden monen prosentin takuutuotto on Omakotiliiton mielestä räikeä ylilyönti, kun ympäröivä yhteiskunta elää nollakorkomaailmassa.

Yrittäjät tempaisivat – Naantalin ykkösluokkalaisille ja saariston eskarilaisille heijastinliivit lahjaksi

Naantalilaiset yrittäjät sekä kaupungin liikuntapalvelut kävivät tänään keskiviikkona lahjoittamassa Kuparivuoren koulun ykkösluokkalaisille heijastinliivit. Kuvassa vasemmalta oikealle Toni Forsblom, Forsport; Jussi Tähti, JT Tukipalvelut; Matti Tikkanen, Neste Naantali; Mikko Hongisto, Naantalin Rakennuspuu Oy sekä Maija Puolakanaho, Naantalin kaupungin liikuntapalvelut.

Naantalilaiset ensimmäisen luokan oppilaat sekä saaristoalueiden esikoulun oppilaat saavat tänä syksynä lahjaksi heijastinliivit naantalilaisilta yrittäjiltä sekä kaupungin liikuntapalveluilta. Tempaus aloitettiin keskiviikkona Kuparivuoren koululla, jossa yrittäjät kävivät luovuttamassa ensimmäiset heijastinliivit ykkösluokkalaisille.

Henriksson: Lillholmenin silta Paraisilla saa vihdoin rahaa

RKP:n puoluejohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on iloitsee siitä, että hallitus päätti priorisoida pienempiä liikennehankkeita. Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi tänään listan pienemmistä infrastruktuurihankkeista, jotka tullaan hoitamaan ensi vuonna.

Littoistenjärvelle esteetön kanoottilaituri

Littoistenjärven Järvelän uimarannalle on rakennettu esteetön kanoottilaituri.

Littoistenjärven Järvelän uimarannalle rakennettu esteetön kanoottilaituri mahdollistaa turvalliset kanoottiretket jatkossa myös pyörätuolia tai rollaattoria käyttäville melojille. Liedon kunnan rakennuttama laituri täydentää kunnan esteettömien liikuntapaikkojen sarjaa, muun muassa Loukinaisten koulun monitoimikaukaloa ja liikuntasaleja.

Agilityn MM-kisat alkavat Turussa, Norjan joukkue ei osallistu

Suomen joukkueen Stella ja ohjaaja Sonia Delatte eläinlääkäri Matilda Nurmen tarkastuksessa.

Suomen Agilityliitto järjestää agilityn maailmanmestaruuskilpailut Turussa Gatorade Centerissä 19.–22. syyskuuta. Nelipäiväisten kilpailujen aikana ratkotaan maailmanmestaruudet niin joukkue- kuin yksilösuorituksissa kolmessa eri kokoluokassa. Kilpailuihin osallistuu lähes 500 koiraa ohjaajineen yhteensä 40 eri maasta. Ennen kilpailuun osallistumista, jokaisen koiran on läpäistävä eläinlääkärin tarkastus.

Verohallinto: Tarkista verokorttisi vuosituloraja, jotta loppuvuoden tulojasi ei veroteta lisäprosentilla

Verohallinnon mukaan jopa joka kolmannen palkansaajan verokortin veroprosentti on tällä hetkellä liian alhainen. Verokortin vuositulorajan pohjana ovat aiempien vuosien tulot.

Lämmin jääkaappi sallii listerian kasvaa

Toisin kuin monet muut bakteerit, listeria pystyy kasvamaan myös jääkaappilämpötilassa.

Listeria-bakteerin ( Listeria monocytogenes ) aiheuttama listerioosi on yleisempi Suomessa kuin muualla maailmassa. Listerioosin sairastapausmäärät ovat olleet Suomessa kasvussa. Kasvun syyksi on epäilty muun muassa väestön ikääntymistä, jonka myötä vastuskyky heikkenee. Myös muuttuvat ruokailutottumukset voivat vaikuttaa tautien, siten myös listerioosin, yleisyyteen.

Urheilu

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Puukkokatsomo: Päättyikö Teemu Packalenin UFC-ura?

Teemu Packalen.

Vähän jäi turkulaisittain kerrottavaa Abu Dhabissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna käydystä UFC-illasta. Teemu Packalenin ensimmäinen vapaotteluottelu kahteen ja puoleen vuoteen kesti kolme ja puoli minuuttia. Sitten tuli kova lyönti ja valot sammuivat. Samalla, hyvin todennäköisesti, päättyi myös turkulaisen UFC-ura.

Otteluanalyysi: Inter jatkaa voitolla sarjan kärjessä

Mika Ojala, Timo Furuholm ja Filip Valencic. Interin tehotrio.

Inter on vahvasti mukana jalkapallon Veikkausliigan mestaruuskamppailussa. Joukkue otti ison loikan kohti pyttyä lyömällä IFK Mariehamnin Kupittaalla 2-0 (0-0). Maarianhaminalaiset tarjosivat hyvän vastustuksen ja olivat kenttäpelissä tasapäisiä Interin kanssa. Kotijoukkue oli kuitenkin selvästi parempi murtautumisvaiheessa ja se kykeni luomaan maalipaikkoja. Ja myös maaleja.

Menoviikko: Matka kohti mestaruutta alkaa

FC Interillä on kaikki mahdollisuudet palauttaa Veikkausliigan mestaruusveistos Turkuun 11 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä vastaan asettuu IFK Mariehamn.

Veikkausliigan mestaruussarja alkaa ensi sunnuntaina. Piikkipaikalta loppuhuipennukseen starttaava Inter kohtaa ensimmäisessä ottelussaan IFK Mariehamnin. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 17.

Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet ja samalla Pohjoismaiden mestaruuden Metsämäessä

Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus vei Kavioliiga-pisteet Metsämäessä.

Kavioliigan ensimmäinen kausi jatkui Turussa Metsämäen raviradalla molempien rotujen osakilpailuilla. Kylmäveristen osakilpailu oli samalla Pohjoismaiden mestaruus. Kavioliiga-pisteet ja Pohjoismaiden mestarin titteli jäivät Suomeen, kun Henri Bollström kannusti Tähen Toivomuksen voittoon. Lämminveristen osakilpailussa loisti Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Chief Orlando.

Åboraakkeli: Jäitä Huuhkajien sulkiin

Teemu Pukki.

Myönnettävä on, että Huuhkajilla on edelleen erinomainen mahdollisuus selvitä kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin. Karsintoja on jäljellä neljä peliä ja lähin uhkaaja takana on kolmen pisteen päässä oleva Armenia.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.